Iata ca nu a trecut mult si cel mai nou membru al familei Canon EOS a ajuns in redactia Clubul Foto pentru o saptamana de teste. Mezinul familei DSLR de la Canon nu vine cu multe functionalitati in plus fata de modelul anterior, Canon 1200D (reviewul nostru aici) dar, pentru ca e unul din cele mai populare aparate printre pasionatii de fotografie, trebuie sa ii acordam atentia necesara si sa il punem la treaba. Cum se descurca? V-am pregatit un review extins, in care am testat toate functiile si performantele. Enjoy!

Canon 1300D in test la Clubul Foto
Canon 1300D in test la Clubul Foto

Configuratia de test: imaginile din acest articol au fost realizate cu Canon 1300D body cu obiectivele 18-55mm f/3.5-5.6 IS II (cu care vine in kit) si Canon 50mm f/1.8 II, adica exact cele mai populare obiective printre utilizatorii unui DSLR din aceasta categorie.

Canon 1300D

Noul Canon 1300D este, la prima vedere, destul de asemanator modelului anterior, nucleul sau – senzorul de imagine – fiind acelasi. Au imbunatatit procesorul de imagine, dar nu radical, facandu-i un upgrade la varianta DIGIC 4+, dar poate principala noutate o reprezinta adaugarea optiunilor noi de conectivitate wireless. In plus, noul Canon 1300D are acum un ecran LCD cu o rezolutie mai mare, 920.000px (dublu fata de modelul precedent), iar filtrele creative si scenele presetate s-au imbogatit cu un mod dedicat fotografiei culinare. Asadar, cei care fac des fotografii cu astfel de subiecte, au un motiv in plus de bucurie.

In rest, noul Canon 1300D este foarte similar modelului anterior. Principalele caracteristici tehnice mostenite de la 1200D, fiind:

  • Senzorul APS-C CMOS ce inregistreaza imagini la o rezolutie de 18Mpx
  • Functia de filmare Full HD 30p / 24p MPEG-4, H.264
  • Fotografiere in rafala cu pana la 3 cadre pe secunda
  • Sistem autofocus cu 9 puncte de focus
  • Blitz pop-up integrat, cu raza de actiune 9.2m
  • Vizor optic cu pentaoglinda, acoperire 95% a cadrului

Constructie si utilizare

Nimic nou pe frontul de vest!

Asa ar putea incepe prezentarea noului Canon 1300D, cel putin la capitolul constructie si utilizare. La prima vedere! Pentru ca, desi este similar modelului precedent din punct de vedere al dispunerii butoanelor si al dimensiunilor, noul 1300D are un finisaj care se simte mai placut in mana. Acum seamana mult mai mult cu modelele din gama EOS 750D/760D din punct de vedere al senzatiei pe care ti-o ofera body-ul in mana.

Ca orice aparat din clasa entry-level, Canon 1300D nu exceleaza la numarul de butoane pentru functii care se regasesc pe body, dar ofera cele existente sunt suficiente pentru a putea accesa rapid principalii parametrii ai expunerii. In partea superioara se regaseste rotita de selectie a modurilor de fotografiere (Auto / CA (Creative Auto) / P / Av / Tv / M / Video si scene presetate) dar si un buton ce actioneaza blitzul integrat (tip popup).

Canon EOS 1300D
Canon EOS 1300D

Pe spatele body-ului se regaseste ecranul LCD (acum cu 920.000px rezolutie), care se vede bine si este suficient de mare pentru a putea afisa atat setarile dar si fotografiile inregistrate in conditii bune. Tot aici se regasesc cateva butoane ce permit accesul rapid la setarea ISO, alegerea punctului de focus sau a modului de fotografiere (cadru cu cadru, rafala, temporizare etc) dar si la setarea temperaturi de culoare (balansului de alb). Fiind un aparat din gama entry-level, toate aceste butoane nu trebuie sa va sperie. Pentru fiecare functie exista si un mod “Auto” care optimizeaza setarea respectiva in functie de specificul scenei fotografiate. Canon 1300D face o treaba foarte buna in a mentine un echilibru intre functiile automate pentru incepatori si optiunile avansate pentru entuziasti.

Canon EOS 1300D
Canon EOS 1300D

In lateral Canon 1300D se lauda cu trei conectori: USB, HDMI si un jack pentru atasarea unui declansator pe fir. Este basic din punct de vedere al conectivitatii, dar nici nu ne putem astepta la mai mult de la un aparat din aceasta categorie de pret.

La finalul acestui capitol, trebuie sa notam si ca in partea de jos a body-ului ni se ofera acces rapid la acumulator si la cardul de memorie de tip SD/SDHC/SDXC dar si la filetul standard, centrat pe axul optic al obiectivului, ce permite montarea lui 1300D pe trepied.

Meniul lui Canon 1300D

In modul Auto, meniul lui Canon 1300D este foarte simplu (nici nu iti trebuie, de fapt, mai mult). Dar, odata comutat aparatul intr-unul din din modurile avansate (P/Av/Tv/M pe rotita de selectie din partea de sus, langa declansator), in meniul aparatului apar functii precum:

  • Auto Lightning Optimiser (optimizarea automata a zonelor supra/sub expuse din cadru)
  • Bracketing de expunere (Exposure Braketing)
  • Bracketing de balans de alb (WB Braketing)
  • personalizarea pragului maxim Auto-ISO (foarte practic si util, dar o functie rara in aceasta categorie de aparate) 
  • setari avansate pentru blitzul extern (montat pe patina)
  • meniul Custom Functions (care permite personalizarea aparatului pana in cele mai mici detalii, inclusiv functiile de pe butoane, activarea Highlight Tone Priority sau personalizarea modului de focus)

Aceste functii il transforma practic, pe noul Canon 1300D intr-un mic “lup in haine de oaie”, un aparat care pare simplu si basic la prima vedere, dar care poate mult mai mult, in mainile unui fotograf avansat, care sa profite de tot ce are el de oferit.

Meniul lui Canon 1300D
Meniul lui Canon 1300D

Calitatea fotografiilor

Canon 1300D are acelasi senzor de imagine ca si predecesorul sau. Inregistreaza fotografiile la o rezolutie maxima de 18Mpx, iar noutatea la acest capitol este reprezentata de procesorul de imagine actualizat, Digic IV+ (fata de Digic IV standard la Canon 1200D). In practica, nu pot spune ca observ vreo imbunatatire seminificativa. Canon 1200D avea un senzor care mi-a placut, capabil, care utilizat cu obiective de calitate putea inregistra fotografii excelente. La fel este cazul si la 1300D, upgradeul de procesor fiind mai degraba o caracteristica de marketing decat un ajutor real pentru fotografi.

In orice caz, Canon 1300D face fotografii bune, cu contrast echilibrat, culori vii, iar impreuna cu obiective de calitate poate fi nu un excelent aparat pentru orice pasionat de fotografie dar si un body de backup alaturi de un model din gama avansata. Adica exact ce ti-ai putea dori de la un astfel de aparat. Nu exceleaza el la functii avansate (nu face panorame, HDR direct din aparat, etc), dar are un senzor excelent, care inregistreaza imagini de calitate.

Am fost cu 1300D la Parada Masinilor de Epoca ce a avut loc weekendul trecut in Bucuresti, iar fotografiile le puteti vedea mai jos (si la finalul acestei pagini, toate). Cand le-am postat pe Facebook, putin prelucrate, cei-drept, parerea generala a fost ca am tras cu 1300D cu obiective profesionale din gama L. Ei bine, nu! Am fotografiat exclusiv cu obiectivul cu care 1300D vine in kit, Canon 18-55mm f/3.5-5.6 IS II si obiectivul fix de Canon 50mm f/1.8 II, adica exact obiectivul pe care si-l cumpara majoritatea celor care fac primii pasi in fotografie alaturi de 1300D.

Ce a iesit, vedeti si voi acum (imaginile de aici sunt neprelucrate, direct extrase de pe cardul de memorie al aparatului).

Testul ISO / fotografii de noapte

In loc de clasicul test ISO (pe care il puteti gasi usor pe internet si care ar fi fost redundant) am pregatit o galerie cu fotografii de noapte, realizate din mana, fara a utiliza un trepied, la ISO 1600, 3200 si 6400. Sa vedem cum se descurca noul Canon 1300D in realitate, in condtii reale, atunci cand lumina ambientala este slaba.

Verdictul: Pana la ISO 1600 fotografiile pot fi utilizate fara probleme chiar si pentru printuri de dimensiuni medii (A3+), iar la ISO 3200 imaginile pot fi publicate fara stres pe Facebook sau intr-un portofoliu online. La ISO 6400 zgomotul de imagine devine vizibil dar, aici se vede poate cel mai bine aportul procesorului de imagine actualizat: cel putin in modul JPEG, fotografiile au un zgomot de imagine mai redus la valorile ISO extreme, decat la 1200D. Nu cu mult, dar o imbunatatire este vizibila. In RAW nu se simte nici o diferenta.

Toate fotografiile din acest test au datele EXIF intacte. le puteti salva pentru a le studia la voi pe calculator.

ISO 1600:

ISO 3200:

Inregistare video Full HD

Desi functia video le-a adus celor de la Canon pozitia de lider pe piata, micul 1300D face o exceptie la acest capitol, functia video fiind mai degraba un side-feature decat ceva cu adevarat bine implementat.

De ce spun asta? Aparatul poate inregistra secvente Full HD dar nu face focalizare continua in timpul filmarii (ca modelele din seria Canon 750D sau mai performante), iar sunetul este inregistrat doar Mono si nu are conector pentru microfon extern. Totusi puteti opta pentru expunerea realizata automat (in timp real) sau puteti seta manual parametrii de expunere inainte sau in timpul filmarii. Chiar daca secventele video inregistrate la rezolutie Full HD 30p arata bine, daca vreti sa folositi la modul serios functia video, e bine sa va indreptati atentia catre un model mai avansat.

Iata cum filmeaza noul Canon 1300D (filmat din mana, fara trepied si fara stabilizare):

Filtre efecte si … fotografii culinare!

Canon 1300D vine cu un set de 5 filtre si efecte speciale ce pot fi aplicate direct din meniu (Toy camera, Fisheye, Miniatura, Soft Focus, Black & White). Nu le mai reiau,  fiind aceleasi cu cele de la 1200D iar fotografii realizate cu ele puteti vedea in reviewul despre 1200D.

Va arat doar una, cu filtrul Toy Camera:

O noutate este modul (scena presetata) pentru fotografii culinare, accesibil rapid si usor de pe rotita de selectie a modurilor de fotografiere. Pentru ca, in ziua de azi, toata lumea fotografiaza mancarea inainte de a o savura, cei de la Canon s-au gandit ca un mod dedicat pentru fotografii in restaurante nu ar strica. Zis si facut, 1300D imbogatindu-si meniul cu modul culinar.

Iata un exemplu:

Conectivitate Wireless si NFC integrata

Principala noutate pe lista specificatiilor tehnice a noului 1300D este, cu siguranta, conectivitatea Wi-Fi integrata.

Canon isi aliniaza incet dar sigur gama de aparate foto DSLR la standardele moderne, iar 1300D nu face exceptie. Este, astfel, primul DSLR entry-level de pe piata cu Wi-Fi integrat (facand referire aici strict la gama Canon 1xxxD vs. Nikon D3xxx) si, mai mult, vine si cu NFC, pentru ca voi sa puteti transfera fotografiile realizate cu DSLR-ul in doar cateva secunde pe telefonul mobil.

Canon ofera o aplicatie gratuita, disponibila in Apple Store / Google Play, Canon Camera Window, care permite conectarea la aparat si transferul fotografiilor. Conexiunea este rapida, transferul unei imagini dureaza maxim cateva secunde, iar apoi o puteti trimite prietenilor, ii puteti da Share pe Instagram sau Facebook sau pe Messenger. Vestea buna e ca aplicatia Canon merge cu orice smartphone cu Android sau iOS de pe piata, asadar va veti putea bucura de fotografii oriunde si oricand. Repet, Canon 1300D are meritul de a fi (deocamdata) singurul DSLR din cele entry-level care are Wi-Fi integrat.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

  • Autonomie: Canon 1300D este alimentat de la un acumulator tip LP-E10 de 860MhA care ii asigura o autonomie de aproximativ 600 de cadre, conform producatorului. In realitate, eu am facut peste 300 de cadre si aparatul imi arata acumulatorul incarcat (4/4 liniute la baterie). Ceea ce inseamna ca va puteti baza pe 1300D sa faca peste 500 de fotografii cu un singur acumulator incarcat full.
  • Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG (cu doua nivele de compresie: Fine, Normal), RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 24 fps) cu sunet MONO, in format MPEG-4 (compresie H.264).
  • Conectivitate: Aparatul are un conector USB 2.0 si unul HDMI, dar si un conector (jack) pentru declansator pe fir. Nu are conector pentru microfon extern si nici senzor IR pentru telecomanda wireless.
  • Wirelesss: Canon 1300D are conectivitate Wi-Fi integrata, asa cum am spus mai sus.
  • Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
  • Greutate si dimensiuni: Canon 1300D cantareste 485 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 129 x 101 x 78 mm (fara obiectivul de kit).

Ce se gaseste in cutie?

In cutia kitului lui Canon 1300D, alaturi de body si obiectivul 18-55mm f/3.5-5.6 VR (non-STM) se regasesc:

  • manualul de utilizare in limba romana alaturi de certificatul de garantie
  • cureaua de umar
  • CD cu manualul de utilizare in format digital (extins fata de cel tiparit)
  • acumulatorul
  • incarcatorul
  • cablul USB (pe care il puteti folosi pentru a descarca fotografiile)

Pretul in Romania

Kitul Canon 1300D cu obiectivul Canon 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, adica exact asa cum l-am testat eu in acest articol, se gaseste in Romania la F64, la 1.999 lei cu TVA inclus (pret valabil la momentul publicarii acestui articol).

Concluzii

Chiar daca nu integreaza cele mai noi tehnologii cu care se lauda Canon (cum ar fi sistemul de focus integrat in senzor – PDAF – ca la 700D/ Canon 100D sau cel mai nou procesor de imagine), Canon 1300D are calitatea de a fi un DSLR foarte usor de utilizat de catre cei care fac primii pasi in fotografie (si lor li se adreseaza cu precadere!). Modul Auto versatil si comenzile simple si clare, explicate pe ecran in limba Romana, vin in intampinarea celor care vor sa isi dezvolte pasiunea pentru fotografie. Scenele presetate adapteaza automat setarile aparatului pentru imagini mai reusite, in functie de specificul fiecarei situatii. Impreuna cu senzorul si procesorul de imagine care si-au dovedit deja performantele, Canon 1300D vine in ajutorul celor care isi doresc un DSLR performant dar usor de utilizat, fara a avea un meniu ‘aglomerat’ cu functii inutile. Pana la urma, asta este tot ce conteaza la un aparat din aceasta clasa. Functia Wi-Fi este un mare plus, fiind deocamdata singurul DSLR entry-level de pe piata care are o astfel de dotare in lista de specificatii tehnice.

Nota Clubul Foto: 8/10

Pana la urma, versatilitatea, utilizarea intuitiva si mentinerea unui echilibru intre functiile automate si cele avansate este tot ce conteaza la un aparat din aceasta clasa. Canon 1300D este un DSLR care va poate ajuta sa faceti fotografii reusite atat in modul automat, dar care se poate transforma si intr-un partener de nadejde pentru cei care vor sa invete. Este un aparat alaturi de care mi-ar fi placut sa pot face primii pasi in fotografie chiar daca, over-all, nu iese in evidenta cu nimic deosebit pentru un aparat lansat in 2016.

Accesorii si obiective recomandate pentru Canon 1300D:

ALTERNATIVE:

Citeste testele noastre:

Bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor
  • Focalizare rapida
  • Filmare Full HD 30 fps M.
  • Mod „Auto” versatil si mod auto Creativ (CA)
  • Constructie solida, finisat frumos (asemanator cu seria Canon 700D)
  • Ecran LCD mare, cu rezolutie buna (960k pixeli)
  • Filtre si efecte speciale (Toy camera, Fisheye, Miniatura, Soft Focus si Black & White)
  • Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
  • Butoane cu functii programabile (din meniul Custom Functions)
  • Functie pentru extinderea gamei dinamice (Auto Lihting Optimiser)
  • Dimensiuni compacte, greutate redusa
  • Acces rapid la setari, chiar si in modul Manual, datorita butoanelor cu functie directa pentru ISO, temperatura de culoare, mod de focalizare, etc.
  • Blitzul integrat (pop-up) ofera o lumina de umplere buna, echilibrata (desi are o raza de actiune redusa, de doar 5m)
  • Meniu in limba Romana

Bile negre:

  • Lipsa butonului pentru blocarea expunerii (AE/AF Lock)
  • Zoom lent pe fotografii
  • Autonomie redusa cu functia WiFi pornita
  • Sunetul inregistrat pe un singur canal in timpul filmarii (mono) si nu are nici conector pentru microfon extern
  • Lipsa functiilor software speciale, cum ar fi Panorama, HDR direct din aparat, etc
  • Lipsa convertorului RAW integrat in meniu
  • Doar 3 cadre pe secunda in rafala

Canon 1300D, specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor CMOS APS-C
  • Rezolutie 18 megapixeli
  • Procesor de imagine DIGIC IV+
  • Fotografiere in rafala cu pana la 3 fps
  • Autofocus cu 9 puncte
  • ISO 100-6400 (12800 extins)
  • Timp de expunere: 1/4000 – 30 secunde si Bulb
  • Vizor optic cu penta-oglinda, acoperire 95% a cadrului, factor de marire 0,8
  • Filmare Full HD 1980 x 1080 30p. MOV , MPEG-4 AVC/H.264
  • Ecran LCD fix, 3 inch si 960,000 px
  • 6 filtre artistice
  • Stocare pe carduri SD / SDHC / SDXC
  • Acumulator LP-E10
  • Dimensiuni 129 x 101 x 78 mm
  • Greutate body: 485g

Alte fotografii cu Canon 1300D

 

14 COMENTARII

    • intre Canon 1200D si noul Canon 1300D nu sunt mari diferente tehnice. Practic, daca nu ai nevoie de functia de transfer prin Wi-Fi poti alege linistit vechiul model. Dar, crede-ma, cand ai Wi-Fi la indemana nu ai mai alege un aparat fara aceasta functionalitate…

  1. intre Canon 1200D si noul Canon 1300D nu sunt mari diferente tehnice. Practic, daca nu ai nevoie de functia de transfer prin Wi-Fi poti alege linistit vechiul model. Dar, crede-ma, cand ai Wi-Fi la indemana nu ai mai alege un aparat fara aceasta functionalitate…

  2. Foarte util siteului si felicitari pentru munca depusa. Din cele expuse inteleg ca daca as fi sa fac o alegere intre 1300 si 700 sa aleg 700-le? cu toate ca e un model mai vechi? Mrs anticipat de raspuns

  3. Din testele tale, comparand cu cadrele realizate cu 1200d , pozele cu 1300d sunt mult, mult mai sharp..Multumim mult..

  4. O parere va rog, as dori sa achizitionez un astfel de aparat, deci dintre Canon 1300d si nikon 3300d, care ar fi mai bun? Va multumesc.

  5. Ce calitate a imaginii folositi de obicei?L-am achizitionat de curand ,sunt novice in ale fotografiei dar pare un aparat complex

Comments are closed.