Daca v-am atras atentia cu primul titlu in engleza de pe Clubul Foto, trebuie sa stiti ca l-am ales tocmai pentru ca expresia „Love it or hate it!” (iubeste-l sau uraste-l) se potriveste cel mai bine lui Canon PowerShot N, un aparat foto neconventional. Denumit simplu, PowerShot N iese in evidenta in primul rand datorita modului de utilizare dar si datorita functiilor noi. Despre ce este vorba puteti citi in randurile urmatoare!
Canon PowerShot N
Specificatii tehnice pe scurt:
- Rezolutie: 12 megapixeli
- Senzor: CMOS 1/2.3″ (6.17 x 4.55 mm)
- Procesor: DIGIC V
- Inregistrare foto: JPEG, 4000 x 2248px
- Inregistrare video: Full HD 1080p, in format MOV (24 fps)
- Obiectiv cu zoom optic 8x (28mm wide), F3.0 – F5.9
- WiFi integrat (+ aplicatie dedicata disponibila pentru iOS si Android)
- Ecran LCD rabatabil, sensibil la atingere
- Autonomie 200 de cadre (CIPA)
- Acumulator Lithium-Ion NB-9L
- Dimensiuni: 79 x 60 x 29 mm
- GPS (optional, via Smartphone App)
Constructie si utilizare
Canon PowerShot N pare a fi raspunsul Canon la avalansa de telefoane si gadgeturi cu camera foto incorporata, care au inceput sa prinda din ce in ce mai mult teren in fata camerelor foto compacte “clasice”. Piata compactelor este in scadere, iar Canon incearca sa vina in intampinarea utilizatorilor cu un aparat compact neconventional, care sa imbine tot ce e mai bun din ambele lumi: conectivitate WiFi si control direct pe ecranul tactil, dimensiuni reduse dar si un senzor mai performant decat cele integrate in smartphone-uri. In plus, nu este de neglijat nici zoom-ul optic 8x (28mm wide) cu stabilizare optica integrata, o carcateristica cu care aproape nici un smartphone (cu exceptia lui Samsung Galaxy S4 Zoom) nu se poate lauda.
Pe scurt, Canon PowerShot N are un senzor CMOS de 12 megapixeli si procesor DIGIC V, 8x zoom optic (28mm wide cu stabilizare optica), conexiune Wi-Fi si GPS Tagging (cu GPS-ul smartphone-ului). Sensibilitatea ISO ce poate fi utilizata apartine intervalului 100-6400, iar imaginile sunt stocate pe carduri SD/SDHC. Totodata, camera poate inregistra si scurte clipuri in format Full HD cu sunet stereo si zoom. Ecranul este de tip touch capacitiv si are diagonala de 2.8 inch.
Desi dimensiunile compacte sunt o bila alba, primul aspect care te face sa te gandesti de doua ori atunci cand achizitionezi un PowerShot N este lipsa butonului declansator. Da, este (cred) singurul aparat foto compact fara un buton declansator conentional pe carcasa. Motivul? Modul de operare al lui Canon PowerShot N se bazeaza mult prea mult pe ecranul LCD sensibil la atingere, pe care specialistii Canon l-au proiectat sa permita atat modificarea setarilor cat si surprinderea fotografiilor (declansarea), pornirea sau oprirea inregistrarii video (apasand o pictograma aflata tot pe ecranul interactiv), actionarea zoom-ului etc. Este unul din motivele pentru care revin, inca o data, la sintagma din titlu: Love it Or Hate it…
Desi declansarea de pe ecranul tactil nu este o functionalitate noua (o regasim pe toate smartphone-urile), dimensiunile compacte ale aparatului au dus la implementarea unui ecran LCD modest, de 2,8 inch, care este acoperit in proportie de aproape 30% cu degetul, in momentul declansarii. Pentru cineva atent la detalii si mai ales exigent atunci cand vine vorba de incadrari, acoperirea ecranului cu degetul nu este o solutie. Pana la urma, Canon PowerShot N este un aparat foto, chiar daca a fost proiectat pentru persoanele neconventionale…
Sigur, exista totusi optiunea de a utiliza inelul de zoom din jurul obiectivului pentru a declansa, care are dublu rol: opereaza zoom-ul si declansarea, prin apasarea pe inel in partea de sus a obiectivului. Totusi, mi se pare destul de anevoios sa declansez folosind mana stanga… Totusi cred ca era OK sa pastreze butonul declansator conventional, in partea de sus a aparatului, care sa fie apasat usor cu degetul aratator de la mana dreapta, daca tot au ales sa implementeze un buton dedicat pentru pornirea sau oprirea WiFi… Cum am zis si in review-ul despre Canon 6D, compania pune, in ultima perioada, mai mult accent pe WiFi decat pe alte functionalitati utile. De exemplu, la 6D ecranul LCD din partea superioara a aparatului ne informeaza in permanenta daca WiFi este pornit sau nu, dar nu afiseaza setarea balansului de alb, mult mai utila pentru fotografi. Aici, la PowerShot N, avem buton WiFi dar nu avem un declansator conventional…
Totusi, o bila alba o reprezinta ecranul LCD care poate fi rabatat orizontal, ce face fotografierea din unghiuri mai putin accesibile o formalitate… v-am mai spus, este un aparat neconventional pentru oameni indrazneti! Un alt detaliu tine de alegerea punctului de focalizare. Mi-a luat ceva timp pana m-am obisnuit cu asta, desi poate ca trebuia sau fiu imi amintesc de la smartphone-uri: selectarea zonei de focus se face simplu, direct prin atingerea (prelungita) a ecranului LCD in punctul de clar dorit. Straight forward... cum ar zice englezii! 😉
Altfel, meniul este cel cu care ne-am obisnuit de la toate compactele Canon din aceasta categorie de pret, iar carcasa, desi din plastic, este suficient de solida pentru a trece testul timpului, mai ales ca este un aparat proiectat pentru a fi tot timpul la indemana, in buzunar, in geanta etc. Totodata, ecranul rabatabil permite si asezarea si orientarea apratului pe o suprafata plana si realizarea unui auto-portret sau a unei fotografii de grup foarte usor, chiar fara a mai apela la un trepied. Din acest punct de vedere, este un aparat mic dar foarte versatil.
Totusi, o alta „bila neagra”, ce tine mai mult de constructie decat de utilizare, este lipsa blitzului si inlocuirea acestuia cu un LED alb, ca la smartphone-uri. Similaritatile dintre PowerShot N si dispozitivele mobile sunt multe si – unele – binevenite, dar sa nu uitam totusi ca este un aparat foto…
Calitatea imaginilor
Chiar daca iese in evidenta prin designul minimalist, Canon PowerShot N se lauda cu specificatii tehnice de top pentru un aparat compact: senzor CMOS de 12 megapixeli si procesor DIGIC 5, 8x zoom optic (28mm wide cu stabilizare optica), conexiune Wi-Fi si GPS Tagging (cu ajutorul unui smartphone), sensibilitate ISO 100-6400 si o multitudine de filtre si efecte speciale ce pot fi aplicate fotografiilor. Mai mult decat atat, PowerShot N poate inregistra si scurte clipuri Full HD, iar fotografiile si filmele pot fi vizionate ulterior pe ecranul LCD de 2.8 inch sau pot fi transferate rapid, prin wireless pe retelele sociale, conectand camera la un Wi-Fi Hotspot, la un smartphone sau o tableta.
Ce inseamna zoom 8x? Iata un exemplu: doua imagini surprinse din acelasi punct de statie, prima la distanta focala minima (28mm wide):
Si a doua la 224mm, adica cu zoom-ul maxim 8x:
Calitatea imaginilor este data de senzorul CMOS de 1/2.3 inch dar si de procesorul DIGIC V integrat in aparat. Da, este un aparat cu dimensiuni extrem de reduse (chiar si pentru un compact) care poate fi criticat din punct de vedere al modului de utilizare, dar specificatiile tehnice nu dezamagesc. Imaginile sunt similare celorlalte compacte din acelasi segment de pret (Canon SX240 HS fiind un bun exemplu), iar obiectivul s-a dovedit nu doar versatil dar si suficient de bun optic. Sistemul de stabilizare reuseste sa compenseze vibratiile cu succes in timpul zilei sau in conditii bune de iluminare, dar noaptea nu reuseste nici acesta sa faca „minuni”. Si, daca tot am vorbit de imaginile de noapte, trebuie mentionat faptul ca la valori ISO ridicate zgomotul de imagine isi face simtita din plin prezenta, asadar nu recomandam utilizarea unei sensibilitati ISO care sa depaseasca 800.
Imagini surprinse cu Canon PowerShot N
Functii si filtre creative
Pe langa cele 58 de scene presetate, nu mai putin de 8 filtre creative si efecte „art” sunt disponibile din meniul aparatului. Utilizarea lor este simpla si rapida, dar fara posibilitati de personalizare. Fiind pur si simplu „point&shoot”, filtrele lui PowerShot N ne amintesc de celebra aplicatie Instagram. Selectia filtrelor nu este atat de diversa ca in Instagram, dar calitatea imaginilor rezultate dupa aplicarea filtrelor este superioara. Sunt disponibile filtre si efecte precum Fisheye, Toy Camera, virare in sepia sau in albastru, alb negru clasic, hi-key, low-key etc.
Functia de filmare
PowerShot N poate inregistra si scurte clipuri Full HD, cu sunet stereo, stabilizare optica si zoom activ chiar si in timpul filmarii. Filmele sunt inregistrate in format MOV (H.264), la rezolutie 1980×1080 25p, la o calitate mai mult decat decenta. Iata un exemplu:
Concluzii
Asa cum va spuneam de la inceput, inca nu stiu ce sa cred despre PowerShot N. Este un compact capabil, similar altor modele din gama Canon, dar care are un design si un mod de operare atipic, neconventional, cu care m-am obisnuit greu. Imi place pentru ca are dimensiuni reduse si poate surprinde imagini pe care smartphone-ul meu nu le poate face, PowerShot N fiind foarte versatil datorita obiectivului cu zoom optic 8x. Functia WiFi alaturi de aplicatia dedicata pentru smartphone disponibila in Apple Store / Google Play si posibilitatea de a trimite instant fotografiile pe retelele sociale este, cu siguranta, o bila alba importanta. Totusi, daca l-as achizitiona, m-as gandi de doua ori daca lipsa butonului declansator si a blitzului (are doar LED) dar si modul de utilizare orientat exclusiv pe ecranul sensibil la atingere ma deranjeaza sau nu. Canon PowerShot N este, asa cum v-am mai spus, un aparat capabil din punct de vedere tehnic, dar pe care trebuie sa il incercati inainte de a-l achizitiona…. Era sa uit: Canon PowerShot N este disponibil in doua variante: alb sau negru.
Daca va intrebati cat costa Canon PowerShot N, acesta poate fi gasit in magazine la pretul de 1.399 lei. Un pret destul de ‘piperat’ am putea spune…
Nota Clubul Foto: 6.5/10
Canon PowerShot N, bile albe:
- Calitate buna a imaginilor
- Procesor DIGIC V
- Filmare Full HD
- Zoom optic versatil
- Dimensiuni (foarte) compacte
- Ecran LCD rabatabil
Bile negre:
- Modul de utilizare necesita o perioada destul de lunga de adaptare
- Lipsa butonului declansator conventional
- Compatibil doar cu carduri Micro SD
- Blitz-ul este de tip LED
- Incarcarea acumulatorului se face doar intern, in aparat (prin USB)
- Autonomie destul de redusa
- Pretul…
Se paote incarca acumulator in afara aparatului cu un incarcator compatibil, acumulatorul este de tip NB-9L