Zilele trecute am testat al doilea aparat Canon din seria lansata la sfarsitul lunii August. Dupa varful de gama, Canon G16, a venit randul sa vedem in ce masura SX510HS, cel mai compact super-zoom 30x al companiei, merita achizitionat sau … nu. Este un model care a ajuns deja la generatia a doua (primul fiind SX500 lansat vara trecut) si care se bucura acum de un senzor de imagine nou, imbunatatit.
Canon SX510 HS
Canon SX510HS, specificatii tehnice pe scurt:
- Rezolutie 12 megapixeli
- Senzor CMOS 1/2.3″ (6.17 x 4.55 mm)
- Zoom optic 30X
- Focala 4.3 – 129.0 mm ( 24 – 720 mm echivalent in format 135)
- Diafragma maxima f/3.4 – f/5.8
- Diafragma minima f/8
- Viteza obturator: 15s – 1/1600s
- Stabilizare optica a imaginii
- Ecran LCD de 4 inch, 461.000px
- Mod auto, scene presetate dar si moduri manuale sau semi-automate (P/A/S/M)
- Inregistrare video HD 1920 x 1080 (24 fps)
- Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXD
- Functie de detectare a fetei, macro de la 0cm
- Format fisiere JPEG, format video MOV
- Acumulator Canon Lithium-Ion NB-6L
- Dimensiuni: 104 x 70 x 80 mm
- Greutate: 349g
Constructie si utilizare
Desi la exterior este identic cu modelul precedent, noul super-zoom face pasul in directia cea buna datorita senzorului de imagine CMOS care inlocuieste CCD-ul ce echipa modelul de anul trecut. Astfel, desi in linii mari este acelasi aparat, performantele au crescut. Canon SX510 uimeste in primul rand datorita dimensiunilor reduse comparativ cu capacitatea optica a obiectivului: zoom 30x (24-720mm echivalent).
Din punct de vedere al constructiei, Canon SX510 are un corp din plastic negru mat, la fel ca majoritatea compactelor din aceasta categorie de pret, dar este un aparat solid si bine construit. In partea superioara se regaseste butonul declansator si sliderul ce actioneaza zoom-ul si rotita de selectie a modurilor de fotografiere. In partea din spate se regasesc cateva butoane pentru functii si ecranul LCD care acopera aproape intreaga suprafata a aparatului. Nu exceleaza la capitolul butoane cu functii dedicate, dar trebuie sa ne amintim ca este un aparat din clasa entry-level, un mini-bridge daca vreti, al carui principal atuu il reprezinta modul de utilizare intuitiv si simplu, datorita modului Auto versatil.
Desi este un aparat compact si accesibil (ca pret), se lauda cu un conector USB, care permite descarcarea fotografiilor pe PC/Laptop dar are rol si de iesire A/V pentru conectarea la un display compatibil dar si un conector HDMI, destul de rar pe un aparat din aceasta categorie de pret. Accesul la acumulator si la slotul de card se realizeaza pe dedesupt, tot acolo fiind si filetul stanadard pentru montarea aparatului pe trepied.
O singura mentiune cred ca mai trebuie facuta aici: ecranul LCD de pe spatele aparatului nu este cea mai fericita alegere. Am crezut ca senzorul aparatului este de vina pentru imaginile afisate pe ecranul LCD, dar odata ce am descarcat fotografiile pe laptop, m-am convins ca LCD-ul are o calitate sub-medie si face ca imaginile sa se vada prost. Asadar, daca vreti sa achizitionati un SX510 si il testati in magazin, cred ca ar trebui sa tineti cont de faptul ca ecranul LCD nu afiseaza fotografiile la adevarata lor calitate, aparatul fiind capabil, dar ecranul LCD facandu-i o mare defavoare…
Daca trecem de exterior, urmatorul aspect despre care trebuie sa vorbim ar fi meniul si functiile pe care le „ascunde”. Spuneam mai sus ca SX510 este un aparat creeat pentru cei care vor folosi indeosebi modul Auto, iar asta se vede inclusiv in meniu: simplu, cu destul de putine optiuni, dar cu informatii si descrieri clare in dreptul fiecarui item. Mai mult, meniul este disponibil si in limba Romana, asadar nu cred ca va crea probleme nimanui, fiind un aparat usor de utilizat de catre intreaga familie. Totusi, pentru cei avansati, SX510 ofera si toate modurile de fotografiere semi-automate cu care ne-am obisnuit: Program, Priotitate de Diafragma (Av), Prioritate de timp (Tv) dar si modul Manual (M). Acestea sunt accesibile rapid de pe rotita de selectie aflata in partea de sus a aparatului (vezi foto mai sus).
Calitatea imaginilor
Calitatea imaginilor inregistrate este, probabil, principalul aspect care ar trebui sa ne intereseze atunci cand achizitionam un aparat foto. Aici cei mai putin experimentati ar putea cadea in capcana ‘megapixelilor’, facand o comparatie rapida intre modelul precedent (SX500) care se lauda cu un senzor CCD de 16 megapixeli si modelul testat acum, SX510 cu senzor CMOS dar o rezolutie mai modesta de „doar” 12 megapixeli. Mai putin megapixeli? Da, dar o calitate mai buna a imaginilor, datorita senzorului mai performant. Asadar, chiar daca numarul megapixelilor a scazut, calitatea imaginilor a crescut la „SX510”, si asta conteaza cel mai mult.
Chiar daca noaptea sau in lumina slaba nu exceleaza, SX510 se descurca bine in rest, un mare plus fiind obiectivul cu zoom versatil. Iata fotografii surprinse cu Canon SX510 HS zilele trecute:
Zoom 30x?
Principalul atuu al lui SX510 este obiectivul sau cu zoom 30x (24 – 720 mm). Acesta va permite sa fotografiati detalii fara sa va apropiati de subiect. Iata un exemplu, doua imagini inregistrate din acelasi loc, la cele doua extremitati ale focalei:
La 24mm (fara zoom):
La 720mm (zoom 30x):
Cum filmeaza Canon SX510?
Full HD, 1980×1080 24p (24fps) cu sunet stereo, zoom si stabilizare activa chiar si in timpul filmarii. Suna bine? Da, si arata la fel de bine, cu o singura exceptie: sistemul de stabilizare nu prea face fata la valori mari ale zoom-ului, asadar va trebui sa acordati o atentie sporita stabilizand fizic aparatul atunci cand vreti sa filmati la focale lungi (asezarea aparatului pe un trepied ar fi cea mai buna solutie). Iata un exemplu, filmat din mana, fara trepied, la diverse distante focale:
Filtre art
Canon SX510 ofera si un set de filtre ce se pot aplica fotografiilor, direct din meniu, evitand astfel post-procesarea ulterioara pentru efectele de baza. Nu se pot customiza, dar ofera suficiente efecte pentru cei care vor sa adauge un plus de expresivitate imaginilor lor. Iata cateva exemple cu efectele aplicate din meniu (toy camera, sepia, alb-negru, poster sau fisheye):
Pret
Canon SX510 are un pret aproximativ de 1.339 lei. Inca nu este disponibil in oferta magazinelor din Romania. Pentru detalii despre pret si disponibilitate, click aici.
Concluzii
Canon SX510 nu este un aparat perfect, dar are un raport calitate/pret bun. Zoom 30x, obiectiv grandangular (24mm), filmare Full HD cu zoom si o calitate buna a imaginilor sunt principalele atuuri ale micului super-zoom de la Canon. In plus, conectivitatea Wi-Fi va permite sa transferati imaginile rapid, pe retelele sociale. Sigur, SX510 nu se poate compara cu un bridge de varf (Canon SX50, de exemplu), dar are si un pret mai accesibil decat acesta. Asadar, SX510 ar putea fi o alegere buna, mai ales pentru cei care isi doresc un zoom versatil si un aparat usor de utilizat.
Nota Clubului Foto: 7,5/10
Bile albe:
- Calitate buna a imaginilor
- Zoom versatil (30x)
- Obiectiv grandangular (24mm wide)
- Filmare Full HD 1080 24p
- Mod auto versatil
- Meniu simplu si intuitiv
- Scene presetate si efecte
- Macro de la 0cm
- Wi-Fi integrat
- Mod dedicat fotografiei nocturne
- Functie “Movie Digest”
Bile negre:
- Ecranul LCD cu rezolutie redusa
- Autonomie redusa cu functia Wi-Fi pornita
- Zgomot de imagine pronuntat la valori ISO mari (1600-3200)
- Nu are patina pentru blitz extern
am vazut filmuletul facut cu aparatul asta pe Youtube……nu-ti poti da seama de cum filmeaza un aparat urmarind ceva pe Youtube; acolo filmele oricum sufera un proces de comprimare reducand calitatea sau de exemplu nu poti vedea diferenta intre 30fps vs60fps pentru ca youtube nu afiseaza 60fps. Din cunostiintele mele, exista doar un singur site de foto review de unde poti sa download-ezi un film in format original.
Una peste alta, aici este cred printre primele review-uri despre SX510 HS ceea ce este o performanta. Felicitari!
Salut, ce parere ai, SX510HS sau Nikon L830, care e mai buna? Portretele si filmarile la ce camera ar fi mai bune?
Multumesc frumos.
Este superb am si eu un asemenea aparat foto si sunt multumit de el
Este ok, exceptand faptul ca ii lipseste flexibilitatea( patina pentru blit extern, posibilitatea de a atasa lentile)