Lansat in vara anului trecut, Canon EOS 60D este, cel putin la prima vedere, un model ce se incadreaza intre mai vechiul 50D si varful de gama cu senzor in format APS-C, Canon 7D. Totusi, noul model redefineste clasa xxD si aduce o serie de schimbari ce il pozitioneaza in clasa aparatelor dedicate fotografilor entuziasti, mai mult decat cea a celor semi-profesionisti.

Am primit noul Canon 60D pentru teste, timp de o saptamana, si – trebuie sa recunosc – la inceput am privit acest model cu o anumita reticenta. Fiind un utilizator al „vechiului” 50D de aproape doi ani, am fost initial oarecum dezamagit de repozitionarea clasei xxD odata cu lansarea lui 60D, dar aveam asteptari mari in ceea ce priveste calitatea imaginii si functia video. Acum, avand posibilitatea de a testa personal noul model, vom vedea impreuna daca noul Canon 60D reuseste sa se ridice la inaltimea asteptarilor!

Constructie

Canon 60D
Canon 60D

Probabil, cele mai evidente modificari aduse lui Canon 60D, in comparatie cu 50D, sunt cele ce tin de reproiectarea body-ului si repozitionarea butoanelor principale. Pe scurt, Canon 60D este dotat cu un ecran LCD rabatabil (fiind primul model din gama Canon ce ofera acest sistem), pozitionarea butoanelor a fost modificata si s-a renuntat la mini-joystick-ul de pe carcasa in favoarea unui buton cu patru axe iar ecranul LCD secundar, aflat in partea de sus a body-ului, are acum dimensiuni mai mici si afiseaza mai putin informatii.

Asa cum spuneam inca de la inceput, noul Canon 60D redefineste clasa xxD si se adreseaza mai ales fotografilor entuziasti, decat celor profesionisti iar acest lucru se vede mai ales in felul in care este construit body-ului: mai putine butoane pentru functii dedicate decat la 7D iar corpul este realizat din material plastic, nu din aliaj de magneziu asa cum ne obisnuisem in seria xxD…

Totusi, aceste schimbari au dus la aparitia unui body de dimensiuni mai mici si o greutate mai scazuta in comparatie cu modelul anterior. Din punct de vedere al utilizarii, se aseaza foarte bine in mana iar butoanele sunt pozitionate intuitiv.

Fotografii cu maini mari vor avea nevoie de o scurta perioada de acomodare cu noul model de la Canon, datorita dimensiunilor mai mici ale body-ului.

Utilizare

Ecranul LCD secundar
Ecranul LCD secundar

Datorita modificarilor aduse body-ului, modul de utilizare s-a schimbat. Noul ecran LCD secundar ofera doar informatiile de baza necesare fotografierii iar butoanele pentru functii ofera acces direct la patru functii principale: ISO, modul de focalizare, modul de masurare a expunerii si modul de fotografiere (un singur cadru, rafala, timer etc).

Ce lipseste din „peisaj”? Balansul de alb! Noul ecran LCD secundar nu mai ofera, din pacate, informatii privind setarea balansului de alb iar acesta poate fi modificat doar din meniul aparatului!

Daca la Canon 50D cele patru butoane din partea superioara ofereau accesul la sase functii independente, acum butoanele nu mai au functie dubla iar modul de utilizare s-a simplificat. Acest lucru este „o bila alba” pentru Canon daca ne gandim la fotografii pentru care 60D este primul DSLR din clasa mid-level, dar si o „bila neagra” pentru cei obisnuiti cu accesul direct la functii, fara a umbla in meniu.

Un alt element important pentru a defini modul de utilizare al noului Canon 60D este disparitia mini-joystik-ului si inlocuirea lui cu butonul cu patru axe aflat in interiorul rotitei de selectie de pe spatele aparatului. Practic functionalitatile se pastreaza dar capata acum o alta forma, mai compacta, ceea ce a dus la aparitia unui buton dedicat pentru pornirea / oprirea inregistrarii video, pozitionat oarecum in locul mini-joystik-ului.

In partea din spate a body-ului exista acum si un buton nou, asa-numitul buton  „Q”, care faciliteaza accesul la setarile din meniu si la afisarea parametrilor fotografierii. Prin apasarea acestui buton in modul „Live View” se poate afisa histograma in timp real sau nivela electronica, foarte utila pentru asezarea camerei in pozitie orizontala fata de sol.

Tot din punct de vedere al modului de utilizare, trebuie amintita si mutarea butonului pentru previzualizarea campului de profunzime (DoF) de pe partea stanga pe partea dreapta a baionetei. Noua pozitie este mult mai accesibila atunci cand fotografiati in modul „portret” si este o „mutare” bine venita din partea Canon.

Calitatea imaginii

Daca din punct de vedere al constructiei body-ului si al modului de utilizare diferentele dintre Canon 50D si 60D sunt majore, din punct de vedere al rezolutiei avem o trecere de la 15 la 18 mega pixeli. Cei trei mega pixeli in plus nu inseamna foarte mult, dar calitatea imaginii a fost imbunatatita.

Canon 60D vs. 50D: Testul rezolutiei
Canon 60D vs. 50D: Testul rezolutiei

Claritatea imaginii este imbunatatita la Canon 60D, asa cum era de asteptat, dar cei 18 mega pixeli necesita obiective de calitate pentru a putea oferi nivelul de claritate maxim. Am testat ambele aparate in imaginea de mai sus cu obiectivul Canon 24-70 f/2.8 L la 50mm, diafragma f/8.

Canon 60D: Test ISO in fotografia de noapte. Click pentru zoom
Canon 60D: Test ISO. Click pt. zoom

Una din marile asteptari pe care le-am avut de la Canon 60D a fost calitatea imaginii la valori ISO ridicate. Noul senzor poate utiliza valori ISO de pana la 6400 si chiar 12800 in modul extins. Dupa cum se poate vedea si in imaginile din stanga, nivelul zgomotului de imagine la valori ISO ridicate este foarte bine controlat, fotografiile fiind utilizabile chiar si pana la ISO 3200. Imaginile nu sunt prelucrate si reprezinta fisierele JPG realizate direct de aparat.

Am testat aparatul pentru a afla nivelul zgomotului de imagine in conditii reale, exact acolo unde situatia de fotografiere impune utilizarea unei valori ISO ridicate: fotografia de noapte. Am montat aparatul pe trepied si am fotografiat aceeasi scena noctura cu toate valorile ISO pe care le poate utiliza senzorul lui Canon 60D.

Click pe fotografia alaturata pentru a vedea pozele (crop) la 100%. Fotografiile sunt neprelucrate, utilizate direct „din aparat”, cu setarea Picture Style „Standard”.

Dupa cum se poate observa, nivelul zgomotului de imagine este foarte bine controlat pana la ISO 3200 si satisfacator la ISO 6400.

Scena de noapte ce a stat la baza testului ISO este aceasta:

Canon 60D ISO 100. Click pentru zoom.

La sfarsitul acestui articol puteti downloada o parte din fotografiile utilizate in acest test ISO, la rezolutia maxima, pentru a compara mai bine nivelul zgomotului de imagine.

Canon 60D: Reproducerea culorilor cu blitz-ul integrat
Canon 60D: Reproducerea culorilor cu blitz-ul integrat

Din punct de vedere software, o serie de functii noi sunt prezente in meniul lui Canon 60D. Un set de filtre creative ofera posibilitatea fotografului de a aplica diverse efecte imaginilor direct din meniul aparatului. Printre acestea, filtrul ce imita utilizarea unui obiectiv tilt&shift pentru creeare efectului de „imagini in miniatura” este, din punctul meu de vedere, cel mai haios si mai util celor ce apreciaza acest stil de fotografiere.

Nu in ultimul rand, functionalitatile pentru prelucrarea fisierelor RAW direct din aparat ofera acces la un set de optiuni de post-procesare ce pot fi aplicate fotografiilor in format RAW, direct din aparat, fara a mai fi necesara prelucrarea imaginilor pe calculator, cu un software specializat. Desi eu consider ca majoritatea fotgografilor ce vor achizitiona modelul 60D prefera sa isi editeze fotografiile „pe monitor”, functia de prelucrare direct din camera poate fi utila celor ce nu doresc sa isi utilizeze timpul pentru post-procesarea imaginilor, desi utilizarea ei este destul de greoaie la inceput…

Reproducerea culorilor este foarte buna iar setarile balansului de alb functioneaza asa cum m-as fi asteptat. Dupa cum se poate vedea si din fotografiile de mai jos, alegerea balansului de alb produce rezultatele asteptate pentru diferitele situatii de fotografiere. Reproducerea tonurilor pielii este foarte buna in lumina naturala,  chiar si atunci cand am utilizat blitz-ul integrat pentru lumina de umplere.

Canon 60D: setarile balansului de alb
Canon 60D: setarile balansului de alb

Modul Video

Daca din punct de vedere al modului foto, Canon 60D este aproape identic cu modelul Canon 7D (si, mai nou, 600D), oferind imagini de calitate apropiata, nefiind nici mai bun si nici mai slab decat acesta, modul video va fi – probabil – functia pentru care 60D va fi cel mai bine apreciat!

Body-ul cu ecran LCD rabatabil anunta inca de la lansare faptul ca 60D este un model ce pune mai mult accentul pe functia video decat aparatele precedente din gama EOS. Canon 60D este primul aparat din gama xxD care poate inregistra filme si, totodata, primul aparat din oferta Canon dotat cu ecran LCD rabatabil. Filmele pot fi salvate in format Full HD (1080p), la 24 sau 25 de cadre pe secunda, sau HD (720p) la 50 cps. Formatul standard este 16:9, dar, optional, pot fi utilizate si alte formate sau rezolutii (1:1, 3:2 etc).

Functia video este disponibila pe rotita de selectie din partea superioara a carcasei si poate fi utilizata doar dupa selectarea modului video. Pornirea si oprirea inregistrarii se face prin apasarea butonului dedicat, iar in timpul filmarii se pot realiza si fotografii, prin apasarea declansatorului, dar acest lucru duce la intreruperea filmarii pentru aproximativ 1 secunda.

Asa cum ne-am obisnuit, functia video este disponibila atat in modul Auto cat si cel complet Manual, acolo unde toti parametrii filmarii pot fi setati de catre utilizator. Din pacate auto-focalizarea nu functioneaza permanent in timpul filmarii.Valorile ISO pot fi setate manual sau se poate utiliza functia „Auto-ISO”. Consider ca ar fi fost utile si modurile semi-automate Tv si Av (pe langa modul complet „manual” deja prezent)!

Sunetul este inregistrat mono iar nivelul poate fi setat in 64 de pasi, din meniu. Pentru sunet stereo va trebui achizitionat un sistem de inregistrare separat (de exemplu dispozitivul Zoom H1)

Mai jos este un scurt film compus din secvente pe care le-am inregistrat in perioada de test. Am lucrat in modul „manual” atat pentru parametrii filmarii dar si pentru focalizare, pentru un control mai precis asupra rezultatelor finale.

Practic, principalul atuu al lui Canon 60D in fata celorlalte DSLR-uri din gama Canon (si nu numai)  in ceea ce priveste modul de filmare il reprezinta ecranul LCD rabatabil. Daca la fotografiere utilitatea sa poate fi discutata, la filmare este de un real ajutor iar rezolutia mare, de 1.040 milioane de pixeli, ajuta focalizarea manuala. In acest moment, daca ar fi sa aleg un DSLR cu scopul de a-l utiliza in mare parte pentru filmare (din aceasta clasa), probabil as alege Canon-ul 60D, in principal datorita utilitatii ecranului LCD rabatabil.

Canon 60D are si avantaje in fata camerelor video profesionale: dimensiunea redusa si posibilitatile de control asemanatoare il transforma intr-o camera video mult mai practica si mai usor de transportat. Daca mai adaugam si faptul ca 60D este dotat cu mufa de intrare pentru microfon extern si ofera posibilitatea ajustarii nivelului sunetului manual, avem inca doua motive in plus ce il recomanda pe Canon 60D, avand si un pret mult mai mic decat al unei camere video pro!

Concluzii

Prin imbunatatirile si modificarile aduse modelului precedent, Canon 60D se adreseaza in special fotografilor entuziasti, ce doresc un aparat bine facut, cu facilitati suplimentare fata de modelele din gama entry-level, mai ales in ceea ce priveste modul de utilizare si controlul sporit. Desi Canon 60D nu este un DSLR perfect (nici unul nu este!) si poate fi criticat pentru cateva functii ce nu mai sunt prezente in comparatie cu „batranul” 50D, este totusi un aparat robust, performant si care ofera o multime de facilitati pentru utilizatorul avansat.

Daca luam in considerare pretul lui Canon 60D, mai ales in comparatie cu varful de gama 7D, avem un aparat cu un raport calitate/pret foarte bun, ce ofera practic aceeasi calitate a imaginii ca si cea oferita de Canon 7D, dar intr-un body mai compact, mai usor si cu un pret mai redus.

Canon 60D poate fi achizitionat cu obiectivul de kit 18-135mm f/3.5-5.6 IS de aici sau doar body.

Totusi, alegerea unui DSLR cu senzor in format APS-C de la Canon poate fi dificila, deoarece in prezent, atat Canon 60D cat si modelele 7D sau 600D ofera specificatii tehnice asemanatoare in ceea ce priveste calitatea imaginii, iar diferentele de pret intre cele trei sunt semnificative. Alegerea ar trebui sa se bazeze mai mult pe experienta si necesitatile fotografului (modul de operare al camerei, butoane, functii suplimentare etc), decat pe baza specificatiilor tehnice.

Ce mi-a placut la Canon 60D:

  • Nivelul detaliilor
  • Claritate excelenta (per-pixel) la ISO 100-200
  • Calitatea imaginii la valori ISO ridicate
  • Functia de filmare si controlul manual
  • Versatilitatea ecranului LCD rabatabil
  • Iesirea HDMI
  • Desi mai mic, este foarte ergonomic si confortabil in utilizare
  • Intrarea pentru microfon
  • Rotita de selectie a modurilor are un buton pentru blocare/deblocare
  • Controlul wireless integrat pentru blitz-urile Canon
  • Greutatea mai redusa decat a lui 50D
  • Reproducerea buna a culorilor
  • Posibilitatea de setare a valorii maxime pentru modul Auto-ISO
  • Mutarea butonului pentru previzualizarea campului de profunzime (DoF)

Ce ar mai putea fi imbunatatit:

  • Ecranl LCD secundar nu afiseaza setarea balansului de alb (si lipsa unui buton dedicat pentru WB)
  • Lipsa functiei de ajustare front/back focus per obiectiv
  • Butonul pentru blocarea rotitei de selectie de pe partea din spate a body-ului este dificil de folosit
  • Viteza mica de focalizare in modul live-view
  • Corpul din plastic nu ofera acelasi feeling solid precum cel din aliaj de magneziu

Galerie de imagini

Cateva imagini realizate cu Canon 60D si obiectivele Canon 24-70 f/2.8, Canon 70-200 f/4 L, Tamron 17-50 f/2.8 VC si Tamron 90mm f/2.8 macro

ISO 400, f/5.6, 17mm
ISO 400, f/5.6, 17mm
ISO 400, f/5.6, 90mm
ISO 400, f/5.6, 90mm
ISO 800, f/5.6, 70mm
ISO 800, f/5.6, 70mm
ISO 100, f/5.6, 70mm
ISO 100, f/5.6, 70mm
ISO 3200, f/5.6, 70mm
ISO 3200, f/5.6, 70mm
ISO 100, f/5.6, 126mm
ISO 100, f/5.6, 126mm

Download imagine in format RAW:

Click pentru a downloada fisierul RAW Canon 60D
Click pentru a download

Puteti downloada imaginea in format RAW pentru a testa posibilitatile de post-procesare oferite de fisierele RAW ale lui Canon 60D!

Detalii:
Obiectiv Canon 70-200 f/4 L la 70mm, diafragma  f/5.6, timp de expunere 1/1000, ISO 100

Fisierul pentru download este arhivat (.rar) si are dimensiunea de 24Mb!

Click pe imaginea din stanga pentru download.

Specificatii tehnice

Principalele specificatii tehnice ale modelului Canon 60D:

  • Senzor APS-C CMOS de 18 mega pixeli
  • Sistem de focalizare in 9 puncte tip „cruce”
  • Procesor de imagine DIGIC 4  
  • Conversie RAW 14-bit A/D
  • Fotografiere in rafala cu 5.3 cadre pe secunda
  • Sistem nou de masurare a expunerii in 63 de zone iCFL
  • Vzior optic cu acoperire 96%
  • ISO 100-6400 (pana la 12,800 in modul extins)
  • Full HD 1080p Video (NTSC / PAL)
  • Butoane noi („Q” si Video start/stop)
  • Ecran LCD de 3.0inch (7.7cm), format  3:2, 1.04 milioane de pixeli
  • Control wireless integrat al blitz-urilor Canon Speedlite
  • Nivela electronica integrata, pentru pozitionarea orizontala a aparatului fata de sol
  • Protectie impotriva stropilor de apa si a prafului
  • Procesare RAW direct din camera si filtre creative


26 COMENTARII

  1. nota 6. nu e conceput bine; unele butoane sunt greu accesibile nu sunt la indemana cum ar fi: butonul play, butonul delete si pasii ce trebuie urmati pana stergeti o poza, apoi: lipsa buton direct cu acces direct la wb, si la exposure! f grav! pe urma are filtre creative care sunt degeaba, doar denatureaza naturaletea pozei! cu clasicul obiectiv 50 mm 1.4 scoate portrete chiar aiurea, cu culori nenaturale, aberatii cromatice, etc.Sincer sunt dezamagit si il vand urgent, aviz amatorilor! Joystickul nu lucreaza bine, intre el si inelul de actionare e distanta prea mica, trebuia facut mai mare acesta functionand confuz, iar in mod live view puteti sa uitati sa pozati, dureaza f mult! nota 6 cu indulgenta…! fotograf profesionist de 20 ani!

  2. potrivit lui den, toti posesorii actuali sau viitori de Canon EOS 60D sunt sau idioti sau fraieri ;(
    ce poti invata dintr-un asemenea comentariu otravit, ca incepator, sau ca om de buna credinta care cauti referinte intr-o comunitate profesionala?!
    sau ‘cat de cat’ profesionala, cu asemenea membrii…
    scuze;

    • Nu ne putem asuma raspunderea pt continutul comentariilor dar, pe de alta parte, fiecare are dreptul sa isi exprime opinia. Fiecare judeca dupa propriile experiente anterioare, pana la urma… 🙂

  3. pt. dani: eu am pus pe hartie ceea ce am constatat, cu ce am gresit? azi am pozat aceleasi lucruri la punct fix in natura cu un 5d mark2 concomitent cu 60d; – de ce sunt f.multumit de 5dmark2 ? am aplicat setari identice si pac…pac! 60 d a pozat cu tendinte de supraexpunere iar cel din urma ”no comment” alta culoare, alta lumina…pentru cine are ochiul format, e drept! acum astept seara si fac o fotografie de noapte!nu vreau sa ma mai insel, vreau sa vad adevarul..!

    • De aceea exista setari, sa fie schimbate!
      Cum puteti sa comparati 60D cu 5D mark II, mi se pare o totala copilarie!

      Odata ce ati comparat 5D-ul cu 60D-ul ati pierdut instant din credibilitate. E u aparat nou, cu butoanele si locul lor schimbate, pentru mine 60D-ul e un aparat facut si inclinat si spre partea video, iar pe partea de video nu cred ca se va plange cineva de el, mai ales ca are si sunetul de la 5D mark II si alte setari pe care de exemplu 7D nu le are.

      • Pai cam asta am zis si noi … ca e inclinat spre partea de video, care este foarte-foarte asemanatoare cu cea a 5D-ului… Nu vad de ce nu le-am compara? Pe partea foto e alta-poveste, dar avand in vedere cele scrise in articol, mi se pare o comparatie chiar ok…

  4. Ca orice camera indiferent ca e Canon sau Nikon, important este sa te obisnuiesti cu ea, sa cunosti intradevar ce stie, si consider ca nu trebuie sa ne cramponam cu adevarat in pozitionarea unor butoane. Lucrez pe 60D, nu am avut ocazia din pacate sa lucrez pe un FF, insa cu toate astea pot zice cu tarie ca 60Dul este o camera ok, pe care daca o cunosti si sti cum lucreaza pot obtine multe de la ea. Nu o luati ca pe o comparatie, este pueril sa comparam 60Dul cu un full frame, la care dimensiunea senzorului isi pune clar amprenta pe claritatea imaginii. Va invit pe blog sa vedeti cateva poze realizate in mare parte cu 60ul si cateva cu 50ul si va veti convinge ca este o camera buna, ale carei performate insa trebuiesc cunoscute si apoi setata corespunzator. Nu o luati va rog ca ofensa sau polemica, este doar o opinie.

  5. Am Canon EOS 60D de pe 20 februarie anul curent si tin sa precizez ca ma multumeste pe deplin. Am luat grip Canon BG-E9 la el, un acumulator Canon si doi Power3000 (fara sa ma uit ca primeam cadou la grip doi). Autonomia cu doi este foarte mare, 1100-1200 cadre uitandu-ma in display la fotografii si filme intotdeauna. Ca obiective detin Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC OS HSM Macro, Tamron SP AF 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD si Canon 50mm f/1.8 II cu parasolar Lambency. Pentru macro am luat Raynox DCR-250 Macro, pentru ceea ce fac eu mi-e suficient, nu merita investitia intr-un obiectiv macro dedicat. Flash am Flash Canon 430EX II, trepied Fancier FT6906, chiar daca se spune despre el ca este util mai mult pentru filmari, eu m-am acomodat excelent cu acesta, este foarte solid (mi-am sprijinit cateva scunde corpul de aproape 90 kg in picioarele sale si nici n-a clintit), geanta Tamrac 5606-R Pro 6 Black, la care precizez ca este plina cu restul accesoriilor si maruntisurilor, ar mai intra inghesuit un obiectiv, urmaresc un Sigma 10-20 EX si sper sa incape in ea. Ca accesorii am filtru de polarizare circulara Hoya Slim Pro1 Digital 72mm, UV primit cadou la Sigma si UV cadou la 50mm. Carduri de memorie folosesc Sandisk Extreme 30mb/s HD class10 de 16 GB si backup un Sandisk mai vechi Extreme III 30 mb/s de 8 gb. Se descurca excelent in rafale RAW cu aceste carduri. 16-17 cadre fara probleme. Acumulatori la flash Sanyo Eneloop 2500 mlA, 3 seturi am luat, foarte buni, incarcator Sanyo MQR06, Photosol Digital Survival Kit Type 2, am luat kit curatare senzor deoarece am avut pe focussing screen doua puncte, aveam impresia ca-s pe senzor dar dupa ce m-am uitat cu Raynox am observat ca senzorul e curat (pana la urma Raynox e o lupa 8x). Oricum, e bun de avut in trusa (just in case). Matin M-7194-1 blenda reflexie silver/gold cu maner 82cm si Matin M-7194-4 blenda difuzie cu maner 82cm. Foarte utile la portrete.

    Probabil cei rai vor spune ca am investit in obiective third party scumpe si n-am pus un L pe el. Adevarat, dar mie nu-mi trebuie L-uri. Vorbiti multi de aberatii optice si majoritatea nici nu le vedeti. Am luat 50-ul pentru portrete si filmari. La filmari 60D-ul se descurca cel putin egal cu 5D MK II, cautati si review-uri online daca nu credeti. Cu 50-ul mai rateaza cadre, e ceva de la obiectiv ce nu place lui 60D, au patit-o mai multi. Dar sunt foarte multumit, nu e sensibil cum se zice, am apucat aparatul de el fara sa-mi dea emotii. Zgomotos? Fiti seriosi, piuitul de la confirmare focus se aude mai tare decat motorasul. Ce daca este cu perii colectoare? Pe cine incurca acel zgomot aproape insesizabil?! Tamron-ul e o minunatie de obiectiv, silentios, rapid in focus, sharp si solid. Sigma este mai wide decat un obiectiv kit, bokeh mai frumos, este silentios, rapid in focus sau chiar foarte rapid si sharp. Display-ul mobil este "o delicatese" la filmari si fotografii de precizie (cand nu-ti permiti sa ratezi cadre). Corp din plastic/compozite? Ce conteaza? Dumnezeule! Nu va luati aparat foto sa bateti cuie cu el sau sa-i dati foc (Kay de la digitalrevcom a facut un astfel de review unde 400D-ul s-a descurcat exemplar pe langa D70 de la Nikon). Deci, plasticul rezista! Este foarte ergonomic, am vrut D7000, le-am avut in mana fara grip pe ambele, nu mi-a placut, era prea patratos D7000, inafara de asta grip-ul sau mi-ar fi dat emotii, nu-mi place sistemul de prindere. Apoi am urmarit Pentax K-5, daca n-ar fi fost intalnit des un defect numit "mirror flop" as fi luat K-5. Asa am ramas la 60D. Vizorul este o bijuterie fata de alte aparate pe crop, doar vizorul lui 7D este mai bun deoarece cuprinde 100% cadrul, in rest aratati-mi altul mai mare si mai luminos. Se descurca decent la ISO 6400, poate D7000 i-ar fi dat putina clasa la valoarea asta, dar cine trage cu ISO 6400? Mai mult de 2000-2500 nu aveti nevoie in 99% din situatii. Poate la filmari, dar dupa cum am spus, se descurca admirabil. Atat poze cat si filmari veti vedea pe profilul meu de Facebook. Cu un 10-20 mi-as completa trusa si nu mai am nevoie de nimic. Sunt foarte multumit de aparat, mai am doi prieteni tot cu 60D care spun acelasi lucru. Eventual un microfon Azden sa mai pun pe el, pentru filmari.

  6. @den: probabil esti vreun nikonist rautacios care habar nu are cu ce se mananca fotografia. Pune mana pe un 60D, pentru ca eu nu cred ca ai asa ceva si apoi comenteaza. Sa ai 60D si sa vrei upgrade inseamna ca vrei sa treci pe Full Frame. Si in niciun caz eu cel putin, nu l-as da pe un 5D MK II. D800 de la Nikon ma cam lasa rece, se rupe in figuri cu rezolutia de 36 megapixeli dar nu e peste 5D MK III (si da, am fost de partea Nikon odata).

  7. pt un fotograf profesionist orice camera e buna…el face poza , nu aparatul. produsul final se numeste fotografie, nu ce corp de metal are, cati pixeli in plus, ca are butonul mai jos, ca e mai greu, etc.

Comments are closed.