Desi multi fotografi entuziasti nu acorda prea mare importanta procesului de calibrare al monitorului, profesionistii nici nu ar deschide convertorul RAW daca nu ar avea siguranta ca lucreaza pe un sistem optimizat si calibrat pentru procesarea imaginilor. Daca totusi nu vreti sa investiti intr-un dispozitiv hardware pentru calibrarea ecranului cum este acesta (review), mai exista o solutie: calibrarea vizuala (ochiometrica) cu ajutorul unor planse de calibrare online. V-am selectat mai jos cateva siteuri utile care ofera tutoriale pentru a va calibra monitorul pentru afisarea corecta a fotografiilor.

Totusi, desi recomandam tuturor sa lucreze cu ajutorul unui monitor calibrat, trebuie sa tineti cont de faptul ca metodele de mai jos nu garanteaza cele mai bune rezultate. Singurul mod in care va puteti calibra monitorul si sa aveti siguranta rezultatului este sa folositi un dispozitiv de calibrare dedicat!

Photo Friday

Calibrare monitor
Calibrare monitor

Plansa de calibrare de la Photo Friday va ajuta sa va ajustat contrastul si luminozitatea monitorului pentru o reprezentare optima a tonurilor de gri. Trebuie sa ajustati setarile de luminozitate si contrast ale monitorului pana cand puteti distinge toate tonurile de gri din imaginea de mai sus. Click pe imagine pentru marire.

Lagom LCD Monitor Test Pages

Lagnom Monitor Test Pages
Lagnom Monitor Test Pages

Probabil cel mai complex si cel mai bun calibrator on-line (daca ii putem spune asa), Lagom LCD Monitor Test Pages este un site care va ajuta sa va setati corect monitorul daca urmariti un tutorial format din nu mai putin de 14 pasi. Daca ar fi sa utilizati un singur utilitar online pentru calibrare, atunci Lagnom LCD Monitor ar trebui sa fie acesta.

Display Calibration

Calibrarea monitorului cu ajutorul siteului "Display Calibration"
Calibrarea monitorului cu ajutorul siteului „Display Calibration”

Desi este un site care nu a mai fost actualizat de mult (si arata ca paginile web din 1995), Display Calibration va ajuta sa va setati corect monitorul daca urmariti pasii prezentati in cele trei categorii: Luminozitate, Contrast si Rezolutie.

Online Monitor Test

Calibrarea monitorului pentru editare foto
Calibrarea monitorului pentru editare foto

Un alt site destul de complex, utilitarul Online Monitor Test este realizat tot sub forma unui tutorial compus din mai multi pasi. Desi mai greu de utilizat la inceput, dupa ce va obisnuiti veti putea calibra monitorul in doar cateva minute.

Despre calibrarea monitorului pentru editare foto:

Inainte de a incepe procesul de calibrare cu oricare din utilitarele prezentate mai sus intrati in Control Panel, la Display Properties si setati corect rezolutia nativa a monitorului si rata de refresh optima. Cei care folosesc Windows 7 trebuie sa stie ca sistemul de operare vine cu un utilitar pentru calibrare integrat. Pe pagina Microsoft gasiti explicatiile complete despre utilizarea acestui program.

Asa cum spuneam si in introducere, desi pentru prelucrare foto este obligatoriu sa lucrati pe un monitor calibrat, cele mai bune rezultate se obtin cu un dispozitiv dedicat, cum sunt cele de la Data Color prezentate aici. Calibrarea monitorului pentru editare foto utilizand metodele prezentate mai sus este recomandata totusi, in lipsa unui utilitar dedicat… Decat deloc, mai bine asa…

11 COMENTARII

  1. La mine pe laptop totul e OK, vad toate tonurile de gri si cele colorate. Nu bag mana in foc ca e un monitor corect calibrat, dar nu pare sa aiba o eroare prea mare, cel putin nu e vizibila.

    • Te inseli amarnic prietene. Daca ai face o citire simpla a balansului de alb in 10 puncte si o verificate a managementului culorii CMS . nemaivorbind de gamma … 2.22, te-ai ingrozii ce bine stai. Problema e sa ai cu ce!

  2. Da, este adevarat ca produsele Apple sunt calibate din fabrica. Imac, macbook, etc.
    Stiu persoane care au calibrat monitorul cu dispozitive speciale si apoi au revenit la setarile de fabrica, erau mai bune.
    Nu as avea incredere in calibrarea online, este f aproximativa. Daca ati trai din fotografie, si mai alez la un album foto de nunta ati primi o rochie albastra, ati intelege diferenta si sutele de euro tocmai aruncate la gunoi. La fel si pt tipar.
    Sugerez sa folositi formatul Adobe RGB pt culori.
    Am vazut ca unele firme/privati se si deplaseaza la sediul clientului si calibreaza monitoare la aprox 50 lei. Recomand celor care au de gand sa printeze fotografii sa faca asta de cel putin 2 ori pe an. Si daca folosesc imprimante cu cerneluri aftermarket, sa nu se mire ca rezultatele difera fata de monitor, dar acesta este un alt subiect.

Comments are closed.