Canon 5200mm F14 este, cu siguranta, cel mai mare super-teleobiectiv fabricat vreodata pentru aparatele foto SLR. Cu o distanta focala de 5200mm (da!) si o deschidere a diafragmei f/14, obiectivul a fost proiectat – cel mai probabil – in scopuri militare. Cert este ca acest obiectiv exista si este in posesia unui colectionar, in ciuda faptului ca a fost construit intr-o serie (extrem de) limitata.

Canon 5200mm f/14 poate fi utilizat impreuna cu orice aparat SLR/DSLR cu montura Canon EF. Astfel, pe un DSLR cu senzor in format redus (APS-C), distanta focala echivalenta devine 8320mm, iar pe o camera de filmat Canon XL HD, avem o distanta focala echivalenta a 1000x (37.000 mm). (ca o comparatie, conform Wikipedia, telescopul Hubble are o distanta focala de 55.000mm)

Sincer nu stiu cat ar costa acest obiectiv 5200mm f/14, dar cel mai mare obiectiv Canon pe care l-am gasit eu in magazinele foto de la noi este acesta: Canon 800mm f/5.6 L IS care vedeti si voi cat costa …

Exemplele din filmul de mai sus sunt simulate (normal, obiectivul are distanta focala fixa si nu se puteau obtine fotografii la distante focale intermediare).

Conform unei brosuri tiparita de Canon, obiectivul a fost construit pentru a fotografia obiecte aflate la distante de pana la 30 km de fotograf. Hai s-o zicem: cu toate telescoapele si observatoarele astronomice existente, era clar ca acest „gadget” nu a fost construit pentru a fotografia luna! 🙂

Obiectivul are un stativ propriu (deoarece „trepied” nu poate fi numit), capabil sa suporte cele 100kg greutatea proprie a obiectivului. Diafragma este fixa (f/14), iar pentru controlul cantitatii de lumina se folosesc o serie de filtre ND incorporate care sunt echivalente inchiderii diafragmei pana la f/22. Obiectivul este un catadioptru cu focalizare manuala, ceea ce inseamna ca distanta focala este obtinuta cu ajutorul unor oglinzi si elemente optice speciale pentru magnificatie. Astfel, dimensiunile fizice ale obiectivului au fost reduse la maxim (1.9 metri lungime si 0.5m diametru).

Kata, Manfrotto, ii gasim o geanta in care sa il luam pe munte? Dar un trepied? 🙂

Specificatii tehnice:

• Distanta focala: 5150mm
• Distanta minima de focalizare: 120 de metri
• Dimensiuni: 500mm x 600mm x 1890mm
• Greutate: 100kg fara soclu.

 

6 COMENTARII

Comments are closed.