Cei care ma urmariti stiti cat de mult apreciez aparatele foto mirrorless, in primul rand pentru libertatea pe care mi-o ofera, intr-un body mai mic si mai usor decat cel al unui DSLR. Asadar, dupa ce am vazut anul trecut, la Photokina, noul mirrorless EOS M5 de la Canon, sa caut sa il iau la teste a fost ceva cat se poate de natural. Iata ca el a sosit, dar nu singur, ci impreuna cu mezinul familiei, Canon EOS M10, asadar e rost de o comparatie. De la inceput va spun: mi-a picat cu tronc M5-ul. Asadar, o sa ii acord ceva mai mult spatiu aici, ca sa va spun de ce.
Canon EOS M5
Varful in gama mirrorless actuala din catalogul Canon, EOS M5 este aparatul cu care Canon vrea sa ii cucereasca pe fotografii avansati, care isi doresc un aparat mai portabil.
Este construit in jurul unui senzor CMOS de 24MPx, de generatie noua, iar focalizarea este asigurata de receptorii PDAF integrati in senzor, tehnologie care la Canon poarta denumirea „Dual Pixel AF”. Despre Dual Pixel AF am mai vorbit, aici, la Clubul Foto, fiind integrata si in gama DSLR Canon, in aparatele mid si hi-end, asigurand in primul rand functia de focalizare continua in Live View si in timpul inregistrarii video. La M5, deoarece tot angrenajul conventional oglinda+senzorul AF dedicat lipseste, sistemul Dual Pixel AF este responsabil de tot ce inseamna focalizare. Si, daca la inceput aceasta tehnologie era lenta si focusul se facea greoi, gratie avansului tehnologic, iata ca M5 ne arata ca focusul se poate obtine si aproape la fel de repede ca la un DSLR. Iar Canon M5 nu face rabat la acest capitol.
Mai mult, gratie adaptorului pentru obiective EF furnizat tot de Canon, pe M5 poate fi montat orice obiectiv cu montura Canon EF, iar adaptorul asigura intreaga functionalitate a obiectivului cu care v-ati obisnuit: functionarea sistemului IS si al autofocusului.
Si, spre surprinderea mea (mai ales dupa experiente anterioare cu astfel de adaptoare de montura, dar facute de terti), am montat pe M5 obiectivele mele Canon pe care le utilizez la DSLR si n-am simtit nici o diferenta. Functionau ca si cum ar fi montate nativ pe aparat, nu cu ajutorul unui adaptor.
Motivul pentru care va recomand adaptorul impreuna cu M5 este lista destul de restransa de obiective Canon EF-M disponibile in acest moment. Si, cum EOS M5 este un aparat care se adreseaza fotografilor avansati, sunt sigur ca veti dori sa montati pe el o gama mai larga de obiective decat cele furnizate de Canon special pentru mirrorless. Pana la urma, daca luati un M5, il luati pentru ca va asteptati la o performanta sporita, la un aparat care sa va ajute sa faceti fotografii la modul avansat. Altfel, veti alege un Canon M10, care cel mai probabil va fi utilizat de toata lumea cu precadere cu obiectivul de kit. Dar, despre M10 vorbim putin mai incolo.
Revenind la Canon EOS M5, imi place ca are o ergonomie buna, poate fi tinut usor in mana, iar butoanele sunt amplasate logic. Cei care utilizeaza deja DSLR-uri Canon nu vor avea probleme in a se adapta la comenzile lui M5. Tot la capitolul ergonomie putem vorbi si despre grip, care ajuta nu doar la o utilizare mai confortabila, dar mai ales atunci cand montam pe el obiective mai mari si mai grele, cum sunt cele din gama EF (cu adaptor, dupa cum spuneam). Practic, desi M5 va parea poate prea mic pentru un obiectiv 70-200 f/2.8, de exemplu, iar combinatia asta va starni cateva zambete, el poate fi folosit foarte bine, fiind suficient de confortabil tocmai datorita gripului generos (pentru un mirrorless). Mai mult, ecranul LCD este sensibil la atingere si permite modificarea oricarei setari direct prin atingere. Iar cei care sunt obisnuiti sa faca fotografii cu telefonul, se vor bucura si de functia Touch to Focus care permite selectarea punctului/zonei de focalizare prin atingerea ecranului si declansarea imediata (automata) dupa ce se face focusul.
Conectivitate
La capitolul conectivitate, Canon EOS M5 are cam tot ce ti-ai dori de la un DSLR mid-level. Stai asa, am zis DSLR? Pai tocmai, mi-e prea familiar. 🙂 Gasim pe M5 patina pentru blitz extern, conector HDMI si USB dar si o intrare audio pentru microfon, pentru cei care au intentii serioase sa filmeze cu M5-ul. In plus, gratie conexiunii Wireless + Blutooth (Always ON Wireless Conectivity), transferul rapid al fotografiilor de pe aparat pe un smartphone sau o tableta se face in doi timpi si trei miscari (clickuri).
Conectivitate pentru toata lumea:
Filmare
Speaking of which, M5 „sufera” la acest capitol in fata concurentei: filmeaza doar la rezolutie Full HD 24/30/50p, lasand probabil generatia urmatoare sa se bucure de filmare 4K. Vestea buna: gratie sistemului Dual Pixel AF, Canon EOS M5 ofera poate cel mai bun sistem AF in timpul filmarii de pe piata, in aceasta categorie de aparate. Asadar, daca nu va intereseaza neaparat o rezolutie mare dar vreti sa fiti siguri ca filmele voastre sunt tot timpul corect focalizate, tot la M5 va trebui sa va uitati. Puteti filma atat in modul Auto cat si in modul Manual, fara optiunile semi-automate Tv si Av pe film. Acelea sunt disponibile doar pentru foto.
Calitatea imaginilor
Calitatea imaginilor este la paritate cu DSLR-urile Canon din gama mid-level, cu senzori APS-C. Insasi M5 are un senzor APS-C, acelasi probabil pe care il gasim si in DSLR-urile Canon 80D. Asemanarea cu 80D nu se opreste insa aici: acelasi procesor de imagine – DIGIC 7, acelasi sistem Dual Pixel AF asigura focalizarea, iar pentru cei care vor sa fotografieze intreceri sportive, rafala de 7fps functioneaza la fel la ambele aparate. Meniul este si el preluat d ela gama DSLR Canon, asadar – iarasi – cei familiarizati cu DSLR-urile producatorului vor gasi toate setarile „la locul lor” si in meniul lui M5.
Meniul lui Canon EOS M5 va este, cu siguranta, foarte familiar:
Asadar, nu ma hazardez daca spun ca EOS M5 este un 80D in miniatura. Sau, un 80D „fara oglinda”. Ceea ce nu poate decat sa ma bucure, gama xxD de la Canon fiind o serie foarte performanta si cu ADN bun, ca sa zic asa. Iar asta il face pe Canon EOS M5 si un bun candidat ca aparat foto „de backup” pentru fotografii care vor un al doilea aparat in geanta, dar sunt atenti la spatiu si greutate.
Cu rafala de 7fps mi-am „permis” sa fac si astfel de cadre:
Autonomia si vizorul electronic
In aventura mea cu Canon EOS M5 am mai observat un aspect care m-a surprins placut: autonomia acumulatorului. Desi „traditional” aparatele foto mirrorless sufera la acest capitol (in mare parte datorita vizorului electronic si a ecranului LCD pornit permanent, care sunt consumatori mari pe un aparat), cu EOS M5 am reusit sa fac 4-500 de fotografii pe zi, fara sa imi fac griji pentru acumulator. Sigur, nu e la nivelul unui DSLR (8-900 de cadre lejer), dar tot e mai bine decat majoritatea mirrorless-urilor de pe piata! Si, daca tot am amintit de vizorul electronic, trebuie sa ma plang un pic: este foarte mic! Incredibil de mic, pentru un aparat mid-level. Pacat, pentru ca altfel, vizorul funtioneaza foarte bine: se vede bine, e responsib, nu are lag, intarzierea la afisare e insesizabila, etc. Pacat insa de dimensiunile lui, printre cele mai mici din gama…
Concluzii despre M5
Canon EOS M5 reprezinta o surpriza placuta in gama mirrorless Canon. Daca modelele anterioare nu m-au impresionat prea mult, pe M5 l-as adauga si eu in trusa mea foto, din doua motive: imi ofera acelasi grad de control si aceeasi calitate a imaginilor RAW ca si un DSLR Canon si imi permite sa utilizez „nativ” toate obiectivele pe care le am deja. Este un aparat pe care l-am simtit ca „este exact ce trebuie” si ma bucur ca niponii de la Canon au lansat un concurent serios pentru celelalte aparate foto mirrorless mid-level de pe piata. Concurent care, din multe puncte de vedere le si depaseste pe multe dintre ele, mai ales la capitolele ergonomie, usurinta in utilizare, autonomie si compatibilitate cu o gama extinsa de obiective (cu adaptorul oferit tot de Canon).
Pentru fotograful care trage cu Canon, M5 ar trebui sa fie prima oprire. Ceilalti, vor descoperi in M5 un aparat performant, un „DSLR deghizat in mirrorless”, care se poate bate de la egal la egal cu „greii” din aceeasi categorie.
Fotografii pe care le-am facut cu Canon EOS M5 (neprelucrate):
Canon EOS M10
Mezinul familei mirrorless de la Canon, asa cum imi place mie sa ii zic, face o impresie buna inca de la inceput: m-am intrebat, pe buna dreptate, cum au putut cei de la Canon sa faca un aparat care sa aiba toate functiile automate dar si avansate de care as avea nevoie, plus un senzor APS-C, dar care sa fie „impachetat” intr-un corp similar compactelor din seria Stylus de acum cativa ani?!
Prima impresie este favorabila, in ciuda body-ului compact construit 100% din plastic, asemenea compactelor. Asta, insa nu trebuie sa sperie: in interior, Canon EOS M10 gazduieste un senzor APS-C CMOS de 18MPx, cu sistem de focalizare de generatie noua, Dual Pixel AF si procesor de imagine DIGIC 6. Ecranul LCD rabatabil este singurul care ofera acces la setari, iar printr-o simpla atingere a butonului „Q” meniul lui M10 ni se dezvaluie. Este, clar, orientat catre fotograful entuziast, care cauta un companion de zi cu zi pentru a-si exprima creativitatea. De aceea, primele care ies in evidenta sunt filtrele si efectele speciale, de care M10 are din plin. Cotrobaind insa prin meniu, gasim si toate modurile avansate, cum ar fi Program (P), Prioritate de Timp (Tv), Prioritate de Diafragma (Av) si Manual (M).
Meniul lui EOS M10:
Practic, in ciuda dimensiunilor compacte, fiecare fotograf va gasi ceva atragator la M10: cei entuziasti se vor bucura de o tona de filtre si efecte speciale care le va permite sa se exprime creativ, iar cei avansati vor descoperi in M10 aceleasi functionalitati si performante (inclusiv fotografiere RAW pe 14 biti!) cu care s-au obisnuit de la DSLR-urile din gama entry de la Canon (in speta, modelele 100D si 700D, cu care M10 impartaseste ADN-ul…). Chiar daca asta inseamna sa umbli mai mult prin meniuri, rotita de selectie a modurilor de fotografie lipsind cu desavarsire de pe carcasa lui M10.
Totusi, undeva trebuia sa fie un compromis: cand reusesti sa inghesui atat hardware intr-un aparat care isi face loc usor intr-un buzunar de geaca sau intr-o poseta mica (mai ales alaturi de obiectivul de kit compact, retractabil), e clar ca undeva exista un compromis facut. Din fericire, nu la calitatea imaginilor si la performantele sistemului foto/video. Ci doar la ergonomie, acolo unde pe body-ul lui M10 si-au gasit locul mai putine butoane decat mi-ar fi placut. Compenseaza insa cu ecranul LCD rabatabil, sensibil la atingere, de mari dimensiuni, care se vede bine si va permite sa faceti fotografii cam din orice unghi, deoarece se rabateaza 180°, inclusiv pentru a face autoportrete (toata lumea striga acum, cu mine: SELFIEEE!! 🙂 )
Mai mult, pe langa butonul de declansare clasic, poti sa faci fotografii chiar si atingand direct ecranul LCD, in zona in care vrei sa focalizezi. Aparatul face focusul si apoi declanseaza, tu bucurandu-te de o fotografie buna si un mod de utilizare familiar: nu-i asa ca faci la fel si cu smartphone-ul? Ei bine, da: Canon EOS M10 a fost parca special gandit sa fie familiar celor care fac fotografii cu un smartphone. Intregul mod de operare, functile automate dar si meniul amintind de ele. Mai mult, conectivitatea Wi-Fi si NFC te asigura ca toate fotografiile tale din vacanta vor ajunge (aproape) instant in smarthone-ul tau, iar de acolo le poti da share oriunde.
Fotografii facute cu M10, cu filtrele si efectele speciale din meniu:
Avantajul lui M10: face fotografii net mai bune decat orice smartphone, in primul rand datorita senzorului mai mare si mai performant dar si datorita obiectivelor mai versatile. Iar pentru ca toate obiectivele EF-M de la Canon sunt mici si compacte este un bonus binevenit: poti avea oricand la tine, intr-un buzunar, un obiectiv wide sau macro suplimentar, cu care sa faci fotografii dintr-o perspectiva diferita.
Ce trebuie sa tineti cont, insa: M10 integreaza tehnologii Canon mai vechi (senzorul si procesorul de imagine). Iar asta inseamna ca imaginile nu se ridica nicidecum la calitatea celor facute cu M5, la ISO mare si in lumina slaba, in special. Asa cum spuneam, atuul sau e portabilitatea. Daca vreti tehnologii de ultima generatie si imagini la calitate maxima mergeti pe M5.
Concluzii despre M10
Canon EOS M10 nu este chiar pentru oricine. Dar este aparatul pentru orice. Pentru orice moment cand vrei sa faci o imagine buna si vrei sa iti pui la lucru imaginatia. Principalul sau atuu este dimensiunea compacta, care iti permite sa il iei cu tine oriunde: pe strada, la concerte, pe plaja sau in club.
Nu ocupa mult spatiu, iar senzorul si procesorul de imagine (care se regaseau pana nu de mult in DSLR-urile Canon din gama xxD), te asigura ca vei face fotografii bune de fiecare data. Mai ramai tu: sa apesi pe declansator si sa te bucuri de functiile si filtrele artistice oferite de M10. Compactele au murit. Traiasca mirrorless-urile mici si performante!
Fotografii facute cu Canon EOS M10 (neprelucrate):
Canon EOS M5 vs. M10
Canon EOS M10 sau mai avansatul M5? Iata cum stau, face-to-face:
EOS M5 | EOS M10 | |
Rezolutie | 24.2MPx | 18.0MPx |
Tip senzor | APS-C CMOS (new gen.) | APS-C CMOS (old gen.) |
Procesor | DIGIC 7 | DIGIC 6 |
ISO | max. 25.600 | max. 12.800 |
Sistem de focalizare | Dual Pixel AF II | Dual Pixel AF |
Format foto | JPEG, RAW, rafala 7/9 fps | JPEG, RAW, rafala 4.5 fps |
Video | Full HD 1080 50/30/24p MPEG-4, H.264 | Full HD 1080 30/24p MPEG-4, H.264 |
Conectivitate | WiFi, Bluetooth, NFC, Microfon, HDMI | WiFi, NFC, HDMI |
Vizor electronic | DA | NU |
Blitz | Integrat, patina blitz extern | Doar integrat |
Autonomie | aprox. 300 cadre | aprox. 200-250 cadre |
Dimensiuni | 116 x 89 x 61 mm | 108 x 67 x 35 mm |
Greutate | 557g | 301g |
Concluzii, pe scurt. Bile albe, bile negre si note, asa cum v-am obisnuit:
EOS M5 | EOS M10 | |
Bile albe: |
|
|
Bile negre: |
|
|
Nota Clubul Foto: | 9/10 | 7/10 |