Pentru fotografii entuziasti, a doua jumatate a lunii iulie reprezinta un motiv in plus de bucurie: Bucharest International Air Show. Este momentul cand piloti din Romania si din strainatate vin la Bucuresti sa isi demonstreze abilitatile acrobatice, in cadrul BIAS sau “Showul Aviatic de la Bucuresti”.
Si anul acesta am avut ocazia sa participam la Bucharest International Air Show 2013, un spectacol oferit de CN Aeroporturi Bucuresti, Romatsa, Aeroclubul Romaniei, Romaero si Club Sportiv AIBO. In cele ce urmeaza vom vorbi despre aparatura foto care ne-a ajutat pe parcursul showului, sfaturi / tips&tricks pentru fotografii cat mai reusite la un show aviatic dar si despre ceea ce am putut vedea, ca specatori la BIAS.
Articol si fotografii de Stefan Chiric
Echipamentul foto utilizat
Anul acesta ne-am deplasat la BIAS cu doua aparate din gama entry de la Canon, impreuna cu cel mai accesibil teleobiectiv “L”. Am ales acest setup pentru a va prezenta sfaturile si tricksurile cu o combinatie de aparat+obiectv foarte des intalnita printre pasionatii de fotografie. Asadar, echipamentul utilizat este:
- Canon 650D
- Canon 550D
- Obiectiv Canon EF 70-200mm f/4 L
- Obiectiv Sigma 12-24mm HSM f/4.5-5.6
- Blit Canon 430EX II
- Rucsac Foto Canon Delux 200 EG BackPack
- Carduri de memorie SD Sandisk Extreme Class 10 45/40 MB/sec
Setarile aparatelor
Am montat pe Canon 650D teleobiectivul 70-200mm f/4 L, in primul rand pentru a testa performantele AF ale lui 650D. Aparatul se lauda cu un sistem de focus format din 11 puncte tip “cruce”, o caracteristica cu care alte aparate din gama entry nu se pot lauda. Pe body-ul 550D am utilizat obiectivul wide de la Sigma, pentru a avea in permanenta atat o focala wide dar si un teleobiectiv la indemana, fara a pierde timpul schimband obiectivele.
Setarile sunt relative simple:
- mod “prioritate de diafragma” (Aperture Value / Av)
- focalizare tip AI-SERVO, fotografiere in rafala, in cazul aparatului cu obiectiv tele
- diafragma la valoarea f/5.6 sau chiar f/8, ambele obiective fiind foarte sharp la aceste valori
- ISO 100, iar odata cu lasarea serii am crescut treptat valoarea pana la ISO 3200
- masurarea expunerii de tip punct (Spot metering); avantajul este acela ca atunci cand aparatul masoara cantitatea de lumina nu o face pe intreg ansamblul cadrului (compus predominant din cer), ci chiar pe punctul de focus activ, avioanele fiind expuse corect
- focalizare continua, pentru a putea urmari avioanele
- in cazul obiectivului Canon EF 70-200mm F/4 L am limitat focalizarea intre 3m-∞ pentru a scurta cursa de focus a obiectivului rezultand o punere la punct ceva mai rapida
Tips & Tricks
Cateva sfaturi pentru imagini mai reusite la showurile aviatice:
- daca aveti doua aparate incercati sa folositi curele de umar cat mai lungi si flexibile pentru a putea utiliza rapid si usor oricare din aparate
- alegeti un teleobiectiv cu distanta focala variabila (de preferat), iar daca aveti nevoie de o distanta mai mare folositi un extender; avantajul unui obiectiv “zoom” iese in evidenta atunci cand avioanele se apropie si puteti trece rapid la o focala mai scurta.
- alegeti cu grija formatul (JPEG/RAW/RAW+JPEG). De multe ori formatul JPEG este de preferat atunci cand trageti “rafala” pentru ca bufferul aparatului se va umple mai lent si veti putea trage mai multe cadre (mai ales in cazul aparatelor entry-level care au buffer mic); totodata timpii “morti”, cand aparatul salveaza imaginile pe card, scad considerabil.
- este important sa aveti mai multe carduri la voi, deoarece nu se stie niciodata cand se poate strica bloca unul dintre ele sau se va umple mult prea repede (aviz celor care trag in rafala / RAW); totodata, cardurile cu viteza mare de scriere sunt de preferat (class 6 sau mai mult in cazul SD-urilor)
- asigurati-va ca aveti acumulatori de rezerva incarcati, pentru a putea fotografia intreaga zi (utilizarea rafalei, inregistrarea unui numar mai mare de cadre intr-un timp mai scurt, duce automat la o reducere a autonomiei)
La sfarsit, cateva sfaturi generale, ce nu tin de fotografie, pentru a va putea bucura de o zi reusita la un show aviatic:
- hainele subtiri, in culori deschise sunt de preferat
- utilizati o crema cu rol de protective solara
- o sapca sau o palarie este mai mult decat obligatorie
- hidratati-va pe cat posibil, deoarece atunci cand stati mult timp in soare, organismul pierde multa apa
- incaltamintea sa fie cat mai lejera
BIAS 2013
Sa vedem acum fotografiile realizate cu setupul de mai sus, dar si care au fost principalele echipe care au evoluat anul acesta pe cerul aeroportului Baneasa.
BALTIC BEES
Anul acesta invitatii de onoare ai show-ului au fost cei de la Baltic Bees, echipa Lituaniei infiintata acum 5 ani. In prezent acestia evolueaza cu 5 aeronave de tip L-39C Albatros, iar pana la sfarsitul acestui an si-au anuntat intentia de a achizitiona alte 4 aeronave. Baltic Bees au avut o evolutie spectaculoasa, bazata pe miscari complexe, care necesita multa indemanare. Cea mai dificila evolutie a fost denumita “drunken pilot” sau “crazy bee”, bazata pe un zbor la mica inaltime si cu un mers oarecum haotic, efectuata de capitanul echipei, Artyom Soloduha.
LUCA BERTOSIO
Nascut pe 24 ianuarie 1990, este cel mai tanar participant a acestui anul la BIAS, dar asta nu inseamna ca este si mai putin experimentat. Este multiplu campion mondial la acrobatii realizate cu planorul iar in palmaresul sau se regaseste Medalia de aur la Freestyle Trophy 2012 si titlul de Campion Mondial la Known Compulsory Programe WAGAC 2012 World Champion for the Unknown. Evolutia sa include picaje si viraje bruste, in case atinge viteze de peste 300 km/h si sarcini negative de pana la -6g.
THE FLYING BULLS
Prezent la Bucuresti si in cadrul BIAS 2012, avionul B-25J Mitchell al austriecilor de la Flying Bulls reprezinta o atractie in sine. Este un bimotor construit in Kansas City, Arizona (SUA), in anul 1945. Utilizat initial in misiune de testare, avionul a fost contruit avand la baza structura bombardierului B-52, care s-a evidentiat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial in teatrele de operatiuni din Europa si Pacific.
IACARII ACROBATI
Sunt singura echipa privata de acrobatie din Romania, formata din piloti care au la activ peste 10.000 de ore de zbor. Echipa: Ioan Postolache – cap de formatie, Dan Stefanescu – aripa dreapta si Dan Conderman – aripa stanga. Acestia piloteaza avioane de tip YAK 52 TW, fabricate in Romania, care pot atinge o viteza de pana la 450 de km/h si zboara la o inaltime cuprinsa intre 100 si 800 de metri. Cand evolueaza in acrobatii de tip solo ajung la suprasarcini de la +7 pana la -5G.
JURGIS KAIRYS
La cei 61 de ani, Jurgis Kairys este cu adevarat o legenda vie. Majoritatea acrobatiilor pe care le face sunt gandite inca de acum 30 de ani, impreuna cu partenerul sau Steponas Artiskevicius in etapele de antrenamente. Pasiunea lui Kairys pentru zbor isi are radacinile in copilarie, la inceputul claselor primare, atunci cand in drum pe scoala urmarea miscarea lina a pasarilor si zborul avioanelor utilitare din agricultura. Anii au trecut, iar in 1973 Kairys a absolvit scoala Tehnica de Aviatie Viborg, urmand ca in anul 1984 sa devina inginer pilot. In palmaresul sau se regasesc mai multe medalii de aur, iar prezenta sa la BIAS este mereu apreciata, in special atunci cand intreg publicul traieste suspansul decolarii lui specifice, dar si a celor 18 rotiri la 360 de grade pe care le face in picaj. Toate acestea sunt posibile datorita avionului propriu, proiectat de acesta in anul 2004, denumit JUKA.
AEROCLUBUL ROMÂNIEI
Anul acesta Aeroclubul Romaniei a marcat implinirea a 90 de ani de existenta, fiind fondat in 1923 ca Aeroclubul Regal al Romaniei, la initiativa printului George Valentin Bibescu. In acest moment se afla sub conducerea Ministerului Trasnporturilor si ofera cursuri de parasutism si pilotaj tinerilor cu varste cuprinse intre 16-22 de ani.
TAROM
Compania Nationala de Transporturi Aeriene a Romaniei a fost infiintata la 18 septembrie 1954, si isi desfasoara activitatea cu sprijinul si autoritatea Ministerului Transporturilor si a Infrastructurii. Este, incepand din anul 2010 membra a aliantei SkyTeam. In acest moment Tarom are peste 50 de destinatii proprii de transport dar si altele de tip code share deservite de ai sai parteneri.
INSPECTORATUL GENERAL DE AVIATIE AL MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE
Componenta a Ministerului Afacerilor Interne, indeplinesc functii variate, de la supraveghere, SMURD, stingere incendii, escorta aeriana, informare/alertare a publicului, si pana la misiuni complexe, ce pot include debarcari sau parasutism. Anul acesta, in cadrul BIAS, echipa a prezentat cateva operaiuni tip: stingerea unui incendiu si salvarea unui grup de oameni cu ajutorul elicopterului.
PARASUTISTII
Bineinteles, nu puteau sa lipseasca salturile cu parasuta la punct fix.
Si un salt cu parasuta in crepuscul….
Concluziile BIAS 2013
Evolutia tuturor participantilor a fost una speciala, insa in acest an finalul cu efecte pirotehnice pregatit de Jurgis Kairys si Iacarii Acrobati, denumiti si Air Bandits a fost cu adevarat impresionant. Dupa lasarea intunericului, BIAS 2013 a continuat cu un concert semnat Antonia, Tasha si DeepCentral, incheiat cu un spectacol de artificii.
BIAS 2013 a luat sfarsit, asadar nu ne ramane decat sa asteptam urmatorul an pentru editia din 2014 si surprizere pe care le vor pregatii organizatorii. Toate cele bune si asteptam parerile voastre de la show si fotografiile realizate in acest an!
Ca de obicei, puteti publica linkurile catre fotografiile voastre de la BIAS 2013, mai jos, in rubrica de comentarii.
SUPER
http://www.studioandy.ro/galerie-foto/diverse