UPDATE 25 Septembrie: Pentru ca mi-a fost semnalat in comentarii: preturile de mai jos sunt valabile la momentul publicarii articolului (15:50 pe 21 Septembrie). Pentru preturile „la zi” (actualizate) urmariti linkurile de mai jos.
Desi inca nu s-a terminat saptamana in care au fost anuntate oficial, iata ca astazi am aflat ce pret va avea Canon 6D, cel mai nou DSLR Full Frame al companiei nipone, alaturi de informatiile despre pret si disponibilitate pentru celelalte trei aparate foto compacte lansate luni: Canon G15, Canon SX50 si Canon S110.
Astfel, preturile din Romania pentru aceste aparate foto sunt:
- Canon 6D body* va avea un pret de 9199 lei aici (cu TVA inclus) si cu obiectivul Canon 40mm f/2.8 STM cadou.
- Canon G15, cel mai nou aparat foto compact pentru utilizatorii avansati, va costa 2799 lei, un pret considerabil mai mare decat cel al modelului actual, Canon G12
- Canon SX50, aparatul foto bridge cu cel mai mare zoom optic de pe piata – 50x va avea un pret de 2299 lei
- Iar Canon S110 va costa 2099 lei, avand un pret asemanator cu cel al modelului precedent, in momentul lansarii.
Toate cele patru aparate lansate cu ocazia Photokina 2012 vor ajunge pe rafturile magazinelor din Romania incepand cu a doua jumatate a lunii Octombrie.
* Deocamdata nu avem informatii despre pretul variantei Kit cu obiectiv 24-105mm f/4 L a lui Canon 6D, dar daca ar fi sa dam un pronostic, cel mai probabil acesta va fi undeva in jurul a 12990 de lei.
Canon 6D este cel mai nou DSLR cu senzor in format Full Frame si, totodata, cel mai mic DSLR FF lansat de Canon vreodata. Principalele puncte forte sunt: senzorul CMOS de 20,4 megapixeli, receptorul GPS si conexiunea Wi-Fi integrata in body, constructia din aliaj de magneziu cu elemente etanseizate impotriva stropilor de apa si a interperiilor si sistemul AF format din 11 puncte de focus. Cu un design inspirat de la modelul Canon 60D, noul DSLR are dimensiuni foarte reduse pentru un aparat din aceasta clasa si poate fi alegerea perfecta pentru fotografii entuziasti care doresc sa faca pasul spre „lumea Full Frame”.
Canon G15 este cel mai nou aparat foto compact din seria Canon G, denumit si „compactul profesionistilor” datorita performantelor sale foarte bune pentru un aparat de dimensiuni reduse dar si pentru functiile si modul de operare asemanator unui aparat DSLR. Canon G15 inlocuieste modelul G12 si vine in plus cu un obiectiv mai performant, cu luminozitate f/1.8 la capatul wide al distantei focale, o performanta cu care seria „G” s-a mai laudat doar la primele modele de aparate, acum mai bine de 10 ani.
Canon SX50 inlocuieste modelul actual, SX40 si este un aparat foto bridge dotat cu un obiectiv cu zoom optic 50x, fiind in prezent aparatul bridge care ofera cea mai mare distanta focala de pe piata, echivalenta a 1200mm in formatul standard.
Canon S110 este „micul profesionist” de la Canon, inlocuind astazi modelul S100 de la care a pastrat body-ul de dimensiuni reduse dar oferind acum un plus de performante la acelasi pret. Seria Sxxx din care face parte Canon S110 s-a bucurat de critici pozitive chiar si de la fotografii pretentiosi, care vor sa aiba tot timpul alaturi de ei un aparat foto de dimensiuni compacte, dar care sa surprinda imagini la o calitate cat mai buna.
1299 sau 12990 lei pentru 6D cu obiectivul Canon 24-105mm f/4 L ?
12990 … corect! 🙂
Imi faceam planuri, rezervam cel putin 10 😀
Cred ca nici macar pretul acesta nu este foarte sigur. Se pare ca pretul lui 6D anuntat in articol sufera de „sindromul Loganului de 5000 de euro” – toata lumea a auzit promisiunea, dar ea nu s-a materializat niciodata. Conform articolului, caruia ii dau crezare deplina, pretul de lansare ar fi fost 9199 RON la pachet cu 40-ul STM. Buuuun – dar asta era demult, demult, adica acum 3 zile. Pentru binele consumatorilor de Canon printre care ma numar, onor canalul de distributie a decis ca nu este frumos sa ne jigneasca cu o asemenea valoare si a hotarat sa faca eforturi deosebite pentru imbunatatirea calitatii pretului.
Prin urmare, precum Fat-Frumos, astazi – 24.09 pe la orele pranzului, pretul pachetului ajunsese la cca. 9500 RON (desigur in varianta cu virgula psihologica), pentru ca in aceeasi zi sa ajunga pe la 18:00 la valoarea de 9999,00 RON (sa nu spuna vreun carcotas ca s-au bucurat la 1 leu). Pentru conformitate, sau pentru o cotatie actualizata urmati link-ul din articol. Update: seara vad ca a aparut si body-ul solo, fara niciun cadou, la pretul la care la pranz era insotit de 40-ul STM – 9499 RON.
As fi curios sa vad argumentarea pentru aceste cresteri ale pretului unui produs care nici nu a aparut pe rafturi.
Nu ma intereseaza prea mult cine si de ce a umflat pretul. Nu fac parte din cei care fac varsare de sange intr-un razboi referitor la cine este mai bun, dar cert este ca politica de preturi a firmei Canon in Romania este cam riscanta, iar referitor la marketing si fidelizare mai are mult de invatat de la concurentul Nikon. Iar aceasta decizie de a ridica pretul venita imediat dupa clasificarea rusinoasa, mult in urma celor de la Nikon (vezi articolul din 19.09 „Nikon D600 surclaseaza Canon 5D Mark III” – care apare inca pe prima pagina) vine ca nuca in perete (atentie: se presupune ca D600 este intr-o clasa inferioara lui 5D Mk III !). Desigur sunt acoperiti de „argumentul” „Canon e mai scump decat Nikon”, inducand sentimentul ca ar fi mai bun. Ar fi ideal sa scoata si niste argumente solide pe masa, caci calitatea sporita la ISO (foarte) ridicat e cam firava de una singura, mai ales ca poate unii prefera un blit incorporat in loc de niste valori ISO umflate de marketing si la care nu cred ca ajung multi sa lucreze macar o singura data. Personal cred si sper ca dupa ultimele perechi lansate 5D Mk III / D800 si 6D / D600 (as adauga si mai vechea 1D X / D4), Canon va fi fortat de piata sa isi ajusteze politica in paralel cu corectarea deficientelor.
Vom vedea.. Pana atunci sa avem lumina buna!
Foarte interesant ce ziceti ca s-a intamplat cu preturile… Recunosc ca eu nu le-am mai urmarit dupa ce am publicat articolul, pentru ca nu ma asteptam sa se schimbe in halul asta…. urat! Preturile scrise in articolul meu sunt, deci, valabile la ora publicarii lui, adica 15:50 pe 21 septembrie…
mda, la fel ca si la nikon d600, pe piata internationala 2100$, in Romanica 9000~10000Ron…
dezamagitor, nu inteleg ce-i cu preturile astea! parca am avea toti bani cat sultanul din Brunei!
Nu neg, la noi sunt preturile mai mari ca in Vest si cu mult mai mari ca in SUA.
Dar, exista o diferenta importanta: la noi TVAul este 24% pe cand in germania este 16% (daca nu ma insel) iar in alte tari este chiar mai mic. Deci o mare diferenta din pret este data de cota TVA-ul din Romania, chiar si pana la 7-8% fata de alte tari…
Si, in al doilea rand, un aparat pe care producatorul il vinde in SUA cu 2000 USD (de exemplu), automat in Europa pretul va fi convertit in Euro. Deci 2000 Euro. Si atunci daca ma gandesc bine, Nikon D600 e cam 2100 EURO la noi, asa cum zici… Putin mai mult, de la TVA.
Adevarat, toti retailerii baga scuza asta cu euro, dar nu inteleg de ce? aparatul pleaca de la fabrica, la depozitul din SUA, la un pret echivalent sa zicem 2100 dolari; cum se face ca aici ajunge 2100 euro? nu mai exista rata de schimb? daca baga scuza asta cu pretul fix, sa il importe in Romania la 2100 Ron, nu ne suparam, nu? 🙂
Ca in multe alte tari, Canon negociaza altfel. Altele sunt discounturile date catre BH, fata de orice magazin din Romania. Primii vand sute/mii de bucati, ceilalti (la puterea noastra de cumparare) cateva zeci anual. La astea se adauga diferentele de TVA, taxe, adaosuri, curs valutar la paritate 1:1, etc. Din pretul unui aparat din Romania scadeti TVA, taxe si altele si ajungeti tot pe acolo.
Mai exista un alt aspect, in Romania, daca nu ma insel exista si accize pe produsele de lux si electronice (in care intra si aparatura foto).
Daca toti ne plangem ca afara este mai ieftin, de ce nu cumparam de acolo sa-i falimentam pe romani? Pentru ca daca faci un calcul, expediere, taxe vamale, plus accize cam tot pe acolo ajungi.
Asa ca norocosi doar cei care cumpara prin intermediul cuiva care sta afara si speri ca aparatul sa aiba garantie internationala pentru a nu avea costuri suplimentare.
Cu tot respectul, argumentele tale pentru a convinge pe cineva sa dea bani mai multi nu ar avea niciun rezultat pozitiv intr-o discutie cu o persoana juridica si indraznesc sa sper ca nici cu o persoana fizica. Ca si in cazul meu, cred ca sunt de fapt argumente foarte serioase sa cumparam de unde ne convine mai mult.
1) Am impresia ca preturile din magazinele de profil din Romania sunt stabilite conform criteriilor tale: pret extern + transport + taxe + „ceva in plus” doar atat cat sa zici „Las’ ca e mai simplu sa cumpar imediat de aici si am si garantie in Romania”. Perfect, doar ca daca acesta este modul de calcul prefer sa fac parte din cei (probabil putini deocamdata) care prefera sa nu plateasca un pret stabilit pe criterii dambovitene si care spera ca, poate, cu timpul, va ajuta la reglarea preturilor de catre piata – asa cum este normal.
2) Nu trebuie sa cumparam de la o firma pentru a nu o falimenta. Nici invers nu am auzit sa functioneze. Daca o firma ajunge in aceasta situatie este strict vina ei si nu trebuie sa astepte salvarea de la persoane care trebuie sa plateasca mai mult pentru acelasi produs/serviciu. E drept ca sud coreenii au facut chiar mai mult decat atat cu ceva ani in urma, dar ei reprezinta o exceptie nu doar pentru Romania, iar acum se pot felicita pentru ca a meritat din plin.
Referitor la taxe, din cate stiu aparatele foto digitale nu au accize, doar obiectivele care nu fac parte dintr-un kit cu aparat „beneficiaza” de o taxa vamala suplimentara de 6,7% .
la 800 roni ce imi recomanzi?
Fuji-ul asta http://bit.ly/TJFYTv