In aceasta seara s-a lansat Canon 1D X Mark II in Romania. Am fost la evenimentul organizat de Canon Romania si am putut testa (in anumite limite, despre care va spun mai jos), noul flagship al niponilor. Cum se descurca si care sunt primele impresii? Va povestesc acum!
Canon 1D X Mark II in Romania
Breaking news! Glumesc… 🙂 Ca sa va captez atentia, sa incepem cu un video: iata cum ‘se aude’ Canon 1D X Mark II atunci cand ‘trage’ in rafala, cu 14 cadre pe secunda!
Pe scurt, pentru cei care au „deschis televizorul” mai tarziu, Canon EOS-1D X Mark II este construit in jurul unui senzor CMOS Full Frame de 20,2Mpx si integreaza doua procesoare DIGIC 6+, care permit atat fotografierea cu o cadenta maxima de 16 cadre pe secunda dar si inregistrarea secventelor video la rezolutie maxima 4K (4096 x 2160px) cu un framerate de 60fps. Este noul varf de gama al aparatelor foto DSLR Canon si va ramane asa pentru urmatorii cativa ani.
Iata cateva aspecte cheie cu care se lauda noul Canon 1D X Mk II:
- Senzor CMOS nou, de 20.2 Mpx, Full Frame
- Fotografiere in rafala cu pana la 14 cadre pe secunda, cu AF activ
- In modul Live View, poate inregistra maixm 16 cadre pe secunda
- Buffer de pana la 170 de cadre la rezolutie maxima RAW pentru fotografierea continua, in rafala
- AF activ si in timpul filmarii, gratie noului sistem de focus-tracking care combina tehnologiile Dual Pixel CMOS AF si Movie Servo AF
- Are 61 de puncte de focalizare, din care 41 sunt de tip “cruce”, cel central fiind sensibil pana la -3EV la F/8
- Pentru prima data in gama PRO de la Canon, noul 1D integreaza un ecran LCD sensibil la atingere (rezolutie 1,62Mpx, diagonala 3,2 inch)
- Stocarea fotografiilor si a secventelor video se face pe carduri de tip CFast 2.0, pentru care aparatul are un slot (si inca unul CF standard)
- Unitatea de procesare este asigurata de doua procesoare DIGIC 6+
- Fotografierea in rafala este imbunatatita gratie sistemului nou de focus-tracking pentru fotografii si video, EOS Intelligent Tracking and Recognition AF
- Inregistrarea secventelor video se face acum la o rezolutie maxima de 4096 x 2160px, adica video 4K @ 60fps
- La rezolutie Full HD, aparatul poate inregistra secvente video cu un framerate de maxim 120fps, fiind potrivit si pentru secvente slow-motion
- Intrare microfon, iesire audio (jack)
- Iesire video necompresata prin HDMI (doar la rezolutie Full HD, nu si 4K)
- Un plus de rezolutie si claritate a imaginilor, gratie noii tehnologii Digital Lens Optimizer
Mai multe detalii despre noul Canon 1D X Mark II puteti citi aici.
Cum se comporta in test?
Trecand acum la partea ‘practica’ a acestui articol (daca pot spune asa), sa va povestesc care sunt primele impresii alaturi de noul 1D X Mark II, acum ca am avut ocazia sa il tin in mana si sa il folosesc.
De la inceput trebuie sa va spun: ca si la alte lansari Canon, si de data aceasta aparatele puse la dispozitie pentru demo au fost sigilate. Ce inseamna asta? Ca nu am putut utiliza cardurile de memorie proprii pentru a va putea arata fotografii. Aparatele au fost sample-uri de pre-productie, asadar calitatea imaginilor este posibil sa difere, mai mult sau mai putin seminificativ, in varianta finala, comerciala. Asadar, daca va asteptati sa vedeti acum imagini hi-res la valori ISO astronomice, nu am cum sa va arat. Desi locatia in care s-a desfasurat evenimentul de azi sau – mai bine zis – iluminarea ei, a fost extrem de buna pentru a face teste de ISO. 😉
Asadar, sa trecem la ce ne intereseaza. Care sunt primele impresii despre Canon 1D X Mark II dupa ziua de azi:
- Primul lucru pe care l-am testat a fost sistemul AF. Am profitat de lumina mai mult lipsa din locatie pentru a forta aparatul sa focalizeze in bezna aproape totala. Rezultatul? Focus-lock in cateva zecimi de secuna secunda, in bezna aproape totala! De fiecare data… si l-am testat asa de vreo 20 de ori.
- Al doilea aspect care m-a interesat: focalizarea in Live View, folosind tehnologia Dual Pixel AF pentru prima data implementata pe un aparat din gama 1D. Rapid si fara ezitari. Nici nu se compara cu focalizarea in Live View a aparatelor din gama mid level, care, stim cu totii, nu exceleaza in rapiditate. Cu 1D X focusul in Live View, chiar si in conditii de lumina slaba cum am avut azi, focalizarea se facea sub o secunda.
- Al treilea aspect testat: ecranul sensibil la atingere, care permite alegerea punctului de focus in modul Live View. E sprinten si rapid, facand trecerea usor de la un plan de focus la altul, prin simpla atingere a unei alte zone de pe ecran. Am incercat sa fac si un video, sa vedeti despre ce e vorba (scuzati totusi calitatea video-ului… revin cu unul mai bun cand voi primi aparatul la teste):
- Al patrulea aspect pe care l-am urmarit: am intrat in meniu si am redescoperit functiile si posibilitatile de personalizare pe care le stiam de la 1D X. Totusi si aici sunt ceva diferente, meniul fiind acum ceva mai bogat in optiuni, inclusiv pe partea de video, asa cum era si normal.
- Al cincilea aspect – si ultimul pana apuc sa fac un review mai complet aparatului, in care sa pot sa utilizez si cardul de memorie – calitatea imaginilor: la prima vedere, atat cat am putut sa vad pe ecran, calitatea fotografiilor la ISO mare si foarte mare (inclusiv valoarea maxima, ISO 51.200) este peste cea oferita de predecesorul sau, cu aproximativ 25%. Probabil nu atat de evidenta la valori ISO reduse, dar – de exemplu – imaginile la ISO 25.600 sunt perfect utilizabile, sau cel putin asa se vedeau ele azi pe ecran. Repet, nu am putut utiliza cardurile de memorie proprie pentru a descarca fotografiile si a le analiza asa cum trebuie.
Cam atat deocamdata, dupa primele 10 minute de ‘lucru’ cu noul flagship Canon. Ramane sa revin cu amanunte despre noul Canon 1D X Mark II imediat ce il voi primi la teste. Ii voi pregati un test-drive asa cum merita! 😉
Canon 80D si adaptorul STM
Tot astazi am avut ocazia sa incerc, pentru cateva minute, noul Canon 80D alaturi de adaptorul pentru zoom STM pe care l-au lansat cei de la Canon acum doua saptamani.
Despre Canon 80D am sa va povestesc, in curand, intr-un review complet dupa ce il voi primi la teste, dar noul adaptor STM – pe care eram foarte curios sa il incerc – mi-a facut o impresie buna. Are doua viteze cu care poate actiona zoom-ul obiectivului (mecanic), iar utilizarea sa este pe atat de simpla pe cat este si eficienta: butonul pentru actionarea zoom-ului este plasat la indemana si poate fi actionat cu degetul mare al mainii stangi, atunci cand tinem adaptorul/obiectivul in mana. Adaptorul actioneaza inelul de zoom al obiectivului cursiv, cu o rezultand o miscare lina si foarte precisa, mult mai precisa decat cea pe care o stiti probabil de la aparatele foto bridge cu zoom electric. Nici nu se compara! E silentios, e util, nu ingreuneaza prea mult DSLR-ul, asadar, un foarte util accesoriu daca aveti de gand sa filmati cu DSLR-ul, la modul serios.
Iata un scurt demo al modului in care adaptorul actioneaza inelul de zoom al obiectivului, cu cele doua viteze (Fast/Rapid si Slow/Incet):
Canon 1D X Mark II, specificatii tehnice pe scurt:
- DSLR Full Frame profesional
- Senzor CMOS, 20.2Mpx
- ISO standard 100–51200 (extins pana la 409.600)
- Fotografiere in rafala cu pana la 14fps
- Buffer de 170 imagini RAW la rezolutie maxima in timpul rafalei
- Sistem AF cu 61 de puncte de focus (din care 41 tip ‘cruce’, High Density Reticular AF II), punctul de focus central sensibil pana la -3EV la f/8
- Filmare la rezolutie maxima 4K, 60fps (4096 x 2160px) si Full HD cu pana la 120fps (slow-motion)
- Focalizare automata continua in timpul filmarii, gratie tehnologiilor Dual Pixel CMOS AF & Movie Servo AF
- Ecran LCD de 3,2 inch, sensibil la atingere, 1.62Mpx rezolutie
- Doua procesoare de imagine Digic 6+
- Stocare pe carduri CFast 2.0 (1 slot) + 1 slot CF standard
- Sistem nou de focus-tracking pentru fotografii si video, EOS Intelligent Tracking and Recognition AF
- GPS integrat
- Compatibil Wi-Fi cu adaptorul Wireless File Transmitter WFT-E8
- Body etanseizat, din aliaj de magneziu
Deja sunt zvonuri,ca inginerii de la canon lucreaza la 1dx mk iii,care ar avea programata lansarea in februarie 2018…se zvoneste ca va dispune de un ISO de 800.000 un senzor cmos de 32mp,fotografiere in rafala la 20fps,buffer de 300 de imagini raw la rezolutie maxima in timpul rafalei,sistem af cu 98 puncte de focus,din care 64 tip cruce,2procesoare de imagine digic 7+,iar pentru filmare va filma 8k,cu o functie,de focalizare automata continua,va avea iesire necomprimata raw,la o calitate a imaginii,cei va satisface si pe regizorii de film cei mai pretentiosi…wi-fi integrat si gps la fel integrat…acum il asteptam cu nerabdare…
Iesire video(necompresata) am vrut sa spun….