Canon SX500 IS este cel mai compact aparat foto bridge pe care l-am testat pana acum. Are un obiectiv ce ofera un zoom optic de 30x (de la 24 la 720mm echivalent), senzor de 16 megapixeli si procesor de imagine DIGIC IV. Aparatul este dotat cu sistemul Canon de stabilizare al imaginii (IS), poate inregistra secvente video Full HD iar functia zoom poate fi actionata chiar si in timpul filmarii. Canon SX500 IS are un ecran de 3 inch, functie Zoom Framing Assist (aceeasi functie pe care am apreciat-o si la Canon SX50 IS) si setari manuale. Este, de fapt, un fel de aparat foto bridge in miniatura, mai accesibil ca pret dar cu mai putine functii decat SX50 HS. Este aparatul despre care am vorbit aici, in mini-review-ul de saptamana trecuta. Acum a sosit momentul sa il analizam in detaliu.

In momentul scrierii acestui articol, Canon SX500 costa 1.499 lei aici.

Canon SX500 IS
Canon SX500 IS

Canon SX500 IS specificatii tehnice, pe scurt:

  • Rezolutie 16 megapixeli
  • Senzor CCD 1/2.3″ (6.17 x 4.55 mm)
  • Zoom optic 30X
  • Focala 4.3 – 129.0 mm ( 24 – 720 mm echivalent in format 135)
  • Diafragma maxima f/3.4 – f/5.8
  • Diafragma minima f/8
  • Viteza obturator: 15s – 1/1600s
  • Stabilizare optica a imaginii
  • Mod auto, scene presetate dar si moduri manuale sau semi-automate (P/A/S/M)
  • Inregistrare video HD 720p 25 fps
  • Stocare pe carduri SD
  • Functie de detectare a fetei, macro de la 0cm
  • Format fisiere JPEG, format video MOV
  • Acumulator Canon Lithium-Ion NB-6L (3.7v, 1000mAh)
  • Greutate 341 de grame
  • Dimensiuni 104.0 x 69.5 x 80.2 mm

Constructie si utilizare

Canon SX500 IS este, cu siguranta, cel mai mic aparat foto bridge pe care l-am testat pana acum si, cel putin datorita dimensiunilor compacte poate parea la prima vedere mai degraba un “aparat de jucarie” decat o camera foto “serioasa”. Ei bine, lucrurile nu stau deloc asa. Inca de la primul contact cu acest aparat am ramas placut impresionat de calitatea constructiei. E din plastic, ca majoritatea compactelor lansate in ultima perioada, dar este solid, in ciuda dimensiunilor reduse. Are rotita de selectie a modurilor de fotografie (care lipseste pe majoritatea compactelor din aceeasi categorie de pret) si un mod Auto versatil. Cei pretentiosi pot avea controlul complet asupra parametrilor de expunere datorita modurilor arhi-cunoscute P/Av/Tv si chiar si Manual.

Este un aparat foto complet, cu o multime de functii dar totodata foarte usor de utilizat.  Dimensiunile compacte il fac potrivit pentru concedii, calatorii sau vacante, atunci cand nu vrei sa cari dupa tine un aparat mare si greu, dar nici nu vrei sa investesti mult intr-un aparat pe care sa il folosesti doar ocazional. Sau poate fi potrivit pentru domnisoare, daca isi doresc un aparat cu zoom mare, dar cat mai compact. Se potriveste multora, asta e clar.

Ce inseamna zoom 30X? Vedeti mai jos. Ambele imagini sunt surprinse din acelasi loc, prima fara zoom (focala wide, 24mm) iar a doua cu „zoom-ul la maxim”:

Zoom 30X:

Calitatea imaginilor, ISO, Temperatura de culoare si sistemul AF

Dimensiunile compacte, pachetul de functii si pretul redus il transforma intr-un aparat foto extrem de atractiv. Totusi, probabil va intrebati: cum poate sa ofere Canon SX500 IS atat de multe la un pret la care alte compacte nu se pot lauda cu nici jumatate din aceste dotari. Ei bine, „secretul” consta in senzorul utilizat de Canon, un senzor CCD veritabil. Acesta este, de fapt, „calcaiul lui Ahile” in ceea ce il priveste pe SX500. Putine compacte peste 1.000 de lei mai au senzor CCD in ziua de azi. Este, daca vreti, compromisul pe care l-a facut Canon pentru a va putea oferi un aparat bridge complet cu zoom optic 30x la un pret la care alte compacte se lauda cu zoom optic 5-7x si doar cu modul „auto”. Este un compromis mai ales in ceea ce priveste calitatea imaginilor la valori ISO ridicate. Aici SX500 nu exceleaza, iar zgomotul de imagine se simte chiar si de la ISO 200 in sus. Are 16 megapixeli „inghesuiti” pe un senzor CCD de dimensiuni reduse (1/2.3″) iar asta se vede mai ales in fotografiile de noapte sau cele realizate in conditii de iluminare slaba.

Mai jos v-am pregatit testul ISO, devenit deja clasic in review-urile mele. Click pe imagini pentru marire si pe sageti pentru navigare.

Canon SX500 IS la ISO 400

Image 3 of 5

Aparatul isi alege singur temperatura de culoare optima, dar aceasta poate fi setata si manual, alegand din valorile presetate. Eu n-am avut nevoie sa intervin asupra deciziilor lui, colorimetrul aparatului facand o treaba destul de buna in marea majoritate a situatiilor. Nimic de reprosat aici, se comporta ca majoritatea aparatelor din ziua de azi, adica bine.

Sistemul AF asigura punerea la punct destul de rapid si cu o precizie sporita. Singurele probleme pe care le-am observat au fost cand am fotografiat in conditii de iluminare slaba sau la valorea maxima a distantei focale (zoom 30X) acolo unde datorita pierderii de contrast a obiectivului si sistemul AF mai da rateuri din cand in cand. Totusi, dupa ce va obisnuiti cu aparatul o sa ajungeti sa va dati seama cand a ratat focusul si veti putea apasa din nou pe declansator, pana la jumatate, ca sa faca focalizarea corecta. In orice caz, astfel de situatii nu se intalnesc decat in maxim 5% din fotografiile realizate la focale lungi si aproape niciodata in fotografiile surprinse la focala cea mai mica (wide).

Functia de filmare HD

Canon SX500 filmeaza la rezolutie HD, 1280 x 720, 25 fps cu sunet stereo, focalizare automata si zoom activ chiar si in timpul filmarii. Iata un scurt filmulet inregistrat cu Canon SX500 la Zoo:

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Canon SX500 este alimentat de la un acumulator tip Canon Lithium-Ion NB-6L (3.7v, 1000mAh) care ii asigura o autonomie de aproximativ 250 de cadre. Recomandarea mea este sa achizitionati cel putin un acumulator de rezerva daca vreti sa fotografiati o zi intreaga (in vacanta de exemplu) fara sa aveti grija bateriei. Canon SX500 consuma destul de multa energie din acumulator datorita ecranului LCD care nu poate fi stins, deoarece in lipsa vizorului optic/electronic nu ati mai putea incadra fotografiile.

Fotografiile sunt salvate in format JPEG  iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1280 x 720, 25 fps cu sunet stereo, in format MOV cu compresie H.264 Linear PCM ( stereo).

Din punct de vedere al conectivitatii, Canon SX500 are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si un conector mini-HDMI. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 4 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Canon SX500 cantareste 341 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 104.0 x 69.5 x 80.2 mm. In cutie, alaturi de aparat si obiectiv veti mai gasi si cureaua de umar (cu un sistem de prindere pe aparat nou, care imi place foarte mult), acumulatorul si incarcatorul (cu fir), manualul de utilizare in limba Romana si certificatul de garantie.

Toate imaginile selectate din test:

Pret Canon SX500 IS

In momentul scrierii acestui articol, Canon SX500 are un pret orientativ de 1.499 lei aici. Verificati linkul pentru detalii despre pretul actualizat si ofertele curente.

Concluzii

Asa cum spuneam si in review-ul „pe scurt”, Canon SX500 IS sufera in primul rand datorita senzorului tip CCD care asigura o calitate a imaginilor mai redusa in lumina putina decat modelele asemanatoare dar cu senzor CMOS. Asta e cam singura „bila neagra” majora pe care i-o pot gasi. In schimb, SX500 compenseaza aceast aspect printr-un zoom optiv foarte versatil si o calitate buna a inregistrarilor video, calitati cu care alte aparate la acest pret cu greu se pot lauda, mai ales in ceea ce priveste distanta focala. Este un aparat foarte usor de utilizat, pe care il recomand celor pentru care dimensiunile aparatului sunt foarte importante dar isi doresc in acelasi timp un obiectiv cu zoom extins. Canon SX500 IS este un aparat cu un raport calitate/pret foarte bun.

Canon SX500 se gaseste deja in magazine si costa 1.499 lei aici.

Nota Clubul Foto: 7/10

Bile albe:

  • Calitatea (doar) buna a imaginilor
  • Focalizare rapida si precisa (pentru un bridge)
  • Filmare HD 25 fps cu sunet stereo si zoom activ
  • Mod „Auto” versatil, un aparat foarte usor de utilizat
  • Functii extinse pentru fotografii avansati (inclusiv modurile P/A/S/M), o caracteristica destul de rara la aparatele din aceasta categorie de pret
  • Filtre si efecte speciale (fisheye, lomo, toy camera etc)
  • Constructie solida
  • Ecran LCD de dimensiuni mari, pe care incadrarea se poate face usor

Bile negre:

  • Senzorul CCD ofera o calitate mai redusa a imaginilor la valori ISO ridicate in comparatie cu alte modele cu senzor CMOS la acelasi pret
  • Zgomot de imagine pronuntat
  • Inregistrare video „doar HD” (nu si Full HD)
  • Lipsa patina pentru blitz extern
  • Lipsa formatului RAW, tot mai des intalnit la aparatele din gama Bridge

3 COMENTARII

  1. Citez „. Aparatul este dotat cu sistemul Canon de stabilizare al imaginii (IS), poate inregistra secvente video Full HD iar functia zoom poate fi actionata chiar si in timpul filmarii.
    Canon SX500 IS specificatii tehnice, pe scurt:
    Inregistrare video HD 720p 25 fps
    Functia de filmare HD
    Canon SX500 filmeaza la rezolutie HD, 1280 x 720, 25 fps”

    Ce sa inteleg de aici? Filmeaza sau nu FULL HD?
    http://www.canon.ro/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_SX500_IS/

    Producatorul spune ca nu…..

Comments are closed.