In general nu testam des imprimante foto aici, la Clubul Foto, dar cand o facem avem grija sa fie imprimante cu functii inedite si performante. Acum a venit randul sa vedem ce poate cea mai noua imprimanta Canon Selphy, ultima iteratie dintr-o lunga serie de imprimante foto ultra-portabile. Canon Selphy CP910 vine cu Wi-Fi integrat si poate tiparii imagini 10x15cm direct de pe aparatul foto, smartphone sau tableta. Ce sa mai, pare imprimanta perfecta pentru cei care vor sa dea viata fotografiilor publicate pe Instagram sau pe alte retele sociale! Cum se descurca? Aflam impreuna in continuare!
Canon Selphy CP910
Canon Selphy CP910, specificatii tehnice pe scurt:
- Sistem de imprimare prin transfer termic
- Rezolutie maxima: 300 x 300 dpi
- Culori: 3 cerneluri colorate + strat protector
- 256 de niveluri pe culoare (profunzime de culoare de 24 de biti)
- Conectivitate: Wi-Fi, AirPrint (Apple), PictureBridge, slot SD, conector Mini USB si USB standard (pentru a printa de pe stick)
- Format carte postala: 148 x 100 mm
- Format card de credit: 86 x 54 mm
- Ecran LCD color, 2.7″
- Alimentare – 220V (24V) sau acumulator portabil NB-CP2L (se achizitioneaza separat)
- Dimensiuni: 17,8 x 12,7 x 6,05 cm
- Greutate: 810g
Pregatirea imprimantei pentru print
Canon CP910 este foarte usor de utilizat. Practic, in 2-3 minute puteti incepe sa tipariti primele imagini. In primul rand trebuie sa introduceti in lateral cartusul cu cerneala termica, iar in tava pentru hartie sa incarcati un set de coli (din pachetul de consumabile Canon KP-108). Apoi, tot ce va ramane sa faceti este sa conectati imprimanta la o sursa de curent si sa o porniti.
Imprimanta porneste destul de repede si, in cateva secunde, puteti deja sa faceti primele printuri de pe carduri de memorie sau stickuri USB. In acest caz, pe ecranul LCD al imprimantei aveti si un meniu de editare, care permite decuparea fotografiilor, ajustarea culorilor sau chiar eliminarea efectului de ‘ochi rosii’ inainte de print. Ecranul LCD de 2,7 inch este suficient de mare pentru a permite utilizarea cu usurinta a functiilor de editare si, chiar daca nu are o rezolutie extraordinar de mare, se vede bine.
Meniul de editare al fotografiilor la printarea de pe card sau stick:
Pentru tiparirea de pe un laptop sau PC aveti nevoie de driverele care insotesc imprimanta pe CD-ul din cutie. Pentru smartphone sau tableta este recomandat sa instalati aplicatia Canon Easy Photo-Print disponibila gratuit in Google Play sau Apple Store.
Pentru iPhone sau iPad puteti sari totusi acest pas, imprimanta fiind compatibila cu standardul Apple AirPlay, ceea ce face tiparirea de pe dispozitiviele cu iOS mai rapida, fara a fi necesara instalarea unei aplicatii.
Pe Android conexiunea wireless se realizeaza printr-un AccesPoint generat de imprimanta (deci, practic alegeti reteaua wireless a imprimantei, pe telefon, din meniul Wireless), imprimanta afisand pe ecran parola pe care trebuie sa o introduceti in telefon la prima conectare.
Aplicatia Canon Easy Photo-Print, varianta pentru Android:
Calitatea imaginilor tiparite
Spre surprinderea mea, Canon nu lauda degeaba imprimanta CP910. Fotografiile tiparite arata bine, au culori vii, echilibrate si contrast bun. In plus, puteti chiar sa aplicati un finisaj semilucios pentru a impiedica aparitia amprentelor si a crea o senzatie asemanatoare fotografiilor developate in laboratoarele traditionale, fara nevoia de a schimba consumabilele. Canon spune ca fotografiile tiparite cu Selphy si pastrate intr-un album rezista chiar si pana la 100 de ani. Am sa testez asta si ne mai auzim peste 100 de ani sa va spun rezultatul… 😉
Singura observatie la acest capitol este tendinta imprimantei de a subexpune usor imaginile tiparite (intre 5 si 10%), o caracteristica pe care am intalnit-o si la alte imprimante foto si care, in cazul lui CP910 nu este evidenta decat daca sunteti extrem de pretentiosi.
Atentie insa cand incarcati hartia in tava de alimentare a imprimantei. NU atingeti suprafata lucioasa a hartiei cu degetele, deoarece ampentele vor impiedica transferul cernelii termice in timpul printarii (riscati sa va iasa imagini cu pete… ). Si inca ceva: nu se pot tiparii decat imagini JPG (JPEG). Nu PNG, TIFF sau Canon RAW.
Cum pregatiti imprimanta pentru primele fotografii:
Printeaza fotografiile de pe carduri SD
Iata cum puteti tiparii imagini direct de pe cardul SD al aparatului, cu Canon Selphy CP910, gratie cititorului de carduri SD integrat:
Polaroid home-made? Da! Tipareste fotografiile de pe Instagram!
Cu Canon CP910 este foarte simplu sa tipariti imagini asemanatoare fotografiilor Polaroid. Mai mult, puteti face asta chiar cu fotografiile voastre de pe Instagram. Iata cum:
Tipareste imaginile de pe Facebook
Canon CP910 este imprimanta ideala daca vreti sa tipariti imaginile pe care le-ati incarcat pe Facebook. Sau, de ce nu, puteti tiparii chiar imaginile incarcate de prieteni! Iata un scurt tutorial:
Cat de repede tipareste CP910?
Canon se lauda cu 47 de secunde pentru o fotografie 10x15cm tiparita cu Selphy CP910.
In realitate insa, timpul de printare depinde foarte mult de dispozitivul la care ati ales sa conectati imprimanta. Este adevarat ca de pe un Laptop/PC, prin cablu USB, o imagine este tiparita in mai putin 50 de secunde, dar de pe un smartphone sau o tableta durata de tiparire depaseste 1 minut / imagine, deoarece se adauga aproximativ 15 secunde cat dureaza transferul fotografiei prin wireless, intre smartphone si imprimanta.
Asadar, este mai simplu sa spunem ca in medie Canon Selphy CP910 tipareste o imagine pe 1 minut.
Pretul imprimantei si costul per print
In momentul publicarii acestui articol, imprimanta foto Canon Selphy CP910 costa 529 lei si este disponibila aici.
Imprimanta vine fara consumabile. Asadar, la achizitie aveti nevoie si de cel putin un set de hartie+cerneala Canon KP-108 cate costa 159 de lei. Este adevarat ca puteti achizitiona imprimanta si in pachet promotional cu KP-108, ceea ce duce la un cost mai ieftin pentru primul set de consumabile. Dar, pentru acest test, vom face un calcul de cost/print luand ca etalon preturile intregi, nu pachetele promo. Setul Canon KP-108 contine 3 pachete de hartie KP-36IN a cate 36 bucati 10×15 cm, deci in total 108 coli pentru printat, la care se adauga 3 recipiente ribbon color pentru printat (suficiente pentru a tiparii cele 108 hartii foto incluse in pachet).
Asadar, un set de hartie+toner CP-108 are hartie si cerneala termica pentru… 108 fotografii. Acest set costa 159 de lei, deci o fotografie printata cu Canon Selphy CP910 costa aproximativ 1,47 Lei.
Concluzii
Trebuie sa recunosc ca imprimanta Canon CP910 s-a dovedit a fi o surpriza foarte placuta. Eram reticent la astfel de imprimante compacte/portabile, dar CP910 chiar isi face treaba cu brio. Printurile sunt de calitate, imaginile arata bine, au contrast, culorile sunt vii iar modul de printare wireless face toti banii. Nu o vad neaparat ca o imprimanta foto dedicata pentru a sta conectata tot timpul la laptop/PC ci mai degraba ca o solutie portabila, foarte usor de folosit, pentru a putea tiparii imagini oriunde, de pe orice dispozitiv. Poate fi utilizata chiar si fara a fi conectata la o sursa de curent continuu, gratie acumulatorului optional. Costul per print poate ca este putin mai mare decat la un mini-lab, dar aveti controlul asupra calitatii, aveti oricand la indemana imprimanta si nu mai trebuie sa faceti doua drumuri pana la laboratorul specializat (timp castigat in favoarea voastra).
Astfel, cu CP910 amintirile voastre ‘prind viata’, indiferent de modul in care au fost ‘surprinse’. Canon CP910 poate tiparii de pe orice dispozitiv: laptop, smartphone, tableta, card de SD, stick de memorie sau chiar direct de pe aparatul foto, daca acesta este dotat si el cu wireless. Un mod simplu, rapid si distractiv de a pastra amintirile voastre in albume foto ‘clasice’ sau de a oferii imaginile prietenilor sau rudelor, imediat ce le-ati surprins.
Canon Selphy CP910 costa 529 lei si este disponibila aici.
Nota Clubului Foto: 8.5/10
Bile albe:
- Dimensiuni reduse, portabilitate
- Calitate buna a printurilor (echivalenta cu cea din mini-lab)
- Wireless integrat pentru print direct de pe smartphone sau tableta (inclusiv compatibil AirPrint pentru a printa de pe dispozitive Apple iOS fara a instalat alt soft suplimentar)
- Ecran LCD mare, de 2,7 inch, pentru vizualizarea si ajustarea fotografiilor
- Functii de optimizare automata a imaginilor, decupare, luminozitate, contrast, ajustare culori
- Foarte simplu de utilizat si configurat
- Slot SD si USB standard, pentru a tiparii direct de pe cardul aparatului foto sau de pe un stick USB
- Optional i se poate achizitiona un acumulator, pentru a putea tiparii oriunde, independent de o sursa de curent 220V
Bile negre:
- Viteza relativ lenta de printare (1 foto 10×15 intr-un minut)
- Poate printa doar pe hartie Canon, format 10x15cm sau 86 x 54 mm
- Suporta doar imagini JPEG (nu PNG sau TIFF)
da, dar nu ati specificat la ce numar de printuri rezista aceasta micuta imprimanta !
aceasata informatie nu este furnizata nici de producator…
Aceasta imprimanta foloseste hartie speciala Canon care se livreaza in numar de 108 buc. cu 3 cartuse. Acest numar de cartuse este exact pentru numarul de hartii din pachet (+/- 2-3 poze). Pretul pachetului variaza intre 140 si 170 RON. De aici apare calculul per fotografie de 1,7 RON 😉
cate fotofrafii se sac cu un cartus
108 fotografii.