Canon 11-24mm f/4L USM, cel mai nou obiectiv Canon din gama „L” reprezinta o premiera nu doar pentru producatorul nipon ci pentru intreaga comunitate foto. Cu o distanta focala minima de 11mm este, in prezent, cel mai wide grandangular rectiliniar pentru aparate foto Full Frame. Are un pret pe masura si niste dimensiuni considerabile, chiar daca are o luminozitate maxima modesta (doar F/4). Dar, este poate cel mai impresionant obiectiv pe care l-am testat in ultimii ani. Cum se descurca? Aflam impreuna acum!
Reminder: Profita de oferta Canon la aparate foto mid-level si pro. Detalii aici.
Canon 11-24mm f/4L USM
Cu Canon EF 11-24mm f/4L USM:
Alaturi de cele doua DSLR-uri cu senzori de 50Mpx, Canon a lansat luna trecuta cel mai nou obiectiv din gama “L”. Este vorba despre Canon EF 11-24mm f/4L USM, un zoom grandangular destinat aparatelor cu senzori Full Frame, care a ajuns acum la noi in redactie pentru teste. Are o formula optica formata din 16 elemente dispuse in 11 grupe, din care 4 elemente sunt asferice, pentru distorsiuni minime. Ca si celelalte obiective din gama L lansate recent, lentilele noului Canon EF 11-24mm f/4L USM sunt tratate cu un strat de Flourit, rezistent la amprente si praf.
Specificatii tehnice pe scurt:
- Obiectiv cu montura Canon EF, compatibil Full Frame si APS-C
- Distanta focala: 11-24mm
- Diafragma f/4-22
- Diafragma cu 9 lamele rotunjite
- Formula optica compusa din 16 elemente dispuse in 11 grupe
- 4 elemente asferice, un element Super ED si unul ED
- Focalizare interna, motor Ultrasonic
- Parasolar integrat (care nu se poate demonta)
- Accepta filtre pe filet: NU
- Greutate: 1180g
- Dimensiuni: 10,8 x 13,2cm
Cum am testat?
Toate imaginile din acest test sunt realizate cu Canon 11-24mm F/4L USM (editie finala, comerciala) montat pe Canon 5D Mark II. Am fotografiat in modul Av (Prioritate de Diafragma). Fotografiile nu sunt prelucrate ci doar convertite din RAW in Lightroom si redimensionate (cu exceptia celor crop 100%) pentru afisare pe web.
Imagini de test
Un obiectiv care se anunta impresionant inca din momentul lansarii, atunci cand am aflat lista completa de specificatii tehnice, Canon 11-24mm f/4L USM reuseste sa se ridice la inaltimea asteptarilor din toate punctele de vedere. Cu o formula optica formata din nu mai putin de 16 elemente, care include 4 lentile asferice, doua Super-ED (Super Extra-Low Dispersion) si un element ED (Extra-Low Disperion) tratate cu coating cu Flourit, rezultatele trebuiau sa fie excelente. Si, asa si sunt. In centrul cadrului imaginile sunt sharp indiferent de focala sau de diafragma aleasa, iar acutanta se pastreaza inclusiv in extremitatile cadrelor care, asa cum puteti vedea mai jos, sunt similar de sharp ca si zona centrala, chiar si la focala extrema de 11mm. Culorile sunt redate corect, echilibrat, iar asta se vede chiar si pe Canon 5D Mark II pe care am testat noi, care nu este chiar un aparat de ultima generatie, iar contrastul este foarte bun.
La 11mm, F/4:
Fotografia originala:
Crop 100% din centrul si din extremitatea cadrului:
La 11mm, F/5.6:
Fotografia originala:
Crop 100% din centrul si din extremitatea cadrului:
La 11mm, F/8:
Fotografia originala:
Crop 100% din centrul si din extremitatea cadrului:
La 24mm, F/8:
Fotografia originala:
Crop 100% din centrul si din extremitatea cadrului:
11mm vs. 24mm
Cat de versatila este plaja focala? Iata:
11mm:
24mm:
Alte imagini din test:
Cum se descurca autofocusul?
Canon 24mm F/4L include motorul de focus intern Ultrasonic al producatorului nipon. Nu este nici o noutate, la acest capitol, fiind similar din acest punct de vedere cu celelalte obiective din gama „L”. Focalizeaza bine, nu rateaza, are o vitea de focus mai mult decat decenta si este foarte-foarte silentios. Nu am intampinat probleme de focus, asadar nu am ce sa ii reprosez.
Distorsiuni
Noul Canon 11-24mm f/4L detine recordul, in acest moment, pentru cel mai „wide” obiectiv non-fisheye pentru Full Frame din lume. Este, intr-adevar, impresionant unghiul de cuprindere pe care il ofera. Totusi, mai ales in intervalul 11-16mm este destul de greu sa surprinzi imagini fara deformari specifice focalei. Totusi, specialistii Canon au facut o treaba excelenta cand au proiectat noul obiectiv, iar utilizarea a nu mai putin de 4 lentile asferice, doua Super-ED si un element ED (extra-low dispersion) a facut ca distorsiunile sa fie mentinute la minim. Iata un set de imagini pe care l-am facut special pentru a demonstra asta:
11mm:
14mm:
24mm:
Si, daca aceste exemple au fost realizate in exterior, iata cum se descurca noul obiectiv in fotografia de arhitectura, in interior, la 11mm, un exemplu din poate cea mai interesanta cladire deschisa publicului recent in Bucuresti – libraria Carturesti de pe Lipscani:
Bokeh, flare si aberatii cromatice
Nici la acest capitol nu prea avem ce sa ii reprosam noului Canon 11-24mm f/4L USM. Desi nu este tocmai obiectivul potrivit pentru fotografii close-up sau pentru a evidentia subiectul de fundal cu o profunzime de camp foarte scurta, totusi se poate, desi diafragma maxima f/4 (chiar daca are 9 lamele ciruculare) nu putem spune ca ofera un bokeh impresionant. Aberatiile cromatice sunt foarte bine controlate iar flare-ul este aproape inexistent, gratie coatingului special aplicat de Canon pe lentilele noului obiectiv.
Iata un exemplu cu aberatiile cromatice vizibile:
Foto originala:
Aberatii cromatice, crop 100%:
Vignetare
La acest capitol, nici macar tehnologia de ultima generatie a noului Canon 11-24mm f/4L nu poate face minuni. Asadar, oricat ar fi de bun optic, la F4 si 11mm vigneteaza cu pana la 3 trepte de expunere (estimativ). Problema se rezolva de la f/8 in sus la 11mm, iar la 24mm vignetarea de o treapta de expunere (-1EV) la deschiderea maxima a diafragmei.
Iata un exemplu, pe care probabil l-ati observat si mai sus in articol:
Pret
In momentul publicarii acestui test, Canon 11-24mm F/4L a ajuns deja in Romania si costa 13.999 lei. Detalii si disponibilitate aici.
Ce se gaseste in cutie?
Alaturi de obiectiv, in cutia noului Canon 11-24mm f/4L veti gasi cele doua capace (frontal si montura), certificatul de garantie dar si o husa speciala pentru transport. Are si parasolar, dar asa cum spuneam acesta este fix, integrat.
Concluzii
Noul Canon EF 11-24mm f/4L este, fara indoiala, un obiectiv „cu greutate”, atat la propriu cat si la figurat. Iese in evidenta datorita dimensiunilor sale dar lucrul cu el ii dezvaluie adevaratele performante. Un obiectiv excelent atat din punct de vedere al constructiei dar mai ales optic, care vine si cu un pret pe masura.
Este ideal pentru fotografie de peisaj, dar optica de calitate, distorsiunile foarte bine controlate chiar si la valoarea extrema a focalei de 11mm il fac potrivit si pentru fotografie de arhitectura, de exemplu pentru cei care activeaza in domeniul imobiliar, acolo unde spatiile de multe ori inguste trebuie fotografiate fara distorsiuni (un imobil care pare mai spatios este in general mai usor de vandut!). Sau intr-un mod similar pentru a fotografia masini, interiorul lor mai exact. Si chiar daca nu e evident la prima vedere, este un obiectiv care poate fi utilizat cu succes si in fotografia de eveniment. Fotografii de nunta, in special, vor avea ocazia sa surprinda niste cadre impresionante in biserica sau la restaurant. Iar asta ar fi o modalitate de a se diferentia de ceilalti colegi din „breasla”, avand in vedere ca cei mai multi fotografi cu camere Full Frame nu au in trusa lor un obiectiv cu o focala mai scurta de 16mm. Sau, de ce nu, in fotografia sportiva, acolo unde acest obiectiv ar putea surprinde intr-un cadru aparte arena pe care se desfasoara evenimentul.
Canon face o treaba excelenta cu noul obiectiv, care stabileste nu doar un nou standard in categoria grandangularelor dar se pozitioneaza in top, fiind la ora actuala obiectivul rectiliniar (non-Fisheye) cu cel mai mare unghi de cuprindere compatibil Full Frame. Un obiectiv util in multe domenii, dupa cum ati putut vedea mai sus, dar care necesita o abordare mai atenta la lucru. Focala extrem de scurta, unghiul de cuprindere foarte mare, implica o atentie sporita asupra incadrarii si a expunerii. Mai ales atunci cand folosim expunerea automata (in modul Av de exemplu), sistemul de masurare al aparatului poate fi foarte usor indus in eroare de zonele mari, luminoase, din cadru (cerul de exemplu).
Dar, per total Canon EF 11-24mm f/4L este un obiectiv care se ridica la inaltimea asteptarilor si, asa cum spuneam si in introducere, este poate cel mai interesant obiectiv pe care am avut ocazia sa il testez in ultima perioada.
Reminder: Pana pe 31 Martie puteti profita de oferta Canon la aparate foto mid-level si profesionale. Detalii aici.
Nota Clubului Foto: 9/10
- Constructie: 10/10
- Calitate optica: 10/10
- Autofocus: 8/10
- Pret: 7/10
Bile albe:
- Calitate optica excelenta, sharp pe toata suprafata cadrului, indiferent de focala sau diafragma
- Autofocus silentios
- Aberatii optice si distorsiuni foarte bine controlate
- Constructie solida
- Unghi de cuprindere foarte mare
Bile negre:
- Unghiul de cuprindere mare necesita un mod de lucru mai atent
- Deformari specifice la 11mm
- Pretul
Toate imaginile cu Sigma 24mm f/1.4 selectionate pentru acest test:
Totul este la superlativ: obiectivul, pretul si… articolul !
Nu pot pricepe de ce l-au făcut de f/4 când puteau foarte bine să îl facă de f/2.8 sau chiar f/1.2…
Cred că diafragma închisă e cea mai mare bilă neagră. Dacă era măcar f/2.8, îl cumparam fără să respir.
Probabil iesea si mai mare… Si asa e urias
Un super obiectiv. Primul si cel mai cuprinzator review legat de noul ultra ultra wide de la Canon. Era grozav daca avea 2.8 insa nu cred ca scotea aberatiile cromatice in fel asta. Toata stima. Merci pt review.