Canon SX50 HS este cel mai nou aparat foto bridge al companiei nipone si cel mai nou aparat primit in test. Atunci cand a fost prezentat, inainte de Photokina, Canon SX50 HS a atras repede atentia asupra lui datorita obiectivului cu zoom optic 50X, o performanta deocamdata neegalata in categoria aparatelor foto bridge. Totusi, desi la prima vedere pare un aparat reusit, lista de specificatii tehnice poate sa ii dezamageasca pe fanii Canon: cu exceptia zoom-ului optic 50X si a formatului RAW introdus in sfarsit si de Canon SX50, aparatul se aseamana destul de mult cu predecesorul sau – Canon SX40 HS pe care l-am testat aici. Pot fi acestea doua motive suficiente pentru a alege noul model? Se merita upgradeul? Sa vedem in continuare!

Canon SX50 HS, specificatii tehnice:

  • Zoom optic 50x Ultra Wide Angle (f/3.4-6.5 USM)
  • Distanta focala echivalenta 24-1200mm
  • Stabilizare optica a imaginii
  • Senzor CMOS 12.1 MP HS System
  • Procesor DIGIC 5
  • Inregistrare video Full HD 1080 30p
  • Iesire USB si HDMI
  • Ecran LCD 7.1 cm (2.8″) vari-angle
  • Vizor electronic
  • Moduri semi-automate si manual (P/Av/Tv/M)
  • Inregistrare JPEG si RAW
  • Functie Multi Area White Balance
  • Dimensiuni: 123 x 87 x 106 mm
  • Greutate: 595 grame
  • Disponibil in magazine la un pret 2299 lei aici.

Constructie si utilizare

Desi la prima vedere toate aparatele bridge sunt asemanatoare, cu mici exceptii, modelele lansate de Canon pana acum sufereau de cateva lacune destul de importante. Iata ca astazi, odata cu testul pe l-am efectuat cu SX50 pot sa remarc ca, in sfarsit, specialistii Canon au inteles ca pentru a ramane competitivi in aceasta categorie de aparate trebuie sa oferi mai mult. Asa s-a nascut Canon SX50HS, un aparat la care sintagma „mai mult” se traduce in primul rand printr-un zoom optic mai versatil (50x, cel mai mare de pe piata) dar care, din fericire nu reprezinta singurul element nou adus de SX50. Fata de modelul anterior avem o constructie mai solida, materiale mai bune (obiectivul este din metal, restul aparatului din policarbonat), un aparat de dimensiuni mai mari si mai robust care se apropie oarecum din punct de vedere al constructiei cu aparatele DSLR entry din gama producatorului. Ma bucur ca au pastrat ecranul LCD rabatabil, care ar trebui sa devina standard pe orice aparat din aceasta clasa (dar pe care l-au eliminat de pe Canon G15 in mod inexplicabil…).

Utilizare, butoane si compatibilitatea cu blitzurile Canon

In ceea ce priveste butoanele si aici avem cateva noutati: a aparut un buton cu functie programabila (care poate fi selectata din meniu) si acum avem doua butoane care controleaza sistemul „Zoom Framing Assist” (vezi mai jos ce inseamna) care va ajuta sa incadrati subiectele aflate la departare atunci cand folositi distanta focala maxima. Au pastrat patina pentru blitz extern si – odata cu ea – in meniu gasim si toate optiunile pentru a controla toata gama de blitzuri Canon pe patina sau sistemul wireless. In imaginile de mai jos puteti vedea Canon SX50 HS cu un blitz Canon 430EX II (review aici) cu care am facut cateva teste si sunt perfect compatibile. De fapt, chiar va recomand blitzul Canon 430EX II pentru ca in mod sigur veti avea nevoie de un blitz mai puternic decat cel integrat, care este mic si anemic. In orice caz, cand vorbim de blitzuri nu va recomand alte modele decat cele ale brandului care a fabricat si aparatul (nu luati de la terti!). Am mai discutat acest aspect si motivele care m-au facut sa trag aceasta concluzie aici.

Canon SX50 HS cu blitz Canon 430 EX II
Canon SX50 HS cu blitz Canon 430 EX II

Obiectivul cu zoom optic 50X

Desi ofera un factor de zoom si o focala impresionanta (1200mm la capatul tele), optica este de calitate si am observat doar o usoara scadere de contrast si calitate in imaginile surprinse la focala cea mai mare. Din fericire si sistemul de stabilizare al imaginii functioneaza bine, dar la 50x ai nevoie de o oarecare experienta in utilizarea aparatului pentru a surprinde imagini perfect clare, mai ales in conditii de iluminare redusa.

Distanta focala versatila va ajuta sa surprindeti detalii indepartate, dupa cum puteti vedea in seriile de fotografii de mai jos.

Test zoom Seria 1:

Test zoom Seria 2:

Pentru cei care isi doresc un aparat foto pentru calatorii si vacante, vestea buna este ca obiectivul are un unghi de cuprindere foarte mare la distanta focala cea mai scurta (24mm wide). Astfel puteti surprinde imagini precum cele de mai jos:

Ce nu mi-a placut, in schimb, este tendinta obiectivului de a produce un efect de flare pronuntat in conditii de contra-lumina. Un efect nedorit pe care l-am intalnit si la Canon SX40HS dar care pare chiar si mai accentuat la SX50. Puteti vedea mai jos cateva imagini in care m-am lovit de aceasta problema. Din pacate singurul care poate reduce (uneori) din efectul de flare este parasolarul, dar pe care Canon a ales sa sa il vanda separat, ca accesoriu in loc sa il livreze standard cu aparatul. O logica doar de ei stiuta…

Ce inseamna zoom 50x la un aparat foto bridge? Click pe imaginile de mai jos:

Vizorul electronic

Vizorul electronic a ramas la fel ca si la Canon SX40. Nu imi place de nici o culoare, desi daca nu as avea termen de comparatie (cu vizoarele de pe mirrorless de exemplu, ca sa nu vorbim de variantele optice) cred ca m-as putea obisnui. Vizorul electronic este mic si in nici un caz nu veti putea face focalizarea manual cu el. Totusi e util in conditii de iluminare puternica, cand e mai simplu sa incadrezi prin vizor decat pe ecranul LCD. Din pacate nu exista un buton dedicat pentru a comuta intre vizorul electronic si ecranul LCD. Acum comutarea se face cu ajutorul butonului „Display”, dar sunt necesare mai multe apasari ale aceluias buton pentru a trece prin toate modurile de afisare si a comuta, intr-un final, vizorul electronic. Sau, asa cum am facut eu, puteti intoarce ecranul LCD rabatabil si aparatul va comuta automat vizorul.

Functia „Zoom Framing Assist”

O functie interesanta este “Zoom framing assist”. La distante focale foarte mari este dificil sa gasesti subiectul in cadru, mai ales daca acesta se afla in miscare. Zoom Framing Asist va prin simpla apasare a unui buton: obiectivul revine la o distanta focala medie pentru a putea regasi subiectul, iar apoi, dupa ce  eliberati, obiectivul revine la focala initiala (la setarea zoom dorita).

Alte imagini de test cu Canon SX50 HS:

Calitatea imaginilor, ISO, Temperatura de culoare si sistemul AF

Calitatea imaginilor nu difera cu mult fata de modelul anterior, Canon SX40HS. Senzorul de 12 megapixeli CMOS BSI (cu iluminare din spate) produce imagini de calitate, evident in limitele unui aparat foto compact (bridge) cu senzor de 1/2.3 inch. Procesorul de imagine DIGIC V asigura un bun control zgomotului de imagine, astfel incat chiar si cadrele trase la ISO 1600 pot fi utilizate. Limita superioara a valorii ISO este 12.800, dar deja acolo putem spune adio cadrelor clare, zgomotul de imagine fiind extrem de vizibil. Recomandarea mea este sa incercati sa nu depasiti ISO 3200 decat in situatii extreme. Este totusi un aparat foto bridge, cu senzor mic, care isi arata limitarile altfel decat un DSLR.

Mai jos aveti testul ISO, cu imagini trase la fiecare valoare ISO disponibila in meniu, intre ISO 100 si 12.800. Aparatul are si o optiune ISO 80, dar care nu difera cu nimic din punct de vedere al calitatii imaginii cu ISO 100. Conditiile de test: focalizare manuala, mod Prioritate de diafragma (F/5), WB Auto, format JPEG, crop 100%.

Canon SX50 - ISO 12800

Image 8 of 8

Temperatura de culoare (White Balance)

Din pacate pentru Canon si SX50 sufera de aceeasi „buba” ca si celelalte compacte de la ei: balansul de alb automat are tendinta de a vira in verde anumite fotografii. De ce se intampla asta sau – mai bine spus – de ce nu corecteaza acest lucru, nu stiu (se intampla la fel si pe SX40 si pe S100 dar si pe Canon S110) dar cert este ca acest „efect” este evident in aproximativ 10% din cadrele de exterior (mai ales in fotografiile facute ziua). O veste buna vine odata cu introducerea formatului RAW, pentru ca acum puteti corecta mai usor temperatura de culoare daca veti fotografia in format RAW si veti ajusta balansul de alb in postprocesare.

Sistemul de focalizare (AF)

In ceea ce priveste focalizarea automata, Canon SX50 HS se lauda cu un sistem HSM (Hypersonic Motor) care ar trebui sa ne ofere o focalizare rapida si silentioasa. In pracitca focalizarea automata este silentioasa dar nu si (foarte) rapida. Cel putin nu atat de rapida pe cat ma asteptam. Totusi focalizarea este precisa, singurele momente cand sistemul AF a ezitat au fost atunci cand fotografiam la focala cea mai mare si contrastul din imagine era redus.

Cum filmeaza Canon SX50 HS

Canon SX50 HS inregistreaza scurte clipuri video in format Full HD la o rezolutie maxima de 1980x1080px 30fps cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264), dar este disponibil si un mod „slow motion” care permite inregistrarea cu pana la 240fps dar la o rezolutie mai redusa. In modul de filmare exista doar cateva optiuni care pot fi modificate de utilizator, printre care si temperatura de culoare (dar nu si timpul de expunere sau diafragma). Sunetul este inregistrat pe doua canale, stereo, iar nivelul semnalului sonor poate fi ajustat automat de catre aparat sau manual, intr-un mod asemanator DSLR-urilor Canon. Se poate conecta si un microfon extern.

Filmare Full HD cu Canon SX50 HS la distanta focala cea mai mare:

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Canon SX50 HS este alimentat de la un acumulator tip Canon Lithium-Ion NB-10L care in testul nostru ne-a asigurat o autonomie medie de 280 de cadre. Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).

Din punct de vedere al conectivitatii, Canon SX50 HS are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI dar si un conector de 3,5mm pentru microfon extern. Are si un conector pentru telecomanda pe fir. De asemenea, la conectivitate am putea mentiona si patina pentru blitz extern. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Canon SX50 HS cantareste 595 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 123 x 87 x 106 mm. In cutie, alaturi de aparat veti mai gasi si cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul (cu fir), manualul de utilizare in limba Romana si certificatul de garantie. Din pacate nu exista si CD-ul cu software Canon, dar il puteti descarca de pe site gratuit.

Alte imagini surprinse cu Canon SX50 HS la Zoo Bucuresti, majoritatea la focala cea mai mare (zoom maxim 50x):

Pret Canon SX50 HS

In momentul publicarii acestui articol, Canon SX50 HS are un pret orientativ de 2.299 lei aici

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Canon SX50 HS este primul bridge de la Canon despre care am putea spune ca este intr-adevar un aparat „complet”. Fata de modelul anterior exista cateva diferente notabile, printre care posibilitatea de a salva imaginile in format RAW si zoom-ul optic extins (50x fata de 35x la SX40) sunt cele mai importante. Totusi, din pacate pentru SX50 si acest model sufera de problema care apare la majoritatea compactelor Canon: tendinta de a vira in verde anumite imagini, ce pare mai degraba o problema a colorimetrului integrat in a alege temperatura de culoare adecvata. Din fericire este o problema peste care putem trece usor cu vederea mai ales acum cand avem la dispozitie formatul RAW, care permite – printre altele – ajustarea temperaturii de culoare corecte intr-un program de editare foto. Altfel, avem in fata un aparat foto bridge complex si complet, care reprezinta o evolutie naturala in gama Canon si pe care vi-l recomand.

Pentru cei care detin deja modelul anterior, Canon SX40HS, daca nu aveti nevoie de zoom extins si RAW atunci probabil ca upgradeul nu este necesar. Calitatea imaginilor in JPEG este similara (la fel si problema balansului de alb…). Din pacate, odata cu imbunatatirile aduse acestui model avem si un pret mai mare, SX50 fiind cu aproape 400 de lei mai scump decat modelul anterior (costa 2.299 lei aici). Totusi, in perioada urmatoare va intra in promotii (ne pregatim de Black Friday da? 🙂 ).

Nota Clubul Foto: 8.5/10

ACCESORII RECOMANDATE

Bile albe:

  • Obiectiv grandangular (wide, 24mm)
  • Calitatea foarte buna a imaginilor
  • Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo si slow-motion la 240fps
  • Posibilitatea de a seta manual nivelul sunetului inregistrat
  • Format RAW
  • Patina pentru blitz extern
  • Multiple posibilitati de personalizare
  • Buton cu functie customizabila
  • Constructie solida
  • Ecran LCD rabatabil
  • Buton dedicat pentru pornirea inregistrarii video si pentru blocarea expunerii/focusului (AE/AF Lock)
  • Functii custom (C1 si C2) pe rotita de selectie a modurilor de fotografiere
  • Posibilitatea de a controla sistemul de blitzuri wireless Canon
  • Conector HDMI si declansator pe fir (telecomanda)

Bile negre:

  • Tendinta de flare in contra-lumina
  • Tendinta de a introduce o tenta de culoare verde in anumite fotografii
  • Focalizare uneori prea lenta
  • Focalizarea in modul manual este destul de anevoioasa
  • Lipsa unui buton dedicat (sau a unui senzor de proximitate) pentru a comuta intre vizorul electronic si ecranul LCD
  • Blitzul se poate deschide accidenctal
  • Putine setari pe video
  • Lipsa parasolarului inclus in pachet

 

25 COMENTARII

  1. Un unchi detine Canon SX40 HS, luat la peste 50% reducere din Italia, tara unde locuieste de ani buni. L-am vazut vara asta si nu m-a impresionat, pentru el care face numai poze de familie si in vacante, e suficient, pentru mine nu (si am pus 430EX II-ul meu pe el, ies poze frumoase, dar daca le maresti e durere, plus estomparea fundalului pe care n-am vazut-o). Canon SX50 HS este probabil la fel sau chiar mai rau. Zoom-ul mai mare trage in jos calitatea pozelor. Daca ar implementa un senzor macar de 1", as mai zice, dar in rest acord nota lui Fuji X-S1, sau modelelor Panasonic Lumix din seria FZ. FZ48, FZ45 (nu stiu daca se mai fabrica), FZ150 si 200 sunt mai bune pe partea video decat foto, dar am avut FZ38 si stiu ce pot. Sa iei bridge pentru un an sau nici atat, rar cei care-l tin mai mult de un an, ca mai apoi sa investesti in DSLR, e o mare prostie, pierzi prea mult. Mai bine pastrezi banii, mai pui langa 50% sau inca atat pe parcursul acelui an, si iei din prima DSLR-ul. Am patit-o pe pielea mea, macar eu l-am tinut un an si 8 luni, am invatat multe pe el (practic de pe FZ38 m-am invatat in permanenta cu modul M), dar nu mai recomand nimanui achizionarea unui bridge scump daca stie ca pe parcurs trece la DSLR. O zi placuta tuturor!

    • ce ar fi sa comparam bridge cu bridge si dslr cu dslr… normal ca nici un bridge nu va sta in fata vreunui dslr, asadar comparatia e absurda. dar, asa cum bine ai remarcat, exista (multe) persoane pentru care un bridge este realmente mai potrivit decat un dslr. Lor si doar lor li se adreseaza SX50, un aparat cu aceeasi calitate a imaginii ca si SX40 dar cu zoom mai mare si raw. Atat.

      • salut !
        pana sa citesc articolul tau ma gandeam sa-mi schimb sx10 cu ceva ( sx 50, DSC-HX200V ,Coolpix L820 ,Coolpix P520 ) acum sunt convins ca va fi sx50 .am o intrebare ( de paranoic , recunosc ) : este fabricat tot in japonia ? multumesc !

      • Am gasit cateva filmulete pe youtube si este fabricat in japonia . am studiat si cele doua camere , dar sunt mai scumpe si cosider ca sx 50 este compromisul ( daca se poate numi compromis ) perfect . peste 2 saptamani plec in canada si acolo l-am gasit la ~430 cad ( ~ 550 ron mai ieftin ) iar fuji ~630 cad ( ~430 ron mai ieftin ), sony-ul nu este prin magazinele in care am cautat .

  2. Doua criterii prefera majoritatea pentru a acorda calicativ aparatelor foto: numarul de mega-picseli si zumu, mai mare este mai bine!! De aceasta data, Canon ne incinta cu un superb 50x optic, pe linga alte facilitati, utile sau mai putin utile, fiecare dupa gusturi. Sint obsedat de zoom-ul optic si-mi place cit mai mare, insa si pretul sa fie rezonabil, pe piata existind suficiente modele (Canon, nikon, Olympus). La categoria superioara insa, obiectivele cu zoom mare pot ajunge la preturi prohibitive, fiind destinate cu adevarat profesionistilor, iar la gama extreme, am vazut un obiectiv de 5.200 mm, f/14. Evident, nu e pentru muritorii de rind. Un Canon SX50 sau 40, sau alt aparat din aceeasi categorie este util pentru concediu prin gama focala mare, economisind un obiectiv, o geanta(rucsac) mai mare dar si o grija in plus: compact si cu zoomul mare ma duce cu gindul la broscute !!

  3. Buna ziua,
    Vreau sa-mi cumpar un bridge dar Dvs. ma bagati complet in ceata. M-am oprit la urmatoarele modele: Canon SX50 HS, Canon SX40 HS IS, Sony DSC-SX200V, Kodak EasyShare Z990, Panasonic DMC-FZ200 si Nikon P510.
    Pe care mi-l recomandati?
    Stima,
    Gaby

    • mergi pe varianta Canon SX50 HS , cauta pe youtube Canon SX50 si vezi intre primele rezultate e unul cu luna, respectivul DigitalMediaProTV are si alte clipuri cu Canon SX50 HS, nici nu se compara Canon SX50 HS cu Canon SX40 HS IS, Sony DSC-SX200V, Kodak EasyShare Z990, Panasonic DMC-FZ200 si Nikon P510

  4. Buna seara,
    Bani de SX50 nu am asa ca va rog sa ma ajutati.
    Ce aparat alegeti intre Canon SX40 HS IS, Sony DSC-SX200V, Kodak EasyShare Z990, Panasonic DMC-FZ200 si Nikon P510?
    Multumesc anticipat.

  5. Buna ziua!
    As vrea sa achizitionez un nou aparat si m-am oprit la Sony DSC-HX300 si Canon SX50….Intre cele 2 care credeti ca este mai bun si mai performant?
    Va multumesc!

  6. Buna ziua!
    Detin un Canon sx 50 hs si as dori daca se poate sa-mi recomandati un program de editare video+ foto compatibil cu acest aparat.Va multumesc si va urez cu aceasta ocazie:Un Paste fericit!

  7. Salut Calin. Lamureste-ma te rog cu ceva. Am sx50 si vreau sa ii pun filtru. Tu ai recomandat un filtru de 49mm. Eu sunt fotograf amator, filtrul respectiv merge direct pe aparat sau imi trebuie adaptor? Am vazut doar un singur adaptor pt aparatul asta dar pentru filtre de 67mm, si mai costa si 123 lei o bucata de plastic. Poate ma ajuti. Multumesc

    • cu putina rabdare pe eBay gasesti kit-uri complete ( lentile tele si wide , filtre si bine inteles adaptoare )
      nu pot spune daca sunt ok , daca sunt recomandate etc

Comments are closed.