In urma cu patru ani am putea spune ca a aparut o noua categorie de aparate foto: compactele premium. Cu specificatii de top dar cu un design compact si minimalist, acestea se adreseaza celor care isi doresc un aparat performant cat mai usor de tranportat. Totusi, pretul lor depaseste de cele mai multe ori pe cel al unui aparat foto DSLR entry sau a unui mirrorless performant, ceea ce inseamna ca trebuie sa ofere performante mai mult decat excelente pentru a-si face loc pe lista de optiuni a utilizatorilor entuziasti. Canon a „intrat in joc” cu seria G1X, iar acum, dupa doi ani de la primul aparat din serie, ne prezinta urmasul sau.

Canon G1X Mark II este noul varf de gama in categoria compactelor producatorului nipon si vine cu un senzor CMOS de 1,5 inch si 12,8megapixeli, alaturi de un obiectiv grandangular 24mm, functii wireless si un ecran LCD rabatabil in locul vizorului optic. Totusi, G1X are si un pret pe masura dotarilor sale, ceea ce ne face automat sa ne intrebam: merita achizitionat G1X mark II, in conditiile in care costa cat un DSLR?

Canon G1X Mark II

Canon G1X Mark II
Canon G1X Mark II

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor CMOS de 1,5 inch (18.7 x 14 mm)
  • Rezolutie 12,8 megapixeli
  • ISO 100-12.800
  • Format JPEG, RAW
  • Stabilizare optica a imaginii
  • Fotografiere in rafala cu pana la 5 cadre pe secunda (cu AF Lock) sau max. 3 fps cu AF activ
  • Filmare Full HD 1080 60p MPEG 4, sunet stereo
  • Wi-Fi, NFC
  • Blitz integrat
  • Patina pentru blitz extern
  • Ecran LCD rabatabil, sensibil la atingere
  • Moduri Auto/P/A/S/M si scene presetate
  • 6 filtre si efecte speciale
  • Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC
  • Greutate: 560g
  • Dimensiuni: 116,3 x 74,0 x 66,2 mm

Constructie si utilizare

Canon G1X MK2 este un aparat mai compact decat modelul precedent (care a si fost criticat pentru dimensiunile sale „generoase”). Probabil principala diferenta care poate fi observata la un prim contact cu aparatul este lipsa vizorului optic, care a disparut din configuratia lui G1X Mark II si care a fost inlocuit, sa zicem, de ecranul LCD rabatabil, mai util in anumite situatii (dar care nu poate fi vizualizat in conditii optime in lumina puternica…). Altfel, Canon G1X Mark II a ramas acelasi aparat solid, realizat la exterior din aluminiu, care face o impresie buna inca din primul moment.

Pe langa liniile de design schimbate, Canon G1 X Mark II se deosebeste la exterior si datorita obiectivului cu focala echivalenta 24-120mm (fata de 28-112mm la modelul anterior) si diafragma maxima f/2 (la 24mm). Compenseaza insa cu ecanul LCD touch care acum poate fi rabatat pe verticala (pentru autoportrete, selfies etc …) . In interior, noul G1 X se lauda cu procesorul DIGIC 6, senzorul CMOS BSI de 1,5 inch cu rezolutie de 12,8 megapixeli si conexiune Wi-Fi si NFC.  Procesorul a fost actualizat si apartine celei mai noi generatii DIGIC de la Canon (DIGIC VI). Datorita lui, aparatul este capabil sa surprinda atat filme in format Full HD 1080 cu pana la 60 cadre pe secunda dar si fotografii in rafala cu pana la 3,9fps.

Canon G1X Mark II
Canon G1X Mark II

Pe partea din spate, aparatul se deosebeste de generatia anterioara datorita ecranului LCD rabatabil, cu diagonala de 3 inch, rabatabil vertical. Interesante sunt si cele doua inele de pe obiectiv, care controleaza distanta focala dar si planul de focus, care ne duc cu gandul la obiectivele aparatelor de sistem, o noutate in categoria aparatelor foto compacte. Si, daca vorbim de functii avansate, nu trebuie sa uitam de formatul RAW si modurile de fotografiere P/A/S/M care stau la dispozitia utilizatorului lui Canon G1 X Mark II. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC iar aparatul este alimentat de la un acumulator standard Canon ce ii ofera o autonomie de aproximativ 300 de cadre.

Canon G1X Mark II cu ecran LCD rabatabil
Canon G1X Mark II cu ecran LCD rabatabil

Bineinteles, de pe noul varf de gama Canon nu puteau lipsi tehnologiile de conectivitate actuale. Are Wi-Fi si, cu ajutorul sistemului NFC, se poate conecta rapid si usor la o tableta sau un smartphone cu iOS sau Android, transferul fotografiilor sau declansarea de la distanta devenind o rutina. Totodata, aparatul are blitz integrat (numar de ghid 5 / iso 100) si patina pentru blitz extern, pe care va putea fi atasat si un vizor electronic, care va putea fi achizitionat separat.

Canon G1X Mark II include Wi-Fi pentru transferul rapid al fotografiilor pe un smartphone sau o tableta compatibila
Canon G1X Mark II include Wi-Fi pentru transferul rapid al fotografiilor pe un smartphone sau o tableta compatibila

Canon ofera utilizatorilor de smartphoneuri cu iOS sau Android o aplicatie gratuita, care permite atat vizualizarea si tranferul fotografiilor realizate cu G1X Mark II dar si declansarea de la distanta, o functie foarte interesanta si utila care permite practic sa controlati aparatul foto direct de pe smartphone sau tableta, vizualizand in timp real imaginea captata prin obiectiv.

Iata cateva screenshot-uri cu aplicatia Canon CameraWindow:

Meniurile

Noul G1X Mark II vine cu meniul tipic de pe Compactele Canon. Din acest punct de vedere, nu putem spune ca exceleaza la capitolul functionalitati sau posibilitati de personalizare. Desi meniul pare simplu in comparatie cu modelele asemanatoare din catalogul altor producatori, Canon G1X Mark II are un atuu: este compatibil cu blitzurile Canon si permite setarea si declansarea lor accesand inclusiv functiile Custom ale fiecarui blitz, direct din aparat.

Asadar, pentru fanii brandului, sau pentru cei care au deja un DSLR Canon si blitzuri, alegerea lui G1X Mark II ar fi logica, pentru a pastra compatibilitatea cu accesoriile existente. O alta bila alba este accesul la cateva setari care permit ajustarea gamei dinamice din fotografii. La acest capitol Canon G1X Mark II exceleaza, senzorul fiind capabil sa ofere rezultate spectaculoase atat in ceea ce priveste calitatea imaginilor la valori ISO ridicate (noise redus) dar si in privinta gamei dinamice extinse, iar aceasta setare din meniu va salveaza atunci cand nu vreti sa prelucrati excesiv imaginile pe calculator (dar, despre asta, vorbim in capitolulurmator al testului). Totusi, e greu sa nu observam lipsa unor functii care acum sunt „standard” pe alte aparate foto, cum ar fi modul pentru inregistrarea imaginilor panoramice…

Iata mai jos cateva capturi de ecran cu meniul lui Canon G1X Mark II:

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Canon G1X Mark II este un aparat ce se adreseaza in primul rand fotografilor entuziasti / avansati care isi doresc o camera compacta, usor de transportat, dar care sa surprinda imagini la o calitate cat mai apropiata de cea a unui aparat de sistem. Canon G1 X II se deosebeste de celelalte aparate compacte de pe piata in primul rand datorita senzorului de dimensiuni mari (1,5 inch) dar si printr-un aspect mai putin evident la prima vedere: rezolutia de ‘doar’ 12,8 megapixeli.

Fotografiile din acest test sunt neprelucrate!

La acest capitol noul aparat Canon efectiv straluceste. Are unul din cele mai performante captoare pe care le-am intalnit pana acum intr-un aparat foto compact. Senzorul CMOS mare, cu rezolutie decenta, ofera imagini cu noise redus chiar si la ISO 3200 si o gama dinamica extinsa, care poate fi ajustata din meniu (pentru cei care prefera sa traga JPEG, nu RAW). In plus, obiectivul grandangular, cu focala care incepe de la 24mm, reprezinta un alt atuu important, chiar daca distorsiunile la 24mm sunt evidente, dar firesti. Exemplele de mai jos cred eu ca vorbesc de la sine despre capacitatea lui Canon G1X Mark II de a inregistra imagini de calitate.

Iata cateva exemple cu gama dinamica extinsa:

Nu trebuie sa uitam nici de celelalte functii din meniu, cum ar fi activarea filtrului ND integrat, care permite surprinderea unor imagini la diafragma deschisa chiar si ziua, in lumina puternica, pentru a obtine un camp de profunzime cat mai redus. Si Canon G1X Mark II se descurca excelent si la acest capitol, oferind chiar si o functie software care accentueaza bokeh-ul (blurul) si separarea subiectului de fundal.

Totusi, cum nici un aparat nu este „perfect”, nici al nostru nu face exceptie. La acest capitol bilele negre sunt in principiu doua: autofocusul mai si rateaza in lumina slaba, balansul de alb are uneori tendinta de a scoate culorile prea calde (ziua) sau prea reci (noaptea), o problema pe care am intalnit-o des la gama compacta Canon.

Fotografii de noapte cu Canon G1X Mark II

Senzorul integrat in noul G1X Mark II este, de fapt principalul atuu al acestui aparat. Toata filosofia Canon acum se bazeaza pe calitatea senzorului lui G1X Mark II si pe obiectivul grandangular (cu unghi mare de cuprindere, echivalent 24mm). Aceste calitati ies in evidenta cel mai bine seara sau in conditii de lumina slaba, acolo unde G1X Mark II exceleaza. Mai jos am pregatit un set de imagini realizate cu G1X 2 din mana, fara trepied, la ISO 1600 si 3200. Rezultatele sunt, din punctul meu de vedere, surprinzatoare. Fotografiile sunt neprelucrate!

Cum filmeaza… ?

Canon G1X Mark II este capabil sa inregistreze filme in format Full HD 30p la o calitate buna (nu se pot compara cu cele realizate cu un DSLR Canon, totusi…). Sunetul este inregistrat stereo iar zoom-ul este activ in timpul filmarii. Singurele bile negre la acest capitol sunt doua: autofocusul are uneori tendinta de a „cauta” planul de focus corect mai mult decat ar fi necesar (focus hunting) iar sistemul de masurare a expunerii are o usoara tendinta de a supra-expune filmele. Din pacate nu exista nici o posibilitate de a ajusta expunerea manual, in modul video…

Iata cateva secvente video inregistrate cu Canon G1X Mark II:

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

  • Autonomie: G1X2 este alimentat de la un acumulator tip Li-ion NB-12L de 1230MhA care ii asigura o autonomie de aproximativ 250 de cadre…
  • Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG (cu doua nivele de compresie: Fine, Normal),  RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 24 fps) cu sunet STEREO, in format MPEG-4 (compresie H.264).
  • Conectivitate: Canon G1X Mark II are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI.
  • Wirelesss: G1X Mark II  permite transferul fotografiilor prin Wi-Fi pe un smartphone sau o tableta cu Android sau iOS gratie conectorului Wi-Fi + NFC integrat.
  • Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Ce se gaseste in cutie?

In cutia lui Canon G1X Mark II se gasesc: manualul de utilizare in limba romana alaturi de certificatul de garantie, un CD cu softul de vizualizare Canon, cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul (cu fir) dar si un cablu audio-video si unul USB.

Pret

Canon G1X Mark II se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 3.999 lei aici.

Este un pret mare pentru un aparat compact, fara indoiala, dar se incadreaza in trendul pietii, daca ne gandim la Fuji X100s care costa mai mult si nu se lauda cu un obiectiv cu zoom optic (are un obiectiv fix de 35mm) sau Nikon Coolpix A, care are un senzor CMOS APS-C performant, dar vine tot cu obiectiv fix.

Concluzii

Cei care isi doresc „nava amiral” a flotei compactelor Canon vor gasi cu siguranta in noul Canon G1X Mark II partenerul ideal. Mai ales pentru cei care detin deja accesorii (blitzuri Canon), alegerea este mai mult decat evidenta, daca isi doresc un aparat compact, care sa vina cu un senzor excelent. Canon G1X Mark II are doua atuuri importante: senzorul foarte capabil si obiectivul grandangular care, in ciuda distorisunilor prezente la 24mm, este foarte versatil si are o optica de calitate, indiferent de focala. Sigur, G1X Mark II vine cu un pret mult peste ceea ce ar fi dispusi majoritatea sa plateasca pentru un compact (costa, pana la urma, cat un DSLR mid-level sau un mirrorless performant) dar tinand cont ca este mai compact decat acestea si poate fi utilizat cu succes acolo un DSLR ar intoarce prea multe „priviri”. Strict din acest punct de vedere, G1X Mark II ar putea fi o alegere practica.

Nota Clubul Foto: 8/10

ALTERNATIVE:

Citeste testele noastre:

Bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor inclusiv la ISO mare
  • Senzor CMOS de calitate, ce ofera o gama dinamica extinsa
  • Filtru ND integrat
  • Focalizare rapida
  • Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo si zoom activ in timpul filmarii
  • Mod „Auto” versatil
  • Constructie solida (din aluminiu)
  • Ecran rabatabil vertical, inclusiv cu orientare pentru auto-portrete (selfie? 🙂 )
  • Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
  • Patina pentru blitz extern

Bile negre:

  • La 24mm distorsiunile sunt evidente
  • Lipsa unui vizor optic direct sau electronic
  • Zoom lent pe fotografii
  • Lipsa setarilor manuale in modul video
  • Focus hunting in lumina slaba
  • Lipsa unui convertor RAW integrat (in meniuri)
  • Autonomie redusa
  • Pretul cam piperat

Toate imaginile cu Canon G1X Mark II din test:

4 COMENTARII

  1. Principalele bile negre pe care le vad eu, care ar interesa mai mult un utilizator, un fotograf, ar fi lipsa unui vizor, optic sau electronic, dar era bun acolo (decat unul optic mic si slab, mai bine unul electronic decent), focus hunting in lumina slaba, si pretul, oarecum. Sa zicem si lipsa convertorului RAW integrat…

    Restul… distorsiunile se corecteaza (oarecum), autonomia nu e o problema, se cumpara 1-2 acumulatori de rezerva, zoom-ul lent in fotografii nu cred ca enerveaza pe cineva, iar cine cumpara un compact nu vrea control total pe video, il ia doar pentru amintiri de calitate, in cazul lui G1X (atat 1, cat si 2), merge si ca backup la fotografii profesionisti cu buget redus.

    Am vazut imagini cu G1X mark I, si aveau mai multe detalii decat EOS 60D, iar ISO era destul de similar. Deci este un compact bun. Cred ca G1X ar face pereche cu X100S.

Comments are closed.