Canon a lansat astazi cel mai compact si mai usor DSLR cu senzor full-frame din catalogul sau. Este vorba despre Canon 6D, un DSLR care se adreseaza fotografilor entuziasti si semi-profesionisti care isi doresc un aparat foto full-frame dar nu detin bugetul necesar pentru a achizitiona modelul 5D Mark III. Canon 6D este construit intr-un mod similar modelului 60D, pastrand in linii mari acelasi mod de operare, acelasi design al body-ului dar include un senzor Full Frame de 20,2 megapixeli si – pentru prima data in gama Canon – 6D include un modul GPS si Wi-Fi integrat in body.

Canon 6D

Canon 6D poate fi considerat un DSLR Full Frame „entry-level”, deoarece atat prin pret (aproximativ 1800 de euro, orientativ) cat si prin functii se situeaza sub modelul 5D Mark III lansat in primavara. Canon 6D poate reprezenta un „compromis” interesant intre functionalitati si pret pentru cei care cauta un DSLR cu senzor full-frame dar modelul 5D mark III li se pare prea scump. Totusi, nu pot sa nu observ cat de similar este 6D modelului 60D, un aparat pe care l-am testat aici si l-am criticat pe alocuri, in principiu datorita ecranului LCD care nu afiseaza setarea balansului de alb. Din pacate, Canon 6D face aceeasi „greseala”, iar ecranul LCD din partea superioara a aparatului nu afiseaza in continuarea valorea balansului de alb, dar specialistii Canon au ales sa afiseze acolo daca modulele GPS si Wi-Fi sunt pornite. O logica pe care cu greu o pot intelege…

Fata de 5D Mark III, Canon 6D are un senzor CMOS cu cu mai putini megapixeli (20,2 fata de 22.4), are doar 11 puncte de focus fata de 61, fotografieaza cu o viteza de pana la 4.5 cadre pe secunda, dar are acelasi procesor de imagine DIGIC 5+, poate utiliza valori ISO din intervalul 100-25.600 (extins pana la 102.400), filmeaza Full HD 1920 x 1080 30p si are un ecran LCD de 3,2 inch Clear View II TFT LCD. Noul DSLR are un body construit din aliaj de magneziu cu elemente din policarbonat si este cel mai usor DSLR full-frame construit vreodata de Canon, avand o greutate de doar 770 de grame (body).

In plus fata de toate DSLR-urile Canon lansate pana acum, Canon 6D include un modul GPS si conectivitate wireless (wi-fi) pentru transferul rapid al fotografiilor pe dispozitive compatibile (inclusiv pe telefoane inteligente si tablete cu iOS sau Android).

Canon 6D va avea un pret orientativ de aproximativ 1800 de euro (body) sau va putea fi achizitionat in kit cu obiectivul Canon 24-105mm f/4L la pretul de aproximativ 2500 de euro.

Canon 6D, specificatii tehnice

  • Senzor CMOS Full Frame
  • Rezolutie 20,2 Megapixeli
  • Filmare Full HD cu compresie H.264 (1920 x 1080 30p)
  • Body construit din aliaj de magneziu si policarbonat
  • Modul GPS integrat
  • Modul Wi-Fi (Wireless) integrat
  • Ecran LCD Clear View II TFT LCD de 3.2 inch si 1 milion de pixeli
  • Viteza obturator: 30s – 1/4000s
  • Sincronizare blitz: 1/180s
  • Dimensiuni: 145 x 111 x 71 mm
  • Greutate: 770 de grame

 

 

17 COMENTARII

  1. Balansul de alb pe display-ul secundar nu ma "freaca" atat de tare in special ca-l tin destul de des pe Auto si rareori il setez manual in grade Kelvin in functie de ce doresc sa scot, nicidecum preseturile sale. Oricum l-am pus pe buton rapid – SET. Doar ca la 60D tre sa intorc display-ul, aici sigur se poate face acelasi lucru si e display fix. 5D III parca are 22,3 megapixeli, nu 24 cum ai scris mai sus, dar stai linistit, e o greseala minora, toti stim rezolutia reala a lui 5D III. Pentru 1800 Euro este bun. Are un AF mai slabut fata de 5D III, dar pentru un amator/entuziast e arhi-suficient. Ce nu-mi place…high sync 1/180 sec. si viteza obturator de 1/4000 nu 1/8000. In rest e OK. Probabil acest model va trece peste 7D in topul vanzarilor, este doar putin mai scump si ofera mai multe (7D sta mai prost cu zgomotul la ISO mare si decat 60D). Cred ca este un pret corect pana la urma. La 5D III e putin cam exagerat dar acesta e OK. PS: are AF continuu in modul video?

    • Salut,
      Eu in 90% din cazuri tin balansul de alb la valoarea selectata de mine, nu pe auto, deci pentru mine afisarea lui pe display-ul secundar e destul de importanta (asa m-am obisnuit de la 50D si e un lucru care m-a deranjat si la 60D). In schimb, nu pot sa nu remarc ca au ocupat locul pe display cu setarea Wi-Fi si GPS … care sincer puteau sa lipseasca de acolo cu brio. Pretul e ok, intr-adevar, iar faza cu blitzul la 1/180 si 1/4000 e deranjanta dar totusi nu atat de mult pentru entuziasti.

    • Corect, si pe mine ma deranjeaza Wi-Fi si GPS pe acel display. Sa fiu sincer, pentru mine sunt tehnologii pe care nu le-as folosi niciodata. Folosesc balansul de alb pe Auto pentru ca, am vazut ca DPP il corecteaza destul de bine. Cum trag numai RAW, e destul de ok. Doar cand folosesc flash-ul trec pe "flash" si anumite poze unde vreau eu tonul meu de culoare in imagine – grade Kelvin. La fel, se poate modifica usor din soft-uri ca Photoshop, Lightroom, DPP, Gimp sau Corel Aftershot, asta e avantajul fotografiei digitale si formatului RAW. O zi placuta in continuare!

      • Ori m-am obisnuit eu cu 5D ori inca nu am vazut 6D, dar primu parca e mai robust si mai ergonomic. Si da, 6D e undeva spre 60D.
        Procesoul lui e DIGIC V?

      • Aici s-ar putea sa fie o (alta) problema: conform comunicatului, 6D e cel mai mic DSLR Canon FF de pana acum… iar asta poate da probleme de ergonomie atunci cand e utilizat cu obiective mari, iar obiectivele FF sunt de obicei mai voluminoase…
        Da, are Digic 5+

    • Scuzati ca-mi spun opinia, sunt de parere ca 5D II e superior. Poate putin mai zgomotos la valori ISO mari, dar superior lui 6D. Batran, batran, dar daca as trece vreodata pe FF si am buget limitat as ramane la 5D II nu 6D. Are si 1/8000 si 1/200 flash sync + afisarea balansului de alb in display-ul secundar, 6D n-are toate astea. E doar marketing, scot anual aparate pentru toate buzunarele si pretentiile incat sa zapaceasca oamenii. Nu tot ce e nou e si mai bun.

    • Deocamdata si eu tind sa cred ca 5D 2 e superior. Pana la proba contrarie cel putin, pana apuc sa ma joc cu el si sa ii fac un review… Cel putin perspectiva unui body gen 60D, dar cu obiective de dimensiuni mari (Full Frame, da?) nu ma incanta

  2. A fost scos ca raspuns fortat la concurenta. Degeaba e un FF de buget daca nu detii banii pentru o lentila pe masura. Da, 5D II este cumva scos fortat de pe piata, parerea mea, de un 6D ceva mai "stangaci". Tocmai pentru ca daca 5DII ar fi continuat sa existe sigur ar fi fost un concurent serios pentru fratele lui mai mare Mark III. Pana la urma pozele bune nu le faci doar din setarile superioare ale lui Mark III (ori mai multe puncte de focus), iar despre valorile astronomice ale ISO, sa fim seriosi. Asa ca multi ar fi ales tot Mark II cu o lentila mai buna.

    • Daca eu pe 60D am un ISO 6400 utilizabil, 5D II se descurca mult mai bine decat un body pe crop (in nici 1-2% din poze n-am folosit ISO mai mare de 3200). Sunt de aceeasi parere, va fi scos fortat de pe piata incat sa imparta utilizatorii in doua categorii, spre 6D – amatori/entuziasti si spre 5D III semi-profesionistii si profesionistii. Si pana la urma rar folosim valori ISO astronomice. Sa iei 5D II sau III si sa pui un obiectiv second de 1000 lei pe el iti bati joc de aparat. In Romania inca e scump "microbul" asta, la veniturile actuale nu vad multi care ar da mai mul de 2000-2500 lei pe un obiectiv, de asta cand vad multe L-uri in trusa cuiva – WOW!!!, dar dincolo e ceva normal, orice canonist are si cateva L-uri.

    • La fel se intampla si in cazul Nikon, cu al lor D600. D700 inca se mai vindea bine si atragea cumparatorii lui D800 datorita pretului si a senzorului cu mai putini megapixeli (da, deoarece fisierele lui D800 sunt foarte mari si necesita si un calculator mai performant pentru prelucrare, deci alte investitii in plus…). Asta e marketingul din ziua de azi… 🙁

    • As vrea sa vad un DSLR FF modern cu 8-10 megapixeli, dar e un vis prea frumos, lumea cere megapixeli. Probabil va suporta mai bine si valorile ISO mari, va avea si o rafala mai mare, mai putin pretentios la obiective etc etc. Batranii 5D II si D700 mai puteau continua 2-3 ani fara probleme. Puteau reduce pretul la 1500-1800 Euro si era perfect.

  3. Teoretic ai mai multe sanse sa obtii profit mai mare din vanzarea mai multor produse mai ieftine, decat daca te bazezi pe acelasi profit din vanzarea unor produse mai scumpe. Poate si de aia pretul pentru Mark III pare putin maximizat si poate nu doar pentru Romania. Aici mai vorbim si de fiabilitatea de cativa ani buni pentru Mark II (aparatul s-a vandut bine pana acum ceva vreme), asa ca probabil Mark III nu se vinde inca spectaculos.

  4. daca noul sistem AF se prezinta decent mie personal imi ajung 11 puncte de focus mai ales ca cel central dupa cum se spune este -3 EV sensibil , cu siguranta vom vedea un file RAW mai curat cu ajutorul noului Digic 5+ … ramane de vazut , cu siguranta este o alternativa perfecta pt cine a folosit 5D mk II si nu are de gand sa treaca la varianta mk III ! Sa nu uitam ca la lansare mk II costa 2400€ !!! eu personal vad doar plusuri in favoarea noului 6D , oare cati dintre noi fac poze cu peste 1/4000sec. ??????????? etc.
    http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-6D-vs-Canon_EOS_5D_Mark_II

Comments are closed.