Pentru ca am primit mesaje in care ne intrebati si de aparatele foto compacte accesibile, am decis sa testam si cateva modele din aceasta categorie. Incepem azi cu noul Canon SX170 IS, un super-zoom „de buget” lansat de compania nipona in a doua jumatate a lunii august (SX170 costa 739 de lei). Cu un senzor de 16 megapixeli si un obiectiv cu zoom 16x, Canon SX170 IS ar putea fi un aparat ideal pentru vacante si calatorii, intr-un buget restrans. Dar, oare, cat este de performant? Aflam in cele ce urmeaza!

Canon SX170

Canon SX170
Canon SX170

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor CCD de 16 megapixeli
  • Obiectiv cu zoom 16x
  • Distanta focala echivalenta 28–448mm, F3.5 – F5.9
  • ISO 100-1600
  • Timp expunere: 15s – 1/3200
  • Macro de la 1cm
  • Moduri: Auto / P / Av / Tv / Manual
  • Ecran LCD fix, 3 inch si 230,000px
  • Blitz cu raza de actiune 3m
  • Rafala 0,8fps
  • Filmare HD 1280 x 720px (30, 25 fps), MPEG-4
  • Acumulator NB-6LH
  • Autonomie 300 cadre (CIPA)
  • Greutate: 251g
  • Dimensiuni: 108 x 71 x 44 mm

Canon SX170 IS: generalitati

Cu un format similar modelului precedent, Canon SX170 IS ramane unul din cele mai mici si mai versatile aparate foto produse de Canon pana acum. Actuala generatie vine cu un senzor CCD nou, de 16 megapixeli (in loc de 14) si un zoom optic mai performant si mai versatil, 16x in loc de 12x. Asta inseamna, pe scurt, ca noul SX170 face un pas inainte in incercarea de a deveni unul din cele mai populare aparate foto compacte cu pretul sub 1000 ron.

Canon SX170
Canon SX170

Din punct de vedere al constructiei, Canon SX170 este fabricat din plastic, un plastic negru si poros, care se simte bine si lasa impresia de soliditate, in ciuda categoriei de pret din care face parte aparatul. Totusi, dimesniunile reduse i-au obligat pe cei de la Canon sa inghesuie butoanele pe carcasa lui SX170 IS, rezultatul fiind un aparat pe care cu greu il poti apuca fara sa apesi un buton sau altul…

Canon SX170
Canon SX170

Canon SX170 ni se dezvaluie incet si, daca prima impresie este oarecum „neutra”, odata ce inspectam carcasa descoperim cateva puncte forte importante: rotita de selectie, aflata in partea de sus a aparatului, afiseaza nu doar modul Auto si scenele presetate cu care ne-am obisnuit de la toate aparatele foto similare, dar si modurile de fotografiere avansate, de pe aparatele bridge: P (Program) / Av (Prioritate de diafragma) / Tv (Prioritate de timp) si M (Manual). Asta inseamna ca SX170 nu se adreseaza doar fotografilor amatori, care prefera modul Auto pentru versatilitatea lui, ci si celor avansati, care vor gasi in SX170 toate modurile de utilizare specifice, care permit setarea tuturor parametrilor de imagine (timp de expunere, diafragma, ISO, balans de alb). Asadar, SX170 este un aparat care se adreseaza tuturor: de la cei mai putini experimentati si pana la cei care vor sa experimenteze, la randul lor, cu setarile avansate. O mare bila alba pentru Canon, intr-o categorie de pret unde marea majoritatea a aparatelor nu permit setarea manuala a parametrilor (oferind, cel mult, modul P (Program)).

Canon SX170
Canon SX170

Daca pana acum seria SX1xx de la Canon utiliza baterii sau acumulatori tip “AA”, SX170 IS face pasul in directia cea buna si vine cu un acumulator dedicat, mai performant, care asigura o crestere a autonomiei. Din pacate, tot aici observam ca filetul pentru trepied este din plastic… La capitolul conectivitate, regasim doar un singur conector: USB 2.0. Suficient pentru un aparat care nu exceleaza in modul video, pentru a necesita o iesire HDMI de viteza.

Canon SX170
Canon SX170

Canon SX170: Calitatea imaginilor

Din pacate, Canon SX170 include un senzor de imagine CCD si nu unul CMOS. Desi toate compactele din aceasta categorie de pret vin cu acelasi tip de senzor, performantele acestora nu se ridica la nivelul aparatelor dotate cu senzori CMOS.

Citeste si: Alegerea unui aparat foto compact – sfaturi si criterii de alegere

Canon SX170 IS nu face exceptie de la aceasta regula si vine cu un senzor CCD de 16 megapixeli. Desi este foarte capabil ziua sau atunci cand surprindem cadre in lumina ‘buna’, noaptea sau in conditii slabe de iluminare aparatul isi arata limitarile din plin. Totusi, compenseaza prin obiectivul cu zoom optic versatil si sistemul de stabilizare integrat, care reprezinta doua atuuri importante pentru un aparat din aceasta clasa. Dar, pentru ca trebuie sa fim obiectivi, trebuie sa stiti inainte de a-l achizitiona ca daca va doriti fotografii de noapte bune sau foarte bune, trebuie sa cautati un aparat cu senzor CMOS, din alta categorie de pret (ce-i drept…).

Iata cateva imagini inregistrate cu Canon SX170 IS:

Fotografii crop 100% din centrul cadrului, pentru a vedea nivelul de detalii:

Foto originala:

Crop:

Foto originala:

Crop:

Foto originala:

Crop:

Foto originala:

Crop:

Ce inseamna zoom optic 16x?

Un aparat precum SX170 IS va fi cu siguranta pe placul celor pasionati de calatorii si drumetii. De ce? In primul rand datorita zoom-ului versatil (16x) dar si a dimensiunilor compacte. Cum ne ajuta un zoom optic 16x in calatorii? Cat de mult ne putem apropia de subiect utilizand doar zoom-ul optic al lui SX170? Iata un exemplu: am fotografiat poate cel mai cunosct simbol al Bucurestiului, din acelasi loc, la ambele valori extreme ale distantei focale (28 si, respectiv, 448mm – echivalent 16x):

La 28mm (fara zoom):

La 448mm (zoom 16x):

Filtre si efecte

Canon SX170 IS vine cu o serie de filtre si efecte speciale ce pot fi aplicate fotografiilor direct din meniu, fara a necesita o prelucrare ulterioara pe calculator.

Functia de filmare

Canon SX170 filmeaza in format HD 720p, fisiere MPEG-4 cu sunet mono. Zoom-ul este activ si in timpul filmarii si a facut cativa pasi importanti fata de generatia anterioara, mai ales in ceea ce priveste viteza. Totusi, calitatea secventelor video inregistrate este mediocra, functia de filmare nefiind chiar un atuu al lui SX170. Iata cun exemplu:

Concluzii

Un aparat super zoom, versatil si compact – asa poate fi catalogat, pe scurt, noul Canon SX170. Totusi, aparatul are o serie de limitari importante: senzorul CCD nu este cea mai buna alegere pentru cei care isi doresc maximul de performante, filmeaza la rezolutie HD standard si, nu in ultimul rand, oricat de performant ar fi procesorul aparatului, zgomotul de imagine este vizibil chiar de la ISO 400 in sus. Compenseaza cu pretul foarte accesibil, functii avansate si zoom optic 16x. Dar, 739 de lei, este dificil sa gasiti un aparat mai echilibrat. Are un raport calitate/pret bun.

Nota Clubul Foto: 7/10

Bile albe:

  • Zoom versatil, intr-un aparat compact
  • Orientarea automata a imaginilor pe LCD in functie de pozitia aparatului
  • Meniu accesibil, usor de configurat
  • Mod “auto” versatil
  • Moduri semi-automate (Av/Tv/P) si Manual (o raritate in aceasta categorie de pret)
  • Scene si filtre software variate

Bile negre:

  • Nu filmeaza Full HD (doar HD standard, 720p)
  • Zgomot de imagine destul de pronuntat (mai ales de la ISO 400 in sus, senzorul CCD isi arata din plin limitele)
  • Butoanele inghesuite se apasa usor, in mod neintentionat
  • Blitz pop-up cu actionare mecanica, manuala

 

 

13 COMENTARII

  1. Buna! Ce imi recomanzi intre sx160 si sx170 ……de ce ar fi mai bun SX 170 decat fratele mai mic?

  2. Dintre un Canon PowerShot SX170 si Canon PowerShot SX500 IS, 16MP, care este mai bun din punct de vedere al calitatii imagini?

  3. Am o nelamurire. Spuneti ca „senzorul CCD nu este cea mai buna alegere pentru cei care isi doresc maximul de performante” dar din cate am inteles diferenta dintre un senzor CCD si CMOS este data de costul de fabricatie iar calitativ CCD este preferabil datorita factorului de umplere de 100% al CMOS-ului fiind mai mic. Aveti mai jos explicatia acestei diferente. Considerati aceste afirmatii ca fiind eronate?
    ” Problema cu cipurile CCD nu este calitatea, care e foarte bună, ci costurile de producţie destul de ridicate. CCD-urile sunt fabricate cu aparate care sunt folosite doar pentru construcţia acestui tip de senzor. Cipurile CMOS însă pot fi fabricate cu aceeaşi tehnologie cu care se produc procesoarele şi memoriile pentru calculatoare. De aici, costurile de producţie a acestor senzori de imagine scad enorm de mult.”(…)Calitatea imaginii produse de senzori CMOS egalează cea produsă de CCD în aria produselor din clasele de jos şi de mijloc. Senzorii cei mai performanţi din clasele cele mai sofisticate rămân senzorii CCD, cel puţin în momentul de faţă.
    Senzorii CMOS pot schimba instantaneu starea din capturarea imaginilor la înregistrarea de filme. Totusi, înregistrările video ocupă un spaţiu imens, dacă depăşesc câteva secunde.
    Senzorii CMOS sunt excelenţi pentru capturarea de imagini în natură şi în condiţii bune de luminozitate, însă au de suferit în condiţii proaste de iluminare, situaţii în care un blitz este indispensabil. Acest lucru se datorează faptului că pe fiecare punct fotografic al senzorului CMOS există şi o parte de circuite, care este opacă, şi astfel punctul respectiv primeşte mai puţină lumină. Procentul dintr-un pixel care captează efectiv lumina se numeşte “factor de umplere”. Cu cât acest factor este mai mare, cu atât punctele fotografice primesc mai multă lumină şi astfel sensorul este mai sensibil. Senzorii CCD au un factor de umplere de 100%.
    senzorii CMOS au un nivel al “zgomotului” imaginii mai ridicat decât CCD-urile, aşa că timpul de procesare al imaginilor creşte.”

    • Depinde foarte mult cand a fost facuta aceasta analiza pe care o citati. Puteti sa imi lasati un link catre sursa? Tehnologia a evoluat intre timp, iar senzorii CCD aproape au fost exclusi din aparatele foto (mai sunt utilizati doar la aparatele din gama entry-level, si de multe ori nici acolo). ca un contra exemplu, toate aparatele din gama profesionala, integreaza senzori CMOS.

Comments are closed.