La prima vedere, despre blitzul Canon Speedlite 270EX II, nu se pot spune prea multe. Este „cel mai mic dintre cei mici”, adica un fel de blitz entry-level destinat celor care vor mai multa lumina decat le poate oferi blitzul integrat in aparat. Totusi, versiunea a II-a a celui mai compact blitz Canon ofera cateva functii interesante si merita sa il studiem mai cu atentie.
In primul rand, Canon 270EX II are doua functii noi si importnate fata de versiunea lansata acum doi ani. Este vorba de noul cap rabatabil, care permite reflexia luminii generate de blitz in tavan (bounce) si telecomanda integrata IR pentru declansarea de la distanta a oricarui DSLR compatibil cu acest sistem.
Principalele caracteristici ale lui Canon 270EX II
- Numar de ghid 27 (la ISO 100)
- Functie wireless (Slave)
- Expunere automata (E-TTL) sau manuala
- Cap rabatabil pentru bounce-flash
Utilizare si functii avansate
Din fericire, functiile avansate nu se opresc aici. Desi canon 270EX II nu are decat un singur buton (on/off), din meniul aparatului foto avem acces la setari avansate, precum masurarea expunerii in E-TTL II sau manual (1/64 to 1/1), Shutter Sync (1st Curtain, 2nd Curtain, sau Hi-speed), Flash Exposure Compensation (-2 to +2), si modul de masurare E-TTL II (Evaluative sau Average).
Spuneam mai devreme de noul cap rabatabil pentru bounce flash. Ei bine, acesta este si principalul motiv de bucurie pentru cei care au deja un 270EX modelul anterior si vor sa faca un update, alegand tot un blitz compact. Posibilitatea de a reflecta lumina este una din functiile binevenite ale noului model si care a fost ceruta in nenumarate randuri de cei care achizitionasera 270EX-ul in trecut. Se pare ca specialistii Canon asculta parerea utilizatorilor si vin cu solutii pentru acestia.
Tot aici ar trebui amintite si cele doua pozitii care permit utilizarea blitzului atat cu obiective wide cu distanta focala minima de 28mm dar si cu obiective cu focale in jurul valorilor de 50mm, prin simpla deplasare spre fata a partii frontale ca capului de iluminare.
Canon 270EX II este compatibil cu sistemul wireless de la Canon, astfel ca puteti declansa blitzul de la distanta, folosind controlul wireless integrat pe care il ofera DSLR-urile din generatia noua, precum Canon 60D sau Canon 600D.
Concluzii
Deoarece toate setarile sunt accesibile din meniul aparatului, Canon 270EX ramane un blitz foarte compact, atat de mic incat incape cu usurinta in (aproape) orice buzunar. Practic, acesta este si principalul atuu al acestui dispozitiv: portabilitatea sa il recomanda atat pentru cei care vor un plus de lumina pe DSLR-ul lor dar si celor care utilizeaza aparate compacte Canon din seria Gxx (incepand cu G9 de exemplu) sau super-zoom-uri precum Canon SX30 IS, toate fiind dotate cu conector pentru blitz extern. Canon 270EX II utilizeaza acum doar doua baterii sau acumulatori tip AA (de la patru cat utiliza modelul anterior), astfel fiind mai usor si mai portabil.
Canon 270EX nu este tocmai ieftin, dar are un pret mult mai mic decat restul blitzurilor din gama Canon. Totusi, aveti siguranta unui blitz compatibil din toate punctele de vedere cu aparatele Canon actuale sau modelele care vor fi lansate in viitor si, per total, Canon 270EX este un blitz care isi face foarte bine treaba, pentru cei care vor portabilitate si performante cat mai bune intr-un corp compact si usor.
* Fotografiile au fost realizate cu noul Panasonic G3.
Buna ziua,Calin .Sa stii,ca sunt bune aceste aparate.Eu,desii am acum un Nikon D300,am ramas adept al Canon-ului.Ai mai facut niste clipuri pe You Tube?
salut!am un canon D60 si vreau si un blitz,..ma puteti ajuta?,..care ar fi cel mai compatibil?,..avand in vedere ca nu sunt un fotograf profesionist(sunt incepator)multumesc mult!