In 2012 am asistat la aparitia unei noi clase de aparate foto cu senzori Full Frame. Daca pana acum un an aparatele Full Frame se adresau in primul rand fotografilor profesionisti, iata ca piata si evolutia tehnologiei ne-a adus acum cel putin doua DSLR-uri cu senzor full frame pentru fotografii entuziasti. Este vorba, bineinteles, despre Canon 6D si Nikon D600, doua aparate din aceeasi clasa dar destul de diferite. Astazi vorbim despre Canon 6D, care a ajuns la noi pentru o saptamana de teste, timp in care am organizat o tura foto de iarna pentru a-l testa in conditii reale, pe teren.

Canon 6D se gaseste deja in Romania la un pret care incepe de la 8.799 lei. Detalii despre pachete si pretul acualizat aici.

Canon 6D

Canon 6D
Canon 6D

Specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor CMOS Full Frame
  • Rezolutie 20,2 Megapixeli
  • Procesor DIGIC 5+
  • ISO 100-12.800 (extins 50 si 25.600)
  • 11 puncte de focus, 1 tip cruce (central)
  • Filmare Full HD 1920 x 1080 (29.97, 25, 24 fps)
  • Body construit din magneziu cu elemente din policarbonat
  • Modul GPS integrat
  • Modul Wi-Fi (Wireless) integrat
  • Ecran LCD Clear View II TFT LCD de 3 inch si 1 milion de pixeli
  • Viteza obturator: 30s – 1/4000s
  • Vizor optic cu acoperire 97% a cadrului
  • Sincronizare blitz: 1/180s
  • Body protejat impotriva stropilor de apa si a intemperiilor
  • Dimensiuni: 145 x 111 x 71 mm
  • Greutate: 770 de grame

Cu Canon 6D si obiectivul 70-200mm f/4L la f/5.6, ISO 3200, Prioritate de Diafragma:

Constructie si utilizare

Principalul aspect care il diferentiaza pe Canon 6D de aparatele foto full frame din gama profesionala este, la prima vedere, designul si constructia body-ului. Inca de la primul contact cu Canon 6D se observa body-ul similar modelului Canon 60D, pozitia butoanelor, rotita de selectie identica si constructia din policarbonat. Pe de alta parte, acesta este si unul din atuurile lui Canon 6D: dimensiunile si greutatea redusa care il recomanda pentru deplasari, calatorii, evenimente sau acolo unde factorul greutate chiar conteaza. Diferenta dintre un body de plicarbonat cu structura din aliaj de magneziu si unul de 100% din magneziu nu este atat de vitala precum pare la prima vedere, mai ales daca diferentele de greutate sporesc confortul intr-o deplsare, de exemplu. Canon 6D se lauda cu un body de doar 770g cu tot cu acumulator, ceea ce il situeaza in varful clasamentului celor mai usoare DSLR-uri Full Frame de pe piata.

Din punct de vedere al modului de utilizare, Canon 6D se aseamana destul de mult cu omologul sau cu senzor APS-C, Canon 60D. Am criticat la 60D ecranul LCD secundar care nu afiseaza setarea balansului de alb si, din pacate, 6D mosteneste aceasta caracteristica. Mai mult, specialistii Canon au considerat mai utila afisarea statusului Wi-Fi (pornit/oprit) pe ecranul LCD secundar decat afisarea balansului de alb sau a formatului (RAW/JPEG).

Canon 6D - functiile ecranului LCD secundar
Canon 6D – functiile ecranului LCD secundar

Din punct de vedere al experientei in utilizare, acestea ar fi singurele „bile negre” pe care i le-as putea gasi lui Canon 6D. Daca trecem peste materialul din care e construit body-ul, Canon 6D are toate ingredientele pentru a deveni aparatul preferat al entuziastilor care vor sa faca pasul de la APS-C la Full Frame. Canon 6D ofera butoane dedicate pentru majoritatea functiilor importante (cu exceptia setarii balansului de alb) iar meniul este construit in acelasi stil cu care ne-am obisnuit la Canon. Din punct de vedere software Canon 6D sta cum nu se putea mai bine: in meniu exista o multime de setari si modalitati de a personaliza aparatul, inclusiv functiile unor butoane de pe body, in asa fel incat sa satisfaca si cerintele celor mai pretentiosi utilizatori.

Doua functii utile: zoom rapid direct pe zona punctului de focus din imagine (ce mult as fi dorit sa am asta la 5D Mark II…) si functia „Silent Mode”, care trage cu pana la 3fps fara a face zgomotul specific declansarii (in Live View sau chiar si utilizand vizorul optic, ca la 5D3). Este utila la evenimente, conferinte, in biserici etc.

Structura body-ului lui Canon 6D: elementele construite din aliaj de magneziu si policarbonat:

Structura body-ului Canon 6D magneziu vs policarbonat
Structura body-ului Canon 6D magneziu vs policarbonat

Ce ii lipseste lui Canon 6D din punct de vedere al body-ului? Doua lucruri care, in categoria entry-level ar putea fi considerate esentiale: blitzul pop-up integrat (asa cum are, de exemplu, Nikon D600) si ecranul LCD rabatabil, care pe 60D s-a dovedit a fi extrem de util. Dar, cum Canon este in general consecvent in ceea ce priveste principiile de proiectare, design si ergonomie, prezenta blitzului pop-up si a ecranului LCD rabatabil pe un aparat cu senzor Full Frame a fost considerata inutila. Ceea ce, dintr-un anumit punct de vedere, le dau dreptate.

Canon 6D body
Canon 6D body

Totusi, spre deosebire de omologul sau nipon, Canon 6D se lauda cu un receptor GPS integrat si functie Wi-Fi. Astfel aparatul poate inregistra in datele EXIF ale fiecarei fotografii locatia exacta si momentul fotografierii sau poate salva un fisier text cu „jurnalul” GPS al deplasarii. Mai mult decat atat, functia Wi-Fi, desi destul de lenta, permite transferul fotografiilor sau controlul camerei de la distanta, de exemplu de pe un smartphone. GPS si Wi-Fi sunt doua caracteristici cu care 6D iese in evidenta chiar si in fata unor aparate din gama profesionala. Eu inca ma declar sceptic in privinta utilitatii receptorului GPS si a conectivitatii Wi-Fi pentru fotografii entuziasti, carora li se adreseaza 6D. Pentru cei care gandesc la fel ca mine am o veste buna: specialistii Canon au proiectat doua modele: cu sau fara Wi-Fi, pretul body-ului reflectand si aceasta dotare, bineinteles.

Canon 6D
Canon 6D

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Canon 6D este construit in jurul unui procesor de imagine de ultima generatie, DIGIC 5+ si, odata cu el tin pasul si restul specificatiilor tehnice: poate utiliza valori ISO apartinand intervalului 100-12.800 iar in modul extins, Canon 6D poate trage la ISO 50 sau chiar 25.600 (similar lui 5D Mark III de exemplu). Pentru a studia performantele ISO ale lui Canon 6D am realizat doua teste diferite: testul ISO in studio, specific procedurii de testare de la Clubul Foto, dar si un test ISO pe teren, seara, la ora „albastra” ca sa vedem exact cum se comporta apratul si in situatii reale.

Testul ISO in studio

Canon 6D la valori ISO intre 100 si 25.600. Click pe imagini pentru vizualizare la rezolutia originala. Cadrele reprezinta crop 100% din fisierele preluate de pe card, in format RAW cu functia de reducere a zgomotului de imagine oprita (Noise reduction OFF in ACR3). Conversia RAW/JPEG a fost efectuata in Photoshop CS6.

Click pe butoanele „Back/Next” pentru a vizualiza toate imaginile.

Canon 6D ISO 100

Image 1 of 9

Imaginile originale, in format JPEG, poti fi descarcate de aici.

Imaginile sunt „curate” pana la ISO 800 (inclusiv) chiar fara noise reduction activat. Daca trageti RAW si opriti algoritmii de reducere a zgomotului de imagine, puteti obtine printuri la o calitate foarte buna chiar si la ISO 1600. Cu Noise Reduction activat, rezultatele sunt chiar si mai bune!

Testul ISO pe teren, noaptea

La Bran, la temperaturi de aproximativ zero grade, intr-o seara in care atmosfera s-a mai clarificat. Cu aparatul pus pe trepiedul Manfrotto 190CXPRO3, am declansat utilizand toate valorile ISO din intervalul 100-6400. Mai jos aveti fisierele crop 100% in zona centrala a cadrului, cu Noise Reduction Standard setat din meniul aparatului.

Click pe butoanele „Inainte/Inapoi” pentru a vizualiza toate imaginile.

Canon 6D la ISO 400

Image 3 of 7

Sistemul autofocus

Canon a avut o misiune destul de dificila atunci cand a proiectat 6D-ul. A fost dificil mai ales din considerente economie si financiare. De ce spun asta? Pentru ca desi Canon 6D costa aproximativ la fel ca un 5D Mark II acum un an, vine cu GPS si Wi-Fi, un senzor mai performant si un sistem AF mai versatil. De exemplu, sistemul de focalizare al lui 6D poate realiza punerea la punct chiar si in intuneric aproape total (-3EV). Ca sa va dati seama mai bine ce inseamna -3EV imaginati-va ca sunteti noaptea in mijlocul padurii, iar deasupra singura sursa de lumina este luna plina. Ei bine, in conditiile astea, Canon 6D face focusul fara probleme! Este o performanta cu care nici macar „fratele sau mai mare”, Canon 5D Mark III nu se poate lauda, acesta fiind capabil sa focalizeze doar pana la -2EV.

In ceea ce priveste acuratetea si viteza sistemului AF, l-am comparat mai ales cu al meu Canon 5D Mark II. Desi ofera practic aceeasi amplasare si acelasi numar de senzori de focalizare (11 puncte, 1 tip cruce), Canon 6D face punerea la punct mai precis si mai rapid, inclusiv in modul Live View care m-a dezamagit de fiecare data la 5D2 din punct de vedere al vitezei.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Canon 6D este alimentat de la un acumulator tip Lithium-Ion LP-E6 (acelasi ca si la Canon 5D Mark II si la 60D). Autonomia este foarte buna. In trei zile de shooting iarna, la temperaturi sub zero grade, l-am incarcat doar de doua ori: in prima zi si in ultima. In total, cu o singura incarcare am reusit sa fac peste 550 de fotografii, lucrat afara, iarna, cate 6-7 ore pe zi. Evident, pornit si inchis intre reprizele de shooting. Asadar, apreciez ca la temperaturi mai „normale”, vara de exemplu sau in interioare, Canon 6D poate „trage” peste 800 sau chiar 900 de cadre cu un singur acumulator.

Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW, inclusiv la dimensiuni si rezolutii diferite) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet mono, in format MPEG-4 (compresie H.264).

Din punct de vedere al conectivitatii, Canon 6D are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una mini-HDMI dar si un conector de 3,5mm pentru microfon extern. Nu are conector pentru casti, pentru monitorizarea semnalului audio. Are senzor IR pentru o telecomanda wireless (Canon LC-5 sau RC-6) si un conector pentru declansator pe fir (cu conector N3).

Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului. De mentionat aici este faptul ca salvarea fisierelor RAW+JPEG (simultan) pe carduri este destul de lenta, chiar si pe cardurile SanDisk SDHC Ultra Class 10 30MB/s pe care le utilizez eu.

Canon 6D cantareste 770 de grame cu tot cu acumulator si are urmatoarele dimensiuni: 145 x 111 x 71 mm. Este, conform Canon, cel mai usor DSLR Full Frame de pe piata si asta se datoreaza in primul rand body-ului construit cu elemente din policarbonat.

Canon 6D vs. Canon 5D Mark II

Canon 5D Mark II
Canon 5D Mark II

O comparatie Canon 6D vs. Canon 7D sau chiar 5D Mark III nu prea isi are rostul, din motive destul de evidente. Singura comparatie care chiar ar avea rost ar fi intre Canon 6D si D600 si poate intre 6D si 5D Mark II, care inca se mai gaseste second-hand si ar putea fi o optiune pentru cei interesati de o alternativa full-frame in segmentul de pret al lui 6D. Eu trag aproape zilnic cu un Canon 5D Mark II, asadar imi este destul de usor sa apreciez diferentele. Pe scurt, pana apuc sa scriu un articol mai detaliat, Canon 6D surclaseaza 5D Mark II in aproape toate privintele.

Calitatea imaginilor la valori ISO ridicate este mai buna (cu aproximativ o treapta ISO peste 5D2), sistemul AF este mai rapid si mai precis in low-light (si chiar si in live view) iar cele cateva functii software in plus (HDR de exemplu) ar putea fi un avantaj (ca sa nu vorbim de Wi-Fi si GPS…). Pe de alta parte, Canon 5D Mark II castiga in privinta body-ului si al constructiei dar si al timpului minim de expunere: 1/8000 fata de 1/4000 la 6D. Canon 5D Mark II este construit in intregime din aliaj de magneziu, este mai solid (dar si mai greu!) si ofera acces la mai multe functii pe ecranul LCD secundar si pe butoanele adiacente lui. In plus, Canon 5D Mark II permite un timp minim de sincronizare cu blitzul de 1/250s, fata de 1/180s la 6D.

Un alt aspect important, Canon 6D nu permite setarea blitzurilor wireless pe grupuri. Asadar, daca veti folosi doua, trei sau mai multe blitzuri declansate wireless nu veti gasi in aparat functia de grup. In modul manual, puterea tuturor celor trei blitzuri va fi egala, nu le veti putea seta separat direct din meniul aparatului (asa cum fac la Canon 5D Mark II de exemplu).

Ce-i drept, Canon 5D Mark II are un feeling mai profesional in utilizare, dar a ramas in urma la capitolul IQ (calitatea imaginilor), focalizare si functii. Diferenta de timp minim de expunere si de sincronizare cu blitzul nu este atat de importanta decat in anumite cazuri specifice. Probabil, pentru utilizare in studio, 5D Mark II ar fi mai indicat, iar 6D pentru evenimente, deplasari etc., acolo unde greutatea mai redusa, calitatea imaginilor la ISO ridicat si sistemul de focus mai versatil reprezinta un avantaj net.

Canon 6D vs. Nikon D600

Nikon D600
Nikon D600

Aflat in aceeasi categorie de aparate, dar in gama Nikon, D600 este omologul lui Canon 6D din toate punctele de vedere. Este DSLR-ul Full Frame entry-level in viziunea Nikon. L-am testat aici. Fata de Canon 6D, Nikon D600 castiga din punct de vedere al rezolutiei (24 vs. 20 megapixeli) si al numarului de puncte de focalizare (39 fata de 11). Are doua sloturi pentru carduri SD (fata de unul singur la 6D) si o rafala mai rapida: 5.5 cadre pe secunda in loc de 4.5. Este mai greu (850 de grame vs. 770g) dar are si un blitz pop-up integrat.

Pe de alta parte, Canon 6D are avantajul functiei Wi-Fi si a receptorului GPS integrat, care la Nikon ar necesita doua module achizitionate separat. Canon 6D obtine focusul in intuneric aproape total (-3EV fata de -2EV) si are avantajul unei autonomii a acumulatorului mai extinsa. Dupa cum vedeti, sunt destule diferente intre cele doua modele, dar ele se adreseaza unui target similar. Pana la urma, alegerea este a fiecaruia: daca aveti nevoie sau nu de functionalitatile in plus ale lui D600, de focalizarea in lumina slaba, de Wi-Fi sau GPS etc…

Citeste si: Review complet Nikon D600

Canon 6D cu obiectivele si accesoriile de la terti

Noul blitz Canon 600 EX-RT
Noul blitz Canon 600 EX-RT

Pentru prima data de cand detin sau testez aparate foto DSLR de la Canon, la 6D am intalnit doua situatii aparte. Prima dintre ele: are tendinta de a nu focalizea corect cu anumite obiectivele third party. Am incercat pe 6D doua obiective third-party care pe 5D Mark II merg perfect (un Sigma si un Tamron). Surpriza – pe 6D cam 3 din 10 cadre aveau focusul ratat (front/back focus de 2-3cm, aleator). E o problema care poate fi reala sau nu si vreau sa subliniez acest lucru. Nu am facut teste de laborator ca sa imi dau seama exact, dar nu am mai observat acest comportament la alte DSLR-uri Canon testate recent. Poate sa fie, evident, de la obiective, dar poate fi si de la aparat. Voi repeta testul, daca voi mai avea ocazia, cu un alt body 6D.

A doua problema este legata de acumulatorii third party (acumulatori replace pentru Canon 6D). Am doi astfel de acumulatori pe care ii folosesc cu 5D II-ul. Pe Canon 6D acestia nu mai functioneaza, in sensul ca aparatul nu ii recunoaste si nu afiseaza nivelul incarcarii. Puteti fotografia, dar nu veti sti niciodata cu acuratete ce autonomie mai aveti. Canon 6D recunoaste acumulatorii „originali” si, pana la urma, e si asta o limitare impusa de Canon pentru a forta cumparatorii sa achizitioneze doar accesorii originale…

La capitolul accesorii si blitzuri pentru lucrul in studio, l-am testat cu doua blitzuri Canon 430EX II declansate radio cu ajutorul transmitatorului Pixel King, pe care il folosesc de mai bine de un an cu 5D2. Canon 6D s-a comportat exemplar in acest test. Cu aceasta ocazie am aflat, in schimb, ca 6D nu e capabil sa lucreze cu grupuri de blitzuri declansate wireless si a fost o adevarata aventura sa setez manual puterea fiecarui blitz in parte. Probabil cu noul sistem wireless de la Canon acest lucru este posibil (nu am avut ocazia sa il testez!), dar asta inseamna achizitia noilor blitzuri Canon 600EX-RT cu declansator wireless integrat  daca vreti sa folositi Canon 6D in studio….

Canon 6D cu obiectivul Tamron 90mm f/2.8 Macro. Din testul cu cele doua blitzuri declansate wireless (unul in spate si unul lateral-dreapta):

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Canon 6D este primul DSLR full frame care se adreseaza cu adevarat fotografilor entuziasti, atat prin functionalitati cat si prin pret. Sau, mai bine zis, prin compromisul dintre functionalitati si pret in comparatie cu modelele din gama Pro, Canon 5D Mark III si Canon 1D X. Lansat in toamna, Canon 6D reprezinta un pas inainte fata de 5D Mark II, pe care am putea spune ca il inlocuieste in aceasta categorie de pret. Canon 6D iese in evidenta in primul rand prin calitatea imaginilor, sistemul de focalizare mai performant si acele cateva functii in plus care va pot fi utile sau nu: GPS si WiFi. Compromisul? Un body construit din policarbonat (cu structura din aliaj de magneziu) si o interfata mai apropiata de DSLR-urile din gama entry-level, cum este Canon 60D, de exemplu. Intr-un final, ca orice aparat din clasa medie, 6D reprezinta un compromis, dar chiar si asa este un DSLR care sta foarte bine la capitolul dotari si performante in comparatie cu rivalii sai directi. Canon 6D primeste recomandarea noastra in categoria DSLR-urilor full frame cu pret avantajos.

Nota Clubul Foto: 8.5/10

Pret Canon 6D

In momentul publicarii acestui articol, Canon 6D se gaseste atat body cat si in kit cu obiectivul Canon 24-105mm f/4L, in varianta body cu Wi-Fi sau fara wireless integrat. Preturi si pachete disponibile acum:

Canon 6D – bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor, chiar si la ISO mare
  • Focalizare rapida si precisa
  • Performante excelente in lumina slaba (atat la focalizare cat si ISO)
  • Foarte silentios in modul „Silent shutter mode”
  • Compensarea expunerii ±3 EV (fata de ±2 EV la 5D Mark II)
  • Rezultate foarte bune direct din JPEG, mai ales in ceea ce priveste balansul de alb si zgomotul de imagine (cu setarea corecta a aparatului in prealabil)
  • Compresie video IPB sau All-I (setare in meniu)
  • Buton dedicat pentru filmare (ca la 5D Mark III/7D)
  • Wi-Fi si GPS
  • Autonomie foarte buna (cca. 800 de cadre)
  • Convertor RAW integrat, cu o selectie bogata de optiuni
  • Greutate redusa

Bile negre:

  • Lipsa blitzului integrat pop-up (specific aparatelor foto entry-level)
  • Destul de lent la transferul pe card a imaginilor RAW
  • Un singur punct de focalizare tip „cruce”
  • Viteza minima obturator 1/4000
  • Un singur slot de card SD
  • Timpul de sincronizare cu blitzul 1/180 (fata de 1/250 la 5D mark II)
  • Functia HDR este activa doar in format JPEG (nu si RAW)
  • Blitzurile wireless nu pot fi grupate din meniu (pentru a seta separat puterea pe fiecare grup)
  • Body din policarbonat (similar lui Canon 60D)
  • Fara conector pentru casti
  • Microfon intern mono
  • Ecranul LCD secundar nu afiseaza balansul de alb sau formatul fisierului (RAW/JPEG etc)

Toate imaginile din acest test:

38 COMENTARII

  1. Nu sunt sigur ca merita alegerea unui 600EX, la 2800-3000 lei e mult prea scump. PACAT ca, Canon nu are un blitz low budget cu transmitator incorporat si te oblig sa iei 600EX daca vrei unul pe post de master. Asta e mult prea scump si ma indoiesc ca e mai bun/puternic decat rivalul SB-910 de la Nikon.

    Sa revenim la 6D, e un 60D cu senzor Full Frame, nimic deosebit. Pardon, ar fi bine sa fie ca un 60D, e CHEL. N-are multe din ce stie 60D, atunci pentru ce sa-l iau? Doar ca am un senzor FF in el? Pentru o alta profunzime de camp si alte culori? Nu sunt sigur daca merita achizionat, prefer viitorul 7D mark II. E mai potrivit pentru mine, un om "al naturii". Pentru evenimente si studio e perfect pentru incepatori sau fotografi cu buget redus, la ISO sta binisor, la detalii si culori la fel.

    Conform dpreview.com, si 5D mark II si 5D mark II au Flash X sync speed 1/200 sec, nu 1/250.

    Body din policarbonat tine de moft, sunt multi care vor corp metalic, chiar daca se simte aproape la fel in mana si cel din compozite. Shutter-ul 1/4000 dezamageste pentru pretul sau, flash sync speed la fel, un singur punct de focalizare tip "cruce" si viteza redusa de transfer pe card a fisierelor RAW, la fel. Doar astea le vad eu bile negre, restul sunt mai putin importante pentru un entuziast.

    • pt a folosii sistemul de wi-fi si gps partea superioara este o alegere obligatorie din material plastic , asta nu inseamna ca calitatea este mai prejos decat un body in aliaj de magneziu ! cati dintre noi facem poze peste 1/4000 sec. ???? ai avea nevoie de un optic f/1.4 in plina zi ! rstul sunt detalii peste care se poate trece cu usurinta , la urma urmei ne intereseaza rezultatul final adica calitatea imaginii ! am avut si eu 60D a fost primul reflex pe care l-am cumparat , sincer sa fiu nu m-as intoarce inapoi la sistemul APS-C decat in cazul in care as avea nevoie de factorul de crop pt. poze fauna !

    • Eu m-am jucat atat cu D800 cat si cu 5D III, le-au luat cunoscuti si ne-am intalnit, 5D III nu m-a impresionat, are AF "avion" si un ISO bun, dar atat, pentru mine ca amator nu conteaza campul de profunzime si acele culori mai deosebite.

      In rest, inafara de cateva teste la 1/8000, am tras la 1/3200 cel mai scurt timp, de cateva ori doar, de obicei rar trec de 1/1600-1/2000, dar la pretul pe care-l are 6D e aiurea sa ai shutter 1/4000, era bun 1/8000, asta am vrut sa spun, nu ca as avea eu nevoie. Pentru fotografia de natura nu ai diferente de luat in seama intre APS-C si FF, iti arat poze la full size intre 60D si 1DX cu acelasi obiectiv, sunt identice!. Daca te ocupi de evenimente te inteleg de ce nu te-ai intoarce, daca ai un mini-studio, la fel, dar pentru cineva care se relaxeaza mergand kilometrii prin padure si pe dealuri nu vad rosul. Acolo am nevoie de rafala noului 7D mark II, acolo am nevoie de sistemul dual-processor si un AF rapid, asa cum are seria 7D, in rest, sticla buna sa fie. Vorbesc de 7D mark II si 6D pentru ca, presimt ca la pretul asta vom vedea noul 7D.

      Eu rar trec de ISO 1600, deci tot ce vreau e un 3200 perfect utilizabil, il am (adica sunt multumit de 60D), dar daca se poate si mai bine, e perfect. Nu vad de ce va bugurati de valorile alea astronomice la ISO, e aiurea sa ridici ISO in loc sa folosesti blitz-uri/lumini sau obiective luminoase. Daca noul 7D vine cu imbunatatiri la zgomot, cu un stop sa zicem, 3200 sa arate ca 1600, e aparatul ideal pentru sectorul entuziast. Plus body solid, weather-sealed etc.

    • Ca sa nu mai zic ca Wi-Fi si GPS sunt mofturi inutile din punctul meu de vedere. Fara suparare, eu asta cred. De la fotografie am deraiat dracu la alte prostii. Am uitat scopul si utilitatea unui aparat foto (in general).

    • sa nu exageram , eu sunt un fotoamator fotografiez de 15 luni aproximativ iar asa cum am spus primul reflex a fost canon 60D , calitatea raw de la 60 D ESTE ACCEPTABILA dar nu se compara cu un file jpeg de la 5D mk II , CAUZA ??? sensorul de 18 MP , parere personala , avantajul sistemului APS-C este factorul de crop nimic mai mult poate ar mai fii niste optice care nu se pot monta pe sensorii FF ! cat despre comparatii file 60D si orice sensor FF nu au nici un sens , o duminica placuta tuturor !

    • Si cine trage Jpeg in ziua de azi? De amintit ca un Jpeg facut cu 60D arata MULT mai bine decat RAW-ul, chiar si la zgomot, dar toti ne-am obisnuit cu formatul brut.

  2. multumim pt. review il asteptam cu nerabdare , pt noi posesorii de 5D mk II unicul avantaj real este calitatea RAW peste 800 ISO si sistemul autofocus cea ce pt mine un fotoamator conteaza f mult !

  3. Ar fi foarte nasol. Cred ca o arata ca la 60D, intre timpul de expunere si numarul cadrelor ramase.

  4. Multumim de review. Personal touch e apreciat, precum si abordarea realista a performantelor. Asteptam ceva discount-uri in viitorul apropiat. Acum nu mi se mai pare o alegere rea acest 6D.

  5. Afiseaza ambele valori cand apeși la jumate shutter-ul. Depinde de modul in care ești. In AV in repaus arata diafragma, un TV viteza.

  6. Afiseaza ambele valori. In repaus afiseaza doar o valoare. In AV diafragma, in TV viteza. Cand shutter-ul e apasat la jumate amble valori apar afisate.

  7. Afiseaza diafragma , cum sa nu. si diafragma si timpul de expunere. in functie de modul in care esti. Locul ei pe ecran este intre timpul de expunere si numarul de cadre ramase pe card.

  8. Canon 6D intre compromis si focus.
    Mi-a atras atentia faptul ca body-ul cumparat NOU este decalibrat. Nici 28mm f1.8, 50mm f1.4, 85mm f1.8, 24-70 2.8 I, (alte 2) 85mm 1.8 nu fac focusul precis pe focus chart si nici pe obiecte cu zone de contrast delimitate bine. In medie trebuie aplicat un micro adjustment de -18. In afara faptului ca am cumparat un body decalibrat, bini di tăt mi-a atras atentia cu urmatoarele: – focus in lumina extrem de slaba si calitatea imaginii comparabila cu cea din 5D mark3. Totusi recomand sa testati body-ul inainte de a-l cumpara. Multumesc. (Mi sa recomandat de catre f64 sa il trimit in service!!! La 3 zile sa trimit aparatul in service! Banii sunt buni cand ii platesti dar cand vrei sa returnezi un produs in opinia mea DEFECT ti se spune ca ai depasit numarul maxim de cadre pana la care aparatul ar fi fost bun de inlocuit. Desi cei de la f64 nu au stiut sa imi spuna numarul maxim de cadre pana la care poti testa un aparat am aflat eu: 100. Pai sincer sa fiu in 10 cadre mi-am dat seama ca ceva nu e in regula cu body, dar refuzam sa cred)

    • Da, e posibil sa fie niste scapari pe partea de focus… asa cum am scris si eu mai sus in articol, am observat si eu ceva probleme (la mine, cu obiectivele third-party…)

  9. Am aceasta camera si as vrea sa semnalez o mica eroare in review
    ISO-ul este de 100-25600 (extins 50-102400)

  10. Scria pe la inceputul articolului ca nu se poate compara cu 7D-ul sau cu MKIII. De ce nu se poate compara cu 7D-ul? Stiu ca 7D-ul are AF bun, e mai barbat la body, 1/8000 si 1/250. Am folosit 7D-ul meu cateva luni, timp in care am facut 18.000 poze. Nu am folosit mai mult de 1/3000 niciodata, pe parte AF e ok dar nu e 100%. Am cadre trase in rafala in care doar 2-3 sunt in focus, orice setare as face. Adica nu face minuni. Pe parte de ISO daca stii sa il folosesti e bun dar nu exceleaza. Dar trebuie sa stii sa il setezi si poti folosii la evenimente si ISO 1600 fara probleme. Cu toate ca e adevarat, sufera inclusiv de la ISO 100. 8 FPS? Daca il folosesti la sport/wildlife e ok. In rest..nu te ajuta. Dar e regele APS-C-urilor. E barbat. Dar nu cred ca se ridica la nivelul lui 6D. In primul rand calitate imaginii e alta si diferenta la ISO. Unul e FF si altul e APS-C. Clase diferite, nu cred ca se pot compara niciodata. Unul e DIGI 4 chiar daca e dual si altul e Digi 5+.
    La calitatea imaginii am observat difereta, trecand de la 7D la 6D. AF mai bun? Folosesc mereu un singur punct. Imi ajung 11 puncte. e adevarat..11 in cruce sunat altfel. Cred ca fata de MkII si APS-C e un pas inainte clar.

  11. Mulțumesc pentru articol 🙂 Acum câteva zile am cumpărat un 6D, și îmi tot puneam semne de întrebare dacă nu era mai bine să aleg un D Mark II. Încă nu-s convinsă că am făcut alegerea oportună, dar măcar mi-am mai clarificat niște chestiuni.

Comments are closed.