A trecut mai bine de o luna de cand lucrez cu monitorul BenQ SW2700PT pentru editarea fotografiilor pe care le fac. Un luna si jumatate, mai exact, care mi-a permis sa il testez si sa il incerc „pe toate partile”. De ce un monitor dedicat pentru editare foto? Pentru ca toate cele trei etape ale unui workflow foto sunt la fel de importante: fotografierea, editarea, printarea. Daca editarea nu se face pe un monitor care sa redea corect culorile, calibrat, rezultatul final are de sufierit (fie ca vorbim de vizualizarea imaginii pe monitor dar mai ales in print). De aceea m-am orientat catre un monitor foto proiectat special pentru editare. Concluzia? Read on!
BenQ SW2700PT
Sa incepem cu inceputul. Unboxing!
Primul contact cu SW2700PT l-am avut acum un an, cand l-am primit pentru cateva saptamani in teste de la BenQ Romania. Intre timp, l-am dat inapoi si timpul si-a continuat cursul normal. In primavara, insa, am inceput sa simt din ce in ce mai des nevoia unui monitor mai mare, mai performant si mai specializat pe editare foto decat solutia pe care o foloseam pana acum, un iMac de 21.5 inch, generatia 2012. Asadar, mi-am amintit de monitorul pe care tocmai il avusesem in teste si asa am ajuns sa imi iau si eu unul.
Asa a ajuns la mine, BenQ SW2700PT, de data asta definitiv. Prima impresie: modul in care este ambalat. Am avut impresia ca am luat altceva, deoarece eu stiam ca iau un monitor de 27 inch, cu parasolare laterale, care cel putin in mintea mea trebuia sa vina intr-o cutie mare. Nici vorba. Ambalat, e ca un puzzle. L-au bagat in cea mai mica cutie posibila in care sa incapa un panou de 27. Dar este bine protejat, asa ca nu trebuie sa iti faci griji pentru transport.
Totusi, primul aspect care iti sare in ochi atunci cand deschizi cutia nu este monitorul in sine ci aceasta fisa. Care te face sa zambesti putin si sa iti reamintesti ca tocmai esti fericitul posesor al unui monitor profesional pentru editare foto. Raportul de calibrare din fabrica, cu care vine fiecare monitor BenQ pentru editare foto:
Disclaimer despre calibrare:
Sigur, daca am edita fotografiile in acelasi mediu in care s-a facut calibrarea, adica in fabrica BenQ, totul ar fi ideal. Totusi, e bine sa tinem cont ca noi vom utiliza monitorul intr-un mediu diferit, cu alta lumina ambientala, conectat la alta unitate, alta placa video etc. Asadar, chiar daca aceasta calibrare „din fabrica” este binevenita, pentru editare profesionala este mai mult decat recomandat sa calibrati chiar voi monitorul, acolo unde il veti utiliza, cu un calibrator extern, cum ar fi cele de la XRite.
Un monitor proiectat special pentru fotografi
Nu e greu sa iti dai seama ca SW2700PT este un monitor dedicat fotografilor. Inca de cand l-am montat, am observat sistemul de pivotare, care permite utilizarea monitorului atat in modul landscape (normal) cat si portret. Parasolarul mi-a dat insa cel mai mult de furca, montarea lui nefiind in totalitate straight-forward. Totusi, odata fixat si acest ultim element, am trecut la treaba: am conectat monitorul prin display-port la laptop si am inceput lucrul efectiv cu el.
Un monitor pentru editare foto trebuie sa aiba cateva caracterisitci esentiale: sa reproduca un procent cat mai mare din spatiul de culoare sRGB si AdobeRGB (standardele industriei), sa poate fi usor calibrat (inclusiv pentru lucru cu diferite impreimante), sa aiba un panou cu unghi de vizualizare cat mai larg (pentru a nu apare diferente de culoare si contrast de la un colt la altul al monitorului atunci cand privesti dintr-un alt unghi decat cel perpendicular) si sa aiba o rezolutie suficient de mare pentru a distinge detaliile.
BenQ SW2700PT exceleaza la toate aceste capitole.
Panoul de tip AHVA IPS (panou mat, iluminat cu LED-uri albe) ofera o rezolutie nativa 2560x1440Px, adica QHD la 110ppi. Nu e 4K, asa cum poate mi-as fi dorit, dar este arhi suficient pentru editare foto (nefiind un monitor pentru productie video).
Unghiul de vizualizare este de 178° atat orizontal cat si vertical, iar spatiul de culoare sRGB este reprodus in proportie de 100%, cu 99% pentru AdobeRGB. Panoul IPS poate reda 1 miliard de culori (pe 10 biti), iar luminozitatea maxima atinge 350cd/m2, cu contrast 1000:1.
La capitolul conectivitate, are de toate: DVI-D, HDMI 1.4, USB 3.0 si DisplayPort 1.2, pe acesta din urma fiind realizata si conexiunea mea la un laptop MacBook Pro, pentru toate aceste teste. In plus, pe lateral-stanga se regasesc doi conectori USB 3.0 si un … cititor de carduri SD! Stiti vorba aia: USB-urile si cititoarele de card nu sunt niciodata suficiente. La fel ca si cartofii prajiti. 🙂 Iar BenQ a inteles asta.
Totusi, chiar si un monitor foto bun are nevoie de calibrare. BenQ SW2700PT vine cu o serie de profile pe care le gasim in meniu – Standard, sRGB, Adobe RGB, B+W, Rec. 709, DCI-P3, Photo, Low Blue Light – dar si mai simplu (si mai bine) este sa folosim un calibrator extern. Calibratorul va face setarile conform mediului nostru de lucru (lumina ambientala, placa video etc) si va permite salvarea optiunilor in meniul monitorului, acolo unde BenQ ofera 3 sloturi Custom pentru setarile proprii.
Trecerea de la un profil la altul (de exemplu, de la profilul de editare la cel de imprimare) se face in doar cateva secunde, accesand meniul potrivit. Speaking of, desi simplu de utilizat, ce nu imi place mie la meniu este lag-ul care se observa la apasarea butoanelor. In fine, nimieni si nimic nu-i perfect. Calitatea imaginii conteaza. In plus, din meniu pot fi personalizate si butoanele de pe carcasa monitorului, asadar va puteti pune oricand un shortcut catre profile de culoare sau alte optiuni, pentru a nu „cotrobai” de fiecare data prin meniu dupa ele.
Accesul la toate setarile de calibrare se face mult mai simplu cu ajutorul controllerului cu care BenQ SW2700PT vine livrat standard. E un fel de punct central de comanda al monitorului, care permite trecerea rapida de la o setare la alta, de la un profil de calibrare la altul si chiar personalizarea functiilor de pe butoane, in doi timpi si trei miscari.
Mai mult, pe lateralul monitorului gasim un cititor de carduri SD si doi conectori USB 3.0, un plus binevenit pentru orice fotograf.
Principalele puncte forte ale lui BenQ SW2700PT:
- Reproducerea culorilor (gammut): in proportie de 99% Adobe RGB si 100% sRGB
- Adancimea de culoare: 10 biti, prin DisplayPort
- Rezolutie: QHD (2560 x 1440), cu 110 pixeli / inch
- Tehnologie IPS: (panou iluminat cu leduri albe), cu unghi de vizualizare mare (178°)
- Acuratetea culorilor: 14-bit 3D Look Up Table (LUT) cu Delta E≤2, atat in sRGB cat si in AdobeRGB
- Controllerul extern permite trecerea rapida de la un profil de lucru la altul
- Parasolarul integrat asigura o mai buna vizualizare si perceptie a contrastului si a culorilor, indiferent de mediul de lucru
Concluzii
Cand vorbim de imagine, nu putem sa nu fim macar un pic subiectivi. Totusi, multi fotografi nu pun mare pret pe monitorul pe care il utilizeaza la editarea fotografiilor, asa cum pun pe aparat sau obiective. De ce? Nu stiu. Cert este ca, pe langa un aparat bun si un obiectiv de calitate, un monitor care sa redea culorile asa cum trebuie, fara sa le denatureze, fara variatii, ar trebui sa fie de nelipsit de pe biroul oricarui fotograf care isi respecta munca.
Redarea culorilor este excelenta, contrastul este foarte bun iar luminozitatea panoului IPS il recomanda pentru a fi utilizat in orice mediu. Mai mult prezenta celor doua USB-uri 3.0 si a cititorului de carduri SD integrat reprezinta un plus, iar controllerul extern cu fir este un bonus binevenit, pentru ca permite accesul rapid la diferite setari si profile de lucru. Cel mai mult ma bucura insa prezenta parasolarului. Dupa ce editezi fotografiile cu un monitor cu parasolar, cu greu vei putea reveni la unul fara.
Cateva review-uri de afara spun ca SW2700PT ar avea o usoara tenta de galben pe anumite zone ale panoului LCD. Masurat cu dispozitive specifice, poate ca este asa. Dar vizual, in lucrul de zi cu zi, nu observ nici o diferenta vizibila de redare a culorilor pe panou. Iar bleedingul este si el aproape inexistent.
Eu il recomand fotografilor pentru care calitatea finala a imaginilor conteaza, care doresc sa fie siguri ca imaginile lor vor arata la fel de bine atat pe monitor cat si pe print sau in albume.
Va mai spun doar atat: BenQ SW2700PT is here to stay. Si daca ar fi sa aleg acum al doilea monitor, tot la SW2700PT m-as opri, pentru ca are un raport calitate-pret excelent dintre toate monitoarele foto dedicate ce se gasesc acum in magazine.
Monitorul BenQ SW2700PT costa 3.500 de lei, in magazine.
Nota Clubul Foto: 9/10
Bile albe:
- redarea culorilor exemplara, aproape 100% AdobeRGB
- controller extern pentru acces rapid la profile si meniu
- utilizare in pozitie Landscape / Portret
- parasolar inclus
- fiecare unitate SW2700PT beneficiaza de pre-calibrare din fabrica
- redare pe 10 biti (prin DisplayPort)
- HUB USB integrat (2 conectori) si cititor de carduri (SD) integrat
Bile negre:
- meniul necesita o scurta perioada de acomodare
- timp de raspuns de doar 12ms (e un monitor foto, totusi, nu pentru gaming)
- mi-a luat ceva pana am descoperit cititorul de carduri integrat, cu parasolarul montat pe monitor. cred ca putea fi amplasat mai la indemana, in piciorul monitorului, de exemplu
BenQ SW2700PT, specificatii tehnice pe scurt:
- Monitor hi-end dedicat fotografilor
- Diagonala: 27 inch
- Tip panou: LCD/TFT AHVA IPS (iluminare cu LED-uri albe, din spate)
- Rezolutie: 2560x1440px, 110ppi, 0.233mm / pixel
- Aspect: 16:10
- Unghi de vizualizare: 178° / 178°
- Contrast: 1000:1
- Luminozitate: 350cd/m2
- Adancime de culoare: 10 bit
- Reproducerea culorilor: 1.07 miliarde de culori, 99% AdobeRGB
- Mod Black and White
- Conectivitate: DVI-D, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, USB 3.0 – 2 porturi, cititor SD
- Boxe integrate: nu
- Greutate: 9.1KG cu tot cu accesorii (parasolar si controller)
- Garantie: 2 ani
Accesoriile cu care vin in cutie:
- cablu de alimentare
- cablu DisplayPort
- cablu USB
- controller extern
- parasolar
- manual de utilizare si CD cu drivere (mai are cineva nevoie de asa ceva? 🙂 )
Reaktionszeit – 5 ms
12ms scria in documentatia pe care am primit-o de la Benq….