Dupa ce timp de trei ani am utilizat aproape zilnic kiturile de declansare wireless Pixel King si – mai recent – Pixel King Pro, am primit cu destul de mult entuziasm aparitia pe piata a primului blitz al companiei din Hong Kong. Dar, ca la orice accesoriu nou, am avut si anumite „rezerve”, fiind un produs cu totul diferit de triggerele cu care pana acum ne-am obisnuit. Pixel Mago Speedlite este primul blit al celor de la Pixel si, pentru ca am putea spune foarte usor ca intr-o lume ideala „Lumina ar trebui sa fie ‘gratis‘”, este si foarte accesibil ca pret (pret aici). Asadar, avem in fata un produs nou, foarte performant (cu numar de ghid 65, functie stroboscop, TTL si modelatoare de lumina incluse), dar accesibil ca pret, care ar trebui sa fie „un hit”! Cum se descurca si daca se ridica la inaltimea asteptarilor, aflam impreuna in continuare!
Un articol de Stefan Chiric si Calin Stan
Constructie si operare:
Pixel Mago a trecut cu brio de „testul primei impresii”. Este un produs bine inchegat, construit din plastic – intr-adevar – dar solid si foarte bine finisat. Cele mai importante componente: capul de blit pivotant si conexiunea de prindere pe patina aparatului sunt solide (iar patina este de metal). Montarea/demontarea si alegerea unghiului de iluminare a lampii de blitz este cat se poate de simpla si de rapida. Pentru prinderea de aparat cei de la Pixel King au mers pe sistemul „mount & lock”, care permite plasarea blitzului pe patina aparatului si securizarea acestuia prin simpla glisare a sigurantei.
Manevrarea capului de blit se face prin pivotarea acestuia pe verticala sau orizontala, fara a exista un buton care sa permita blocarea/deblocarea acestuia. Cei care sunt obisnuiti cu blitzurile Canon vor observa probabil lipsa butonului de blocare a pivotarii (video mai jos). Totusi, chiar si asa, sistemul Pixel este suficient de bine facut pentru a preveni pivotarea accidenctala a capului de blitz!
Este important sa mentionam si faptul ca blitzul include un difuzor pentru obiective wide (grandangular 18mm), un mini-bouncer incorporat si vine in cutie si cu un diffuser ce se monteaza pe intreg capul de blitz. Asadar, asemenea blitzurilor profesionale (si mult mai scumpe), aveti din start trei modelatoare de lumina integrate.
Accesul la baterii/acumulatori se face prin partea dreapta a blitzului, iar pe partea stanga se regasesc conectorii (inclusiv PC-Sync si USB, pentru update de firmware):
Operarea blitului este relativ usoara. Display-ul de tip Maxi Dot HD permite un consum cat mai scazut de curent in timpul utilizarii, iar navigarea prin meniu este destul de intuitiva.
Pixel Mago – Video – mod de utilizare:
Daca tot am ajuns la modul de utilizare, iata principalele functii ale blitzului Pixel Mago si cum acestea se activeaza si configureaza pe ecran. In plus, puteti vedea mai jos cum functioneaza pivotarea capului de blitz pe orizontala sau verticala, fara a mai fi necesara apasarea unui buton de blocare/deblocare.
Si acum sa trecem la treaba. Testele propriu-zise cu Pixel Mago…
Testul foto (lumina de umplere si contra-lumina):
Pentru testarea blitului am folosit urmatoarele produse: aparat foto Canon 5d Mark 2, obiective Canon 50 mm f/1.4 USM si Canon 70-200 f/4 L dar si setul de triggere wireless Pixel King Pro (un transmitator + un receiver).
Am ales o zi insorita pentru testarea produsului atat in modul TTL cat si in modul Manual.
In fotografiile de mai jos puteti vedea cateva cadre cu blitul montat pe patina aparatului (fill light), iar apoi am conectat blitul la kit-ul de declansatoare Pixel King Pro pentru a incerca ceva diferit, o fotografie de portret in contra-lumina: blitzul Pixel Mago plasat in spatele modelului si declansat wireless. Pe toata durata testului nu a existat niciun cadru in care sa nu declanseze blitul, iar sincronizarea cu aparatul a fost cat se poate de exacta, inclusiv in folosirea kit-ului wireless.
Testul de putere: iluminare la 20m, full power (Manual 1/1)
Fotografie realizata cu blitzul montat pe patia aparatului, tras de la 20m de subiect, cu blitzul in mod Manual si putere 1/1 (maxima):
Canon 5D Mark II si 70-200mm @ 200mm
Harta locatiei, pentru a vedea distanta aproximativa:
Testul de distanta: declansare wireless la 140m
Un test de distanta. Declansare cu Pixel Mago de la 140m. Click pe imagine pentru harta marita.
Pixel Mago declansat Wireless cu ajutorul triggerelor Pixel King Pro.
Distanta intre aparat si blitz: aprox. 140m !Dupa cum se poate vedea si in schita de mai jos…
Imaginea trasa cu Canon 5D Mark II si obiectivul Canon 70-200mm f/4L, la 200mm.
Filmare cu Pixel Mago – Lampa LED cu lumina continua in test:
Lampa pentru lumina continua are doua LED-uri si este utila pentru lumina de umplere (fill light) dar are o raza de actiune restransa. Pentru fill light poate fi folosita cu succes in limita a 2m distanta de subiect.
Lampa LED pentru video:
Iata un scurt filmulet in care am pornit si oprit lampa de cateva ori, pentru a vedea in ce masura reuseste sa ilumineze cadrul (zidurile manastirii se aflau la maxim 2m de aparat).
Am filmat cu Panasonic GH4 si blitzul Pixel Mago montat pe patina aparatului. Ce e interesant de mentionat este ca blitzul poate fi declansat in modul manual si cu Panasonic GH4 (deci probabil este compatibil chair si cu alte aparate). Util deci nu doar pentru filmare dar si pentru fotografii, chiar daca doar operat doar in modul Manual, nu si in TTL (TTL doar pe Canon, din motive evidente).
Compatibilitatea cu triggerele wireless Pixel King PRO
Asa cum am mentionat mai sus, am testat blitul impreuna cu kit-ul de declansatoare Pixel King Pro pentru a vedea cat de bine se comporta. Pe tot intreg testul nu am intampinat nici un fel probleme iar comunicarea dintre aparat si blit a functionat chiar si la o distanta de aproximativ 140. Chiar daca pe aparat schimbati setarile de expunere (timp, diafragma sau ISO), datorita compatibilitatii totale cu triggerele din seria King Pro, transmiterul comunica automat blitzului toate setarile, pentru o iluminare cat mai corecta a subiectului.
De mentionat faptul ca nu am reust sa legam blitul direct la transmitator asa cum ne asteptam, ci a fost nevoie si de montarea receiver-ului la blitul din test. Insa este posibil ca acest lucru sa functioneze odata ce se face un upgrade de firmwire al blitului pentru o compatibilitate directa.
Pret Pixel Mago
Blitzul Pixel Mago costa, in momentul publicarii acestui articol, 599 de lei si este disponibil doar pentru patina Canon TTL. Detalii despre pret si disponibilitate aici.
Concluzii despre blitzul Pixel Mago
Pixel Mago este, in acest moment, poate cea mai buna alegere cand vine vorba de un blitz accesibil (ca pret) si cu maxim de „dotari”. Cu un numar director 65 si cu functii wireless, toate la un pret neasteptat de mic, fac din Mago cea mai buna alegere atat pt fotografii care sunt la inceput de drum cat si pentru cei pretentiosi care cauta o solutie mult mai ieftina decat cea oferita de brandurile consacrate.
Pixel Mago este disponibil si poate fi comandat, deocamdata, doar pentru patina Canon. Varianta Pixel Mago pentru Nikon va ajunge in magazine, probabil, in maxim cateva luni…. Detalii si pret aici.
Bile albe:
- Putere mare de iluminare (numar de ghid 65)
- Meniu usor de utilizat si de inteles
- Functie Multi Flash, 1-90 repetari, putere reglabila intre 1/8 si 1/128
- Conector mini-USB pentru actualizarea firmware-ului
- Conector PC-Sync (sincronizare cablu de declansare)
- Lampa video cu posibilitate de reglare putere
- Functie wireless
- Vine cu diffuser inclus in pachet
Bile negre:
- Timp de reincarcare destul de mare (cu acumulatori de 2700MhA)
- Autonomie destul de redusa (aprox. 150 de declansari la 1/1)
- Nu este etanseizat impotriva stropilor de apa
- Greutate mai mare decat a altor blitzuri similare
Pixel Mago, specificatii tehnice pe scurt:
- Compatibilitate: aparate foto Canon cu patina standard (hot shoe)
- Numar de ghid: 65 (ISO 100 @ 200mm)
- Zoom: Auto zoom si Manual zoom
- Moduri blit: TTL / M / Multi
- Stroboscop: 1-500hz
- Declansare fara cablu: Master / slave
- Mod sincronizare: High Speed Sync (HSS), sincronizare pe prima sau pe a doua cortina (1st Curtain Sync, 2st Curtain)
- Ajustare unghiuri ale capului: Sus/jos -7/90º; Stanga/dreapta 180/180º
- Putere reglabila manual: 1/128 – 1/1 in trepte de 1/3
- Timp reincarcare: aproximativ 4 secunde pentru putere maxima 1/1
- Alimentare: 4 x AA (R6)
- Interfete: hot shoe, port PC Sync si USB
- Valori expunere: EV in trepte de 1/3rd increments (+ / -3 stopuri)
- Bracketing (FEB = Flash Exposure Bracketing): in trepte de 1/3 (+ / -3 stopuri)
- Raza asistenta AF (AF-assist beam)
- Posibilitate de upgrade firmware
- Dimensiuni (IxLxA): 20 x 8 x 6.2 cm
- Greutate: 465g
Aveți cumva idee dacă e compatibil cu triggerele Phottix (Strato II și Odin)? Mulțumesc.
Doar pe pin central, da.
Cum este constructia, si autofocusul? E rapid si silentios, sau lent si zgomotos? Lampa AF cam pe ce distanta functioneaza corect? (la Nissin-uri doar pe cativa metrii)
cumparat un apara fujifilmhs 35lucreza super bine sant multumit
In primul rand, felicitari pentru inca un review reusit, in pas cu tehnologia!
Din reviewurile de pe net am mai gasit urmatoarele:
In teste GN la 105mm – ISO100 e la egalitate cu Canon 580II, iar YN568EX e cu 0,5 EV mai slab, respectiv 60M@ISO 100/105mm.
La 200mm e comparabil cu Canon 600EX-RT dar cu mentiunea ca vignetarea e mai pronuntata la Mago.
Constructiv este calitativ si comparabil cu Canon.
Suportul pentru firmware pare foarte bun, ultima versiune aparuta chiar in luna septembrie E9A_003:
http://www.pixelhk.com/Down/DownPage.aspx?Title=MAGO
YongNuo YN-622C este compatibil, insa nu si in mod manual.
Multumesc pentru completari. Similaritatea cu 600 si 580 de la Canon nu poate decat sa ma bucure. Diferenta de pret este mare intre ele, asadar imi confirma inca o data concluzia pe care am tras-o (ca Pixel Mago are un excelent raport calitate/pret, poate mai bun decat a celor „de brand”).
Buna. Cand ai facut review-ul l-ai verificat si pe TTL. Eu am comandat unul si l-am returnat in aceeasi zi. Cu difuzorul de lumina lasat pe blitz supraexpune 1-1/2 trepte daca faceam bounce si aproape 2 trepte indreptat direct spre subiect. Nu l-am verificat fara difuzorul de lumina. Probabil supraexpunerea ar fi fost mai mare. Pe manual, intradevar, treptele de puetere functioneaza OK. Constructia e buna, incarca repede chiar daca am declansat la 1/1, dar… ttl-ul e varza. L-am probat pe Canon 7D si pe un 50D. Se comporta la fel pe ambele. Blitz-ul cumparat era cu firmware 001. Am descarcat de pe site-ul Pixel firmware-ul pentru Mac (varianta 004), dar nu functioneaza. Poti sa apesi cat vrei pe ”upgrade” dupa ce-ti alegi de firmware ca nu se intampla nimic. Cel mai frumos e cand te uiti la „about” la programul de upgrade si vezi:
Engineering:
Some people
Human Interface Design:
Some other people
Testing:
Hopefully not nobody
Documentation:
Whoever
With special thanks to:
Mom
Am impresia ca cineva face misto de clienti cu firmware-ul pentru Mac.
Un alt „nou” review care scoate in evidenta lucrurile bune la Pixel Mago, din pacate nu si problema cea mare si anume ca in modul TTL este total inutil, imposibil de folosit cu incredere, desi au ajuns cu firmware-ul la 007 (special pentru rezolvarea problemelor de expunere). Greu sa cred ca-l vor face sa functioneze corect. In modul manual face toti banii si ceva in plus, deci este foarte bun pentru studio, foto de produs etc. Pacat, putea fi the best value for money, dar speram in continuare.
Sal. Am observat ca daca folosesc FEC expune destul de corect de cand am pus firmware 007. Nu consider ca asta e o rezolvare pentru ca e superenervant pentru cei fotografiati sa le dai flashuri duble in ochi, dar macar poate fi folist cat de cat pe TTL. Orientat direct catre subiect expune relativ corect, daca faci bounce subexpune 2 trepte. Cu firmwareurile vechi supraexpunea groaznic. Acum e invers. Pe manual merge foarte OK. Ce ma mai enerveaza la el e ca pus pe un declansator Hahnel Tuff sare (aleatoriu) de pe manual pe TTL si trebuie sa verifici des.
Referitor la compatibilitatea cu Pixel King Pro, merge foarte bine, doar ca de le mai multe ori nu afiseaza +/- EV-ul, ramane pe 0. Un lucru minor totusi. Si se pare ca PixelHK persevereaza si vor sa scoata pe piata un nou blitz X800C, mai mic (ca putere si dimensiuni), fara lampa LED si cu tranceiver incorporat compatibil cu King Pro. Daca-l vor face sa functioneze corect va fi cel mai bun deal de pe piata pentru posesorii de triggere Pixel Pretul va fi probabil mai mare decat Mago dar va merita fara indoiala, din nou daca va functiona corect, ceea ce nu este cazul la Mago.
canon 6D și triggere viltrox. merge foarte bine.