Canon lanseaza trei noi aparate foto dintr-un foc: primul lor mirrorless care inregistreaza si video 4K, alaturi de doua DSLR-uri accesibile: 2000D, un nou model in gama entry cu senzor de 24MPx si 4000D – poate cel mai accesibil DSLR fabricat vreodata.

Canon EOS M50 aduce filmea 4K in gama mirrorless Canon

Canon EOS M50
Canon EOS M50

De departe cel mai interesant este Canon EOS M50, primul mirrorless din gama Canon care face pasul cel mare in lumea 4K. Este interesant ca (iarasi) vorbim mai intai de functiile VIDEO ale unui aparat FOTO, dar pe o piata ultra competitiva si cu utilizatori din ce in ce mai pretentiosi, e greu sa stai deoparte daca nu oferi TOTUL intr-un singur aparat. Acesta este, practic, noul Canon EOS M50: un mirrorless cu senzor APS-C de 24.1 Megapixeli si procesor de imagine de ultima generatie DIGIC 8, ecran LCD rabatabil si sensibil la atingere, Wi-Fi, NFC, Bluetooth si vizor electronic de inalta rezolutie. La capitolul inregistrare video, se lauda cu functia de filmare 4K UHD 24/2p si HD cu pana la 120 cadre pe secunda.

Dar, desi Canon a integrat tehnologia excelenta Dual Pixel AF in M50, este important de notat faptul ca focalizarea automata nu functioneaza decat in timpul filmarii la rezolutie Full HD, nu si 4K. Si, mai exista o „limitare”: filmarea 4K se face prin citirea zonei centrale a senzorului (nu toata suprafata acestuia), asadar avem un crop 1.6x in timpul filmarii la cea mai inalta rezolutie. Asta inseamna ca, de exemplu, un obiectiv de 24mm va inregistra imagini ca unul de 40mm cand comutam in modul video. De ce asa si, mai ales, de ce nu functioneaza focalizarea automata in timpul filmarii, doar cei de la Canon stiu. E pacat, pentru ca celelalte specificatii il plaseaza pe M50 in categoria aparatelor mirrorless avansate, dar se va lovi, la orice comparatie, de critici la capitolul filmare 4K…

Canon EOS M50 cu ecran LCD rabatabil lateral
Canon EOS M50 cu ecran LCD rabatabil lateral

Canon EOS M50 va ajunge in magazine incepand cu luna Aprilie, la un pret de aproximativ 750 Euro (body). 

Canon 4000D este cel mai accesibil DSLR lansat vreodata

Canon EOS 4000D
Canon EOS 4000D

O sa incep preznetarea lui 4000D asa cum nu am inceput alta prezentare de aparat vreodata: cu pretul sau. Asadar, cu un pret anuntat de 380 Euro pentru body la lansare, EOS 4000D este, probabil, cel mai accesibil aparat foto DSLR lansat vreodata (si, daca va amintiti de 1000D la pret mai mic, nu uitati ca acela ajunsese la acel pret dupa aplicarea unor reduceri mari, Black Friday si restul…).

Canon EOS 4000D este un DSLR compact, de intrare in gama entry (suna ciudat, dar asa poate fi descris cel mai bine), cu senzor de CMOS 18 MPx, procesor de imagine DIGIC IV+, 9 puncte de focus, ecran LCD de 2.7 inch nerabatabil cu 230k px, si Wi-Fi integrat.

Sigur, toate aceste tehnologii nu sunt cele mai noi, unele datand chiar din 2011 (procesorul de imagine), dar, este pana la urma cel mai ieftin DSLR, un model pe care eu il vad potrivit pentru cei care vor sa invete fotografie fara a investi prea mult sau pentru a-i invata pe copi arta fotografiei. Aparatul inregistreaza atat JPEG cat si RAW si are toate modurile de fotografiere automate si semi-automoate cu care ne-am obisnuit: Program, Prioritate de Timp si Diafragma si Manual. Nici functiile automate nu lipsesc, completate bineinteles de cateva scene cu setari si optiuni presetate.

Canon EOS 4000D spate
Canon EOS 4000D spate

Ce nu imi place este ca i-au pus montura din plastic, o „taiere a costurilor” pe care nu as fi vrut sa o vad vreodata pe un aparat DSLR…

Canon EOS 4000D va ajunge in magazine in Aprilie, la pretul mai sus amintit pentru body (380 Euro) sau 400 Euro pentru varianta de kit cu obiectivul EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS (I).

Canon EOS 2000D continua seria DSLR entry-level 

Canon EOS 2000D
Canon EOS 2000D

Al treilea aparat foto lansat de Canon acum este 2000D, predecesorul seriei 1xxxD. Acesta integreaza un senzor actualizat, un CMOS cu rezolutie de 24MPx, procesor de imagine DIGIC IV+, 9 puncte de focus si fotografiere in rafala cu pana la 3cps, alaturi de toate modurile automate si semi-automate de fotografiere cu care ne-am obisnuit (P/A/S/M) dar si modul Auto-Inteligent (A+) si un set generos de scene presetate pentru diferite conditii de fotografiere. La capitolul conectivitate, vine cu Wi-Fi si NFC, alaturi de USB 2.0 si conector pentru declansator pe fir.

Practic, diferenta dintre EOS 4000D si 2000D este data de procesorul de rezolutie mai mare la al doilea, un ecran LCD cu rezolutie mai buna si functia NFC pentru conectarea mai rapida la o tableta sau un smartphone, prin Wi-Fi. Pentru toate acestea, cei care isi doresc un 2000D vor fi nevoiti sa isi rezerve un buget de aproximativ 550 Euro pentru varianta de kit cu obiectivul EF-S 18-55mm F3.5-5.6 IS II.