Canon SX40 HS este cel mai nou aparat foto bridge din oferta Canon. Lansat in luna Septembrie a acestui an, SX40 este totodata si primul aparat din oferta producatorului japonez care include noul procesor de imagine DIGIC V. Fata de modelul anterior, Canon SX30 IS, lista de imbunatatiri nu se opreste aici: un obiectiv cu zoom optic 35x, alaturi de un nou vizor electronic (EVF), ecran rabatabil si un senzor CMOS de 12 mega pixeli, toate acestea reprezinta – cel putin la prima vedere – ingredientele perfecte pentru un aparat foto de clasa superioara.Dar, sa vedem impreuna cum se comporta in realitate, Canon SX40 HS.

Desi nu este un aparat DSLR, pentru acest review am pastrat aceeasi structura a testului ca si pentru un DSLR, datorita complexitatii aparatului. Noi zicem ca merita!

Canon SX40 HS
Canon SX40 HS

Constructie si utilizare

Desi parerile despre design vor fi intotdeauna subiective, prima impresie care ne-a lasata SX40 HS a fost data in special de designul modern si calitatea materialelor utilizate. Desi este in mare parte construit din plastic, aparatul are un finisaj special, foarte bine realizat si ofera un „feeling” foarte placut in utilizare. Procesorul DIGIC V asigura o viteza de operare foarte buna, iar aparatul este respoonsiv la comenzi. Ce nu mi-a placut in mod deosebit este modul de functionare al blitzului integrat. Ni s-a intamplat de cateva ori sa se deschida accidenctal blitzul integrat in momentul in care introduceam aparatul in geanta foto. Blitzul este actionat manual si foarteusor de deschis. In fine, si acesta e un argument subiectiv totusi… Per total, din punct de vedere al constructiei, Canon SX40 HS primeste din partea noastra nota 8 (din cauza blitzului) iar pentru functionare nota 9.

Cu Canon SX40 HS
Cu Canon SX40 HS

O functie interesanta este „Zoom framing asist”. De multe ori, la distante focale mari e dificil de regaist subiectul in cadru, mai ales daca acesta se afla in miscare. Zoom Framing Asist va ajuta astfel: prin apasarea unui buton, obiectivul revine la o distanta focala medie pentru a putea regasi subiectul, iar apoi, dupa ce nu mai tineti apasat butonul dedicat, obiectivul revine la distanta focala initiala (la setarea zoom dorita).

Calitatea imaginilor

In ultimii ani am asistat la o „lupta” acerba in domeniul „mega-pixelilor”. Se pare ca in sfarsit producatorii de aparate au inteles ca nu mai pot continua in acest mod si au ales sa reduca numarul de mega-pixeli (sau sa il pastreze la o valoare rezonabila) pentru a oferi o calitate mai buna a imaginilor si o gama dinamica mai mare (mult mai utile decat un numar mare de mega-pixeli). Asa se face ca SX40 are un senzor CMOS de 12 Mega pixeli, fata de modelul anterior care utiliza un senzor CCD. Diferentele sunt vizibile, mai ales in ceea ce priveste calitatea imaginilor la valori ISO ridicate.Canon SX40 HS poate fotografia cu ISO 3200 iar rezultatele sunt remarcabile, pentru un aparat din clasa sa.

Canon SX40 HS, ISO 125
Canon SX40 HS, ISO 125
Canon SX40 HS, ISO 125 - Crop 100%
Canon SX40 HS, ISO 125 - Crop 100%

In functie de situatie, de iluminarea scenei fotografiate, as putea spune ca rivalizeaza cu camerele Mirrorless (cu senzor crop 2X sau mai mult) in ceea ce priveste calitatea ISO la valori ridicate (pana in ISO 3200)!

Canon SX40 HS, ISO 1600
Canon SX40 HS, ISO 1600
Canon SX40 HS, ISO 1600 - Crop 100%
Canon SX40 HS, ISO 1600 - Crop 100%

Pe langa ISO, trebuie sa mai vorbim si despre culori si balansul de alb automat. Ei bine, culorile sunt reproduse destul de exact (nu am testat in laborator, dar dupa ce am facut aproximativ 400 de fotografii in conditii diverse de iluminare, pe parcursul a patru zile). Balansul de alb automat isi face si el treaba foarte bine, dar mai da „rateuri” din cand in cand in conditii de iluminare „artificiala” (lumina de neon etc). Asta e o problema des intalnita la aparatele de fotografiat si nu se limiteaza doar la SX40… In orice caz, in afara de situatiile rare in care fotografiati in camere iluminate cu lampi de neon, va puteti baza pe balansul de alb automat!

Reproducerea culorilor - un mozaic de sticla - Canon SX40 HS
Reproducerea culorilor - un mozaic de sticla - Canon SX40 HS
Cu Canon SX40 HS
Cu Canon SX40 HS

Focalizarea automata a oferit rezultate consistente in perioada de test, chiar si in conditii dificile de iluminare (de exemplu, in contra-lumina) sau in zone cu contrast scazut.

Din punct de vedere software, o serie de functii noi sunt prezente in meniul lui SX40 HS. Un set de filtre creative ofera posibilitatea fotografului de a aplica diverse efecte imaginilor direct din meniul aparatului. Printre acestea, filtrul ce imita utilizarea unui obiectiv tilt&shift pentru creeare efectului de “imagini in miniatura” este, din punctul meu de vedere, cel mai interesant si mai util celor ce apreciaza acest stil de fotografiere. Asa cum era de asteptat, aceste filtre reprezinta un punct de plecare pentru cei ce vor sa experimenteze efecte creative in fotografie, dar nu ofera aceleasi performante si posibilitati de setare ca atunci cand sunt aplicate cu ajutorul unui program de editare foto dedicat (de exemplu Adobe Photoshop).

Fotografie de noapte, ISO 1600
Fotografie de noapte, ISO 3200
Efectul "Toy camera"
Efectul "Toy camera"
Efectul "Fisheye"
Efectul "Fisheye"

Performantele optice

Spre marea mea surprindere, obiectivul este unul dintre cele mai reusite aspecte ale lui SX40. In general, obiectivele cu zoom optic exagerat de mare sufera datorita unei pierderi de contrast la capatul tele al distantei focale. Din fericire, specialistii de la Canon au gasit o metoda de a compensa acest neajuns, iar obiectivul de pe SX40 are o pierdere de contrast extrem de mica. Rezistenta la flare e foarte buna, am reusit sa fac fotografii in contra-lumina cu rezultate remarcabile si, mai mult decat orice, calitatea imaginilor din punct de veddere al acutantei (sharp) este foarte-foarte buna. Poate cea mai buna pe care am intalnit-o la un aparat bridge.

Canon SX40 HS, distanta focala 28mm
Canon SX40 HS, distanta focala 28mm
Cu zoom 35X (echivalent al unei distante focale de 800mm)
Cu zoom 35X (echivalent al unei distante focale de 800mm)

Macro

Canon SX40 HS se lauda cu o functie macro ce permite fotografierea de la 2cm de subiect. Din fericire, spre deosebire de alte aparate, la SX40 HS aceasta functie este chiar utilizabila, as putea spune, fotografiile macro fiind foarte „OK”. Bine, nu veti putea fotografia insecte ca si cum at folosi un obiectiv dedicat macro pe un aparat DSLR, dar cu siguranta functia macro a lui SX40 va ajuta in multe situatii.

Cu distanta focala minima
Inca o data, cu distanta focala minima
Zoom 35X, din acelasi punct de statie ca si fotografia precedenta
Zoom 35X, din acelasi punct de statie ca si fotografia precedenta

Filmare HD

Despre functia de filmare nu se pot spune prea multe. Canon SX40 HS filmeaza atat in format Full HD (10280, 24fps) dar si HD (720p). Din pacate, functia de filmare nu beneficiaza de setari manuale ale parametrilor expunerii (nici macare un mod semi-automat, precum „Av”..). Pur si simplu apesi butonul dedicat si filmezi. Totusi, zoom-ul poate fi activat si in timpul filmarii si, din fericire, are o cursa lina, avand un efect frumos si cursiv. Asa filmeaza Canon SX40 HS:

Autonomie, format fisiere si conectivitate

Conform specificatiilor oferite de producatori, Canon SX40HS ofera o autonomie de 440 de cadre la o singura incarcare a acumulatorului. In perioada de test am utilizat aparateul intensiv si nu am intampinat probleme de autonomie.

Fotografiile pot fi inregistrate in format JPG (din pacate nu si RAW). Sunt disponibile trei rezolutii (12 mega pixeli, 6 si 3 mega pixeli). Filmele sunt inregistrate in format MOV (HD H.624) iar durata maxima de inregistrare video este de 24 de minute sau 4GB. Aparatul este dotat cu un singur slot pentru carduri de memorie SD/SDHC. Pentru rezultate optime, mai ales in ceea ce priveste inregistrarea secventelor video, este recomandata utilizarea cardurilor SD “Class 10″ care ofera o viteza de screire suficient de mare.

Din punct de vedere al conectivitatii, aparatul ofera conectori USB, Audio/Video si HDMI.

La apus, in modul "Auto"
La apus, in modul "Auto"

Pret

In momentul scrierii acestui articol, Canon SX40 HS are un pret orientativ de 2100 RON.

Verificati cele mai noi preturi si oferte speciale aici!

In contra-lumina. Se poate vedea efectul "flare" destul de bine controlat
In contra-lumina. Se poate vedea efectul "flare" destul de bine controlat

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

De la distanta, ai putea confunda SX40-ul cu un DSLR. Din fericire, asemanarile nu se opresc aici. Canon SX40 HS este un aparat foto bridge care are cel putin patru atuuri importante: senzor CMOS ce ofera o calitate a imaginilor peste medie, zoom optic 35X si o calitate optica impecabila, filmare Full HD si un mod de operare rapid, intuitiv si „user-friendly”, in mare parte datorita noului meniu lansat odata cu aparitia procesorului DIGIC V. Da, si acesta este un atuu: noul procesor Canon DIGIC V produce imagini de calitate si, mai ales, permite viteze de fotografiere in rafala imbunatatite, fata de modelele anterioare din clasa bridge.

Din pacate, ceea ce scriu eu in review acum poate sa nu reflecte intr-u totul entuziasmul pe care l-am avut cand am descoperit acest model. Cu siguranta este un aparat foto bridge de calitate, poate cel mai bun bridge ce se gaseste in acest moment pe piata! Va invit sa il testati cateva minute intr-un magazin si va ve-ti convinge. Canon SX40 HS poate fi achizitionat intr-o oferta speciala, aici.

Nota Clubul Foto: 9/10

 

Culorile toamnei, cu Canon SX40 HS
Culorile toamnei, cu Canon SX40 HS

Ce ne-a placut la Canon SX40 HS:

  • calitatea foarte buna a imaginii (rivalizeaza chiar cu unele modele Mirrorless)
  • calitatea opticii
  • zoom 35x versatil
  • viteza si raspuns rapid la comenzi
  • design atragator, modern
  • calitatea finisarii si a materialelor utilizate
  • viteza mare de fotografiere in rafala
  • posibilitatea de a personaliza butonul „Function” (Fn)
  • functia „Help”

Ce nu ne-a placut:

  • nu „trage” si in format RAW
  • filmare doar in modul „auto”
  • blitz-ul se poate deschide in mod accidenctal
  • lipsa unui parasolar inclus

Canon SX40 HS, specificatii tehnice:

  • Obiectiv zoom 35x ultra wide
  • Stabilizare de imagine optica
  • Sistem Canon HS (12.1 MP)  cu procesor DIGIC 5
  • Full HD, HDMI
  • 6.8 cm (2.7″) LCD
  • Vizor electronic
  • Functie “Smart Auto” si balans automat multi-zona.
  • Functii P/A/S/M
  • Functie “Zoom Framing Assist”
Bonus: Nici o vrajitoare nu scapa de obiectivul agil al lui Canon SX40 HS
Bonus: Nici o vrajitoare nu scapa de obiectivul agil al lui Canon SX40 HS 🙂
Inca o "toamna", inca un "flare" :)
Inca o "toamna", inca un "flare" 🙂

35 COMENTARII

  1. Hello there!

    Accesorii recomandate:
    Acumulator de rezerva Li-ion tip NB7L, blitz extern Canon Speedlite 270EX, inel adaptor Canon Filter Adaptor FA-DC67A-SX30, parasolar Canon Lens Hood LH-DC 60, filtru de polarizare, filtru UV si filtru neutral

  2. Sunt curios de unde ai facut rost de SX 40 IS pentru testare. Am vorbit cu cei de la Canon România şi mi-au spus că în ţara noastră există doar două exemplare: unul la ei şi unul la mine. M-am uitat în EXIF-ul imaginilor: este "curăţat", nu mai scrie modelul aparatului foto. Eu nu spun că ai scris din specificaţii tehnice şi din cap, dar sunt doar curios cum ai reuşit să obţii un exemplar…

  3. Intre Nikon P500 Sony Hx100v si Canon Sx40 care l-ai recomanda? Le-am testat pe toate in magazin si nu ma decid. Canonul este foarte ieftin lucrat, dar e performant . Nikonul si Sony au finisaje mult mai bune dar nu au aceeasi fideliatate ca si a canonului. Astept raspuns nerabdator .

    • Salut,
      Eu as alege Canon SX40, pentru ca l-am avut la teste si stiu ce poate. Chiar daca ti se pare „ieftin lucrat” (tine de gusturi, mie mi s-a parut chiar OK), conteaza mai mult calitatea imaginii. Daca vrei un aparat „rezistent”, iti trebuie un DSLR cu corp de magneziu. Daca nu Canon, pe locul II ar fi Sony HX100, care are avantajul pretului.

    • E aceeasi marime a senzorului 1/2.3”, dar Canon are mai putini mega-pixeli (12 fata de 16). Deci pixelii sunt mai mari.

  4. apropo Crisan Iosif Florin, pe 20 nov l.am testat la domo, deci e pe piata…

  5. Inca ceva, daca am doua aparate, unul cu un senzor de 1/2.3″ iar celalalt cu senzor de 1/2.6″, care senzor este mai mare? Nu stiu exact cum se calculeaza si ce rapaort este intre ele. Daca poti sa imi explici e OK. La fel si cu diafragma sunt in ceata rau.

  6. Am luat Canonul , dar am alta dilema acum. Ce filtre am nevoie pentru protejarea lentilei? Vreau strict pentru protectia UV , nu pentru macro sau altele. Multumesc inca o data .

    • Bravo, felicitari pentru achizitie. In manualul aparatului, la specificatii tehnice ar trebui sa gasesti ce diametru de filtru se potriveste.

  7. Multumesc. 56mm dar asta daca iau un adaptor . Am citit parerile unor cumparatori pe Amazon cum ca cel de 52mm se potriveste direct pe obiectiv fara niciun fel de adaptor.Sunt eficiente filtrele astea sau arunc banii degeaba?

    • in cartea tehnica scrie de filtru de 67mm la care este nevoie de adaptor, de cel de 52mm iti spun din proprie experienta ,,nu se potriveste deloc ,,UV PRAKTICA 52mm ,,

  8. Am luat si eu Canon SX 40. Sunt f f multumit de el. Eream intre el si Sony HX100V dar am decis Canon. Si chiar ma bucur pentru decizie. Am facut poze care dupa parerea mea nu as fi putut face cu alt aparat compact. Poze de noapte fara trepied ba chiar fara sa ma sprijin de ceva si nu am o mana f stabila care mi au iesit exeptional de bine. Un stabilizator incredibil, si poze la iso 800 care nu se vede aproape deloc noise. Aproape ca nici la iso 1600 nu deranjeaza prea mult. Recomand!!! Singurul minus ar fi focalizare care putea fi mai rapida si mai precisa, dar in loc dc ai de pozat des subiecte rapide, nu e chiar asa o problema.

  9. Am cumparat in locul filtrului un parasolar , mai mult pentru protectie ,fiindca personal nu vad vreo diferenta la pozele facute fara parasolar si cele cu. Este super aparatul dar un minus foarte mare pentru mine are fi faptul ca pe modul manual cand pui un timp de expunere mare nu te mai lasa sa modifici ISO . Deci nu este full manual asa cum spun cei de la Canon. Cand ai timp de expunere 2 secunde iti blocheaza ISO la 100 ceea ce mi se pare foarte limitat pentru pozele de noapte. Astept sa gaseasca baietii de pe CHDK o solutie la treaba asta. In rest aparatul este ok.

    • Parasolarul e util uneori pentru contrast si anti efect „flare”. E ok si parasolar, desi pentru protectie tot mai „sfant” e un filtru permanent.

      • Imi puteti spune va rog ce filtru se poate folosi pentru Canon sx 40 ? Multumesc

  10. Canon SX160 sau 40hs? Diferență mare între cele două nu prea există: același senzor, zoom destul de mare și poze foarte apropiate calitativ. Totuși dacă ești începător și vrei să simți diferența între vechiul tău point and shoot și noua achiziție trebuie să te orientezi spre un Nikon D5200. Gândește-te că ești prea sărac pentru a cumpăra un aparat și să rămâi total nemulțumit de calitatea insesizabilă a noului gadget. Prin urmare strânge cureaua și fă o schimbare puternică, fără bridge-uri.

  11. am un Canon PowerShot SX400 de aprox 3 ani, si de ceva timp , zoom-ul are un huruit la folosire ; stie cineva sa imi spuna de ce ?

Comments are closed.