Canon S120 incheie astazi seria articolelor dedicate aparatelor foto din „colectia de toamna” de la Canon, serie pe care am inceput-o acum doua saptamani cu Canon G16. Desi cu un design similar modelului lansat anul trecut, Canon S120 vine cu imbunatatiri in punctele cheie: cel mai nou procesor de imagine DIGIC 6, un obiectiv mai ‘luminos’ (f/1.8 la 24mm), un senzor CMOS imbunatatit si o constructie mai buna. Sunt oare suficiente aceste imbunatatiri pentru a se mentine in topul clasamentului compactelor? Aflam in cele ce urmeaza!

Canon S120

Canon S120
Canon S120

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor CMOS BSI de 12.1 megapixeli (4000x3000px)
  • Obiectiv zoom 4x
  • Distanta focala 24-100mm
  • Diafragma f/1.8-5.7
  • ISO (80) 100 – 12.800
  • Ecran LCD touch screen
  • Procesor DIGIC VI
  • Blitz integrat tip pop-up
  • Wi-Fi si conectivitate USB 2.0 + HDMI
  • Filmare Full HD 1080p
  • Functie High-speed Burst HQ
  • Smart Auto
  • Stocare pe carduri SD/SDHC
  • Dimensiuni: 99 x 59 x 27 mm
  • Greutate 198 de grame

Canon S120: constructie si utilizare

La exterior, Canon S120 este similar cu aparatul lansat in urma cu un an – S110. Carcasa arata la fel, butoanele sunt exact acolo unde ne-am obisnuit, iar modul de utilizare – orientat in primul rand in jurul ecranului LCD multi-touch – a ramas acelasi. Poate cea mai evidenta diferenta: blitzul este acum actionat manual, cu un buton aflat in stanga aparatului, motorul electric ce ridica blizul la S100/S110 fiind inlocuit cu un sistem clasic, mecanic.

Canon S120
Canon S120

Prima impresie este pozitiva, aparatul fiind poate mai solid decat ne-am fi asteptat de la un compact. Butoanele sunt pozitionate bine, la indemana, chiar daca dimensiunile reduse ale aparatului au facut ca butoanele sa fie inghesuite pe carcasa (mai ales in partea din spate, in dreapta ecranului LCD). Cu toate acestea, desi nu prea sti cum sa apuci un S120 fara sa atingi ori ecranul LCD ori unul din butoane, dupa o perioada de acomodare, beneficiile oferite de dimensiunile compacte incep sa se faca simtite: S120 poate incape foarte usor in orice buzunar. Este o camera performanta care chiar poate fi tot timpul la indemana…

Canon S120
Canon S120

In partea din fata, in jurul obiectivului, se gaseste un inel multifunctional, care poate fi setat din meniu sa execute una din functiile urmatoare: actionarea zoom-ului (in trepte standard 24, 25, 50mm etc), alegerea rapida a valorii ISO, balans de alb, diafragma sau timp de expunere.

Canon S120
Canon S120

Accesul la card si acumulator se face prin acelasi loc, pe spatele aparatului. Tot aici se regaseste si clasicul filet pentru montarea aparatului pe trepied.

Meniuri

Meniul specific seriei compacte de la Canon isi face aparitia si pe S120. Meniul este simplu de navigat, fiind optimizat pentru ecranul sensibil la atingere si contine un set bogat de setari care pot fi personalizate dupa bunul plac. Lipseste pagina (tab-ul) My Menu, pe care l-am intalnit la Canon G16, dar nu cred ca va fi un impediment prea mare pentru viitorii utilzatori de S120. Iata, in continuare, cateva imagini cu optiunile din meniu si modul in care sunt afisate pe ecran.

Din pacate nici S120 nu ofera foarte multe functii software in plus fata de modelul anterior si ne aflam in fata unui model oarecum “depasit” de “concurenta” din acest punct de vedere. Functii pentru inregistrarea imaginilor panoramice, prelucrare RAW integrata, mai multe setari pe functia de filmare (inclusiv filmare in modul Prioritate de Diafragma) sau bracketing personalizat nu sunt straine altor aparate din aceeasi categorie de pret, dar nu se regasesc si in meniul lui S120…

Calitatea imaginilor

Calitatea imaginilor este buna, in majoritatea conditiilor, inclusiv in lumina slaba, acolo unde aparatul se descurca mai mult decat onorabil, pentru un compact. Sistemul automat de masurare a expunerii asigura imagini corect expuse, chiar si noaptea sau in conditii dificile de iluminare (in contra-lumina de exemplu).

TESTUL ISO CROP 100%:

FOTO CROP 100%:

Fotografiile originale si variantele crop 100% alterneaza:

Daca va intrebati cat de versatil este obiectivul cu zoom (doar) 4x:

La 24mm:

La 100mm, din acelasi punct de statie:

Exemple de cadre “largi”, cu unghi de cuprindere mare, trase la 24mm:

Daca tot am amintit de obiectiv, trebuie sa laudam efortul celor de la Canon de a echipa seria S120 cu optica de calitate. Lentilele asigura imagini cu un contrast bun chiar si la valorile extreme ale focalei, iar tratamentul antireflex isi face bine treaba, flare-ul fiind aproape inexistent:

La fel ca si la Canon G16, m-a surprins placut modul in care poate fi setata temperatura de culoare (balansul de alb). Pe langa modul Auto, care lasa la latitudinea aparatului alegerea temperaturii de culoare optime si a clasicelor valori presetate, este disponibila si setarea in grade Kelvin dar, atentie, si masurarea instant tip “spot”. Totodata sunt disponibile in meniu nu una ci doua functii WB Shift: standard, cu grila pe doua axe (foto jos) si “quick WB-Shift” care permite corectarea temperaturii mai rapid, cu un singur slider orizontal.

Sistemul AF asigura punerea la punct repede si precis. Canon lauda noile aparate cu procesor DIGIC VI datorita sistemului AF imbunatatit, care – teoretic – ar asigura viteze de focus cu pana la 50% mai mari decat generatiile anterioare. In practica, S120 focalizeaza repede si precis, dar nu pot spune ca intr-adevar timpul de focalizare s-a injumatatit. Ziua se descurca bine, in majoritatea situatiilor, indiferent de focala, dar noaptea mai are momente cand face focus hunting.

Canon S120: Filmare Full HD

Desi poate filma in format Full HD 1980x1080px si, odata cu noul procesor DIGIC VI, secventele video pot fi inregistrate si la 60 fps (24, 25, 30 si 60p), Canon S120 nu reuseste sa impresioneze la acest capitol datorita lipsei stabilizarii optice in timpul inregistrarii video. Aparatul acesta este capabil sa surprinda secvente de calitate, dar are o bila neagra majora: stabilizarea de imagine nu este activa in timpul filmarii. Asadar, rezultatele sunt mai slabe calitativ decat ne-am fi asteptat. Iata un exemplu:

Conectivitate si stocare

Imaginile pot fi salvate atat in format JPEG dar si RAW si sunt stocate in memoria interna sau pe carduri SD/SDHC. Aparatul poate inregistra  filme in format Full HD 1080 60p, cu sunet stereo, care pot fi redate pe un LCD-TV compatibil datorita conectorului HDMI.

Stocarea imaginilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXD, pentru care este disponibil un slot, in imediata vecinatate a acumulatorului. Ca de obicei, celor care vor sa filmeze cu aparatul la rezolutie Full HD le recomand carduri de memorie SD Class 6 sau mai performante, pentru rezultate optime. Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la rezolutie maxima 1980×1080 (60, 30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).

Concluzii

Mic, compact, versatil si performant – asa se lauda Canon S120, un aparat care si-a dovedit performantele, dar care ramane in urma competitorilor la capitolul functionalitati. Chiar si asa, Canon S120 este un aparat reusit, performant, care poate face cu succes fata aproape oricarui test. Este, practic, un Canon G16 in „miniatura”, fara butoanele si rotitele suplimentare pentru acces la functii, dar cu un ecran LCD sensibil la atingere care functioneaza excelent si avantajul unor dimensiuni mult mai reduse.

Canon S120 costa 1.989 lei aici.

Nota Clubul Foto: 7,5/10

Merita Canon S120?

Pentru cei care cauta un compact performant si versatil: daca dimensiunile compacte sunt o cerinta, atunci S120 ar putea fi o alegere buna. Totusi, la acelasi pret exista si aparate cu mai multe functii.

Pentru cei care au deja un Canon S110: upgradeul nu merita. Este un aparat similar, care ofera o calitate a imaginilor similara, dar cu un obiectiv cu jumatate de diafragma mai luminos si un sistem AF cu o viteaza oarecum imbunatatita. Mai mult merita un upgrade la un mirrorless APS-C sau poate chiar un Canon G1X...

Bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor
  • Filmare Full HD 60p
  • Stabilizare optica a imaginii care asigura rezultate foarte bune (in modul foto)
  • Constructie solida, optica de calitate
  • Obiectiv grandangular 24mm
  • Imagini utilizabile in print chiar si pana la ISO 1600 inclusiv
  • Obiectiv luminos, f/1.8 la capatul wide
  • WB automat, presetat, in grade Kelvin si functie WB-Shift si Spot-WB
  • Inregistrare RAW/JPEG/JPEG+RAW simultan
  • Culori vii, contrast bun, zgomot de imagine redus
  • Acces rapid la functii, gratie inelului multifunctional aflat in jurul obiectivului
  • Wi-Fi integrat
  • Ecran touch-screen
  • Dimensiuni reduse

Bile negre:

  • Luminozitate redusa (f/5.7) la capatul tele al focalei
  • Balansul de alb automat tinde sa vireze spre verde anumite fotografii
  • Putine butoane pentru accesul rapid la functii (desi aici ecranul Touch-Screen vine in ajutorul tau)
  • Lipsa stabilizarii de imagine in modul video
  • Lipsa butoanelor cu functie personalizabila
  • Lipsa meniului custom “My Menu”
  • Lipsa patinei pentru blitz extern

Toate imaginile din test:

 

3 COMENTARII

  1. La acelasi pret care ar fi alternativa la Canon S120?Ce marca si model de camera digitala avand mai multe functii necesare in utilizarea curenta se poate cumpara?Multumesc frumos.

Comments are closed.