Asa cum v-am anuntat inca de acum o saptamana, astazi va prezentam o “lupta a portretistilor de buget”: trei obiective fixe de 85mm, similare prin „vocatie” dar atat de diferite din punct devedere al rezultatelor! Unul din ele se produce inca din anul 1992 (Canon) iar celelalte doua obiective sunt ceva mai “tinere”, Samyangul este pe piata din 2009 iar cel pentru montura Nikon fiind lansat in 2012. Este vorba despre:

Toate cele 3 obiectivele au aceeasi distanta focala, dar performante optice difertie. Sa trecem la treaba!

Canon 85mm f/1.8 vs. Nikon 85mm f/1.8G vs. Samyang 85mm f/1.4

Canon 85mm vs Nikon 85mm vs Samyang 85mm
Canon 85mm vs Nikon 85mm vs Samyang 85mm

Specificatii tehnice:

Sa incepem cu o scurta trecere in revista a specificatiilor tehnice. Am marcat cu verde acele specificatii care ies in evidenta in comparatie cu celelalte modele:

Specificatii Canon 85mm f/1.8 USM Nikon 85mm f/1.8 AF-S G Samyang 85mm f/1.4
Monturi Disponibile Canon EF Nikon F Canon / Nikon / Sony / Pentax
Pret 1.799 lei 2.299 lei (de la) 1.336 lei
Tip Montura Metal Metal Metal
Tip Focalizare Autofocus USM Autofocus AF-S Manual
Diafragma f/1.8 – 22 f/1.8 – f/16 f/1.4 – 22
Nr. Lamele Diafragma 8 7, circulare 8 (necirculare)
Filet Filtru 58mm 67mm 72mm
Distanta minima de focus 85 cm 80cm 1 m
Raport Marire 0.13x 0.124x
Unghi Cuprindere 28° 30’ 28° 30’ 28° 30’
Stabilizare Imagine NU NU NU
Compatibil Full Frame DA DA DA
Constructie 9 elemente in 7 grupuri 9 elemente in 9 grupuri 9 elemente in 7 grupuri
Parasolar Inclus DA DA DA
Greutate 425g 350g 520g
Alte Specificatii USM AF-S IF

Cum am testat?

Testul se adreseaza celor pasionati de fotografie care dispun de un buget restrains. Din acest motiv am ales aparate foto cu sensor Crop. Obiectivele au fost testate pe un Canon 550D si un Canon 50D (obiectivele Canon si Samyang) si Nikon D7100 (review). Am ales sa le testam in conditii reale (nu in studio) pentru a vedea experienta fotografilor entuziasti care isi cumpara aceste obiective pentru a-si dezvolta hobbyul. Testele de laborator sunt foarte practice, dar experienta reala de utilizare se poate dovedi total difrerita fata de cea din laborator. Asadar, sa le analizam pe rand:

Canon EF 85mm f/1.8 USM

Canon 85mm f/1.8 EF USM
Canon 85mm f/1.8 EF USM

Este cel mai batran obiectiv din testul nostru, fiind disponibil in oferta Canon inca din 1992. Canon 85mm f/1.8 USM dispune de un sistem de focus USM iar constructia obiectivului la exterior este din plastic. Parasolarul are un mod de prindere atipic, se ataseaza prin apasarea a 2 butoane situate pe lateralele acestuia. Montura este metalica si este compatibila cu orice aparat foto Canon cu montura de tip EF sau EF-S (Full frame si APS-C). Este suficient de solid iar finisajele sunt de o calitate medie (vorbim si de un obiectiv entry-level). Canon 85mm f/1.8 USM este un obiectiv care sta bine in mana, usor de folosit chiar si de fotografii care fac primii pasi in fotografia de portret.

Din punct de vedere optic este relativ soft deschis la f/1.8 si f/2.8 insa incepand de la f/4 devine sharp. Prezenta aberatiilor cromatice este destul de pronuntata, fiind vizibile in special pana la f/4, insa de multe ori acestea se pot corecta relativ usor.

La diafragma maxima, Canon 85mm f/1.8 ofera imagini decente pentru pretul oferit, dar cu conditia de a fi aproape de subiect. Obiectivul are tendinta de a pierde din acutanta atunci cand focalizarea se face la infinit, insa acest lucru se observa si la celelalte doua obiective din test, dar intr-o masura mai mica. In orice caz, este bine sa evitati sa trageti la diafragma maxima (f/1.8) daca subiectul se afla la mai mult de 8m de aparat (o caracteristica relativ comuna a obiectivelor foarte luminoase). Acutanta se imbunatateste odata cu inchiderea diafragmei, de la f/2.8 in sus fiind foarte buna.

Focalizarea se poate realiza automat prin intermediul motorului USM (Ultra Sonic Motor) dar si prin manual, cursa fiind destul de scurta si, din acest motiv, destul de imprecisa. Focalizarea automata este suficient de rapida dar nu este lipsita de probleme: am intalnit situatii in care obiectivul a ratat focusul cu cativa centimetrii (front focus) sau situatii in care confirmarea focusului a fost falsa (imaginea nefiind focalizata). Ce-i drept, sample-ul avut de noi la teste nu era in nici un caz nou, avand multe cadre „la activ”….

Canon 85mm la f/1.8 (crop 100%)

Canon 85mm la f/2.8 (crop 100%)

Canon 85mm la f/4 (crop 100%)

Aberatiile cromatice, la f/1.8:

Canon 85mm f/1.8 USM

PRO:

  • usurinta in utilizare
  • motor de focus rapid (USM)
  • scala de distante pe obiectiv
  • filtru de diametru mic (52mm), similar altor obiective entry-level de la Canon
  • usor de strans si de transportat
  • bokeh placut

CONTRA:

  • exterior de plastic
  • prezenta aberatiilor cromatice evidente pana la f/4
  • parasolarul destul de fragil
  • cursa scurta la focalizarea manuala, destul de imprecisa

Nikon 85mm f/1.8 G AF-S

Nikon AF-S 85mm f/1.8G
Nikon AF-S 85mm f/1.8G

Este cel mai nou obiectiv din testul nostru, fiind lansat acum un an si jumatate, simultan cu Nikon D4. Constructia exterioara este din plastic, cu un finisaj tipic Nikon, iar parasolarul este si el din plastic. Parasolarul se monteaza pe obiectiv prin sistemul clasic de tip baioneta (rasucire). Obiectivul are scala de distante.

La fel ca si omologul sau de la Canon, deschis la f/1.8 produce imagini cu o acutanta mai scazuta, insa este suficient de sharp daca subiectul se afla la o distanta moderata. Sistemul de focalizare este mai precis decat la Canon. Un alt atuu il preprezinta aberatiile cromatice foarte bine controlate, uneori chiar deloc vizibile.

Focalizarea se poate face atat automat cat si manual, insa la fel ca si la Canon, avem o cursa destul de scurta a inelului de focus si de aici senzatia de imprecizie. Focalizarea automata este precisa si ne-a oferit o rata de succes mai mare decat in cazul obiectivului de la Canon. Pe de alta parte si sistemul de focalizare al lui Nikon D7100 este probabil mai avansat decat cel al lui 550D/50D de la Canon (in toate testele am folosit AF-ul doar in punctul central de focus, tip cruce).

Se observa faptul ca Nikon 85mm f/1.8G AF-S este un obiectiv de generatie mai noua, iar asta se vede atat din punct de vedere al sistemului de focalizare, ceva mai rapid si mai precis dar si din punct de vedere al constructiei si al impresiei generale in utilizare.

Nikon 85mm la f/1.8 (crop 100%)

Nikon 85mm la f/2.8 (crop 100%)

Nikon 85mm la f/4 (crop 100%)

Aberatiile cromatice, la f/1.8:

Nikon 85mm f/1.8G

PRO:

  • usurinta in utilizare
  • focus rapid
  • optica buna
  • aberatii cromatice foarte reduse
  • bokeh placut

CONTRA:

  • exterior de plastic
  • destul de soft la f/1.8
  • inchiderea maxima a difragmei limitata la f/16
  • pretul cel mai mare din cele testate

Samyang 85mm f/1.4

Samyang 85mm f/1.4 Aspherical
Samyang 85mm f/1.4 Aspherical

Am lasat la final obiectivul cel mai “controversat” din test, Samyang 85mm f/1.4. Multa lume este cu ochii pe el pentru faptul ca este cel mai luminous dar si cel mai accesibil obiectiv din test. Prima impresie este pozitiva si este data de greutatea sa, un obiectiv solid, construit din metal (inclusiv exteriorul). Singurele elemente exterioare non-metalice sunt parasolarul si inelul de focus, acoperit cu un strat de cauciuc.

Samyang 85mm f/1.4 este un obiectiv complet manual… Focalizarea se realizeaza exclusiv manual iar setarea diafragmei se face clasic, de pe obiectiv, rotind de inelul special conceput in acest sens. Focalizarea manuala este si marea lui “bila neagra”, motivul pentru care foarte multi sunt reticenti in a-l achizitiona. Totusi nu este chiar atat de “rau”. Cursa este destul de lunga si precisa, iar dupa o perioada de acoomdare punerea la punct corecta se poate realiza destul de usor. Dupa cateva zile de tras cu el procentul de cadre reusite, cu focus corect, a fost de aproximativ 75%. Cu un vizor optic mai mare si mai luminos (Canon 550D pierde oricum puncte la acest capitol) procentul ar putea fi chiar si mai mare. La capitolul utilizare, Samyang 85mm f/1.4 nu va putea obtine niciodata punctaj maxim datorita acestei particularitati. Focaliarea exclusiv manuala poate duce la ratarea unor cadre si, din acest punct de vedere, este un obiectiv recomandat pentru subiecte statice, care trebuie utilizat cu grija. Un alt inconvenient minor, ce tine de utilizare, este acela ca nu se poate monta capacul de protectie frontal atunci cand parasolarul este montat. Tot timpul trebuie demontat parasolarul si apoi montat capacul pe obiectiv.

Din punct de vedere optic, Samyang 85mm f/1.4 a reusit sa ne surprinda in mod placut. Este cam cu 15-20% mai bun optic decat celelalte doua obiective din test. Are cel mai frumos bokeh, asta si datorita faptului ca are deschiderea maxima f/1.4 vs f/1.8 de la Canon si Nikon. Inca de la f/1.4 acutanta este ridicata si este cel mai sharp obiectiv din acest test (daca reusiti sa faceti punerea la punct corecta).

Prezenta aberatiilor cromatice este resimtita in zonele cu contrast puternic. La fel ca si celelalte doua obiective din test, acest lucru se poate corecta cu ajutorul programelor de editare foto. Totusi, din acest punct de vedere, la f/1.4 cel putin, aberatiile cromatice sunt destul de evidente.

Samyang 85mm la f/1.4 (crop 100%)

Samyang 85mm la f/2.8 (crop 100%)

Samyang 85mm la f/4 (crop 100%)

* Din nou legat de problema focusului manual: prin vizorul de dimensiuni reduse al lui 550D focalizarea cu Samyang 85mm f/1.4 este dificila. Pana va obisnuiti cu obiectivul focalizarea si confirmarea vizuala a focusului ia timp, si cea mai mica miscare a modelului poate duce la iesirea lui din zona de claritate maxima, mai ales la diafragme deschise, acolo unde campul de profunzime este extrem de redus (ceea ce s-a si intamplat in imaginea de mai sus).

Aberatiile cromatice, la f/1.4:

Ca o solutie alternativa, pentru cei care utilizeaza Samyang 85mm f/1.4 pe DSLR-uri Canon care, in mod implicit nu au functie de confirmare a focusului, se poate instala Magic Lantern care vine cu functie peaking focus. Astfel faceti claritatea in live view cu afisarea pe ecran a zonei de focus. Punerea la punct va fi mult mai simpla si mai rapida…

Samyang 85mm f/1.4

PRO

  • constructie solida
  • diafragma maxima f/1.4
  • imagini sharp chiar si la f/1.4
  • culori foarte bine redate
  • pretul cel mai mic

CONTRA

  • focus manual
  • cursa destul de lunga pentru focus (insa foarte precisa)
  • lipsa confirmarii focusului (pentru cei care trag cu Canon)
  • parasolarul si capacul sunt realizate din plastic de calitate indoielnica
  • este cel mai greu obiectiv dintre cele testate in acest articol

Pentru a putea face o departajare mai corecta a obiectivelor, am decis acordarea unui punctaj de la 1 la 5 pentru fiecare criteriu de test:

Criteriu / Punctaj
(maxim 5 puncte)

Canon

Nikon

Samyang

Constructie exterioara

3

4

5

Deschidrere diafragma

4

4

5

Utilizare

5

5

3

Focus

4

5

1

Calitate optica

3

4

4

Bokeh

5

5

5

Aberatii cromatice

3

4

3

Sharp la deschidere maxima a diafragmei

4

4

5

Greutate

5

5

3

Cost initial

4

3

5

TOTAL

40 / 50

43 / 50

39 / 50

Concluzii

Asa cum nu am intalnit pana acum obiectivul perfect, nici cele trei prezentate aici nu fac exceptie. Toate exceleaza la anumite capitole dar pierd puncte la altele. In cazul obiectivului Samyang handicapul cel mai mare este lipsa sistemului autofocus (si lipsa confirmarii lui, la Canon), ceea ce ne obliga sa il eliminam de pe lista obiectvelor recomandate. Totusi, chiar daca la acest capitol pierde puncte importante, castiga prin calitatea optica superioara celorlaltor doua obiective. Canon si Nikon se bucura de un sistem de focus  rapid, cu o calitate optica buna si chiar foarte buna incepand de la f/2.8. Nikon 85mm f/1.8G, un obiectiv mai nou, are o calitate optica cu aproximativ 10-15% peste cel de la Canon, insa acest lucru va fi observat doar de catre cei foarte exigenti. Din pacate obiectivul de la Canon prezinta cele mai evidente aberatii cromatice la diafragma deschisa.

Datorita perioadei de acomodare necesara obiectivului de la Samyang, recomandarea noastra merge catre obiectivele de la Canon sau Nikon, obiectivul de la Nikon avand un punctaj sensibil mai bun. Strict pentru cei care cauta o solutie alternativa, foarte accesibila, cu o calitate buna a imaginilor si jumatate de treapta in plus la diafragma, obiectivul Samyang ar putea fi o alegere buna. Optica sa pune in valoare performantele senzorului, dar marele minus – focalizarea exclusiv manuala – trebuie sa va faca sa va ganditi de doua ori inainte de a-l alege. Singurele atuuri ale lui sunt pretul, calitatea optica si constructia. Dar mai ales pe DSLR-uri Canon (fara confirmare de focus), este un obiectiv mai dificil de utilizat decat oricare altul din test si cu care puteti rata cadre, daca nu verificati de fiecare data focalizarea, dupa fiecare cadru, atunci cand fotografiati subiecte care isi pot schimba pozitia (inclusiv in cazul fotografiilor de portret).

Speram ca v-am ajutat sa va faceti o idee mai buna in cazul unei viitoare achizitii. Va stam la dispozitie pentru intrebari, mai jos, in rubrica de comenatrii. Multumim modelelor noastre Emanuela si Valentina pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.

Detalii despre pretul si disponibilitatea obiectivelor:

Un articol de Stefan Chiric

28 COMENTARII

      • Caline,trebuia sa incerci Samyangul pe o camera Sony slt.Aceste camere au functia peaking focus care ajuta enorm la focusul manual si are o precizie impresionanta.Abia atunci cred ca era o recenzie corecta si mai ca as paria ca ordinea era alta la final.Toate cele bune !!!

  1. Canon 85mm f/1.8 USM are filtru filet 58mm, nu 52mm (stiu, e doar o greseala in scriere). DAR, la f/1.8 nu este asa soft. Acum poate impartasim privinte diferite, esti mai pretentios la sharpness decat mine, dar eu spun ca nu este deloc soft. Aberatiile se vad asa cum ai spus, cum ai aratat in teste.

    AF-ul in cadrele tale imi pare imprecis, sunt usor neclare pozele, crop-urile 100%. Iti pot trage poze la f/1.8 sa-ti arat ca in campul de profunzime SE OBSERVA detalii valoroase, fiecare firicel de par, deci e destul de sharp. Sigur n-ai avut o copie buna pe mana, sau era necalibrat pe acele body-uri.
    Poate obiectivul de test e batran (sau mai bine zis, "forjat" rau), poate e si usor necalibrat, nu stiu ce sa mai cred. Dar, l-am incercat pe un 450D, pe doua 600D, pe un 550D, nu focalizeaza corect, pe 60D-ul meu e OK, pe 40D la fel, pe 1100D e aproape OK. Tind sa cred ca la Canon sunt intalnite probleme de focus la fixe, n-am observat numai eu asta…

    Daca nu l-as avea pe al meu n-as comenta, dar stiu foarte bine ca nu-i asa soft la 1.8 si 2.8. Legat de inelul de focus, n-am realizat ca are o cursa mica (pur si simplu n-am stat sa bag de seama), dar pare destul de usor de focalizat manual, e foarte fluid. Constructia la fel, este destul de solida, inafara de acel parasolar cu prindere ciudata si destul de subtire, fragil, nu vad alte defecte, chiar daca e din plastic, este de calitate.

    Nikon poate a castigat si datorita body-ului fara filtru low-pass, era bun de testat pe D90/D7000, D5100 chiar. D7100 este varf pe APS-C/DX in acest moment. Din ce vad la Nikon, spun doar "pacat!". Fara filtru low-pass si imaginile inca sunt soft, fara suparare nikonisti…

    Nu cred ca, constructia exterioara si calitatea optica sunt numai de 3 la Canon. Sarind peste observatiile mele, peste tot este laudat ca fiind un obiectiv sharp. Cred ca meritau lejer 4. Poate si obiectivul Nikon poate mai multe, era bun de incercat si pe un model mai "batran".

    In concluzie, o lupta stransa, multumim pentru review! 🙂

    • Cum am scris si mai sus, din pacate starea obiectivului canon nu era cea mai buna, era destul de forjat, si problemele de focus pe care le-am intampinat cred ca se datorau si acestui fapt.

    • >> Fara filtru low-pass si imaginile inca sunt soft, fara suparare nikonisti…

      O sa vezi diferente, poate, cu obiective mai bune, in anumite conditii. Lipsa OLPF nu duce automat la diferente usor de observat fata de D7000 / D5100.

  2. Idem si pentru Nikon. Il am pe D7000 si pe D600 si il confirm extrasharp la orice diafragma, fara repros. Cadrele tale din pacate ori nu sunt in focus, ori sunt miscate. Nu sunt "de pus in review". Ce mai pot confirma, viteza AF este mai slaba decat la canon-ul prezentat.
    Concluzie: Optic, mai sharp si fara aberatii cromatice, bokeh similar si AF mai incet decat Canon 85mm f/1.8 USM

  3. Pe un sony cu peak focus deja se schimba un pic situatia cu samyang-ul. 🙂

  4. Samy vine tare din urmă şi promite numai lucruri bune. Dacă ar introduce şi autofocusul atunci cei de la Nikon şi Canon chiar ar avea probleme şi ar trebui să regândească politica de vânzări. Chiar şi fără AF tot e un obiectiv de luat în seamă, în special pentru evenimente.

    • Samy din punctul meu de vedere, dupa ce l-am testat mai multe zile este cam best buy, am scris mai sus ca este peste cele 2 optic, insa pierde la partea de autofocus, unde recunosc ca au fost cateva cadre haioase pe care am ratat sa le fac, dar asta poate si pentru faptul ca trebuie ceva timp de acomodare. Dar daca ar fi folosit la cadre care nu sunt in miscare…rezultatele sunt spectaculoase !

  5. Cursa lunga pt focus n-ar trebui sa fie la puncte negative… toti cei care trag pe manual (atat fotografi cat si videografi) prefera cursa lunga…

  6. Pe un Pentax se incearca astea cu focus manual deoarece ai si confirmare si stabilizare in corp :). Daca stai bine cu vederea si nu iti tremura mainile ca piftia poti focaliza si fara confirmare sau peak focus. Sa fim seriosi. Ne vaitam ca domnisoarele de pension ca trebuie focalizat manual. Se ve de de la o posta ca Samyang e mai bun. Pana la urma criteriul de baza la cumpararea unui obiectiv nu era cumva calitatea optica? Ma rog, fiecare cu cerintele lui dar e aberant ca obiectivul cel mai bun optic si cel mai ieftin si cu cea mai buna constructie (metal nene) sa iasa pe ultimul loc. Parca era test pentru obiective ieftine de amatori entuziasti. Deci focusul auto nu ar fi trebuit sa fie asa o mare problema. Daca vorbeam de obiective pentru fotografi de eveniment sau de modeling mai ziceam dar la categoria asta Samyang trebuia sa ia locul 1. Cat despre pretentii isterice de super sharp la deschiderea maxima pentru un obiectiv de portret cred ca este cea mai mare tampenie posibila. Portretele trebuie sa fie usor mai soft, sa aiba o aura anume, un glow cum zice neamtul, ca doar nu vrem sa scoatem in evidenta toate defectele domnisoarei. Din punctul asta de vedere nota 10 pentru portretele de mai sus. Nu mai spun ca un Jupiter 9 cu ale lui 15 lamele de apertura le face praf pe toate si costa doar 450 lei (sh).

  7. Exact ! Asta e un punct PRO fara discutie.
    Eu l-am luat la un schimb ca voiam sa ma scap de un obiectiv care se vindea mai greu. Gandul meu era sa-l vand imediat dar dupa ce l-am luat – a devenit cam cel mai folosit obiectiv al meu la sedintele foto outdoor. Nu imi inchipuiam vreodata ca voi iubi atat un obiectiv Manual Focus si chiar sa-l utilizez la nunti. Mentionez ca-l folosesc pe un D3 – unde vizorul mare si confirmarea focusului extrem de precisa fac casa buna cu el. Am o rata de success de peste 90% si trag cu el DOAR in 1.4 ( cu mici exceptii rare ).
    Cateva exemple : https://plus.google.com/photos/103164952044402035615/albums/5788482721974655985?banner=pwa
    Am realizat si teste head 2 head cu Nikon 1.4D si 1.4G si pe senzorul meu de 12mpx nu exista diferente de sharpness la 1.4. Ba chiar mi-a placut mai mult 1.4D decat G-ul. Un BestBuy

  8. mi se pare ca Canon a iesit cel mai prost, imi este greu sa imi dau seama unde este sharp, am inteles ca exemplarul respecti era mai batranel dar impreuna cu 50d si putin umblat la micro adjustment rezultatele erau mult mai bune.

  9. mi se pare ca Canon a iesit cel mai prost, imi este greu sa imi dau seama unde este sharp, am inteles ca exemplarul respecti era mai batranel dar impreuna cu 50d si putin umblat la micro adjustment rezultatele erau mult mai bune.

  10. Legat de partea cu soft focus. O problema a aparut atunci cand am tras cu obiectivele la distante mai mari de 2 metri de subiect…mai exact nu mai exista sharpness, si asta era valabila la toate obiectivele. dar cum ele sunt obiective portretiste, trebuie fotografiat aproape de subiect la deschideri mari de diafragma…obiectivele pe partea de canon au fost testate si pe 550d, dar rezultatele asemanatoare la partea de soft focus.

  11. Cand am tinut canon-ul in mana am zis ca are o constructie foarte buna. In momentul cand am luat cel de la Nikon am vazut un plus de calitate dar cu un maxim de 5% maxim 10%…Eh cand a venit cel de la Samyang in mana mea, s-a schimbat radical treaba. Chiar daca este un obiectiv manual si cel mai ieftin, are cele mai bune materiale, mai putin partea de tratament pentru aberatiile cromatice, aici castigator fiind cel de la nikon. Este foarte solid Samy, un fel de tanc ca sa zic asa. Dar la fel cum a spus si calin, au fost ceva probleme cu obiectivul de la Canon. In timp ce era testat am avut impresia ca tinde sa faca un BlockFocus, mai exact se vedea clar in vizor ca era focalizat, insa mai dura o secunda sau doua pana cand se tragea cadrul. Insa lupa a fost foarte stransa. Pentru alte intrebari, cu mare drag va raspund 😉

  12. Al meu e nou si am patit asta de doua ori pe 60D. S-a blocat o fractiune de secunda pana a captat imaginea. Samyang in general sunt metalice, din cate stiu eu, deci la constructie e peste Canikon. Ziceam doar ca acest Canon n-are cum avea optica si constructie de nota 3. Probabil un 4 era mai indicat. Cat despre aberatii, cred ca Samyang e cel mai controlat din cele trei, am vazut si pe alte site-uri diverse teste, nu numai aici. Pana la urma mai putin conteaza, toate trei sunt obiective excelente, cel mai bun e acela pe care-l ai. Focusul manual pe Samyang nu este greu de facut printr-un vizor pentaprisma, atunci cand nu te grabesti este chiar o placere. M-am jucat cu un 14mm 2.8. Ma bate gandul sa achizionez un 14mm de asta in viitor. E chiar sharp (l-am vazut pe Nikon D5100).
    Multumesc de raspuns!

  13. Perfect adevarat, eu de la 3-4m distanta (un model uman incadrat in intregime), pe lumina dura e foarte imprecis focusul, ratezi multe (out of focus). Dar si pe lumina potrivita (orele de aur), tot pierzi mult din sharpness. Asta am observat la varianta Canon impreuna cu EOS 60D si m-am jucat si cu un Nikon 85 1.8D pe D90, D, nu G, dar la fel, pierde sharp-ul si precizia focusului. Esti nevoit sa corectezi manual din inelul de focus.

  14. Si eu sunt de parere ca o cursa lunga pentru focus este un punct PRO. Chiar si pentru fotografi, nu numai pentru cei care filmeaza. In sesiunile foto nu te grabeste nimeni, focusul manual cu un vizor pentaprisma luminos fac pereche buna (atat pe FF cat si pe APS-C), simti ca ai precizie, viteza cu care lucrezi vine in timp cand te obisnuiesti cu obiectivul.

  15. placerea de partea mea 😀 La samyang e interesant cand ai timp, poti surprinde cateva cadre bune tare. Ca de exemplu am pus in articol o floare trasa la f/1.4 si daca te uiti la 100% view ramai traznit ce detalii bune pot sa iasa. Dar intrebarea vine…cata lume se uita la 100% view? cand majoritatea stocheaza fotografiile pe un hard si peste un an raman uitate sau mai sunt si acei pasionati care le si printeaza 😀 (dar mai rar aici). Cel mai simplu e sa mergi in magazin sa testezi si tu personal un lucru. Noi prin articolele noastre incercam sa aducem publicului parere asupra produselor si prin testele facute sa se vada cum e cu ele si daca merita achizitionarea. Cum ele toate 3 sunt "portretiste" exista si timp pentru focus 😀

    Ce obiective ai vrea sa vezi in teste? 🙂 tot asa o comparatie. Intre ce focale?

  16. aici e si un fenomen optic…cat camp de profunzime poti avea la f/1.8 la o distanta mare? (punand in balanta si un pret decent 🙂 ). Prima data am crezut ca unul din ele este defect, dar defapt toate erau la fel :)). Dar cum am scris si mai sus: sunt "portretiste", capteaza moace 😀

  17. Personal vreau un 28mm 1.8 USM Canon si un 35mm f/2 (vechiul din 1990). Sunt curios daca merita diferenta, la focala e oarecum mica. Si similarele lor de la Nikon/Samyang/Sony, Sigma, acolo unde exista. Poate primiti de la F64 sau Photosetup ceva, le faceti si reclama (desi nu prea au nevoie, sunt magazine de nota 20). Eu analizez cadrele 100%, dar e imposibil sa le scoti pe toate perfecte. Indiferent ce folosesti. Multumesc, numai bine!

  18. Eu am cumparat un cunon 600d si este foarte adevarat . Canon nu poate face poze nici cat un compact sa nu mai spunem de lumina slaba.

  19. Am avut posibilitatea de a returna conon si am luat un Nikon D5100. Chear de la primele poze am simtit diferentele. Face poze mai frumoase decat poti vedea cu ochiul liber si nu arde pozele si nici urma de zgomot de imagine. Canon avea aceste defecte chear si la iso 400

Comments are closed.