Atunci cand vezi un compact care costa cat un aparat foto bridge, te gandesti ca sunt exista doua posibilitati: ori producatorul exagereaza ori aparatul este unul cu adevarat deosebit, care sa merite achizitia. Am pornit la drum cu Canon S100 putin sceptici, dar ne-am intors dupa 5 zile in care am fotografiat pietele de Craciun din Viena, cu un card plin cu aproape 800 de fotografii si filme HD. Am fost sceptici deoarece un compact din aceasta clasa de pret trebuie sa fi cu adevarat deosebit ca sa il putem recomanda, dar atunci cand am descarcat imaginile si am vizionat filmele am avut o surpriza placuta. Despre ce este vorba, cititi in randurile urmatoare…
Canon S100 poate fi achizitionat de aici. Vezi promotia acum.
Constructie si utilizare
Cu un body construit complet din aluminiu, Canon S100 iti ofera inca de la inceput un feeling sa zic asa „profi” in utilizare. Din primul moment mi-a fost clar ca aveam in mana un aparat foarte mic, dar cu aspiratii inalte. Canon S100 pare mic, la prima vedere, dar acesta este si atuul sau principal: face fotografii de calitate, dar este „inocent” precum orice compact. Cu Canon S100 nu va va deranja nici un paznic zelos atunci cand facetii poze in muzee sau alte spatii publice, dar veti avea pe cardul de memorie fotografii cu o calitate la superlativ. E greu sa ii gasesti „nod in papura” lui S100 in ceea ce priveste constructia. Regret ca accesul la cardul de memorie se face prin acelasi compartiment cu acumulatorul, dar acest lucru este ceva obisnuit in clasa compactelor.
In premiera pe Clubul Foto, am inregistrat un scurt film pentru a va arata meniurile si functionalitatile lui Canon S100:
Si acum, sa revenim la imagini. Acestea sunt cateva din fotografiile realizate cu Canon S100 in tura foto de la Viena:
In ceea ce priveste utilizarea, Canon S100 nu difera cu nimic fata de modelele cu care ne-am obisnuit deja de la Canon. Meniul este simplu si accesibil, desi contine un numar destul de mare de functii avansate si posibilitati de personalizare (am putut chiar sa schimbam si fotografia de start afisata atunci cand pornim aparatul…). Desi face parte din clasa aparatelor compacte, S100 are un set complet de functii pentru fotografii avansati. Nu degeaba este considerat „micul-profesionist” de la Canon: avem posibilitatea sa fotografiam chiar si in modurile semi-automate (Av si Tv), dar si Manual. Pentru cei obisnuiti cu sistemele DSLR, functia „Custom (C)” de pe rotita de selectie a modurilor de fotografiere li se va parea foarte familiara.
O particularitate a lui Canon S100 este rotita de selectie din jurul obiectivului. Practic, inelul rotativ din jurul obiectivului functioneaza intr-un mod asemanator obiectivelor DSLR: permite selectarea distantei focale prin simpla invartire a inelului de pe obiectiv. Acest lucru este foarte practic, dar Canon S100 nu se opreste aici: functia executata de acest inel poate fi selectata de catre utilizator! Astfel, puteti alege sa actionati zoom-ul sau, la alegere, una din urmatoarele functii: setarea ISO, valoarea diafragmei sau a timpului de expunere, setarea balansului de alb, selectia scenei de fotogafiere etc. Totusi, stiti cum se zice – drumul spre iad este pavat cu intentii bune – sunetul produs de acest inel atunci cand este actionat este destul de tare si deranjeaza atunci cand fotografiem in interioare…
Calitatea imaginilor, ISO, balans de alb si focalizare
Asa cum spuneam si in introducere, un compact cu un pret precum Canon S100 trebuie sa iasa in evidenta cu ceva. Ei bine, cea mai mare surpriza pe care am avut-o cu S100 a fost atunci cand am descacat fotografiile. Desi am fotografiat in general in conditii de iluminare mixta si fotografii de noapte, imaginile au o calitate la superlativ. Desi este un compact, am intalnit aparate foto Mirrorless care au o calitate a imaginilor mult mai slaba decat Canon S100, chiar daca au senzorul de imagine mai mare. Daca pana acum mai aveam urme de indoiala in ceea ce il priveste pe S100 datorita pretului ridicat, acum este clar ca merita fiecare banut.
Valorile ISO ce pot fi utilizate se inscriu in plaja 80-6400, dar chiar si la ISO 1600 fotografiile sunt perfect utilizabile, o performanta notabila pentru un compact cu senzor de 1/2.3 inch. Spuneam saptamana trecuta despre S100 ca face o treaba foarte buna in ceea ce priveste alegerea valorii balansului de alb, in conditii de iluminare mixta. Ei bine, dupa aproape 800 de fotografii pe care le-am realizat in perioada de test acest lucru s-a confirmat!
Canon S100 are si un set de scene presetate, pentru diverse situatii de fotografiere. Desi se pot selecta manual, acest lucru este complet inutil, deoarece camera identifica automat scena fotografiata si utilizeaza din meniu setarile corespunzatoare. Am testat acest lucru si S100 a identificat corect situatiile de fotografiere (portret de noapte, fotogafie de noapte fara trepied, rasarit de soare etc), in peste 90% din cazuri.
Exista si filtre pentru cei care vor sa aduca un „aer” artistic in fotografiile lor: efecte fisheye, poster, miniatura, HDR si alte cateva. Nu stiu cui ii sunt utile, dar merita mentionate.
Functia de filmare
Canon S100 filmeaza la rezolutie Full HD, cu sunet stereo si zoom in timpul filmarii. Cele doua mini-microfoane incorporate inregistreaza sunetul mult mai bine decat ne-am fi asteptat de la un aparat compact, dar orice apasare de buton sau chiar actionarea functiei zoom va produce sunete ce se inregistreaza pe fundalul sonor. Desi motorul de zoom functioneaza intr-un ritm incetinit pe parcursul filmarii, pentru cei foarte atenti acesta tot se aude pe fundal.
Iata cum filmeaza Canon S100, in conditii de iluminare scazuta:
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
Va spun sincer, nu stiu cate fotografii „garanteaza” Canon ca pot fi inregistrate dupa o incarcare completa a acumulatorului. Nu m-am uitat in cartea tehnica la acest aspect, dar ce pot sa va spun este ca noi nu am reusit sa facem mai mult de 200 de imagini intr-o singura zi cu el, in conditii de utilizare normala („de vacanta” as putea spune). Este o performanta ok, avand in vedere ca am putut fotografia toata ziua, iar in acest interval am inregistrat si cateva filme scurte cu el. Oricum, nu plecati la drum cu S100 fara sa aveti la indemana o baterie suplimentara incarcata.
Canon S100 are un conector USB si o iesire HDMI, pentru a vizualiza direct fotografiile, filmele sau cadrele pe un televizor compatibil. Stocarea fotografiilor se face pe un card SD de maxim 32 GB. Imaginile pot fi inregistrate in format JPG sau RAW (sau simultan, JPG+RAW) iar filmele HD sunt inregistrate in format MPEG-4.
Pret
Canon S100 este disponibil aici, la un pret aproximativ de 1700 de Ron.
Concluzii
V-am spus inca de la inceput: pentru ca un compact din aceasta clasa de pret sa capete recomandarea noastra, el trebuie sa fie cu adevarat deosebit. Ei bine, se pare ca specialistii de la Canon au realizat un produs de calitate, care – chiar daca este un concurent serios aparatelor Bridge in ceea ce priveste pretul – merita fiecare banut. De ce? E simplu: imagini de calitate, functii avansate si dimensiunile compacte il fac potrivit pentru oricine isi doreste un aparat compact, dar fara sa faca rabat in ceea ce priveste calitatea.
Nota Clubul Foto: 9/10
Canon S100 poate fi achizitionat de aici.
Ce ne-a placut:
- constructia din aluminiu
- calitatea imaginilor la superlativ, chiar si la valori ISO mari
- blitz-ul actionat electronic
- calitatea filmelor HD
- senzor GPS integrat
- fotografiere in rafala cu pana la 8 cps
Ce nu ne-a placut:
- blitzul este pozitionat prea aproape de margine si poate fi blocat foarte usor cu degetul
- zgomotul motorului de zoom se inregistreaza pe fundalul sonor
- lipsa controlului manual al parametrilor in timpul filmarii
- lipsa vizorului optic
- functia GPS consuma destul de rapid bateria
Acest articol face parte din seria “La Drum. Fiecare aricol din serie va prezenta experienta noastra cu aparatele, obiectivele si accesoriile foto alese de noi pentru excursiile si turele foto pe care le organizam. Urmariti tag-ul “La drum“ pentru a afla pareri cat mai obiective despre echipamente testate in conditii reale. Sunt aparate, obiective si accesorii foto pe care chiar noi le alegem pentru a le utiliza la capacitate maxima pe parcursul turelor foto.
Sper ca te referi la Pentax Q atunci cand spui ca S100 are calitate mai buna decat unele mirrorless. Daca te referi la m4/3 te inseli amarnic. Detin si folosesc un Canon S90 de cand a fost lansat, precum si camere 4/3 si m4/3 din anul 2007. Cu S100 am facut multe teste si am concluzionat ca nu merita upgrade-ul pentru mine. Dar pot sa it spun ca la calitatea imaginii nu exista comparatie intre S100 si m4/3, nici macar in gluma nu se pot compara. Calitatea produsa de seria S este fantastica, dar doar daca tinem cont de dimensiuni.