In ultima perioada am avut ocazia sa testam patru blitz-uri din gama Speedlite de la Canon, adica, mai pe scurt – aproape toata oferta curenta a producatorului japonez. Totusi, din cele patru, nici unul nu m-a entuziasmat atat de mult precum a facut-o Canon 320EX, un blitz lansat in luna Aprilie a anului curent si care, spre deosebire de alte modele recent introduse de Canon, nu inlocuieste un blitz existent ci este un model complet nou, care aduce o serie de functionalitati noi, printre care cea mai importanta este lampa LED pentru iluminare continua in timpul filmarilor. Practic, Canon Speedlite 320EX este un blitz dedicat cvelor care vor sa experimenteze ambele lumi: atat fotografia dar si inregistrarea secventelor video cu un aparat DSLR dotat cu functie de filmare.

Blitz Canon 320EX
Blitz Canon 320EX

Pe scurt, principalele caracteristici sunt:

  • Numar de ghid 32 (la ISO 100)
  • Lampa pentru filmare (LED)
  • Cap pivotant pentru bounce-flash
  • Functie wireless cu 4 canale
  • Autonomie de pana la 4 ore de iluminare LED cu un set de acumulatori (conform specificatiilor producatorului)
  • Utilizare simpla si intuitiva
  • Mod standard care asigura o iluminare a cadrului pentru obiective 24mm sau mod tele pentru obiective cu distanta focala 50mm

Acesta este, pe scurt, blitzul Canon 320EX. Dupa cum spuneam si mai sus, aici vorbim despre un model hibrid, un fel de „struto-camila” blitzurilor, un dispozitiv special creeat atat pentru cei care au nevoie de un blitz mai puternic decat cel „pop-up” de pe aparat dar si o lampa pentru filmare. Am fost destul de retincent la inceput si chiar eram curios cat de performant este noul model, obisnuit cu ideea ca „cel care se lauda ca poate face de toate, de fapt, nu face nimic”. Sa vedem impreuna daca lui 320EX i se potriveste acest lucru sau, din contra, este un blitz performant care reuseste sa imbine cu succes ce e mai bun din ambele lumi.

Dimensiuni, constructie si utilizare

Canon 320EX este un blitz care „isi cunoaste” perfect locul pe „scara evolutiei” de la Canon. Chiar si prin dimensiunile fizice este „pozitionat” acolo unde ii este locul: este mai mic decat 430EX dar mult mai mare decat 270EX, si el, proaspat (re)lansat. Dimensiunile fizice il fac, in schimb, perfect compatibil cu aparatele din generatia noua dedicata fotografilor entuziasti, Canon 60D si Canon 600D. Noi l-am testat pe un body Canon 600D si pot spune ca se potriveste perfect, atat ca dimensiuni dar si ca „impresie artistica”: nu e nici prea mic si nici prea mare pentru un DSLR compact cum este Canon 600D.

Constructia este similara modelului mai avansat, Canon 430EX iar acest lucru este un plus. Este solid si cred ca poate rezista cu succes si eventualelor accidencte ce pot surveni in urma utilizarii sale la evenimente. De fapt, fotografia de eveniment / fotojurnalismul este si scopul pentru care a fost proiectat, altfel nu vad rostul unui produs „2 in 1” cum este 320EX.

Toate functiile sunt operate de butoane
Toate functiile sunt operate de butoane

Modul de utilizare este intuitv si foarte usor de invatat chiar si de fotografii incepatori. Toate functiile importante ale blitzului sunt operate de cateva butoane de pe spatele acestuia. Nu exista ecran LCD de control si nici rotita de selectie cum este la Canon 580Ex, dar acest lucru este de preferat pentru a pastra dimensiunile reduse si un mod de utilizare intuitiv. Practic nu prea ai nevoie de manual de utilizare ca sa sti sa folosesti un blitz precum 320Ex. Functiile mai avansate, pentru ca exista si asa ceva, se seteaza direct din meniul aparatului foto, iar la Canon 600D acest lucru este usor de dibuit din tab-ul al doilea din meniu, in categoria „Flash Settings” (logic, nu? 🙂 ). Totul este sa va asigurati ca aparatul foto poate seta blitzul corespunzator. Aparatele DSLR Canon compatibile cu acest sistem sunt: Canon 7DEOS 40D, EOS 50D, 60D, 550D, Canon 600D si seria 1D/s Mk.III.

Flash Bounce? Avem!

Canon 320EX este dotat cu cap pivotant, care va permite reflexia luminii generate de blitz. Puteti astfel modifica pozitia capului pe verticala la 60°, 75° sau 90 de grade, in pozitii fixe, marcate pe blitz. La fel ca si modelele mai avansate, Canon 320EX are cap rotativ, care permite rotirea lampii de la 270° la 90° spre dreapta si 180° spre stanga.

Marcajele ce va ajuta in pozitionarea capului pivotant
Marcajele ce va ajuta in pozitionarea capului pivotant

Posibilitatea de a reflecta lumina este foarte apreciata de fotografi iar Canon 320EX va ofera controlul total asupra acestui aspect, la fel ca si blitzurile mai scumpe din gama Canon.

Wirelles Flash? Este!

O alta functie utila cu care este dotat Canon 320EX este posibilitatea de a declansa blitzul de la distanta, folosind controllerul flash integrat in aparat. Atat Canon 60D cat si Canon 600D pot actiona blitzurile din gama Speedlight de la Canon de la distanta, iar Canon 320EX poate fi setat sa functioneze pe unul din cele patru canale disponibile. Pentru cei care fotografiaza in studio sau in locatie cu mai mult de un blitz, Canon 320EX poate face parte din una din cele trei grupe de blitzuri care pot fi declansate independent.

Din nou, capul pivotant si marcajele aferente
Din nou, capul pivotant si marcajele aferente

Lampa LED

Asa cum spuneam, Canon 320EX este un blitz „2 in 1”. Lampa pentru iluminare continua poate fi folosita pentru filmare sau ca lampa de modelare. Desi nu este o lampa video dedicata, profesionala, am fost surprinsi sa aflam ca are totusi o putere de iluminare suficienta pentru situatii des intalnite precum filmarea in intrioare sau in spatii inchise si – bineinteles – este utila si pentru filmare obiectelor de mici dimensiuni sau a detaliilor. Desi nu am masurat, apreciez ca orice subiect aflat pana in 5-6 metri de aparat poate fi iluminat cu succes cu aceasta lampa.

Mai jos un filmulet cu cateva secvente inregistrate cu ajutorul lampii LED de pe 320EX. Imaginile sunt needitate si au fost inregistrate cu un Canon 600D cu si blitzul Canon 320EX cu lampa de filmare in modul „Auto”:

Am incercat sa filmez cateva secvente si in bezna totala, in Pestera Dambovicioara, dar rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor. In intuneric total lampa nu asigura o iluminare suficienta decat pentru subiecte aflate la maxim 2 metri de aparat. Totusi, situatiile de filmare in intuneric total cred ca sunt foarte rare si in mod sigur cei care achzitioneaza un astfel de blitz nu se vor intalni prea des cu ele. 🙂

Telecomanda IR? Asta e chiar culmea! 🙂

Daca tot vorbim de Pestera Dambovicioara, acolo am avut placuta surpriza sa constant o alta functionalitate foarte interesanta a blitzului Canon 320EX: telecomanda in infra-rosu. Un buton dedicat aflat in partea dreapta a blitzului poate actiona de la distanta DSLR-ul daca acesta poate fi declansat cu o telecomanda IR. De exemplu, Canon 600D are aceasta functie si am putut sa ne fotografiem punand aparatul pe trepied si declansand de la distanta, tinand blitzul in mana si apasand butonul dedicat. Cei de la Canon ne mai ajuta intr-un fel: functia IR declanseaza aparatul dupa fix doua secunde de la apasarea butonului de pe blitz, interval care este marcat de aprat cu „bip-urile” clasice ale timerului si care va permite sa „ascundeti” blitzul in asa fel incat sa nu apareti in poza cu blitzul in mana. 🙂

Butonul pentru declansarea de la distana a DSLR-ului prin IR
Butonul pentru declansarea de la distana a DSLR-ului prin IR

Pe scurt, telecomanda IR de pe 320EX este o functie foarte desteapta si binevenita pe un blitz din aceasta categorie. Acum m-am uitat si la modelul 270EX II, relansat si el in primavara acestui an si am constatat ca si acesta are buton de declansare de la distanta prin IR, semn ca cei de la Canon si-au luat treaba in serios in ceea ce priveste ambele modele lansate anul acesta.

Canon 320EX este alimentat de patru baterii sau acumulatori AA si, conform specificatiilor producatorului, un singur set de acumulatori poate asigura o autonomie de pana la patru ore de iluminare continua cu lampa LED. Trebuie sa ii credem pe cuvant, pentru ca nu am testat acest lucru. 🙂

Concluzii

Canon 320EX este un blitz de generatie noua, care se inscrie in trendul lansat odata cu aparitia primelor DSLR-uri cu functie de filmare. Avem acum primul blitz Canon care pe langa functia foto poate utiliza lampa LED incorporata pentru a asigura o lumina suplimentara pentru cei ce experimenteaza filmarea cu ajutorul unui aparat DSLR. Prin functiile oferite si controlul intuitiv, Canon 320EX se adreseaza fotografilor entuziasti mai mult decat celor profesionisti, dar desi la prima vedere poate parea un blitz simplu, in realitate posibilitatile si functiile extinse alaturi de controlul setarilor din meniul aparatului il transforma intr-un accesoriu util oricarui fotograf. Daca mai adaugam si faptul ca 320Ex poate fi gasit la un pret extrem de bun pentru ceea ce ofera (acum costa cam cat o lampa de filmare LED dedicata, cu performante medii), avem un blitz mult mai atragator decat pare la prima vedere. Asa cum spuneam si in introducere, la inceput am fost reticent in ceea ce il priveste, dar in teste s-a dovedit ca 320EX este un blitx extrem de capabil care isi face treaba foarte bine.

Canon 320EX in intuneric total
Canon 320EX in intuneric total
Cu Canon 320EX in Pestera Dambovicioara
Cu Canon 320EX in Pestera Dambovicioara

 * Fotografiile in care apare Canon 320EX au fost realizate cu noul Panasonic G3.

7 COMENTARII

  1. Salut. De ceva vreme cochetez cu ideea de a cumpara un blitz pt. aparatul meu (Canon 600D). Doresc sa mentionez de asemenea ca sunt fotograf amator. Citind acest articol am ajuns la concluzia ca modelul Canon Speedlite 320EX ar fi suficient pt cerintele mele. Ulterior am mai cautat informatii pe internet si am gasit un alt blitz (METZ mecablitz 44 AF-1 Digital Canon). Intrebarea este urmatoarea: ce-mi recomandati dintre aceste 2 modele?

Comments are closed.