Canon EOS-M – Primul mirrorless de la Canon. Stirea care a ajuns rapid in topul celor mai accesate pagini de pe blogurile foto internationale, in aceasta saptamana. Stirea despre care nu am scris la momentul respectiv pentru ca, deh, omul mai este si in concediu peste mari si tari… 🙂 Dar, cum tot raul este uneori spre bine, iata ca acum am avut timp sa privesc mai atent informatiile aparute despre Canon EOS-M, reactiile celor care au scris despre el inaintea mea si sa imi fac o idee mai exacta despre ce reprezinta prima camera mirrorless de la Canon.
Canon este cam ultimul mare producator de aparate foto care „sare” in barca mirrorless. Un pas obligatoriu pentru orice brand care doreste sa ramana competitiv, dar destul de tarziu facut de Canon. Fanii au avut asteptari foarte mari de la noul aparat si – asa cum am mai scris aici si aici – Canon EOS M se anunta a fi un mirrorless veritabil, un model care sa redefineasca aceasta categorie de aparate.
Ei bine, saptamana aceasta Canon a anuntat – in sfarsit – primul sau model Mirrorless. Pe scurt, aparatul are incorporat acelasi senzor CMOS de 18 megapixeli (22,3 x 14,9 mm) pe care l-am intalnit si in Canon 650D (intr-un fel, era de asteptat – noul sistem AF hibrid de pe 650D era mai potrivit pentru un mirrorless decat pentru un DSLR), are ecran touch-screen (iarasi o asemanare cu 650D) si o noua montura: Canon EF-M, o varianta mai compacta a monturii EF. Desi fanii se asteptau la un mirrorless cu montura EF, Canon EOS M va putea utiliza toate obiectivele cu montura EF gratie adaptorului ce va putea fi achizitionat separat. Nu stiu daca solutia adoptata de Canon este cea mai buna, dat fiind faptul ca obiective de dimensiuni compacte se puteau face si cu montura EF clasica (vezi Canon 40mm STM), dar cu siguranta lasa loc pentru un cu totul alt sistem si o directie de dezvoltare noua pentru Canon. Odata cu EOS-M, compania a anuntat si doua obiective dedicate noului mirorless – Canon EF-M 18-55 f/3.5-5.6 si Canon EF-M 22mm, ambele cu tehnologie STM.
Este important sa ne amintim ca EOS M este al doilea mirrorless cu senzor APS-C de pe piata, dupa seria Sony NEX. Poate aceasta lansare impulsioneaza si alti producatori sa ofere sisteme mirrorless asemanatoare, deoarece este clar ca aparatele foto mirrorless care ofera acum cea mai buna calitate a imaginilor au senzori APS-C.
Focalizarea automata este realizata in doua moduri: cu detectia contrastului sau cu detectia fazei. Canon EOS M utilizeaza pana la 31 de puncte AF si poate identifica inclusiv fetele umane din cadru pentru o focalizare si o expunere corecta in cazul portretelor. Autoexpunerea este realizata TTL evaluativ, preponderent central sau spot. Primul mirrorless de la Canon va putea fi utilizat in modurile iAuto, P, A, S, M sau utilizand una din scenele presetate si aplicand filtrele creative disponibile in meniul aparatului. Nimic nou sub soare, in aceasta privinta… 🙂
Canon a lansat si un blitz de diemnsiuni reduse compatibil cu noul aparat. Canon 90EX, un blitz cu numar de ghid 9 (la ISO 100) si suficient de compact pentru a incape in orice buzunar. In afara acestui model, Canon EOS M este compatibil cu toate blitzurile din gama Canon SpeedLite si poate utiliza inclusiv sistemul wireless lansat in primavara cu Canon 600 EX.
In ceea ce priveste designul, din pacate sunt dezamagit. Cel putin din spate, aparatul seamana mai mult cu o compacta din gama PowerShot SX iar over-all nu se deosebeste cu nimic de restul aparatelor foto mirrorless de pe piata. Poate doar constructia mai solida si body-ul din metal sa iti ofere un feeling mai profi in mana, dar cu siguranta acest mirrorless nu a fost proiectat pentru a fi un model ce se adreseaza cu adevarat profesionistilor, asa cum proabil toti ne-am asteptat atunci cand urmaream zvonurile despre EOS M. In orice caz, designul nu influenteaza in nici un fel calitatea fotografiilor si vom vorbi mai pe larg despre design atunci cand vom avea un sample pentru teste…
Cat de mare va fi gaura in buget produsa de Canon EOS-M?
- Canon EOS-M kit cu obiectivul EF-M 18-55mm ƒ/3.5-5.6 IS STM va costa aproximativ 800 Euro
- Canon EOS-M cu obiectiv EF-M 22mm ƒ/2.0 STM si adaptorul pentru obiective EF va costa aproximativ 1050 Euro
- Canon EOS-M kit cu ambele obiective (18-55mm si 22mm) va avea un pret de aproximativ 900 Euro.
- Adaptorul pentru lentile cu montura EF va avea un pret de aproximativ 150 de Euro.
- Blitzul Canon 90EX Speedlite va costa aproximativ 140 de Euro.
Canon EOS-M va fi disponibil in magazine dupa a doua jumatate a lunii Septembrie sau poate la inceputul lunii Octombrie, daca nu va fi amanat, asa cum s-a mai intamplat recent si cu alte produse Canon…. Oricum, sunt convins ca il veti gasi prima data in Romania aici. 🙂
In loc de concluzie, pana fac rost de un sample pentru un review hands-on, ce pot sa spun este ca noul mirrorless de la Canon promite multe si cu siguranta va fi pe placul multor fotografi. Dezamageste la capitolul design (da, va spun sincer ma asptetam la un design retro gen Olympus OM-D), dar pana la urma performantele si calitatea imaginilor conteaza cel mai mult. Ma bucur ca exista un adaptor pentru lentile cu montura EF, desi un mirrorless cu obiective atat de mari si de grele rar va fi confortabil de utilizat. In fine, sunt tare curios cum se va comporta in teste. Am auzit ca ofera o gama dinamica impresionanta pentru un aparat din aceasta categorie… 🙂
Canon EOS-M ridica stacheta pe piata mirrorless si reprezinta cu siguranta un concurent foarte serios pentru ceilalti producatori. Nu pot sa nu ma gandesc la Panasonic sau Olympus care isi vor vedea cotele de piata amenintate, deoarece acum „batalia” se muta in ograda aparatelor foto mirrorless cu senzori APS-C. Daca pana acum „canonistii” care isi doreau un mirrorless trebuiau sa aleaga din ofertele altor producatori, este clar acum spre ce model se vor indrepta deoarece posibilitatea de a utiliza obiectivele EF pe noul aparat ii va face pe multi sa renunte la aparatele mirrorless ale celorlalti producatori si sa achizitioneze un Canon…
Un pas inainte, mai mic sau mai mare, era de asteptat. Nici mie nu-mi place designul acestui aparat. Evident, daca iei mirrorless, ce rost are sa pui un obiectiv L pe el? Adica, poti lua un body DSLR mult mai ieftin, fara sa te complici cu alte adaptoare sau mai stiu ce. Cine opteaza pentru sistemul mirrorless vrea performanta superioara compactelor, asemanatoare unui DSLR, intr-un corp compact de mici dimensiuni. Nu vad profesionistii cu "struto-camile" in mana, nici ca backup, inseamna sa aibe doua truse diferite. Fiind primul mirrorless, ma asteptam sa fie ceva slabut, in cativa ani poate vom vedea o noua generatie Canon, atat la obiective cat si la aparate. Eu ma asteptam la un corp gen Panasonic G2, G3, cu viewfinder electronic si display mobil, dar, au tot timpul inainte. Chiar daca am devenit peste noapte fan Canon (de cand cu trusa foto Canon), daca as lua mirrorless as opta pentru Oly/Panasonic, avand o experienta superioara mai tuturor (NEX-urile nu-mi plac de nicio culoare). Obiectivul ala costa 800 de euro, F64 studio are acum oferta la nici 500E: 1100D + 18-55 IS II (parca) + 50mm f/1.8 II (sau poftim, 600D + 18-55 IS II, acelasi pret ca obiectivul 18-55 montura M), chiar credeti ca merita investitia intr-un mirrorless doar pentru dimensiuni compacte? 🙂 Eu zic ca nu, daca vrei asta mai bine iei un G1X, G12, sau Fuji X10 si termini povestea, calitate decenta intr-un corp compact de calitate. O zi placuta tuturor!
daca ar fi sa aleg dintre Canon EOS-M (primul mirrorless de la Canon) si Canon 60D care ar fi alegerea cea mai buna. poate nu este tocmai potrivit comparatia mirrorless-DSLR, dar ma gandesc din punct de vedere al calitatii imaginii pe care dintre cele doua aparate l-as alege.
(daca ma gandesc la pret mirrorless-ul cu tot cu blitz si obiectiv ar ajunge cam la acelasi pret cu 60D).
pt ca tot ma intreba cineva pe aici si nu stiam ce raspuns sa ii dau