In urma cu cateva zile am avut ocazia sa testez noul Canon G16, cel mai nou membru al unei serii longevive in catalogul producatorului nipon. Desi similar in proportie de 95% modelului anterior, Canon G16 vine cu cateva imbunatatiri interesante si, in linii mari, utile. Iata care sunt concluziile testului.

Canon G16

Canon G16
Canon G16

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor CMOS 1/1.7″ (7.44 x 5.58 mm)
  • Rezolutie 12 megapixeli
  • Inregistrare JPEG si RAW
  • Obiectiv 28-140mm f/1.8-2.8
  • ISO 80-12.800
  • Filmare Full HD 1080 30/60p, compresie H.264
  • Expunere 1/4000 – 30s
  • Stocare pe carduri SD/SDHC
  • Vizor optic (direct)
  • Ecran LCD fix, TFT PureColor II G LCD de 3 inch
  • Dimensiuni: 109 x 76 x 40 mm
  • Greutate: 356 grame
Canon G16
Canon G16

Constructie si utilizare

Din punct de vedere al constructiei, Canon G16 se incadreaza in liniile impuse de predecesorii sai. Ar putea fi confundat cu usurinta cu modelul anterior, Canon G15, deoarece cel putin la prima vedere are acelasi body. Totusi, exista cateva detalii care fac diferenta: butonul custom „S” a fost mutat din partea stanga, acolo unde se gaseste la G15, pe dreapta, imediat sub butonul pentru pornirea sau oprirea inregistrarii video, iar doua dintre butoanele de pe spate au fost reconfigurate. Acum accesarea setarii ISO si alegerea punctului de focus se face mai rapid si mai usor. In rest, Canon G16 este identic cu modelul anterior, cu exceptia mentiunii Wi-Fi de pe carcasa. Si, daca tot am amintit de Wi-Fi, aceasta este poate principala diferenta dintre G15 si G16. Conexiunea WiFi le permite utilizatorilor sa transfere si sa publice imaginile inregistrate cu G16 pe internet, utilizand un smartphone si conexiunea acestuia la retea. Bineinteles, totul se realizeaza gratie aplicatiilor gratuite oferite de Canon in Apple Store si Google Play. Meniul lui G16 este identic cu cel al lui G15. Nimic nou la acest capitol..

Canon G16 este la fel de bine construit ca si predecesorul sau. Este la fel de solid (pentru un compact), are acelasi dimensiuni si 4 grame in plus (probabil datorita noului modul wireless). Vine cu blitz tip pop-up, cu numar de ghid 5, patina pentru blitz extern dar si vizorul optic consacrat, dar si controversat, care permite vizarea directa dar in care se poate vedea si obiectivul aparatului… Rotita de selectie a modurilor de fotografiere este pozitionata in acelasi loc, iar rotita pentru compensarea expunerii este la  indemana, imediat langa butonul declansator.

Canon G16
Canon G16

Calitatea imaginilor

Canon G16 este construit in jurul unui senzor CMOS de 1/1.7 inch si a procesorului de imagine DIGIC V de la Canon. Impreuna, cele doua formeaza o pereche de exceptie, aparatul fiind capabil sa surprinda imagini de calitate, chiar si la valori ISO ridicate. Cu G16 se pot printa fotografii A3 la ISO 800 sau 1600 fara probleme, ceea ce este o performanta notabila, chiar si in clasa aparatelor foto compacte avansate.

V-am pregatit o serie de fotografii inregistrate in conditii dintre cele mai diverse, pentru a testa capacitatea lui G16 de a surprinde imagini de calitate, indiferent de situatie. De la peisaje (urbane) si detalii de arhitectura si pana la concerte sau piese de teatru in aer liber, noaptea, G16 a reusit sa faca fata provocarilor la care l-am supus. Iata mai jos cateva imagini din testul nostru:

Foto originala, 28mm, ISO 80, f/2.8:

Crop 100%:

Foto originala, 28mm, ISO 80, f/2.8:

Crop 100%:

Foto originala, 28mm, ISO 640, f/1.8:

Crop 100%:

Foto originala, 140mm, ISO 320, f/2.8:

Crop 100%:

Foto originala, 120mm, ISO 200, f/2.5:

Crop 100%:

Foto originala, 35mm, ISO 2500, f/2:

Crop 100%:

Calitatea imaginilor este influentata de multi factori, dar pentru cei care vor sa detina controlul asupra tuturor parametrilor, G16 permite salvarea imaginilor in format RAW, pentru prelucrare ulterioara. Chiar si asa, meniul ofera un set bogat de optiuni pentru fotografii avansati care aleg sa traga JPEG, inclusiv posibilitatea de a seta temperatura de culoare „spot” sau corectie WB-Shift pe 2 axe, similar DSLR-urilor Canon. JPEG-urile pot fi salvate cu doua nivele de compresie (Fine si Superfine) iar masurarea expunerii poate fi realizata spot, preponderent central sau matrice.

Chiar daca ii lipsesc unele functii automate precum modul Panorama sau un convertor RAW integrat, fiind in urma concurentilor la capitolul dotari software, Canon G16 ofera acces la toti parametrii de baza ai expunerii incat sa ii multumeasca si pe cei mai avansati. In plus, filtru ND 8x integrat vine in ajutorul celor care prefera sa foloseasca o diafragma mai deschisa in lumina puternica (pentru un camp de profunzime mai redus, desi cu greu putem vorbi de camp de profunzime si bokeh la un compact cu senzor de dimensiuni reduse…) sau pentru cei care prefera fotografiile cu timp de expunere prelungit.

Cu Canon G16
Cu Canon G16
Cu Canon G16, zoom maxim (5x)
Cu Canon G16, zoom maxim (5x)
Cu Canon G16 noaptea, expunere automata
Cu Canon G16 noaptea, expunere automata

Canon G16 reuseste sa si filmeze la o calitate mai mult decat decenta, dar – din pacate – lipsa setarilor avansate in modul video il fac mai putin atragator pentru cei care doresc sa filmeze cu aparatul lor compact. Totusi, poate surprinde videoclipuri cu sunet stereo si zoom activ in timpul filmarii, la o rezolutie maxima 1920×1080 si 60fps, in format MPEG 4 cu compresie H.264.

La capitolul ‘bile negre’, lui Canon G16 ii lipsesc o serie de functii cu care concurentii directi se pot lauda: conversie RAW integrata, setari mai avansate ale blitzului, mod video mai avansat, fotografii panoramice sau un grad mai mare de personalizare. Un ecran LCD rabatabil ar fi fost mai mult decat de dorit la un aparat al carui vizor optic nu va fi prea des utilizat datorita limitarilor constructive (acoperire redusa a cadrului, vizare obstructionata de obiectiv – in partea stanga-jos a cadrului). Totodata, cu functia WiFi pornita autonomia acumulatorului scade drastic, asa cum am putut constata. Desi foarte utila, trebuie utilizata cu moderatie.

VIDEO

Iata cum se descurca noul Canon G16 in timpul unei piese de teatru, seara. As spune ca filmeaza impecabil, pentru un aparat din aceasta clasa!

Autonomie si conectivitate

Din punct de vedere al autonomiei, G16 se lauda cu acumulatorul NB-10L care asigura pana la 350 de cadre la o singura incarcare. Nu e nici mult nici putin, mai degraba am putea spune ca se incadreaza perfect in trendul actual al compactelor, dar pentru a fotografia o zi intreaga, fara grija autonomiei, recomandam achizitia unui acumulator suplimentar. Stocarea imaginilor se face pe carduri de tip SD/SDHC, iar la capitolul conectivitate, pe langa WiFi, G16 are si un conector USB/AV Out dar si un jack pentru declansator pe fir si un conector HDMI.

Pret

Canon G16 va fi disponibil in curand si in Romania, la un pret de aproximativ 2.499 lei. Detalii despre pret si disponibilitate aici.

Concluzii

Chiar daca nu se poate lauda cu specificatii ‘revolutionare’ fata de modelul anterior, Canon G16 reuseste sa „tina pasul cu vremurile” si sa ofere un pachet de functii atractiv si o calitate a imaginilor peste medie. Pentru brandurile foto va fi din ce in ce mai greu sa comercializeze aparate compacte de varf, mai ales la pretul actual, avand in vedere ca au aparut deja DSLR-uri si aparatele foto mirrorless cu senzori APS-C la preturi similare, dar cu siguranta lui G16 ii ramane un atuu de necontestat: dimensiunile reduse, care il transforma in aparatul ideal pentru cei care calatoresc mult, dar cauta un aparat performant, de dimensiuni cat mai compacte. Totodata, este si un aparat care, mai ales datorita dimensiunilor reduse, nu atrage atentia. Asadar poate fi folosit in situatii in care un aparat voluminos nu este de dorit…

Nota Clubului Foto: 8/10

Accesorii recomandate: Blitz pe patina Canon 270EX

Aparate foto alternative (click pentru review): Fuji X20, Nikon P7700, Sony RX100

Bile albe:

  • Calitate buna a imaginilor
  • Imagini utilizabile in print chiar si pana la ISO 1600 inclusiv
  • Obiectiv luminos cu f/1.8 la capatul wide si f/2.8 la 140mm (echivalent)
  • Sistem de stabilizare al imaginii eficient
  • Zoom 5x (28-140mm), optica de calitate
  • Patina pentru blitz extern
  • Filmare Full HD 60/30p
  • Acces rapid la functii
  • Culori vii, contrast bun, zgomot de imagine redus
  • Filtru ND8X integrat
  • Doua butoane cu functii selectabile din meniu
  • WB automat, presetat, in grade Kelvin si functie WB-Shift si Spot-WB
  • Inregistrare RAW/JPEG/JPEG+RAW simultan
  • Wi-Fi integrat
  • Vizor optic

Bile negre:

  • Lipsa setarilor in modul video (filmeaza doar in mod Auto)
  • Autonomie scazuta a acumulatorului (cu Wi-Fi pornit)
  • Lipsa conectorului pentru microfon extern
  • Ecranul LCD nu este rabatabil

10 COMENTARII

  1. Sunt al dracu e uimiti de calitatea pozelor marite/cropuite 100%. ISO 1600 perfect. Foarte rar treci peste (eu cel putin). f/1.8-2.8 e superb! 5x zoom… acopera cam toate situatiile de baza. Doar sport si wildlife nu vei face cu asa ceva. Singura bila neagra e lipsa ecranului rabatabil. Restul… si asa cine ia un asemenea aparat n-are nevoie de setari manuale in video, sau de microfon extern, si autonomial nu reprezinta o problema, iei 2-3 acumulatori de rezerva si ai rezolvat telenovela.

    Intrebarea e: G1X sau G16? :))

  2. De doua saptamani studiez ambele aparate g1x si g16 …..dar nu ma hotarasc la unul din ele . Ma incanta foarte mult g1x dar dupa multe cautari pe net am vazut ca la capitolul video nu sta tocmai bine la fluiditatea cadrelor ele sacadand ….in rest e un aparat complet , eliminand faptul ca face macro doar de la 20 cm . Pana la urma parerea finala este ca g16 sta mai bine din mai multe puncte de vedere chiar daca la calitate foto cu sensibilitate mare e sub g1x ….dar nu chiar foarte rau pana la valoarea de 1600 !

  3. Bună ziua, autorul articolului.
    Ce este colectiv de artisti pe pagina ta?
    Mulţumiri un buchet in avans pentru raspuns.
    Valery.

Comments are closed.