Cand au lansat noul model compact din seria G, sunt sigur ca majoritatea fotografilor se asteptau ca acesta sa fie primul mirrorless Canon. Compania japoneza a ales totusi calea mai cea mai „safe” si a prezentat un concept nou in gama lor de produse: un compact cu senzor mare (cu o densitate a pixelilor apropiata de senzorii APS-C), dar fara obiective interschimbabile. Canon spune ca piata nu e inca pregatita pentru modele mirrorless, deoarece marea majoritate a celor care achizitioneaza astfel de aparate nu investesc si in alte obiective pe langa cel de kit. De aceea, G1X este „mirrorless”-ul in varianta Canon: senzor CMOS si obiectiv fix, cu zoom 4x (toate obiectivele de kit de la mirrorless au zoom 3x – asta e o mica aroganta din partea Canon – 1x in plus 🙂 ). Intrebarea care se impune este: merita achizitionat Canon G1x in locul unui model mirrorless cu obiective interschimbabile? Voi incerca sa raspund la aceasta intrebare la sfarsitul acestui review.
Click pe imaginea de mai jos pentru slideshow:
Constructie si utilizare
Canon G1X continua seria aparatelor compacte din gama PowerShot „G” de la Canon si se incadreaza din punct de vedere al designului si al modului de utilizare in linia acestei game. Desi este mai voluminos decat modelul G12, modul de operare este asemanator si principalele comenzi sunt disponibile direct pe butoanele de pe body. Constructia carcasei este din metal si iti ofera un feeling profesional in utilizare, dar tot nu am scapat de problema butoanelor amplasate prea aproape unele de altele. Este destul de greu sa folosesti G1X-ul fara sa atingi din greseala un buton sau altul…
Meniul este tipic pentru seria compactelor Canon. Gasim toate functile pe care ar trebui sa le aiba un aparat care se doreste a fi „micul profesionist” de la Canon si care este promovat de cele mai multe ori ca „aparatul compact ales de profesionisti”. Avem control total asupra parametrilor expunerii, a balansului de alb, a tipului de masurare a expunerii si punctului de focus (inclusiv cu detectia fetei), un meniu dedicat pentru blitzurile Canon (430EXII sau 580EXII), filtre si efecte software (inclusiv efectul de „miniatura” sau fisheye) si cateva setari pentru functia video. Din meniu poate fi personalizat modul de afisare al informatilor de pe ecran si poate fi activata sau dezactivata nivela electronica. Aparatul poate fi utilizat atat in modul Auto (cu rezultate foarte bune) dar si in modurile semi-automate (Av/Tv) si Manual. Exista chiar si doua functii Custom (C1 si C2) care permit salvarea setarilor aparatului pentru utilizare ulterioara.
Canon G1X are vizor optic, dar care este putin probabil sa il utilizati datorita dimensiunilor reduse. Totodata, un sfert din imaginea care se vede in vizor este acoperita de obiectiv, vizibil in cadru atunci cand incercati sa compuneti o imagine doar prin vizorul optic. Personal n-as utiliza vizorul optic decat in cazuri extreme, atunci cand ar trebui sa maximizez autonomia data de acumulator (si nu as mai utiliza vizarea pe ecran pentru a incadra).
Obiectivul are diafragma maxima f/2.8 la capatul wide (28mm) si f/5.8 la capatul tele (echivalent 112mm). Factorul de zoom 4x nu mi se pare suficient pentru majoritatea situatilor si consider acest lucru ca fiind cel mai important „deal-braker” in ceea ce il priveste pe G1X. Daca avea zoom optic macar 7X, lucrurile stateau cu totul altfel…
Calitatea imaginilor, ISO, balans de alb si focalizare
Principalul atuu al lui Canon G1x in fata altor aparate compacte este senzorul CMOS de dimensiuni mari. Este un senzor de 1.5 inch(18.7 x 14 mm) si are o rezolutie de 14 mega pixeli. Asta se traduce printr-o densitate a pixelilor echivalenta cu cea a lui Canon 600D cu al sau senzor APS-C de 18 megapixeli. Senzorul este marele avantaj al lui Canon G1x si am ramas placut surprins de performantele acestuia in fotografiile realizate in test. Nu ma asteptam de la un compact la fotografii utilizabile la ISO 12.800 !! Se pare ca traim vremuri foarte interesante, in care tehnologia avanseaza mai repede decat m-as fi asteptat si performante la care ieri doar puteam spera, astazi devin realitate gratie avansului tehnologic in ceea ce priveste senzorii de imagine. Sau, poate pur si simplu specialistii Canon au invatat ca utilizatorii vor calitate in loc de cantitate si „razboiul” megapixelilor va inceta in cele din urma….
Valorile ISO pot fi alese din intervalul 100-12.8000 si pot spune ca daca as utiliza un Canon G1x pentru fotografii de zi cu zi nu m-ar interesa ce valoare ISO alege aparatul pentru mine. Pur si simplu pentru un compact, fotografiile sunt la superlativ nu numai in ceea ce priveste zgomotul de imagine bine controlat, dar si al culorilor, claritatii si definitiei.
Testul ISO: Click pe butoanele „Inainte” si „Inapoi” pentru a vizualiza toate imaginile
Din meniu avem posibilitatea de a seta balansul de alb manual (inclusiv folosind o imagine ca referinta) si poate fi ajutat sistemul de masurare a expunerii si punctul de focalizare. Sunt facilitati extinse, care se regasesc de obicei pe aparatele DSLR dar care pot fi de folos fotografilor avansati. Vorbim totusi de o compacta destinata utilizatorilor pretentiosi. Desi Canon nu a stralucit niciodata in ceea ce priveste balansul de alb automat in conditii de iluminare artificiala, G1x se descurca destul de bine. Am observat doar o usoara tenta galben-verzuie in imaginile cu iluminare artificiala mixta. In fotografiile realizate la lumina naturala, balansul de alb se descurca excelent.
Sistemul de focalizare este rapid si precis. Nu vorbim de un aparat destinat fotografiei sportive, asa ca orice comparatie in ceea ce priveste viteza de focalizare nu isi are rostul. Totusi, sistemul de focalizare face punerea la punct cu precizie si nu a „ratat” nici o fotografie in perioada de test.
Functia de filmare
Canon G1X filmeaza la rezolutie Full HD, in fomat MOV (MPEG-4 cu sunet mono) si, asa cum am mai spus, beneficiaza de focalizare automata si stabilizare optica a imaginii chiar si in timpul filmarii. La fel, functia zoom este activa atunci cand filmati. Aveti mai jos un exemplu de film Full HD inregistrat cu G1x din mersul masinii, pe Podul Basarab din Bucuresti (aceasta secventa e deja clasica pentru review-urile Clubul Foto…), fara editari suplimentare:
Rezolutii filme disponibile din meniu: 1920 x 1080 (24 fps), 1280 x 720 (30 fps), 640 x 480 (30 fps). Pot fi aplicate si efecte software pe filme, de exemplu efectul de miniatura.
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
Conform producatorului, Canon G1X poate inregistra aproximativ 250 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului. Nu am facut 250 de cadre in testul nostru, dar am folosit camera cateva zile fara sa reincarcam acumulatorul. Cel mai probabil, afirmatia producatorului este corecta.
Canon G1X are un conector USB si o iesire HDMI, pentru a vizualiza direct fotografiile pe un televizor compatibil. Stocarea fotografiilor se face pe un card SD de maxim 32 GB. Imaginile pot fi inregistrate in format JPG sau RAW iar filmele HD sunt inregistrate in format MPEG-4. Canon G1x are si un conector pentru telecomanda (cu fir) si patina pentru blitz. Este perfect-compatibil cu toata gama de blitzuri Canon (noi l-am testat cu 430EXII si rezultatele au fost mai mult decat satisfacatoare!). Chiar si functile avansate ale blitzului sunt disponibile prin meniul camerei.
Pret
Canon G1X va fi disponibil in curand in magazinele foto din Romania, la un pret ce urmeaza a fi anuntat. Pentru detalii si pret actualizat click aici.
Concluzii
Canon G1X este, conform producatorului, varful de gama in segmentul compact. Totodata, este si raspunsul Canon la „avalansa” de modele mirrorless de pe piata: un compact cu senzor de dimensiuni mari, dar fara obiective interschimbabile. Dupa cateva zile de fotografiat cu G1x in diverse conditii de iluminare, pot afirma ca G1x este cel mai performant compact din clasa sa. Depaseste modelul Fuji X10 (principalul competitor as putea spune) si chiar se descurca mai bine la valori ISO ridicate decat unele modele Mirrorles de la Olympus, Panasonic si chiar si Sony. Am ramas uimit sa vad fotografii facute cu acest compact la ISO 12.800 care sunt perfect-utilizabile chiar si pentru printuri de dimensiuni uzuale. Daca va puteti obisnui cu limitarile impuse de obiectivul cu zoom de doar 4X (asta ar fi cam singura mea retinere referitor la acest model), atunci Canon G1x poate fi alegerea ideala in acest segment.
Lasand impresiile subiective la o parte, intrebarea care isi asteapta raspuns este: ai cumpara un Canon G1x in loc de un aparat mirrorless cu obiective interschimbabile?
Probabil ca da, dar doar daca pretul lui G1x va fi competitiv. Raspunsul la aceasta intrebare depinde foarte mult si de modelele mirrorless „concurente”. De exemplu, daca pretul lui G1x nu va depasi pretul lui NEX 5N, cred ca as alege Canon-ul, deoarece oricum Sony are un dezavantaj in ceea ce priveste modul de utilizare si lipsa unei game decente si variate de obiective. Daca totusi pretul lui Canon G1x va depasi pragul de 3000 de Ron, atunci s-ar putea sa gasim aparate foto mirrorless mai atragatoare la ceilalti producatori.
Principalii competitori: Fuji X10 si Panasonic GX1
Nota Clubul Foto: 8/10
Am acest aparat de o saptamana. E exact ce am nevoie. Review-ul de mai sus e corect. Ar mai fi cate ceva de adaugat cum ar fi functia HDR si fotografierea in rafala care sunt ok, faptul ca nu are difuzor extern ca sa poti asculta sunetul de pe filmare si trebuie sa-l conectezi la computer (sau sa descarci videoclipul), faptul ca se poate monta un filtru de protectie prin intermediul unui inel adaptor, carcasa din otel inoxidabil, etc. Personal l-am ales pentru ca cea mai mare parte a timpului liber mi-o petrec practicand activitati sportive outdoor si un aparat DSLR e prea voluminos dar totusi doresc o anumita calitate a imaginilor. Un alt motiv este ca nu am de gand sa achizitionez si obiective care ar fi necesare in cazul unei camere mirrorless.
Calitatea imaginii o consider excelenta pentru un aparat din clasa compact. Fotografiile realizate in conditii de luminozitate scazuta sunt foarte bune iar cele in miscare sunt de acelasi nivel chiar si pe modul AUTO. Este, in opinia mea, nr. 1 (de departe) intre camerele din clasa sa. Pretul este peste 3000 RON dar daca doriti un compact (aveti totusi in vedere ca dimensional nu e chiar un compact ci mai degraba apropiat de dimensiunile unui bridge) cu multe functii si cu imagini mai bune caliativ decat DSLR -uri ca Nikon D3000 si D3100 sau Canon 1000D, 1100D si desigur, daca bugetul va permite, atunci G1X este ceea ce aveti nevoie.
Da, foarte bune precizarile. Cum te descurci cu zoom-ul de doar 4x? Ti se pare ok? E un impediment pentru tine (banuiesc ca nu, din moment ce l-ai schizitionat, dar sunt curios). Folosesti vizorul optic ? Intreb pentru ca am vazut utilizatori care au intrat pe site din Google cautand informatii referitoare la faptul ca obiectivul se vede in coltul din stanga jos in vizor…
Evideant un zoom mai mare ar fi fost de dorit(7x, 8x) dar cele mai multe dintre fotografiile pe care le fac eu sunt in miscare(ciclism montan, catarare , schi), peisaj sau cadre luate in coditii de luminozitate scazuta (pesteri) si aparatul este foarte bun in aceste situatii. Un detaliu pe care l-am omis si cred ca ar fi important pentru unii utilizatori ar fi functia macro care nu se poate folosi la mai putin de 20 cm de subiect ceea ce cu siguranta ii va nemultumi pe multi… Cat despre vizorul optic, cei mai pretentiosi ar putea spune ca nu are nici o utilitate iar faptul ca obiectivul se vede in coltul din stanga, jos, e perfect adevarat si la asta pot adauga ca imaginea nu este completa ci probabil 75% din imaginea (la dimensiune reala) pe care o vezi pe diplay. As fi folosit cu siguranta vizorul in zilele cu soare puternic dar dispay-ul este ok in aceste conditii… Pe de alta parte daca vrei neaparat sa-l folosesti, in timp, inveti sa apreciezi cat lipseste din imaginea reala si il poti folosi intr-o oarecare masura(asta daca nu te deranjeaza ca nu poti vedea prin el coltul din stanga, jos al imaginii din cauza obiectivului).
Cred ca functia macro limitata si vizorul optic sunt minusurile notabile ale acestui model care altfel are calitati incontestabile de lider al clasei compact. Cine achizitioneaza acest aparat trebuie sa se gandeasca foarte bine ce urmeaza sa faca cu el si daca este potrivit pentru conditiile in care va fi folosit cu preponderenta.
Eu nu am putut folosi functia macro aproape deloc in teste, dar aparatul primit de mine era un sample si stiam de aceste limitari. Asta e si motivul pentru care nu am spus nimic (de rau) despre functia macro pt ca nu era cazul. Oricum, 20 de cm e destul de mult si poate fi frustrant, dar dupa mine marele minus ramane obiectivul cu zoom prea mic. Oricum, asta e o parere subiectiva, depinde pentru ce folosesti aparatul (eu macro-uri nu fac). Cat despre vizorul optic, daca trebuie sa il folosesc, il folosesc asa. Altfel, ecranul ala e f bun si suficient pt 99% din situatii. Oricum cred ca in ziua de azi 90% din cei care cumpara o compacta nu mai folosesc viz. optic.
Samsung wb2100 este peste canon