Canon 70D a fost lansat oficial in aceasta dimineata. Se pare ca zvonurile au fost adevarate si iata ca 70D vine cu un senzor de generatie noua, mult-asteptat de toti fanii brandului. Astfel, Canon 70D este construit in jurul unui captor CMOS de 20,2 megapixeli, are un sistem autofocus cu 19 puncte (toate de tip cruce), poate surprinde pana la 7 cadre pe secunda si vine cu WiFi integrat (asemanator lui Canon 6D). Body-ul este similar modelului anterior, dar ecranul LCD rabatabil ofera accesul la setari prin atingere, interfata amintind – asa cum era de asteptat – de modelele lansate in primavara, Canon 700D si Canon 100D.
Canon 70D va fi disponibil in Romania incepand cu sfarsitul acestei veri la un pret estimativ de 5.900 lei cu obiectivul de kit 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM. Intre timp, deja Canon 60D kit a intrat intr-o promotie (3.399 lei body).
Canon 70D
Specificatii tehnice:
- Senzor CMOS nou, de 20.2mp
- Sensibilitate ISO 100-12,800 (extins pana la 25.600)
- Procesor DIGIC 5+
- Sistem AF cu 19 puncte, toate tip “cruce” (similar lui Canon 7D)
- Sistem AF “Dual Pixel” (continuu in Live View/Video)
- Fotografiere in rafala cu 7 cps
- WiFi integrat
- Ecran LCD 3″, rabatabil lateral, sensibil la atingere
- Video Full HD 60p, cu setari manuale
- HDR
- Expuneri multiple
- Convertor RAW integrat
- Slor de card SD/SDHC/SDXC
- Conector HDMI, USB 2.0, microfon extern si declansator
- Body din policarbonat
- Acumulator LP-E6
Canon 70D si noua generatie de senzori
La doi ani de la aparitia lui Canon 60D (review), urmasul acestuia aduce o serie de imbunatatiri si specificatii tehnice noi care ar trebui sa ii convinga pe actualii posesori sa faca upgrade. Canon lauda noul senzor de 20 de megapixeli (lansat dupa aproape 5 ani de la aparitia senzorului de 18 megapixeli care a echipat toata gama recenta de DSLR-uri APS-C de la Canon …) si ne vorbeste despre performante excelente la valori ISO ridicate. Alegerea unui captor cu o rezolutie de „doar” 20 de megapixeli nu este intamplatoare. Motivul? Avantajul dat de dimensiunile fotodiodelor (pixelilor fizici) mai mari, mai sensibile la lumina, in speranta de a obtine rezultate mai bune in low-light decat senzorii ce echipeaza DSLR-urile similare dar cu senzori de 24 megapixeli… Ramane sa vedem in test cat de bine se descurca noul Canon 70D si care sunt performantele sale la valori ISO mari, dar – cel putin teoretic – avem in fata un aparat care ar trebui sa se dovedeasca a fi foarte capabil.
Sistem AF cu 19 puncte, 7 fps…
Sistemul AF nou, format din 19 puncte de focalizare (toate tip cruce) pare a fi pe placul fanilor fotografiei wildlife/de actiune. Pentru prima data in gama mid-level APS-C, Canon lanseaza un DSLR care se lauda cu adevarat cu performante imbunatatite in ceea ce priveste sistemul AF si care ar putea concura, poate, chiar cu celebrul Canon 7D, peste a carui tehnologie au trecut deja cativa ani… Cel putin teoretic, datorita configuratiei cu 19 puncte, sistemul AF pare preluat de la 7D. Similar lui 7D, functionalitatea sistemului AF poate fi ajustata din meniu pentru a se adapta situatiilor de fotografiere, inclusiv selectarea manuala a grupelor de puncte AF. Sa nu uitam nici capacitatea de fotografiere in rafala a lui 70D: nu mai putin de 7 cadre pe secunda. Tehnologia avanseaza si lansarea de azi a lui Canon 70D, care include o parte din functionalitatile lui 7D, ne face sa ne gandim din nou la urmasul lui 7D si ce noutati putea aduce acesta…
Noutatile aduse de noul sistem AF cu 19 puncte de focus nu se opresc insa aici. Canon 70D vine cu procesor de imagine Digic 5+ si, odata cu el, a fost imbunatatit si sistemul de focalizare continua. In acest sens, pixeli dedicati de pe suprafata captorului au rolul de a analiza imaginea si de a asista punerea la punct in modul Live View sau in timpul filmarii (prin detectarea diferentei de faza), cu viteze imbunatatite fata de cele cu care eram obisnuiti in prezent. Astfel, sistemul „Dual Pixel AF” al lui Canon 70D se lauda cu viteze de pana la cinci ori mai mari atunci cand ne referim la focalizarea in Live View sau in timpul filmarii (evident, cu obiectivele dedicate cu motor STM).
Ecran tactil
O alta noutate in seria xxD este ecranul LCD touch (sensibil la atingere), pe care Canon 70D il preia de la modelele lansate recent, Canon 700D si 100D. Practic, setarea parametrilor se poate face atat cu ajutorul rotitelor si butoanelor dedicate de pe body dar si direct prin atingerea ecranului LCD. In acest sens Canon 70D are o interfata similara lui 100D/700D, cu ajustari minore care includ functionalitatile noi si specifice lui 70D. Printre acestea, Canon 70D se lauda cu functia HDR integrata si expunerile multiple, facilitati accesibile posesorilor de 60D doar cu ajutorul unui firmware custom precum Magic Lantern.
Conversie RAW si Wifi integrat
Nu in ultimul rand, Canon 70D preia modulul de procesare RAW de la Canon 700D/100D, oferind utilizatorilor in meniu o functie de conversie RAW integrata, cu ajutorul careia fisierele pot fi convertite in format JPEG direct in aparat, in urma ajustari unor setari de baza, precum balansul de alb, profilul Picture Style, modificarea contrastului, luminozitatii sau a saturatiei dar si cateva optiuni avansate, precum inlaturarea aberatiilor cromatice sau corectarea vignetarii.
Similar modelului 6D, Canon 70D vine cu WiFi integrat, sistem ce va permite controlul de la distanta si transferul fotografiilor pe orice dispozitiv compatibil (smartphone sau tableta cu iOS sau Android). Intr-un mod similar, Canon 70D va permite tiparirea fotografiilor wireless si declansarea de la distanta. Stocarea imaginilor se face pe carduri SD/SDHC, Canon 70D fiind echipat cu un singur slot de card (comparativ, Nikon D7100 are doua sloturi SD) iar autonomia lui 70D ar trebui sa depaseasca 1000 de cadre, gratie acumulatorului LP-E6. Canon 70D vine cu un grip nou, BG-E14, iar gripul actualului 60D nu va fi compatibil cu noul aparat.
Acestea sunt, pe scurt, noutatile pe care Canon 70D le aduce. Sunt ele suficiente pentru a concura cu Nikon D7100 (review)? Se ridica noul 70D la nivelul asteptarilor? Vom afla imediat ce vom avea ocazia sa il testam. Pana atunci, nu putem decat sa speram ca noul venit in gama Canon ridica stacheta si se dovedeste a fi aparatul pe care toti fanii brandului il asteapta…
Canon 70D pret si disponibilitate:
Canon 70D va fi disponibil in kit cu obiectivele 18-55mm IS STM sau Canon 18-135mm IS STM si va beneficia de un grip nou, BG-E14. Despre pretul lui Canon 70D nu avem inca informatii oficiale dar actualul model, 60D in kit cu obiectivul 18-135 costa 4.511 lei aici. Probabil in kit cu obiectivul 18-55mm STM, 70D va fi aproximativ 5.900 de lei…
Cum vi se pare noul 70D? Se ridica la nivelul asteptarilor?
Lc cat de bun a fost 60D , ma astept cel putin la tot atata….
Foarte interesant. Si ma bucur sa vad ca s-au intors la design-ul mai "clasic" gen 40D/50D, si n-au continuat stilul ala "cocosat" a lui 60D :))
radula raduclule, ia o pereche de ochelari ca ai mare nevoie habarnistule, ia compara 60D si 70D si vezi ca sunt identice mai putin rotita si faptul ca 70D este cu cativa mm mai mic, in rest e absolut carcasa identica de la 60D absolut nici din design nu au in comun cu clasicul tau 40d/50d
Cred ca il putem compara cu d5200 de la nikon nu cu d7100.
La acest pret nu prea merita upgrade. Poate cand se stabilizeaza pe la 4500 lei. Ce sa zic, performante suficiente pentru un entuziast, chiar profesionist low-budget, AF bun, senzor nou, "dotari" destule, asa cum ne-am obisnuit cu clasa xxD de la Canon… Ma asteptam la un senzor mai mare, de 22-24 megapixeli, bine ca e doar atat (desi eu unul preferam 10 megapixeli :)) ).
Stau si ma intreb la ce pret scot noul 7D?! Sigur va fi peste 2000 Euro. Deja nu se mai justifica achizitionarea unui 7D, chiar noul, 70D stie multe, prea multe pentru cei care vor sa stea pe crop.
Eu zic ca nici la 4500 nu prea merita upgrade are functii inovative dar nimic sa ma fac sa l cumpar .
Eu zic ca merita, in special pentru fotografia de natura. Pentru pasionatii de wildlife cu buget redus, are un AF mult peste 60D, are un senzor nou, deci speram la performante mai bune (zgomot redus la ISO ridicat, un dynamic range mai bun, culori mai bune etc). In rest.. aiurea. Puteau macar sa pastreze grip-ul, tipic Canon, scot body, scot si grip. Aici pierd mult. Oricum n-as mai face greseala sa iau grip original. Am lipit de doua ori cauciucul de pe el, mai vorbesc unii de Nikon.
eu sunt curios de noul 7D, chiar nu imi dau seama ce ar putea sa ii faca, pt ca risca sa il ingroape pe 6D
6D are un senzor de exceptie, extraordinar, dar in rest e chel. Daca as lua vreodata Full Frame, l-as lua doar pentru sedinte foto si evenimente. In rest nu merita. Si eu sunt curios de 7D mark II
pai asta zic, 7D deja are destule pe el, noul va avea si mai multe, cum ar fi logic, probabil ca la ISO nu va fi ca 6D, si sensor normal, in rest sigur va fi peste, dar si pretul cred ca va fi… oricum inainte va iesi Nikon D400… apoi ar putea fi mai simplu de dedus 🙂
Daca iti spun ca 5D mark II la ISO e praf pe langa un 60D poate nu crezi… inclusiv la AF. A zis-o baiat serios care face evenimente de cativa ani, cand a avut doua 5D mark II pe mana aveau un AF mai slab si decat D7000 si decat 50D. Deci logic mai slab si ca 60D. Plus ca ISO 3200 era groaznic, imaginea mica 900×600 pixeli si se vedea noise infernal in Biserica. Nici 60D-ul nu-i asa naspa la 3200.
70D-ul actual e un 7D mai vechi, cu senzor nou :)) …aproximativ.
Sunt sigur ca este foarte bun si ca mai mult conteaza „pozarul”.Asa am ramas placut impresionat;chiar daca a fost si pe banii mei…de fotograful(a si filmat) care a fost la banchetul elevilor care au terminat liceul.
Filmari si poze in clasa,in curte,in restaurant,in contralumina,miscare,ziua,noaptea,un pic de regie si conditiile grele pot continua…si toata lumea multumita la final.
Consider ca aici se vede meseriasul si un aparat bun.
Corp din policarbonat, au stricat seria, prefer sa raman la 50D-ul meu.
7D si 6D-ul sunt doua aparate total opuse.