A trecut ceva vreme de cand nu am mai avut la teste un aparat compact super-zoom. Adevarul e ca asemanarea dintre „omul orchestra” si Canon SX150 IS este destul de mare: aparatul acesta incape foarte usor intr-un buzunar, dar este foarte ambitios in ceea ce priveste specificatiile tehnice. Senzorul CCD de 14 mega pixeli, obiectivul cu zoom optic 12X, alaturi de functiile automate si semi-automate care se regasesc, in general, doar la aparatele foto bridge sau DSLR (modurile P/Av/Tv si Manual) il recomanda ca un aparat compact destinat fotografilor entuziasti care nu accepta un compromis atunci cand vine vorba de functionalitati. Daca punem la socoteala si pretul foarte atractiv al modelului SX150 (vezi aici), atunci avem in fata un compact pentru fotografii cu un buget restrans, dar cu functii avansate.
Constructie si utilizare
Desi este construit din plastic mat, Canon SX150 IS are un finisaj de calitate, iar butoanele lucioase se apasa foarte usor si delicat. Din punct de vedere al constructiei cei de la Canon au facut o treaba foarte buna, dar nu acelasi lucru pot spune despre modul in care sunt amplasate butoanele si despre ergonomie. Cu greu poti tine aparatul in mana fara sa atingi cu degetul mare unul din butoanele de pe partea din spate a aparatului. De foarte multe ori mi s-a intamplat sa apas din greseala butonul care porneste inregistrarea video sau butonul de vizualizare a cadrelor inregistrate. Desi butoanele sunt mai mari decat la alte aparate (si se apasa mai usor), as fi preferat sa fie putin mai „inghesuite” dar sa lase un spatiu mai mare acolo unde se sprijina degetul mare pe aparat.
Despre meniu si accesul la functii, numai de bine. Canon SX150 foloseste acelasi meniu ca si modelul Canon S100. Este suficient sa vedeti video-ul de prezentare de la S100 pentru a intelege cum functioneaza meniul.
Butonul de zoom functioneaza asa cum m-am asteptat iar controlul zoom-ului iti ofera o precizie destul de buna cand vine vorba de incadrari precise. Un avantaj fata de alte compacte din acelasi segment de pret il reprezinta zoom-ul optic 12x, care te ajuta sa fotografiezi de la distanta aproape orice subiect.
Canon SX150 IS are un blitz pop-ul, ca majoritatea apratelor compacte, dar deschiderea acestuia se face exclusiv manual. Aparatul te anunta pe ecran cand trebuie sa deschizi blitzul, dar daca nu sunteti atenti si declansati inainte sa deschideti blitzul, veti avea o imagine miscata sau prost expusa. Era mult mai preactic un blitz pop-up cu actionare automata.
Calitatea imaginilor, functii si filtre software
La fel ca majoritatea aparatelor din aceasta clasa, Canon SX150 IS are un senzor CCD. Rezolutia este destul de mare, 14 mega pixeli, iar acest lucru se reflecta, cel putin teoretic, in calitatea imaginilor la valori ISO ridicate. Canon SX150 IS poate fotografia cu valori ISO din intervalul 80-1600 si, daca pana la ISO 400 detaliile sunt reproduse foarte bine iar zgomotul de imagine este putin perceptibil, la ISO 800 si 1600 lucrurile stau altfel. Totusi, chiar si la valori ISO din intervalul 800-1600 fotogafiile sunt OK pentru a fi privite pe monitor.
Canon SX150 IS se deosebeste de alte aparate din clasa sa prin faptul ca ofera o multime de functii softwware si moduri de fotografiere avansate. Pe langa clasicul „Auto” si „Easy Mode”, avem nu mai putin de 20 de scene presetate si cam tot atatea filtre software, pentru efecte speciale. Cei care nu vor sa se complice cu procesarea imaginilor pe calculator, vor gasi utile filtrele Fisheye, Toy Camera, Miniature sau Selective Color. Anumite filtre pot fi chiar personalizate, dintr-o serie de setari prestabilite de producator.
Modul de fotografiere automat (despre care vom vorbi pentru ca, in principiu, acesta este cel folosit de cei care achizitionaza acest aparat), detecteaza automat specificul scenelor fotografiate si aplica setarile potrivite pentru ca imaginile sa aiba cea mai buna calitate pe care o poate oferi acest aparat. Totusi, fotografii entuziasti vor aprecia si modurile semi-automate de fotografiere si cel complet manual, care permit interventia fotografului asupra setarilor prin modificarea parametrilor de baza ai fotografiei. Modurile Av (prioritate de diafragma), Tv (prioritate de timp) si M (manual) va permit setarea diafragmei si a timpului de expunere intr-un mod asemenator aparatelor bridge. Cu modul Tv (prioritate de timp) si setand aparatul sa fotografieze cu un timp de expunere de o secunda am inregistrat imaginea de mai jos:
Pentru fotografii pe timp de noapte, Canon SX150 IS are un mod dedicat, care inregistreaza imagini la o rezolutie de 2 mega pixeli, dar va asigura astfel ca nu veti observa un zgomot de imagine accentuat atunci cand veti afisa imaginile pe monitorul calculatorului.
Cum filmeaza Canon SX150 IS?
Aparatul filmeaza in format HD 720p, fisiere MOV cu sunet mono. Imi place functia de zoom disponibila in timpul filmarii, chair daca se misca mai incet decat prevede legea. Cel putin, e silentioasa (nu se aude motorul de zoom in timpul filmarii) si precisa. Nu acelasi lucru se poate spune despre precizia focalizarii automate in timpul filmarii, care desi functioneaza bine in general, la distante focale ungi (zoom mare) se straduieste putin pana face focusul (se vede la sfarsitul primului film de mai jos).
(Nu imi dau seama daca acea dunga verde este o problema a aparatului atunci cand are in cadru o sursa foarte puternica de lumina, cum ar fi soarele, sau e o consecinta a faptului ca am filmat prin parbriz)
Conectivitate si autonomie
Canon SX150 este alimentat de doua baterii AA sau doi acumulatori de pana la 2700mA. Desi alte aparate utilizeaza baterii proprii, avantajul lui Canon SX150 este ca foloseste baterii care se gasesc peste tot: in magazine, la orice supermarket sau orice benzinarie. Cu un set de baterii AA alkaline, Canon SX150 IS poate inregistra pana la 23 de imagini.
Conectivitatea este asigurata de o mufa USB si o iesire Audio/Video. Nimic deosebit, dar mi-ar fi placut sa aiba si un conector HDMI, daca tot filmeaza HD. Fotografiile si filmele sunt inregistrate pe carduri SD/SDHC.
Pret
Canon SX150 IS poate fi achizitionat la un pret aproximativ : Detalii si promotii aici.
Concluzii
Canon SX150 IS este un compact foarte capabil. Este foarte usor de utilizat si este potrivit pentru orice membru al familiei (poate doar catelul sau pisica sa aiba ceva probleme in a-l utiliza), dar ofera si functii avansate pentru cei entuziasti. Zoom-ul generos si functia de filmare HD il recomanda pentru vacante si calatorii, acolo unde poate inlocui cu succes si o camera video dedicata, daca va multumiti cu rezolutia HD 720p la filmare. Detalii si pret aici.
Nota Clubul Foto: 8/10
Ce mi-a placut la Canon SX150 IS:
- Versatilitatea oferita de zoom-ul optic 12x
- Varietatea de scene si filtre software
- Modurile semi-automate (Av/Tv/P) si Manual
- Orientarea automata a imaginilor pe LCD in functie de pozitia aparatului
- Meniul accesibil si susor de utilizat
- Viteza de pornire
- Functia de fotografiere silentioasa
Ce ar mai putea fi imbunatatit:
- Ergonomia (pozitionarea butoanelor)
- Nu filmeaza Full HD
- Blitz-ul pop-up manual
- Posibilitatea de a inchide stinge ecranul LCD
- Lens Flare destul de pronuntat in contra-lumina
trebuie sa trec la treaba !
am o singura intrebare ? capacul de la blitz se ridica usor ? daca intorc aparatul invers am sanse sa se deschida accidental sau are vreun arc ceva. ma intereseaza sa nu se deschida daca vreau sa o scutur sa-mi sara capacul de la blitz in sus..sa nu fie chiar atat de sensibil. o prostie puteau sa faca si ei un buton si cand vroiai sa ridici blitzul apasai pe el 🙂
Nu, nu se ridica atat de usor incat sa „cada” singur, accidenctal, cand intoarceti aparatul invers…
cat timp poate focaliza pe timp de noapte, am vazut undeva pe un site ca 15 secunde focalizare continua. e adevarat sau cat si daca pot sa-mi reglez singur iso, diafragma, expunere etc
si eu am un asemenea aparat si sunt f multumit de el se misca foarte bine
buna.. in legatura cu acumulatorii??? am comandat varta de 2500mah si faceam 25 de poze si erau gata, apoi mi-au trimis de la ansmann de 2799 mah si puteam sa fac mai multe poze dar maxim 50 si apoi erau gata… acum mi-au trimis banii inapoi si nu stiu ce sa cumpar, de la ce firma.. as cumpara exact de canon da aici in ro nu gasesc.. in cartea tehnica scrie ca is baterii nb 3ah si ar trebui sa fac 300 de poze fara probleme si sa filmez cateva ore.. deci ce imi recomandati sa cumpar sa ma tina cat mai mult
Undeva sigur e o problema. Cred ca la acumulatori. Probabil sunt uscati sau ceva…
In nici un caz nu trebuie sa tina 50 de poze. 25 nici atat. Cu un set de acumulatori buni trebuie sa poti face cu bridge-ul peste 200 de imagini. Eu folosesc acumulatori Powerex de cativa ani si sunt foarte multumit de ei. Acestia: http://www.f64.ro/f408484/products/description/Maha_Powerex_MHRAA4-acumulatori-AA_2700mAh-set_4_buc_/index.html
incercati si Energizer de 2000mah eu folosesc si fac peste 300 poze