Asa ar putea arata Canon 100D
Asa ar putea arata Canon 100D

Actualizare: Canon 100D si 700D au fost prezentate oficial azi! Detalii aici.

Pret in Romania pentru Canon 100D: 3.599 lei (detalii si disponibilitate aici). Canon 700D va costa 3.799 lei cu obiectivul de kit – detalii aici.

Cand toata lumea asteapta noile Canon 70D si 7D Mark II, compania nipona este pe cale sa ne faca o surpriza: seria 1100D va fi inlocuita, cel mai probabil, de un nou model entry-level: Canon 100D – cel mai mic si mai compact DSLR din lume. Probabil o sa spuneti: asta cu „cel mai mic aparat foto” e veche de cand lumea, zi-ne ceva nou! Ei bine, tocmai aceasta este noutatea: daca zvonurile care circula in aceste zile pe internet se confirma, am putea asista joi, 21 Martie, la aparitia unui nou tip de DSLR – foarte mic, cu tehnologii preluate de pe Canon EOS-M.

Stati putin… ce are de-a face un mirrorless cu un DSLR? Probabil, specialistii Canon vor sa testeze o noua nisa in piata. Daca primul lor mirrorless nu s-a bucurat de succesul scontat, zvonurile spun ca Canon 100D (sau Canon EOS-B conform altor surse) va fi un DSLR care va utiliza senzorul lui EOS-M, dar cu performante AF imbunatatite (zona in care a fost si criticat cel mai des mirrorless-ul Canon).

Canon 100D, cel mai nou si mai mic DSLR Canon, a ajuns in Romania si poate fi comandat. Vezi aici detalii si pret.

In ceea ce priveste pretul, Canon 100D ar trebui sa coste 799 USD, adica aproximativ 799 Euro in Romania. E mult? E putin? Va las pe voi sa imi spuneti…. (Hint: Canon EOS-M costa 3.919 lei cand a fost lansat)

Pana joi insa, va anunt ca cel mai ieftin DSLR Canon actual este modelul 1100D, care costa doar 999 lei body sau 1499 lei kit. Cand ma uit la pretul lui EOS 100D, mai-mai ca as lua si eu un 1100D acum, cat inca se mai gaseste….

Avem si o lista cu specificatii tehnice posibile pentru noul Canon 100D / EOS-B:

  • Senzor CMOS de 18MP (acelasi senzor de la EOS-M / 650D)
  • Procesor de imagine DIGIC 5
  • Ecran LCD touch-screen (similar lui EOS-M)
  • 9 puncte de Focus
  • Autofocus hibrid (preluat de la EOS-M probabil)
  • Vizor cu acoperire 98% a cadrului
  • Fotografiere in rafala cu pana la 6 cadre pe secunda
  • ISO 100-25.600
  • Montura EF / EF-S
  • Filmare HD (probabil Full HD…)

Asadar, cu ce iese in evidenta? Din lista de mai sus cu nimic. Totusi, zvonurile spun ca dimensiunile sale extrem de reduse il vor clasa intr-o noua categorie de aparate DSLR, cu care Canon spera sa castige fotografii entuziasti, care si-ar dori un mirrorless pentru dimensiunile compacte dar vor un sistem AF mai performant (inclusiv in low-light) si o montura care sa accepte o gama mai variata de obiective.

Pana la un punct, planul Canon pare sa functioneze. Reducerea dimensiunilor nu este un lucru rau, mai ales daca ne gandim la avantul pe care l-au luat aparatele mirrorless tocmai datorita acestui atuu. Pe de alta parte, sper ca noul Canon 100D sa ofere un sistem AF imbunatatit, iar Canon sa fi invatat cu adevarat ceva din experienta lui EOS-M.

Acum cateva luni zvonurile anuntau un nou mirrorless Canon in luna Martie. E foarte posibil sa vedem joi si un al doilea aparat, dar cel mai probabil acesta nu va fi mult-asteptatul Canon 70D sau 7D Mark II, asadar un mirrorless (sau un compact) ar avea sens. Pe de alta parte, se pare ca in 2013 compania Canon este dispusa sa testeze piata cu produse din ce in ce mai „ciudate”. Acum doua luni, la CES, au lansat Canon PowerShot N, un aparat foto compact aparte, atat prin forma cat si prin modul de utilizare.

Asadar, ideea unui DSLR de mici dimensiuni (sunt curios daca i se va spune „micro-DSLR”) ar fi binevenita, daca ar avea caracteristici bune. Pe de alta parte, Canon ar trebui sa mai renunte la senzorul ala de 18 megapixeli pe care il utilizeaza din 2009 in toata gama APS-C si sa vina cu ceva cu adevarat nou. Poate ca la urmatoarea lansare, cand vor anunta noul Canon 70D sau 7D Mark II, vom avea si un nou senzor.

Ce credeti despre EOS 100D? Ar putea avea succes un astfel de DSLR? Cum vi se pare pretul?

 

6 COMENTARII

  1. Sper sa ramanem doar la stadiul de speculatii si „minunea” sa nu apara.
    Pe de o parte „1100D va fi inlocuita, cel mai probabil, de un nou model entry-level: Canon 100D”, iar pe de alta pretul minunii va fi de 799 USD / 799 EUR (nici nu mai conteaza ca e fara TVA sau cu). Vedeti cumva un nonsens? Adica DSLR-ul cel mai „entry-level” va fi inlocuit cu un aparat care va costa mai mult decat urmatoarele 3: 600D, 650D, 60D. Sa imi fie cu iertare, dar la Canon s-au cam scapat haturile din mana. Sau poate anomalia va fi corectata cu preturi „imbunatatite” pentru inlocuitorii celor 3 amintiti?
    Pe de alta parte, exista o limita cu miniaturizarea camerelor. Inteleg trendul de marketing cea mai mica/usoara camera DSLR, dar nimeni nu tine seama ca obiectivele si mainile noastre sunt aceleasi. Si cred ca atat timp cat discutam despre DSLR-uri, aceasta camera, asa cum i-am vazut specificatiile, coboara (mult) sub aceasta limita. Sau poate ca se va vinde cu indicatie „pentru copii si adulti cu inaltimea pana in 160cm” si atentionare „a nu se utiliza cu obiective mai grele de x grame sau mai lungi de y milimetri”. Sau poate ca in lupta de a scoate cea mai nu-stiu-cum camera nu mai conteaza restul.
    Hai sa facem un exercitiu de imaginatie: ce obiective EF sau EF-S s-ar potrivi pe acest aparat? Element ajutator: masa lui 100D – 371 grame!!! Prin comparatie: inlocuitul 1100D – 502 g, 60D – 755g si bridge-urile G1X – 534 g, SX 50HS – 595 g cu baterii.
    A doua intrebare: cat timp s-ar pastra planul monturii paralel cu planul senzorului?
    Probabil raspunsul Canon la cele doua intrebari ar fi „toate” si „cel putin pe durata medie de viata a produsului”. Ce, Nikon a spus care obiective se pot utiliza (subliniez „utiliza”, nu „monta”) pe D800 la 36 megapixeli? Din cele spuse de nikonisti inteleg ca doar o parte din obiectivele care se pot monta pe el sunt capabile sa sustina rezolutia „cea mai” (fapt care era de asteptat si perfect explicabil de altfel). In rest, toti il stiu de DSLR-ul de 36 megapixeli si asta e tot ce conteaza pentru Nikon.
    Daca as cauta un aparat neaparat mic, usor si bun, personal as alege un G1X sau un Fuji X-10/X-20.
    Prin epoca bronzului, adica acum vreo 11-13 ani, era o lupta surda intre producatorii de unitati CD-ROM si CD-RW, care citeste si care scrie la cat mai multi x. Si jap! cu ele pe piata si cu „icsii” cat mai bine trambitati. Nu conta ca la momentul lansarii nu aveai ce sa scrii/citesti la vitezele respective deoarece inca nu existau discurile capabile sa fie scrise/citite la vitezele respective, doar nu era sa amane scoaterea pe piata din cauza unui amanunt atat de nesemnificativ. Noroc ca au inceput sa apara problemele si au fost nevoiti sa se opreasca din cursa nebuneasca pe la 52x la citire si pe la 24x la scriere cu recomandarea sa se foloseasca o viteza mai mica pentru o calitate mai buna a inregistrarii. Oarecum similar s-a intamplat si cu lupta pentru frecventa procesoarelor – au fost nevoiti sa se opreasca si apoi chiar sa o mai reduca. Concluzia? Poti sa te duci cu niste caracteristici in anumite extreme doar ca sa fii „cel mai”, dar uiti ca respectivul produs ar trebui sa mai fie si util.
    Concluzionand, sper totusi ca un entry-level sa ramana entry-level, iar aparatele foto, macar cele ce fac parte din sisteme complexe, sa nu cada prada pietei de consum mai mult decat au facut-o deja.

  2. Totusi, sunt unele lucruri care nu trebuie facute mai mici! Inteleg si admir efortul miniaturizarii in unele domenii. Imi place mult, de exemlu, zoom-ul lui Apple de pe telefon, este o idee stralucita. Totusi, DSLR-ul este un aparat care de obicei se tine intr-o mana (minim) nu intre degete. Entuziastii aceia care vor sa schimbe obiective iar aparatul sa fie mic se vor opri la mirrorless. DSLR-urile entry-level sunt acum, exact cat poate palma unui adult sa le cuprinda fara sa le scape. Suntem fiinte tridimensionale iar statura noastra nu s-a micsorat odata cu miniaturizarea dorita. Unele lucruri nu se pot micsora! Inchipuiti-va daca s-ar putea pilota un avion numai din touch screen-uri. Pentru aparate foto de mici dimensiuni exista compacte, tablete si telefoane. Piata va hotara soarta unor DSLR-uri din ce in ce mai mici.

  3. inainte sa comentezi trebuie sa te mai uiti si pe fereastra sa vezi daca iti dai seama pe unde esti. au facut un dslr mic oare de ce? nu cumva din cauza ca alea mari nu se mai vindeau si incearca si ei apa cu degetul? daca ar mai fi mers treaba se mai oboseau ei? si cui nu-i place mic cumpara mare ce o fi asa greu de inteles?

Comments are closed.