Au trecut deja doi ani de la lansarea lui Canon G1 X, varful de gama in seria compactelor producatorului nipon. Acum a sosit vremea schimbarii. Canon tocmai a prezentat a doua generatie G1 X, noul varf de gama in categoria aparatelor foto compacte de la Canon, care vine cu o serie de modificari si imbunatatiri substantiale.
Pe langa liniile de design schimbate, Canon G1 X Mark II se deosebeste la exterior in primul rand datorita obiectivului cu focala echivalenta 24-120mm si diafragma maxima f/2 (la 24mm) dar si a lipsei vizorului optic. Compenseaza insa cu ecanul LCD touch care acum poate fi rabatat pe verticala. In interior, noul G1 X se lauda cu procesorul DIGIC 6, senzorul CMOS BSI de 1,5 inch cu rezolutie de 13 megapixeli si prezenta conexiunii Wi-Fi si NFC. Canon G1X Mark II va ajunge in magazine incepand cu luna Martie la un pret aproxiamtiv de 799 Euro.
Canon G1X Mark II este un aparat ce se adreseaza in primul rand fotografilor entuziasti / avansati care isi doresc o camera compacta, usor de transportat, dar care sa surprinda imagini la o calitate cat mai apropiata de cea a unui aparat de sistem. Canon G1 X II se deosebeste de celelalte aparate compacte de pe piata in primul rand datorita senzorului de dimensiuni mari (1,5 inch) dar si printr-un aspect mai putin evident la prima vedere: rezolutia de ‘doar’ 13 megapixeli. Desi este sub cea cu care ne-am obisnuit deja la majoritatea ‘compactelor’, Canon incearca sa ofere astfel o calitate mai buna a imaginilor, datorita senzorului cu fotocelule mai mari, mai sensibile la lumina. In ceea ce priveste dimensiunea senzorului, trebuie notat faptul ca la 1,5 inch este mai mare chiar decat cel de pe unele camerele mirrorless…
Revenind la lista de specificatii tehnice, Canon G1 X Mark II se lauda acum cu un obiectiv cu o plaja focala mai larga, echivalenta 24-120mm (fata de 28-112mm la modelul anterior) si o luminozitate imbunatatita, f/2.0 la 24mm si f/3.9 la capatul tele. Procesorul a fost actualizat si apartine celei mai noi generatii DIGIC de la Canon (DIGIC VI). Datorita lui, aparatul este capabil sa surprinda atat filme in format Full HD 1080 cu pana la 60 cadre pe secunda dar si fotografii in rafala cu pana la 3,9fps.
La exteriror, aparatul se deosebeste de generatia anterioara datorita ecranului LCD rabatabil, cu diagonala de 3 inch dar, din pacate, a aparatul „pierdut” vizorul optic in faza de proiectare. Oricum, ecranul rabatabil, mai ales daca vorbim de un aparat compact, s-ar putea sa fie mai util. Interesante sunt si cele doua inele de pe obiectiv, care controleaza distanta focala dar si planul de focus, care ne duc cu gandul la obiectivele aparatelor de sistem, o noutate in categoria aparatelor foto compacte. Si, daca vorbim de functii avansate, nu trebuie sa uitam de formatul RAW si modurile de fotografiere P/A/S/M care stau la dispozitia utilizatorului lui Canon G1 X Mark II. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC iar aparatul este alimentat de la un acumulator standard Canon ce ii ofera o autonomie de aproximativ 300 de cadre.
Bineinteles, de pe noul varf de gama Canon nu puteau lipsi tehnologiile de conectivitate actuale. Are Wi-Fi si, cu ajutorul sistemului NFC, se poate conecta rapid si usor la o tableta sau un smartphone cu iOS sau Android, transferul fotografiilor sau declansarea de la distanta devenind o rutina. Totodata, aparatul are blitz integrat (numar de ghid 5 / iso 100) si patina pentru blitz extern, pe care va putea fi atasat si un vizor electronic, care va putea fi achizitionat separat. In plus, lista de accesorii pentru Canon G1 X Mark II cuprinde si un grip ce va putea fi atasat in partea de jos a aparatului.
Canon G1 X Mark II va fi comercializat incepand din aceasta primavara, la un pret aproximativ de 799 Euro. Modelul actual, Canon G1X costa 2.699 lei in magazinele foto din Romania.
Canon G1X Mark II, specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor CMOS de 1,5 inch (18.7 x 14 mm)
- Rezolutie 13 megapixeli
- ISO 100-12.800
- Format JPEG, RAW
- Stabilizare optica a imaginii
- Fotografiere in rafala cu pana la 5 cadre pe secunda (cu AF Lock) sau max. 3 fps cu AF activ
- Filmare Full HD 1080 60p MPEG 4, sunet stereo
- Wi-Fi, NFC
- Blitz integrat
- Patina pentru blitz extern
- Ecran LCD rabatabil, sensibil la atingere
- Moduri Auto/P/A/S/M si scene presetate
- 6 filtre si efecte speciale
- Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC
Un aparat compact foarte bun. Predecesorul lui a primit aprecieri (de la cunoscatori). Acest urmas pare sa aiba performante sensibil mai bune.
Astept cu interes un test facut de d-l Calin.
Prefer tot G1X mark 1. Arata altfel, cele doua rotite, cea cu compensarea expunerii, si cea pentru setari diafragma/timp de expunere, din fata declansatorului, fac diferenta. Primul model e foarte bun pentru un compact, se tine de orice DSLR entry-level, de la oricine. Plus gripul, e ceva mai mare, sta mai bine in mana. Asta nu ma prea impresioneaza. Pacat, ca si in cazul 1200D, tot marketing, ne prostesc pe fata!
Nu-mi place,prost inspirati.Si cica a fost facut la indicatia fotografilor.