Desi am publicat saptamana trecuta articolul comparativ intre Canon 600D si Nikon D5100, am considerat ca este necesar si un review dedicat modelului 600D, cel mai nou DSLR din oferta Canon.
Fara a repeta ce am scris in articolul respectiv, vom trece in revista principalele calitatii dar si aspectele ce ar mai putea fi imbunatatite ale noului Canon 600D. Va recomandam sa parcurgeti si articolul amintit mai sus, deoarece este mai detaliat si veti gasi informatii ce completeaza acest test.
Prima impresie
Primul „contact” cu noul DSLR al producatorului japonez a fost momentul cand am primit aparatul pentru teste. Am avut ocazia sa testam DSLR-ul Canon 600D cu obiectivul de Kit, 18-55 f/3.6-5.6 IS II.
Ce este in cutie? Pe langa body si obiectivul de kit, in cutie se gasesc: cureaua de umar, acumulatorul, incarcatorul pentru acumulator, un cablu mini-USB si unul Audio/Video, alaturi de CD-ul cu software si certificatul de garantie internationala. Manualul de utilizare este disponibil pe CD-ul care insoteste acest kit.
Kit-ul este ambalat in stilul clasic Canon. Echipamentele sunt bine protejate la transport iar body-ul si obiectivul de kit au parte de o protectie suplimentara, in cutie.
Inca din primele momente am remarcat faptul ca noul 600D are un body sensibil mai mare decat al modelului precedent, lucru bun din punct de vedere al unui fotograf cu maini mari. Al doilea aspect care nu putea fi trecut cu vederea il reprezinta prezenta ecranului LCD rabatabil, mostenit de la modelul lansat in vara anului trecut, Canon 60D (review aici). Ecranul LCD nu este singurul aspect preluat de la modelul mai avansat, atat senzorul de imagine de 18.1 mega pixeli cat si sistemul de masurare a expunerii fiind de asemenea mostenite de la acesta.
Constructie
Canon 600D are un body construit din policarbonat, cu un finisaj asemanator modelului Canon 60D. Este un aspect pozitiv deoarece aparatul ofera practic acelasi feeling in utilizare ca si modelul mai scump, bineinteles fara sa vorbim aici de elementele de control suplimentare care se regasesc pe body-ul lui 60D.
Desi, la prima vedere, lui Canon 600D ii lipsesc butoanele suplimentare de control al parametrilor fotografiei (Balans de alb, ISO, etc – in comparatie cu 60D), de fapt acestea sunt prezente sub forma butonului in patru axe de pe spatele body-ului. Astfel, fotograful are acces rapid la aceste setari si, mai mult decat atat, butonul dedicat pentru modificarea valorii ISO permite efectuarea setarilor necesare chiar si fara a indeparta aparatul de ochi. Acesta va fi, probabil, un aspect foarte apreciat de fotografii avansati, care prefera un body care sa le permita modificarea setarilor cu usurinta.
Utilizare
Am inceput practic sa prezentam modul de utilizare chiar in paragraful de mai sus, prezentand modul de lucru al butoanelor pentru acces rapid de pe spatele aparatului. Totusi, Canon 600D ofera mai mult de atat!
In partea din spate a body-ului exista acum si asa-numitul buton “Q”, care faciliteaza accesul la setarile din meniu si la afisarea parametrilor fotografierii. Prin apasarea acestui buton in modul “Live View” se poate afisa histograma in timp real sau nivela electronica, foarte utila pentru asezarea camerei in pozitie orizontala fata de sol.
Calitatea imaginilor, ISO, balansul de alb si sistemul de focalizare
Asa cum am amintit si in introducere, Canon 600D este dotat cu acelasi senzor de imagine ca si modelul mai performant 60D si chiar 7D. Din acest punct de vedere, calitatea imaginilor este foarte asemanatoare cu cea a modelului 60D, fotografiile oferind o calitate atat de apropiata incat puteam sa luam imaginile de test de la Canon 60D si sa le atasam acestui articol, pentru ca, practic, rezultatul era acelasi! 🙂
Dar, cum acest lucru nu ar fi fost relevant, am testat modelul 600D in conditii de iluminare scazuta, pentru a afla performantele in functie de setarile ISO:
La sfarsitul acestui articol puteti downloada o parte din fotografiile utilizate in acest test ISO, la rezolutia maxima, pentru a compara mai bine nivelul zgomotului de imagine.
Ce se poate observa?
Calitatea imaginilor este foarte buna intre ISO 100- 800. De la ISO 1600 in sus, nivelul zgomotului de imagine creste, dar acesta poate deveni o problema abia la ISO 3200 sau 6400. Chiar si asa, nivelul zgomotului de imagine la ISO 3200 este relativ bine controlat, Canon 600D oferind imagini mai mult decat utilizabile. De remarcat faptul ca daca fotograful alege formatul RAW, in post-procesare se pot obtine imagini cu o calitate chiar mai buna decat ceea ce ofera aparatul standard, in modul JPEG.
Balansul de alb
Asa cum era de asteptat, Canon 600D se poate lauda cu un sistem de evaluare al balansului de alb foarte bine pus la punct si care ofera rezultate foarte bune in majoritatea conditiilor foto. Singurele probleme pe care le-am intampinat au fost la fotografia de interior, acolo unde lumina provenea de la becuri „economice” iar balansul de alb automat a oferit rezultate mai slabe decat ne-am fi asteptat. Dar, per total, balansul de alb automat se comporta bine, in peste 90% din situatiile foto.
Reproducerea tonurilor pielii este foarte buna in lumina naturala, chiar si atunci cand am utilizat blitz-ul integrat pentru lumina de umplere.
Sistemul de masurare a expunerii
Sistemul de masurare a expunerii in 63 de zone a fost preluat de la modelul Canon 7D si ofera imagini echilibrate, cu o expunere corecta, chiar si in conditii de iluminare dificila.Canon 600D permite compensarea expunerii cu pana la 5 trepte fata de setarile standard alese de aparat, dar in perioada de test nu am utilizat aceasta functie decat strict pentru teste, pentru ca sistemul de masurare automat a oferit rezultatele asteptate, de fiecare data.
Focalizarea automata a oferit rezultate consistente in perioada de test, chiar si in conditii dificile de iluminare (de exemplu, in contra-lumina) sau in zone cu contrast scazut. Desi multi fotografi considera ca in modul Live View aparatele entry-level de la Canon focalizeaza prea lent, in practica se poate observa o imbunatatire a timpului de focalizare la Canon 600D, dar chiar si asa, ofera o vitezam de focalizare decenta in modul Live View si foarte buna in rest.
Filtre si efecte software
Din punct de vedere software, o serie de functii noi sunt prezente in meniul lui Canon 600D. Un set de filtre creative ofera posibilitatea fotografului de a aplica diverse efecte imaginilor direct din meniul aparatului. Printre acestea, filtrul ce imita utilizarea unui obiectiv tilt&shift pentru creeare efectului de “imagini in miniatura” este, din punctul meu de vedere, cel mai interesant si mai util celor ce apreciaza acest stil de fotografiere. Asa cum era de asteptat, aceste filtre reprezinta un punct de plecare pentru cei ce vor sa experimenteze efecte creative in fotografie, dar nu ofera aceleasi performante si posibilitati de setare ca atunci cand sunt aplicate cu ajutorul unui program de editare foto dedicat (de exemplu Adobe Photoshop).
Modul video
Functia de filmare capata o noua forma datorita noului ecran LCD rabatabil, introdus in gama Canon odata cu modelul 60D si „mostenit”, acum, si de Canon 600D.
De ce ecran LCD rabatabil? Ecranul LCD rabatabil poate parea inutil, la prima vedere, pentru fotografiat. Totusi, prezenta sa este mai mult decat justificata atunci cand utilizati aparatele pentru filmare (sau atunci cand fotografiati de pe un trepied care nu ofera inaltimea necesara).
Canon 600D ofera exact acelasi mod Video ca si modelul 60D, oferind practic aceleasi functionalitati si un meniu asemanator: un alt punct forte al lui Canon 600D, un DSLR mai ieftin decat cel amintit mai sus.
Functia video este disponibila pe rotita de selectie din partea superioara a body-ului si poate fi utilizata doar dupa selectarea modului video. Pornirea si oprirea inregistrarii se face prin apasarea butonului dedicat, iar in timpul filmarii se pot realiza si fotografii, prin apasarea declansatorului, dar acest lucru duce la intreruperea filmarii pentru aproximativ 1 secunda.
Asa cum ne-am obisnuit, functia video este disponibila atat in modul Auto cat si cel complet Manual, acolo unde toti parametrii filmarii pot fi setati de catre utilizator. Din pacate auto-focalizarea nu functioneaza permanent in timpul filmarii.Valorile ISO pot fi setate manual sau se poate utiliza functia “Auto-ISO”. Sunetul este inregistrat mono iar nivelul poate fi setat in 64 de pasi, din meniu. Pentru sunet stereo va trebui achizitionat un sistem de inregistrare separat.
Mai jos este un scurt film compus din secvente pe care le-am inregistrat in perioada de test, (din pacate) fara a utiliza un trepied.
Autonomia bateriei
Conform specificatiilor oferite de producatori, Canon 600D ofera o autonomie de 440 de cadre la o singura incarcare a acumulatorului. In perioada de test am utilizat aparateul intensiv si nu am intampinat probleme de autonomie.
Format fisiere, conectivitate si stocare
Fotografiile pot fi inregistrate in format JPG, RAW sau RAW + JPG simultan. Sunt disponibile trei rezolutii (18 mega pixeli, 9 si 5 mega pixeli) si trei nivele de compresie. Filmele sunt inregistrate in format MOV (HD H.624) iar durata maxima de inregistrare video este de 20 de minute sau 4GB.
Canon 600d este dotat cu un singur slot pentru carduri de memorie SD/SDHC. Pentru rezultate optime, mai ales in ceea ce priveste inregistrarea secventelor video, este recomandata utilizarea cardurilor SD “Class 10″ care ofera o viteza de scrire suficient de mare.
Din punct de vedere al conectivitatii, aparatul ofera conectori USB, Audio/Video si HDMI, alaturi de un conector pentru microfon extern .
Preturi
In momentul scrierii acestui articol, Canon 600D cu obiectivul de kit 18-55 f/3.5-5.6 are un pret orientativ de 3800 RON.
Verificati cele mai noi preturi si oferte speciale aici:
Concluzii
Canon 600D este un DSLR entry-level, care are cel putin doua atuuri importante: calitatea imaginii si functia video! Ambele ofera performante asemanatoare cu DSLR-urile mai avansate, Canon 60D si Canon 7D, iar din acest motiv – avand pretul cel mai redus dintre toate trei – Canon 600D are si un raport calitate-pret foarte bun. Cu un meniu prietenos si bine structurat, dotari preluate de la aparatele mai performante si o multime de posibilitati de setare, Canon 600D poate fi aparatul perfect pentru orice fotograf entuziast sau semi-profesionist care doreste o camera foto performanta si eficienta. Fotografii profesionisti pot gasi in Canon 600D un aparat de „back-up” care poate face fata cu succes celor mai diverse situatii de fotografiere.
Canon 600D poate fi achizitionat atat in kit cu obiectivul 18-55 f/3.5-5.6 dar si doar body.
Asa cum am mai amintit si in alte articole, in prezent alegerea unui DSLR cu senzor in format APS-C de la Canon poate fi dificila, deoarece atat Canon 60D cat si modelele 7D sau 600D ofera specificatii tehnice asemanatoare in ceea ce priveste calitatea imaginii, iar diferentele de pret intre cele trei sunt semnificative. Alegerea ar trebui sa se bazeze mai mult pe experienta si necesitatile fotografului (modul de operare al camerei, butoane, functii suplimentare etc), decat pe baza specificatiilor tehnice!
Nota Clubul Foto: 8.5/10
Bile albe:
- posibilitati de setare extinse
- rezolutie foarte buna (per pixel)
- Inregistrare Full HD 1080pi
- finisaj si constructie de calitate
- setari avansate pentru fotografii entuziasti
- posibilitati de control wireless al blitzurilor de studio
- controlul manual al parametrilor filmarii si al nivelului sunetului (in 64 de trepte)
- ecran LCD rabatabil
- utilizare rapida, butoane pt majoritatea functiilor importante
Bile negre:
- functia “help” nu este de loc intuitiva
- rotita de selectie de langa declansator face mai mult zgomot decat este cazul
- meniul (ecranul “Q”) necesita o perioada de acomodare
- focalizarea in modul “Live View” este foarte inceata
- functia de filmare este accesibila pe rotita de selectie
- modul “Auto” nu ofera suficiente informatii despre deciziile pe care le face aparatul
- functia de procesare RAW direct din camera ofera putin optiuni de personalizare
Canon 600D este recomandat pentru:
- fotografii entuziasti care cauta un aparat cu multiple posibilitati de setare
- fotografii profesionisti care cauta un body de back-up
- cei care doresc un DSLR compact, dar cu functionalitati de la DSLR-urile din gama superioara (Canon 60D)
Canon 600D este mai putin recomandat pentru:
- cei ce doresc sa fotografieze exclusiv in modul “auto”
- cei care doresc multe efecte software, direct din aparat
Galerie de imagini cu Canon 600D
Download fisier RAW (.CR2)
Puteti downloada imaginea alaturata, in format RAW (CR2), pentru a testa posibilitatile de post-procesare oferite de fisierele RAW ale lui Canon 600D!
Atentie: Este necesar un program de editare foto compatibil fisierele RAW ale noului DSLR Canon 600D!
Fisierul pentru download este arhivat (.rar) si are dimensiunea de 28Mb!
Click pe imaginea din stanga pentru download.
Specificatii tehnice
Specificatiile tehnice, pe scurt:
- Senzor CMOS de 18 mega pixeli
- Mod auto inteligent (Auto Scene Selection, Auto PictureStyle)
- Filmare la rezolutie Full-HD
- Ghid de utilizare direct pe ecran
- Fotografiere in rafala cu 3.7 cadre pe secunda
- Sistem de focalizare cu 9 puncte AF
- Ecran LCD rabatabil, cu rezolutie de 1,040k si diagonala 3 inch
- Filtre creative
- Control wireless al blitzurilor Canon SpeedLite
- Expunere realizata iFCL in 63 de zone
– cel mai important lucru pt care nu s-a dat bila neagra este ca declanseaza poza la un timp mai lung decat 60 D. Aceasta este principala deosebire clara atunci cand tragi cu 60d si apoi cu 600d ! le am pe ambele aparate! apoi in comparatie cu 60d, imediat observi ca pe nocturna calitatea imaginii scade mult! deci inca o bila neagra f importanta! si a treia bila neagra este data de faptul ca nu afiseaza in cifre nivelul bateriei ca la 60d si ca ea tine doar cca 400 declansari fata de 60d la care tine 1100 declansari. Si daca montezi un grip, cu 2 acumulatori, tot nu pozezi cat la 60d cu un singur acumulator! si inca o bila neagra, grava! tot ce se vinde 600d in romania, nu au functia picture bridge! desi e specificata in manual! incercati sa vedeti! foart grav, imi pare rau, dar specialistii in comentarii sunt foarte sumari…!
great!!!!
Buna dimineata. Am gasit site-ul dvs. mai devreme in timp ce cautam informatii despre acest aparat. As dori sa va intreb si eu cateva aspecte legate de el, care nu au fost surprinse in review ( nu spun ca era nevoie ).
1. Poti face sa zicem un scurt metraj cu acest aparat? Calitatea filmari in 1080p este suficient de buna?
2. Si o alta intrebarea, legata de sunet, ati spus in articol ca pentru sunet stereo trebuie sa atasam un microfon. Jack 3.5 mm? E ok cu o lavaliera?
Si ca un sfat daca imi puteti oferi. Cum pot filma un scurt metraj cam ce microfon extern ati recomanda? Daca aveti astfel de cunostinte bineinteles.
Multumesc frumos.
Salut,
Da, Canon 600D este capabil sa inregistreze filme de scurt metraj. Si face asta chiar foarte bine. Inregistreaza la aceeasi calitate cu 7D. Daca lavaliera are jack 3.5mm e ok, se poate utiliza cu 600D-ul. Ca microfon extern am avut la teste doua modele de la Zoom, care sunt foarte foarte ok si au preturi bune. Vezi aici testele: https://www.clubulfoto.com/zoom-h1-review/ si https://www.clubulfoto.com/zoom-h4n-review/
Sincer, iti recomand modelul H1, pt ca are un super-raport calitate/pret, e foarte mic si poate fi folosit si la evenimente, reportaje etc.
Am citit articolul si multumesc pentru raspuns. Totusi eu am o dilema ca sa zic asa :)). Acesta inregistreaza sunetul independent de camera, nu?
Cat de bine este in concordanta sunetul cu filmarea, daca il pun de exemplu pe masa eu stau pe scaun si filmez de la 3 metri. Sunetul inregistrat este la fel cu miscarea buzelor? Cam asta m-ar interesa, multumesc mult pentru raspuns si faceti in continuare treaba cu site-ul ca o faceti foarte bine.
Si ca era sa uit, un obiectiv bun pentru filmare, ce mi-ai putea recomanda?
Are motor de stabilizare a imagini in body ?
Care este mai bun intre D5100 si 600D ?
stabilizare in bdy-ul camerei (pe senzor) nu vei gasi nici la Canon si nici la Nikon (indiferent de model).
Am testat si 600D si 5100. Daca vrei o parere despre care e mai bun te invit sa citesti concluziile de aici https://www.clubulfoto.com/canon-600d-sau-nikon-d5100/
salutare calin!ok stiu ca aici e vb despre canon si nikon dar as vrea sa imi spui o parere despre Pentax k5 si ce e cu problema aia de mirror flop.? a fost pe ceea ce a iesit printre primele sau persista? multumesc anticipat!!!
Salutare
Nu am foarte multe info despre Pentax K5 dar am un preieten care are unul si e foarte multumit de aparat. Din cate stiu nu a avut probleme de genul mirror flop.
Cu 600D am tras 800 de fotografii si inca mai era baterie! Deci, de douya ori mai mult fata decit a zis " dank" si cum ar putea sa fie calitatea imaginii mai rea in comparatie cu 60D daca e exact aceeasi matrice?
salut. vreau sa-mi iau primul dslr, si nu stiu ce sa aleg….am vazut e f64 la romotie un nikon d3100(http://www.f64.ro/products/description/Nikon_D3100_negru_dublu_kit_18_55mm_VR-55_200mm_VR-geanta_Nikon_CF_EU05-card_Sandisk_SDHC_8GB_Extreme_Video_30MB_s-cabluri_HDMI-USB/index.html) cu doua obiective si ce mai are el… si un canon 600d(http://www.f64.ro/products/description/Canon_EOS_600D_kit_EF_S_18_55mm_f_3_5_5_6_IS_II-18_MPx-LCD_3_inch-3_7_fps-LiveView-filmare_Full_HD/index.html?bid=1004)….stiu ca sunt din categorii diferite si ca e o diferenta intre ele, dar ca primul aparat ce mi-ati recomanda? ms anticipat
salut, chiar daca vorbim de "primul aparat" sau nu, ti-as recomanda sa iei modelul care ti se pare mai performant. intre cele doua eu as alege 600D, dar asa cum ai observat si tu nu pot fi comparate direct deoarece sunt clase diferite.
am si eu un 600d nu.l cunosc prea bine ca nu am mai avut un dslr…si as dori sa stiu la ce trbuie sa umblu pt. a avea o fata mai vie ca mi se pare ca bate spre galben putin.i fata persoanei fotografiate si sa fie mai luminoasa..eu trag pe Program AE deoarece mi se pare mai usor de utilizat in functie de situatie
cred ca trebuie sa verifici daca balansul de alb este pe auto, iar apoi eu personal merg pe standart + plus ceva pe la contrast si sharpnes. culorile sun destul de bune pe 0. jocate si fa ceva teste ca o rezolvi in cateva cadre.
Intrebare:
Eos 600d sau Eos 60D?Sunt incepator detin un 1000D si vreau ceva care sa-mi fie de folos si peste ceva timp dupa ce ma mai perfectionez
60D in cazul asta 🙂
canon 600d are nivela electronica?poate al altora ca al meu nicicum:)) cred ca e o greseala…
DEZAMAGIRE TOTALA produs nou si dupa nici doua luni probleme cu senzorul, trei pixeli morti.Ma asteptam la mai mult de la Canon. Sincer imi pare rau ca am renuntat la achizitionarea unui Pentax K30 in favoarea unui Canon 600D pe care deja am fost nevoit sa il trimit in Service.
Noroc cu un Service de treaba din Bucuresti ca a spalat rusinea celor de la Canon si mi-a inlocuit senzorul.
Salut Calin.am un canon 600d, fiind primul meu dslr. am observat ca atunci cand folosesc toate punctele in focus,50 % din fotografii nu sun la fel declare cum sunt cele facute cu punctul central de focus. nu trebuia sa fie exact invers ?
E normal sa fie asa. Cand folosesti toate punctele de focus (pe Auto … cum ar veni) aparatul face focusul acolo unde crede el ca este subiectul… si de multe ori greseste. Acesta este motivul pentru care cu DSLR-ul eu ( si cam toti fotografii avansati) folosesc doar punctul central de focus (sau doar unul dintre puncte, selectat in prealabil manual). Tehnica cea mai simpla este sa folosesti un singur punct (cel central), sa focalizezi si apoi sa reincadrezi, inainte de a apasa complet butonul declansator.
multumesc de scoaterea din ceata.am multe de invatat, iar de la tine am invatat destule. cu stima !
Ce va plac atit de mult la conon ? Am cumparat un conon 600d si in toiul zilei la ISO 400 a scos zgomot de imagine . Si mai ardea si pozele . Am avut posibilitatea de al returna .
am un 600d si sunt multumit. la ios 400 nu cred ca a facut galagie datorita lui….
Pana la canon 600d nu am avut posibiitatea sa folosesc un DSLR . Am returnat aparatul si am luat un nikon d5100 . Acesta nu are zgomot de imagine si nici nu arde pozele asa cum face canon.
Invata sa fotografiezi si mai vorbim. Unde dracu ai mai vazut sa fotografiezi ziua cu iso 400. Mai invata sa folosesti si aparatul. Canon e pentru profesionisti iar Nikon pt. incepatori si mai ales pentru cei ce invata sa fotografieze si nu vor sa-si bata capul sa invete fotografia.
E de ajuns ceea ce ai.
In manualul de utilizare scrie exact ceea ce vrei tu. Dar: – 1. pentru o fata mai galbena la modul manual setezi tonurile de culoare la dreapta extrema + , la – fata iese mai rosiatica, saturatia la + 1 si contrastul la mijloc sau + 1 . totul pe programul portret manual
Poate e made in Taivan sau Vietnam nicidecum Japan
Buna, stiu ca e un articol vechi, dar ma intereseaza aparatul si vroiam sa pun o intrebare… filmeaza doar 20 de minute continuu sau 20 de minute cu totul, chiar cu pauze intre cadre? Mersi.
20 minute continuu. Daca faci opresti dupa 20 de minute si pornesti inregistrarea din nou, merge inca 20… si tot asa.
Mersi mult.
Din pacate datele aceste nu sunt corecte si va explic de ce.
Okay ca scrie 29 min sau 4 GB, dar daca filmezi in full HD 1980*1080, atunci inregistrarea se opreste dupa cca 11-12 minute. De ce ?
Fiindca fisierul atinge valoare maxima de 4 GB. Din pacate sistemul e asa proiectat incat procesorul nu stie sa trateze fisiere mai mari decat 4 GB. Problema de adresare de memorie…
Eu am un 600D si il folosesc pt. filmare. Cuun singur cons. secvente mai scurte deacat 11-12 minute…
LA CANON 600d CONTEAZA FOARTE MULT SI OBIECTIVUL, ASTA NU SE IN CONSIDERATIE CAND VORBIM DE CALITATEA IMAGINII ? oBIECTIVUL DE CHIT E BUN DAR ISI FACE TREABA DOAR ATAT, IN REST CAND VORBIM DE TONURI DE CULOARE E BINE SA SCHIMBAM OBIECTIVUL CU UNUL PROFESIONAL SI CEVA MAI LUMINOS, 2.8 SAU 1.6 SI VOM VEDEA MULTA DIFERENTA , MAI ALES LA PORTRETE
Cand am ales sa filmez , am intampinat o problema. Filmul mi se inchide in max 4 secunde , nu tine mai mult , am memorie am card 32GB , nu este o problema de la card , am incercat cardu si pe alte aparate , merge . Ma puteti ajuta?