De la 40D la 80D, am testat tot ce a aparut pe linia xxD de la Canon. Mai mult, am avut si am utilizat multi ani un Canon 50D, asadar pot sa spun ca sunt un fan al acestei serii de aparate. Am primit noul 80D pentru acest review si, sincer, ma asteptam sa fie un aparat bun, dar care sa nu ma uimeasca cu nimic. Ei bine, recunosc ca am anticipat gresit! Canon 80D este mai mult decat atat. Si va spun in continuare, de ce.

Canon 80D

Canon 80D in test, cu obiectivul 18-135mm f/3.5-5.6 STM
Canon 80D in test, cu obiectivul 18-135mm f/3.5-5.6 STM

Echipamentul de test: Canon 80D cu doua obiective: Canon 18-135mm f/3.5-5.6 STM si 70-200mm f/4L USM.

  • Toate imaginile din acest test sunt neprelucrate, cu exceptia unor reincadrari (crop) in cazul imaginilor de la showul aviatic de la Ploiesti. Fotografiile au datele de EXIF intacte. Le puteti salva si studia.

Canon 80D pe scurt si principalele diferente fata de Canon 70D

Canon 80D face parte din gama aparatelor foto DSLR mid-level a producatorului nipon si integreaza un procesor de imagine DIGIC 6, alaturi de un nou senzor CMOS ce reda imaginile la o rezolutie de 24Mpx (cu 20% mai mult decat senzorul lui 70D). Are 45 de puncte de focalizare, toate tip „cruce” si este capabil sa faca punerea la punct in bezna aproape totala (pana la -3EV). In modul Live View, focalizarea este asigurata de sistemul DAF (Dual Pixel AF), iar ecranul LCD, sensibil la atingere, permite atat alegerea punctului de focus in timp real, prin atingerea ecranului, dar si setarea parametrilor imaginii intr-un mod interactiv. Vine cu Wi-Fi, NFC si GPS integrat, filmeaza Full HD, are conector pentru microfon extern si o autonomie de peste 1.000 de cadre.

Principalele noutati fata de generatia anterioara:

  • Senzorul CMOS nou, de 24.2 Mpx
  • 45 de puncte de focus, toate tip ‘cruce’
  • Procesor DIGIC 6 pentru o calitate a imaginilor imbunatatita
  • Wi-Fi si NFC integrate
  • Filmare Full HD 1080/60p MP4 H.264
  • Ecran LCD vari-angle touch, 3.0 inch diagonala
  • Vizor optic cu acoperire 100% a cadrului
  • Sistemul Dual Pixel AF (DAF) imbunatatit, cu focalizare continua pe video

Constructie si utilizare

Primul aspect care m-a susprins placut la noul Canon 80D: body-ul. Este construit tot din policarbonat, dar este mai solid si iti ofera un feeling mai „profi” in timpul utilizarii decat modelele anterioare. Este, daca vreti, similar cu feelingul pe care ti-l oferea Canon 50D, acum ceva ani. Asta asa, pentru cine l-a utilizat si cine isi mai aduce aminte…

Desi asemanator din punct de vedere al amplasarii butoanelor cu aparatul din generatia anterioara (Canon 70D), seamana destul de mult ca mod de utilizare cu Canon 7D Mark II, cu care imparte anumite caracteristici comune, asa cum veti vedea pe parcursul acestui review.

Concret, haideti sa il intoarcem efectiv pe toate partile.

In partea de sus se regaseste rotita de selectie a modurilor de fotografiere si ecranul LCD secundar. Rotita de selectie are acelasi sistem de blocare/deblocare cu care ne-am obisnuit de la Canon, dar are acum doua moduri Custom (C1 si C2), nu unul cum aveam la 70D. Asta inseamna ca puteti salva doua seturi complet diferite de setari, pe care sa le accesati rapid, cu care sa jonglati de fiecare data cand situatia de fotografiere se schimba. De exemplu, poti avea un set pentru sport si altul pentru portrete.

Ecranul LCD secundar a ramas acelasi ca si la 70D, iar principala bila neagra este ca nu afiseaza setarea temperaturii de culoare (balansul de alb). Pe aceea trebuie sa o cautati prin meniu sau sa va uitati in meniul „Q” (meniul de acces rapid la functii). Vestea buna e ca au pastrat, langa declansator, butonul pentru selectia grupurilor de autofocus, foarte util atunci cand fotografiati subiecte aflate in miscare, care au o evolutie haotica.

Spatele este ocupat in proportie de 50% de ecranul LCD rabatabil si sensibil la atingere.Ecranul poate fi rabatat lateral (spre stanga) si apoi rotit la 180°. O adevarata „gura de aer” pentru cei care filmeaza cu DSLR-ul sau fotografiaza des din unghiuri mai greu accesibile, ecranul LCD toush permite modificarea oricarui parametru din meniu direct de pe ecran dar si selectia zonei de focus (in modu Live View), prin simpla atingere a zonei respective. Mai mult, in timp ce filmati, puteti modifica in timp real planul de focus, tot de pe ecranul sensibil la atingere. In jurul ecranului LCD se afla cateva butoane pentru accesul rapid in meniu si la principalii parametrii de expunere, butoane amplasate ergonomic, care pot fi usor accesate chiar si de catre un fotograf cu maini mari, caum este subsemnatul…

Lateralele sunt dedicate usitelor de acces la cardul de memorie (in dreapta) si conectorilor hardware (in stanga). Canon 80D salveaza fotografiile pe carduri de tip SD/SDXC/SDHC, pentru care exista un singur slot. In partea opusa se afla capacele care acopera conectorii hardware, iar aici noul Canon are cu ce se lauda: conector HDMI si A/V digital, declansator pe fir, intrare audio (microfon), iesire audio (pentru casti) si un clasic USB 2.0.

In partea de jos se regaseste filetul standard pentru montarea aparatului pe un trepied, dar si capacul ce ofera acces la acumulator. Conectorii pentru grip se afla tot aici, dar sunt „ascunsi” de acumulator, in mod normal.

Meniul

Designul meniului a suferit o oarecare transformare fata de cel al lui 70D si asta pentru ca acum meniul este ceva mai stufos si ‘ascunde’ ceva mai multe posibilitati de setare si personalizare a aparatului. Este un meniu complex si complet, in acelasi timp, care necesita o oarecare perioada de acomodare, mai ales pentru fotografii nefamiliarizati cu sistemul Canon. Dar, pana la urma, prefer un meniu bogat in functii si optiuni decat unul foarte usor de navigat, dar simplist.

 

Iata, pe scurt, o parte din functiile importante care se regasesc in meniul lui Canon 80D:

  • Expuneri multiple, intervalometru si HDR multi-cadru direct din aparat
  • Braketing: de expunere, de balans de alb, etc.
  • Auto ISO (controlul pragului inferir/superior, al timpului de expunere maxim etc)
  • Corectarea aberatiilor cromatice si distorsiunilor (activ numai cand se utilizeaza obiective Canon si doar in JEPG)
  • Personalizarea functiilor de pe butoane
  • Selectarea informatiilor care sunt afisate in Live View (de exemplu, histograma)
  • Personalizarea modului de lucru al sistemului AF, cu 16 pagini cu setari (cu 4 mai multe decat la predecesorul sau)
  • Setarea balansului de alb, in praguri predefinite sau in grade Kelvin (inclusiv cu WB shift)

Meniul lui Canon 80D in imagini (cateva din cele peste 40 de pagini cu setari):

Sistemul autofocus

Un alt aspect care m-a impresionat in mod placut la noul Canon 80D este sistemul autofocus. Mai performant si mai bun decat al lui 70D, se lauda acum cu nu mai putin de 45 de puncte de focalizare, toate tip „cruce”, capabile sa focalizeze pana la -3EV (adica, in bezna aproape totala). O performanta demna de orice aparat hi-end, dar introdusa de Canon pe unul din gama de mijloc. Excelent!

Toate cele 45 de puncte de focus pot focaliza cu obiective cu deschiderea maxima a diafragmei f/5.6 sau mai luminoase, iar 27 dintre ele (cele dispuse central) pot focaliza chiar si cu obiective cu f/8. Practic, nu doar numarul de puncte de focus a crescut ci si gradul de acoperire a cadrului. Dispunerae lor acopera o zona mai larga din cadru decat la 70D si asta se vede cel mai bine, in practica, atunci cand comutam pe modul focus tracking.

Canon 80D este, asa cum m-am convins singur la showul aviatic, maestru la focalizarea automata cu urmarirea subiectului in cadru. Fara sa exagerez pot spune ca nu ma asteptam sa poate urmari atat de bine subiecte care se misca extrem de repede prin cadru, dar 80D face fata cu brio oricarui test l-am supus, la acest capitol. Este clar ca un astfel de aparat il pot recomanda fara retineri celor pasionati de fotografie wildlife sau de actiune / sport.

  • Mai multe fotografii cu Canon 80D la showul aviatic Ploiesti Air Show gasiti la sfarsitul acestui review.

Al doilea aspect de care vreau sa va vorbesc la acest capitol este legat de modul Live View si focalizarea cu sistemul Dual Pixel AF. In acest mod, aparatul asigura punerea la punct utilizand o serie de pixeli integrati in suprafata senzorului de imagine, pixeli sensibil la schimbarile de contrast si de faza. Daca la multe din aparatele DSLR din acest segment focalizarea in Live View lasa de dorit, fiind lenta si greoaie, la Canon 80D este exact opusul.

Ecranul Live View

Aparatul focalizeaza in Live View in sub 0.5 secunde, o viteza mai mult decat decenta si comparabila cu cea a sistemelor mirrorless. Evident, toate acestea atunci cand il “ajuta” si obiectivul, in speta unul cu sistem STM, asa cum am avut eu pentru teste.

Calitatea imaginilor, masurarea expunerii si temperatura de culoare

Cand l-au lansat, cei de la Canon au specificat clar si raspicat: Canon 80D are un senzor de imagine NOU, reproiectat. Asta inseamna nu doar un plus de detalii (rezolutia fiind cu 20% mai mare decat cea oferita de modelul anterior) ci si o tehnologie noua, care cel putin teoretic trebuie sa produca rezultate mai bune, mai ales in low light.

In practica, senzorul lui Canon 80D are o gama dinamica mai buna si produce imagini mai detaliate la valor ISO mici si medii. La valori ISO mari, povestea sta in felul urmator:

  • daca tragem JPEG, imaginile sunt bune, chiar si la ISO 6.400 putand fi utilizate fara probleme pentru afisare pe monitor sau pentru print. Peste ISO 6.400 apare zgomot de imagine destul de vizibil, dar nu suparator.
  • daca tragem RAW, zgomotul de imagine este mai vizibil, dar nu deranjant. Cert este ca senzorul lui 80D produce cam cu 10% mai mult zgomot de imagine la valori ISO mari (peste 3.200) in RAW. Lucru oarecum de la sine inteles, densitatea pixelilor crescand, iar marimea lor fizica pe suprafata senzorului fiind mai mica.

Iata o galerie cu imagini trase la ISO 3200 si 6400, fara prelucrare, direct din aparat:

Download fotografii RAW cu Canon 80D

Daca sunteti curiosi, de aici puteti descarca fotografii RAW trase cu Canon 80D pentru acest review. Sunt doua fotografii RAW trase la ISO 6400, noaptea. Feel free to analyse them.

Gama dinamica

Gama dinamica, in schimb, este imbuntatita fata de cea oferita de generatia anterioara. O veste buna pentru fotografii de peisaj si nu numai, care vor putea obtine imagini mai bune nu doar in ceea ce priveste redarea detaliilor prin cresterea rezolutiei dar si datorita gamei dinamice extinse, utila in imagini de tip HDR, de exemplu.

Expunerea

Expunerea este realizata cu un senzor RGB-IR ce are la activ 7560 de pixeli, dispersati in 63 de zone ale cadrului. Masurarea expunerii se face in modul matrice / evaluativ / preponderent central sau spot, asa cum ne-am obisnuit de la Canon. Nimic deosebit aici. Certi este ca masurarea expunerii se face bine si echilibrat, de fiecare data. nu am observat probleme la acest capitol.

Temperatura de culoare / blansul de alb

Balansul de alb vine cu doua optiuni noi: WB Ambience si WB White priority. Ambele au ca scop optimizarea balansului de alb in lumina ambientala mixta. WB White priority asigura fotografii cu culori neutr, corecte, chiar daca sursele de lumina sunt diferite (becuti incandescente combinate cu neoane cu lumina ‘rece’ etc), dar WB Ambience face acelasi lucru dar pastrand o oarecare tenta de culoare specifica luminii ambientale, in fiecare situatie. Util mai ales atunci cand fotografiati in interior, la evenimente, etc.

Functia de filmare

Din pacate, pentru acest test nu am sa va arat secvente video de lunga durata inregistrate cu aparatul. Totusi, am testat fugitiv functia video si va pot spune care sunt atuurile si minusurile ei.

Canon 80D inregistreaza secvente video la rezolutie Full HD 1080 50p. Face asta cu compresie H.264, in format MPEG 4 sau MOV. Are, practic, un framreate dublu fata de Canon 70D (50p vs 25p) si doua formate din care puteti alege. Din pacate, nu se ridica la standardul anului 2016 in ceea ce priveste rezolutia: nu filmeaza 4K, iar asta i-a adus o scadere a notei finale de la sfarsitul acestui test.

Sistemul AF Dual Pixel face punerea la punct in timpul filmarii in mai putin de 0.5 secunde, cand este cuplat cu un obiectiv STM. E mai rapid decat predecesorul sau, la acest capitol. Din pacate insa, nu filmeaza decat in modul Program sau Manual, nu si in Prioritate d etimp sau diafragma.

Are conector pentru microfon extern (o alta noutate fata de 70D) si permite setarea manuala a nivelului de inregistrare audio.

Conectivitate

Daca ar fi sa punem pe hartie un set de caracteristici care sa creioneze aparatul foto „Full Option”, Canon 80D s-ar apropia cel mai mult de acesta. De ce? Are tot ce ti-ai putea dori la capitolul conectivitate.

  • Wireless cu NFC
  • Declansare de la distanta (prin Wi-Fi sau cu un declansator extern pe cablu)
  • GPS
  • Iesire A/V digitala prin HDMI
  • Iesire audio prin jack de 3.5mm (pentru casti)
  • Intrare audio prin jack de 3.5mm (microfon extern)

Autonomia acumulatorului

Motto: Iepurasul Duracell era „mic copil” pe langa performantele lui 80D…

Oricat am incercat, nu am reusit sa consum tot acumulatorul lui Canon 80D intr-o singura zi de shooting. Si, vedeti si voi mai jos: am tras peste 1300 de cadre iar acumulatorul se consumase doar in proportie de 43%. O performanta demna de orice DSLR din gama avansata, in fata careia nu pot decat sa ma inchin.

Producatorul spune simplu: 960 de cadre cu un singur acumulator incarcat. Eu am depasit asta, cu mult. Asadar, nota 10 pentru Canon (si) la acest capitol.

Canon 80D: peste 1300 de cadre cu mai putin de jumatate de acumulator
Canon 80D: peste 1300 de cadre cu mai putin de jumatate de acumulator

Pret in Romania

Canon 80D body costa * in magazinele din Romania 5.499 lei

El se gaseste si in kit, in doua variante:

  • kit cu obiectivul 18-135mm f/3.5-5.6 STM IS (acelasi pe care l-am folosit eu pentru acest review) la pretul de 7.399 lei
  • kit cu obiectivul 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM la 5.999 lei

* Preturi valabile azi, 20 Mai 2016, la momentul scrierii acestui articol. Click pe linkuri pentru pretul actualizat.

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Un aparat bun, foarte bine dotat, care face fata cu brio intr-o multime de conditii. Nu are body-ul etanseizat, nu filmeaza 4K, nu are cele doua procesoare si doua sloturi de card ale lui Canon 7D Mark II, dar – din punctul meu de vedere – l-as alege oricand chiar si in locul unui 7D II. Canon 80D este un aparat „full option”, care a reusit sa ma surprinda placut din multe puncte de vedere, cu un senzor bun, o gama dinamica extinsa si cu un sistem de focus performant. Pacat doar ca la capitolul video nu se ridica la nivelul anului 2016, datorita lipsei formatului 4K. Dar, pana la urma, este un aparat de fotografiat si face ce stie el mai bine: fotografii bune.

Il recomand? Da. Merita mai mult decat un Canon 70D (chiar daca acesta din urma este mai ieftin)? Da. Merita upgradeul pentru cei care au deja un Canon 70D? Cu siguranta, fie si doar pentru senzorul nou, care reda cu pana la 20% mai multe detalii, pentru bodyul mai solid si, bineinteles, pentru sistemul de focalizare mult mai performant.

Nota Clubului Foto: 9/10

Bile albe:

  • Calitate foarte buna a imaginilor, indiferent daca tragi RAW (14 bit CRW) sau JPEG
  • Sistem de focus foarte avansat, pentru un aparat din aceasta clasa
  • Focalizare precisa si rapida, inclusiv in Live View
  • Posibilitati multiple de customizare si personalizare a focalizarii, a vitezei de raspunsi si a trackingului
  • Mai multe viteze la fotografiere in rafala, focus tracking pe subiect in timp real
  • Buffer mare, pana la 110 cadre JPEG la fotografierea in rafala sau 25 RAW (cu carduri de tip SD UHS-1)
  • Wi-Fi si GPS integrate
  • Ecranul LCD sensibil la atingere este usor de utilizat, raspunde bine la comenzi si se poate vizualiza bine chiar si in lumina puternica
  • Wi-Fi, NFC si GPS integrate, alaturi de conector HDMI si conector pentru microfon extern si declansator cu fir – un pachet complet de dotari la capitolul conectivitate
  • HDR, expuneri multiple si intervalometru integrat (elimina necesitatea utilizarii unui intervalometru extern / declansator pe fir)
  • Filmare Full HD in modul Program si Manual (inclusiv cu setarea manuala a nivelului de inregistrare a sunetului a microfonului intern/extern), conector pentru microfon extern
  • Blitz pop-up integrat
  • Sistem AF Dual Pixel (DAF) pentru focalizare automata rapida si precisa in Live View, inclusiv in timpul inregistrarii video
  • Autonomie buna a acumulatorului, peste 1.000 de cadre la o singura incarcare

Bile negre:

  • Lipsa informatiilor despre temperatura de culoare (setarea WB) in ecranul LCD secundar
  • Autonomia scade daca WiFi este pornit
  • Nu ofera acelasi grad de etanseizare impotriva intemperiilor ca alte modele din aceeasi clasa
  • Un singur slot de card SD
  • Sistemul AF complex necesita un anumit timp de acomodare cu toate modurile lui de functionare
  • Functia de filmare, desi destul de complexa, este limitata la rezolutia maxima Full HD 60p
  • Nu filmeaza in modurile Av / Tv (doar in Program si Manual)

Canon 80D – specificatii tehnice pe scurt:

  • Aparat foto DSLR cu senzor APS-C CMOS (crop 1.6x)
  • Rezolutie: 24Mpx (senzor nou, reproiectat)
  • Procesor de imagine Canon DIGIC 6
  • ISO 100 – 16.000 (extins pana la 25.600)
  • Format foto: JPEG si RAW (14 bit CRW)
  • Focalizare: 45 de puncte de focus, toate tip ‘cruce’
  • Ecran LCD rabatabil, sensibil la atingere, cu diagonala de 3 inch si 1.04Mpx
  • Vizor optic cu pentaprisma, acoperire 100% a cadrului, factor de marire 0.95x
  • Sistem AF Dual Pixel (DAF) pentru focalizare automata rapida si precisa in Live View, inclusiv in timpul inregistrarii video
  • Fotografiere in rafala cu pana la 7 cadre pe secunda
  • Timp de expunere: 30s – 1/8.000
  • Blitz pop-up integrat, raza de actiune 8m
  • Patina pentru blitz extern
  • Sincronizare cu blitzul: 1/250s
  • Filmare Full HD 1920 x 1080 (60p, 30p, 24p), MPEG-4 H.264 / MOV
  • Sunet inregistrat stereo
  • Intrare pentru microfon, iesire audio (casti) si HDMI
  • Stocare pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC (1 slot)
  • Interfata USB 2.0, HDMI
  • Wi-Fi integrat
  • GPS integrat
  • Acumulator de tip LP-E6N lithium-ion
  • Autonomie aprox. 960 de cadre
  • Greutate body: 730 g
  • Dimensiuni: 139 x 105 x 79 mm

Toate fotografiile cu Canon 80D la showul aviatic de la Ploiesti, care nu au incaput mai sus, in articol:

6 COMENTARII

  1. Frumos aparat, echilibrat, e clar că cine vrea să meargă pe Canon are de unde alege un DSLR bun. Ceva oferte?!

  2. Canon 80d acelasi rahat ca 70d. Fotografiile facute noaptea in lumina slaba sant super editate, de ce mintiti ?

  3. aproape corect..am trecut de la 70d la 80d si vreau sa te corectez…si anume

    citez: Face asta cu compresie H.264, in format MPEG 4 sau MOV. Are, practic, un framreate dublu fata de Canon 70D (50p vs 25p)…..

    corect: framreate dublu doar in format MPEG4 …in format MOV doar 25p si 30p idem 70d

    citez: Din pacate insa, nu filmeaza decat in modul Program sau Manual
    Nu filmeaza in modurile Av / Tv (doar in Program si Manual)

    corect: DA filmeaza in toate modurile Av / Tv / P si M idem 70d

    citez : Are conector pentru microfon extern (o alta noutate fata de 70D)

    🙂 si 70d are conector

    • Daniel, dacă ar fi sa alegi între 80d și 70d în momentul acesta, merita după părerea ta banii în plus 80d? Mulțumesc

Comments are closed.