Continuam astazi seria articolelor in care recomandam accesorii pentru fotografii entuziasti si profesionisti, deopotriva. Dupa laptopuri pentru editare foto, monitoare si tablete grafice, a venit randul cardurilor de memorie si al hard disk-urilor externe. In prima parte a acestui articol vorbim despre o serie de carduri SD (Secure Digital) si CF (Compact Flash), destinate atat utilizatorilor profesionisti dar si celor care isi doresc carduri bune dar accesibile ca pret, iar in partea a doua a analizam cateva solutii de stocare de incredere, pentru timp indelungat – hard disk-uri externe pe care putem pune baza.
Un articol de Stefan Chiric
Carduri de memorie
Majoritatea aparatelor foto / video folosesc unul din cele doua tipuri de carduri standard: SD sau CF. Principalele aspecte pe trebuie sa le avem in vedere atunci cand cautam un card sunt: capacitatea acestuia si vitezele de scriere / citire a informatiilor pe acesta.
In general este de preferat sa alegeti un card de memorie ce suporta o viteza de scriere/citire ceva mai mare decat cea la care scrie efectiv aparatul foto pe care il detineti, pentru a va asigura ca intr-adevar beneficiati la maxim de performantele aparatului. Nu de putine ori am intalnit persoane care dadeau vina pe aparatul foto (si se mirau!) pentru timpul mare de asteptare dintre doua fotografii consecutive, cand – de fapt – problema era cardul de memorie utilizat, prea lent pentru necesitatile de scriere ale aparatului foto respectiv. Iata cateva recomandari de carduri SD performante, dar si cateva variante bune dar accesibile (ca pret):
Sony SDHC 64Gb 94MB/s
Sony SDHC 64Gb Class 10 este un card de memorie ce asigura o viteza de transfer de pana la 94MB/s si este compatibil cu standardul UHS-I. Este ideal pentru aparatele foto si camerele video care necesita spatii generoase de stocare si viteze de transfer ridicate, garantand o functionare perfecta la filmarea in FullHD sau chiar 4K. L-am testat aici, la Clubul Foto, cu doua aparate care filmeaza 4K (Panasonic FZ1000 si Panasonic GH4) si in ambele ocazii s-a descurcat excelent, motiv pentru care ajunge azi pe lista noastra de recomandari, daca vreti un card de mare capacitate si cu viteza mare de scriere, la un pret decent. Detalii si pret aici.
Lexar Profesional 16 GB 600x UHS-I
Destinat utilizatorilor profesionisti care filmeaza la rezolutii mari saufotografiaza evenimente sportive, cardul de memorie Lexar Profesional 16GB 600x UHS-I este recomandat a fi utilizat in aparate foto ce au viteza de fotografiere in rafala de peste 6 cadre pe secunda. De mentionat faptul ca aparetele foto care utilizeaza standard-ul UHS-I vor beneficia de un plus de performanta la scrierea pe card. Produsul este disponibil si in varianta de 32 si 64 GB. Detalii si pret aici.
SanDisk SDHC 16 GB Extreme Pro UHS-II
Asa cum reiese din titlu, SanDisk SDHC 16 GB Extreme Pro UHS-II este cardul ideal pentru cei care filmeaza in format 4K sau au aparate ce pot fotografia in rafala cu peste 10 cadre pe secunde. Profesionistii vor aprecia cu siguranta viteza de scriere de 250 MB/sec dar si viteza de citire de aproape 280MB/sec. Insa, toate aceste performante nu vin tocmai la un pret foarte accesibil…
Raport calitate/pret bun: Lexar Premium Series SDHC 16 GB 200x
Destinat in special aparatelor din seria entry level si mid level, acest card beneficiaza de o perforamante decente la un pret accesibil. Viteza de scriere / citire poate ajunge la aproape 30 MB/sec, fiind recomandat pentru aparate DSLR sau Mirrorless pe care nu le folositi cu precadere pentru a inregistra imagini in rafala sau pentru video. Un atuu al acestui card este rezistenta sa la temperaturi extreme: de la -25ºC pana la 85ºC, ceea ce il fac potrivit pentru drumetii de iarna, la munte, de exemplu. Detalii si pret aici.
Varianta accesibila: Sandisk Extreme 16 GB, 45 MB/sec
Sandisk Extreme 16 GB, 45 MB/sec este un card de memorie destinat in mod special celor care filmeaza ocazional Full HD cu aparatul lor DSLR/Mirrorless sau detin un body ce permite fotografierea in rafala cu un numar ridicat de cadre pe secunda. Acest card de memorie SD este disponibil si in variante de 8, 16, 32 si 64 GB, pentru a acoperi necesitatile fiecarui utilizator. Detalii si pret aici.
Varianta foarte accesibila: Verbatim Premium SDHC 8 GB
Sa nu va incante foarte tare denumirea de „premium”… deoarece este un card destinat in mod special aparatelor foto de tip compact folosite in general pentru vacanta, plimbari de week-end sau uz general. Prezentul produs poate atinge o viteza de scriere de pana la 20 MB/sec, suficienta pentru orice aparat foto compact.
.
Din tabara cardurilor CF am ales urmatoarele produse:
_
SanDisk CF Extreme Pro 16GB UDMA6
Cardul CF SanDisk Extreme Pro 16GB UDMA6 este destinat in mod special utilizatorilor DSLR-urilor Full Frame care au nevoie de o viteza de scriere mare pe card pentru imagini. In plus, SanDisk Extreme Pro 16GB UDMA6 are un pret decent pentru clasa de viteza din care face parte, un alt atuu al acestui card foarte apreciat de profesionisti.
SanDisk CF Extreme PRO UDMA7 64 GB
SanDisk CF Extreme PRO UDMA7 64 GB reprezinta alegerea ideala cand vine vorba de viteze extrem de mari de scriere, dar nu excludem stabilitatea si siguranta fisierelor, in special in cazul evenimentelor, in care rezultatul este foarte important. Acest produs este certificat conform standardului UDMA7, iar aparatele foto profesionale care utilizeaza acest standard vor putea beneficia de toate puterea de scriere.
Hard Disk-uri externe
Cum majoritatea din noi preferam sa impartim memoriile cu cei dragi, fie ca sunt prezentate pe un laptop, tableta, televizor sau alt dispozitiv, aceste prduse devin indispensabile atunci cand avem de a face cu stocarea amintirilor. Recomandarile noastre sunt urmatoarele:
Western Digital My Passport 500 GB USB3.0
Pentru cei care fotografiaza mult in vacante impreuna cu familia sau prietenii, produsul celor de la Western Digital reprezinta o solutie accesibila oricarui buzunar. Western Digital My Passport 500 GB se bucura de conexiune de tip USB 3.0 ceea ce asigura viteze de transfer foarte ridicate.
Seagate Backup Plus 2 TB 3.5″, 7200 rpm, usb 3.0
Seagate Backup Plus 2 TB reprezinta solutia ideala pentru cei care lucreaza cu fisiere mari, ca HDD de lucru sau de backup, deopotriva. Acest produs se conecteaza la laptop/pc prin USB 3.0 si are o viteaza de rotatie de 7200 rpm, pentru scriere/citire rapida a datelor. Singurul dezavantaj al acestui HDD extern il reprezinta alimentarea separata (in priza), ceea ce poate incomoda uneori utilizarea sa. Detalii si pret aici.
Western Digital My Passport Wireless 1 TB (Cu Wi-Fi si slot SD)
Desi multi vor spune ca acest produs nu are o capacitate foarte mare, avand doar 1 TB, acesta vine cu o serie de functii cum ar fi Wi-Fi cu functie MIMO, slot SD, USB 3.0, ceea ce fac din acest produs companionul ideal pentru fotograful-calator. Printre alte performante mai putem aminti: procesor dedicat, 512 MB memorie RAM dar si un buffer generos de 256 MB pentru transferuri rapide.
Cu acestea fiind spuse, noi va dorim alegeri cat mai inspirate cand vine vorba despre medii de stocare iar pentru cei care au nelamuriri, ii invitam la sectiunea comentarii sa ne adreseze o intrebare! 🙂
Pe curand!
CITESTE SI:
Buna ziua,
De obicei iau laptopul in vacanta pentru a descarca pozele de pe carduri, exista vreo varianta de hdd pe care sa descarc direct fara ajutorul laptopului?
Multumesc.
Buna ziua, da, este chiar al treilea Hdd din lista noastra de mai sus, cel cu cititor de card integrat.
Super! Multumesc si scuze pentru neatentie.
salut, ce parere ai de Sandisk extreme pro (95MB/s) sau extreme plus (80MB/s) ca varianta intre extreme pro (280MB/s) care e extreme de scump si extreme (40MB/s) care e cam lent dupa parerea mea, e comparabil cu ultra
Buna ziua
Am un Nikon colpix 310 L si incerc sa filmez cu el.Filmele sint frumoase la 720 ai lui in sist MOV le pot arde cu Nero ,pot fi citite cu scriitorul (DVD-ul )pe PC-ul ce le-a ars, le citeste VLC Media Play si ACE ViVX. Dvd-ul respectiv nu poate fi citit de DVD-LG aproape nou.
Tot bintuind pe la F 64 ,am primit sfatul ca ar trebui convertite in MPEG 2 cu citeva programe :
am incercat :
Div X sint turtite (480/750 )doar la "Theatre"
Fre marke Video : sint mai bune Mpeg 2-750/520
Any video converter 5 la fel MPEG 2 la fel
toate pacatuiesc ca au o rezolutie mica.Plec de la 71000 Kb(ex) si ajung la vereo 20000 !
Ma chinuie intrebarea ce fac puhoaiele de fotografi ce si-au cumparat ap.de pozat cu filmare in sist MOV ?
Pe cei ce i-am intrebat mi-au raspuns evaziv,semn de necunoastere ,sau nu au trecut de faza in care intorc ap.foto si-si vad ispravile pe ecranul laptopului ?
Mi-am mai cumparat si un Canon 1100 ce face la fel…,cu exceptia ca nu mai fac o ora filmare cu 4 GB class10 ci 17 minute…..!Probabil fiind senzorul mai mare.
Oare dece au implementat codecul asta MOV si nu au last MPEG 2 sau AVC-hd ?
Daca imi raspunde cineva,sint sigur ca ar fi o tema pentru multi…
Referitor la tema din articol sint foarte multumit de cardurile existente(fac si filmari cu Sony HDR 115)in sist AVC-hd-,filmari de vis,desigur vazute cu blu rai si TV.full HD.
Cu respect,Savi Ronin
Ar fi fost si mai util acest articol, daca produsele ar fi cat de cat noi, iar preturile actualizate. Primele 2 hard-uri din lista nu mai fac parte din oferta Emag. Putei verifica usor acest aspect inainte sa publici articolul si adaugai produse similare, care sunt pe rafturi. 🙂
salut imi poti spune si mie ce fel de card este OEB 4MC16 e pentru calculator sau pentru ce? Te rog
Salut, nu stiu ce tip de card este acela.