Pentru ca am intalnit deja doua astfel de cazuri, este bine sa stiti: razele laser, pe care le intalniti la orice concert sau spectacol, pot afecta iremediabil senzorii aparatelor foto digitale. Dovada stau doua filmulete publicate de doi utilizatori care au experimentat aceeasi problema: senzorii aparatelor au fost afectati de razele laser de la concerte. Este vorba despre un aparat foto DSLR Canon EOS 5D Mark II si o camera video RED Epic, dar laserele pot afecta orice aparat foto digital.
Problema este mai des intalnita in cazul celor care filmeaza cu DSLR-ul sau fotografiaza in modul Live View, deoarece expunerea senzorului la laser este mai indelungata. Asadar, daca tot vine toamna, atentie cand fotografiati sau filmati la concerte, in cluburi sau chiar la nunti (desi acolo generatoarele de laser au o putere mai mica). Desi se intampla rar, este bine sa stiti ca toti senzorii CMOS pot fi afectati de aceasta problema, indiferent de tipul aparatului sau de brand.
Iata cum apare si cum se manifesta defectul:
UPDATE 19 noiembrie 2013: Inca unul… de data asta un Canon 5D Mark III
Canon 5D Mark II
Red Epic
UPDATE: Iata inca un exemplu, tot cu un 5D Mark II:
Via PhotoFocus
E bine de stiut .. Bun Pont
Asa am stricat eu un senzor CCD la un Canon A430…
Din aceasta cauza eu mi-am cumparat un Pentax, de 5 ani de cand fac poze in cluburi si prind aceste lasere in moduri abolut superbe PENTAX e singura frima suficient de fiabila pentru un mediu mai agresiv (si unde CaNikon o ia in bara)
aiurea frate 😐
Dani Tomai i know….
Chiar daca Pentax fac aparate mai rezistente la exterior (sa zicem, desi o comparatie nu prea se poate face la capitolul asta), as zice sa ai totusi grija…. Pentax are tot senzor CMOS si e la fel de usor de "ars" de lasere ca oricare alta camera (legile li fizicii se aplica si lor…) 😉
am flmat fulgere, nu stiu cum ar trebui sa reactineze in caz ca se strica, deocamdata merge…am un d7000
fulgerele nu sunt lasere… nu au de ce sa strice senzorul.
nu cred ca ai inteles conceptul, ideea este ca laserul este o raza de lumina concentrata pe un singur punct, si daca punctul asta se dovedeste a fi senzorul unei camere atunci se poate strica, in dependenta de perioada de expunere la conditia data. La fel de usor se strica si daca filmezi sau fotografiezi cu o expunere mai lunga soarele (cand lumina lui cade direct in aparat).
Acu fulgerul ala nu isi concentra lumina pe senzorul camerei tale, pentru ca daca o facea aveai toate sansele sa mirosi a friptura. 😀
Daca s-au "papat" camere RED, facute pentru profesionisti si conditii dificile de lucru, cam in orice situatie grea, Pentax, Canikon si restul, sunt mult mai sensibile. Fiecare producator isi lauda creatiile, nu inseamna ca este asa intotdeauna :).
Dacă acele lasere sunt dăunătoare pentru senzorii aparatelor foto nu sunt la fel de dăunătoare pentru ochi ??
Totusi aceste camere sunt distruse cand filmeaza … situatie in care senzorul este expus continuu oricarei surse de lumina (la dslr durata filmului este limitata special pentru a preveni distrugerea lui datorita supraincalzirii) … Sunt curios daca in modul foto au fost astfel de cazuri ?!?!
o sa fie nasol cand un fulger o sa loveasca senzorul camerei tale :))
din ce observ in articol cu respectivele camere se filma, razele laserului au batut strict pe senzor de aici si riscul
Poate se poate introduce un filtru taie banda gen Notch pe lungimea de unda a laserului ca sunt cam standard si scade intensitatea laserului de zeci de ori.