Am vazut recent cateva anunturi de vanzare obiective second hand cel putin „dubioase”, care m-au pus pe ganduri. De ce spun asta? Ca majoritatea anunturilor second-hand, produsul este prezentat frumos si „perfect-functional” dar in cazul de fata exista si o mentiune importanta:

Este un obiectiv functional 10/10, estetic 9/10, dar are o mica ciupitura pe margine dar care nu afecteaza functionalitatea.

Atentie la obiectivele second-hand
Atentie la obiectivele second-hand

Ei bine in 90% din cazuri „ciupitura” pe care o vedeti in imaginea de mai jos AFECTEAZA functionalitatea. In anuntul dat de mine ca exemplu este vorba despre un obiectiv zoom Tamron, care se extinde in momentul actionarii inelului de zoom. Aceasta „mica ciupitura” provine in cele mai multe cazuri dintr-o lovitura pe care obiectivul a primit-o in lentila frontala. O lovitura atat de puternica incat sa rezulte un semn atat de evident pe montura filtrului (montura este din metal!) reprezinta un semn ca acel obiectiv desi arata absolut excelent (ca nou!) in rest, calitatea imaginii poate fi afectata. 

Mai ales in cazul obiectivelor cu zoom (extensibil), blocul optic in miscare este extrem de sensibil si orice lovitura directa in lentila frontala (sau in margini) poate produce o descentrare imperceptibila (cu ochiul liber) al lentilei. Rezultatul? Imagini clare doar „pe jumatate”, adica imaginea in loc sa fie clara de la stanga la dreapta este mai sharp in partea dreapta si mai putin sharp in partea stanga (sau invers). Uneori acest efect este foarte vizibil chiar si atunci cand testati obiectivul pe aparat, dar de cele mai multe ori nu se poate vedea decat dupa vizualizarea la 100% pe ecranul computerului.

Asadar, mare atentie la obiectivele second-hand care au urme de lovituri, mai ales in lentila sau elementele frontale!! Nu vreau sa credeti acum ca toate obiectivele second-hand pot avea „defecte ascunse” de genul celui dat ca exemplu mai sus, articolul acesta fiind doar un avertisment, dar de care ar trebui sa tineti cont daca aveti de gand sa achizitionati un obiectiv „de ocazie”. Nu este obligatoriu, dar – asa cum se spune – va puteti lua o mica „teapa” daca nu cunoasteti problemele ascunse pe care le pot avea obiectivele „sh”.

Asadar, atentie la orice urma de lovitura ar putea avea obiectivul pe care vi-l doriti si examinati cu atentie imaginea de la stanga la dreapta (si sus-jos), de preferabil pe ecranul unui PC/Laptop, dupa ce in prealabil ati fotografiat un element plan (un zid drept etc)!

La fel este important sa examinati orice urma de praf vedeti in interiorul obiectivului, pentru ca mai ales in cazul firelor de praf ce nu pot fi curatate usor (aflate pe lentilele din interiorul blocului optic), pot produce „pete” in fotografii atunci cand utilizati diafragme inchise! Deci testati obiectivele si la diafragma cea mai deschisa dar si a diafragme inchise (f/16 de exemplu…).

6 COMENTARII

  1. Neata tuturor! Bun articol! Recent, un prieten mi-a zis de o problema cu 70-200mm f/4 L IS, obiectiv pe care l-a luat second. Aparent avea cateva particule de praf in interior (sau doar una, nu mai retin), si de fapt erau urme de uzura. Acum l-a trimis la service pentru reparatie, IS-ul o luase razna, abia mergea din 2-3 incercari etc. A mai dat si 3000 lei pe el. Deja sunt suspicios cand vine vorba de obiective second, daca el dupa o luna (sau mai bine), a patit-o cu un L, eu nu am curaj sa cumpar second, nici mai ieftine. Am mai discutat si cu altii, dar n-au luat tepe de valoarea asta. Am vazut si eu o "oferta" la 1200 lei, cica era un Canon 10-22mm "ca nou, de 10 luni". Foarte dubios pretul pentru un obiectiv de 3500 lei sau cat mai e, 3300. Arata bine in poza prezentata dar…Alt prieten a patit-o asa cum ai spus in articol, cu un Nikon 18-105mm VR, pozele intr-o parte sunt mai sharp si "normale", in alta soft rau si au distorsiuni urate, e ciudat, jumatate bun, jumatate nu (aproximativ). Deci, alt obiectiv care a suferit o lovitura. De asta eu recomand intotdeauna un filtru UV sau protector si parasolarul. Eu n-as lua obiective second decat de la vreun cunoscut, sa ma pot juca cu el o zi intreaga (sau cel putin 3-4 ore), sa-l analizez din toate punctele de vedere. Nu conteaza ca unii de pe diverse website-uri trimit si cu posibilitatea verificarii coletului, verificarea se face la centrul firmei de curierat sub supravegherea unei camere, esti limitat, nu-l pot scoate "pe teren". Atentie ce cumparati! Nu tot ce e ieftin, e si la pret "de criza" cum zic unii pe okazii. Eu niciodata n-am ascuns defectele produselor vandute, si o stersatura sau zgaraietura fina am specificat-o in anunt, plus imagine. O zi placuta in continuare!

  2. Nu stiu cat e de adevarat, dar m-am jucat cu un Canon FD 50mm 1.4 care era plin de particule de praf, in poze n-a iesit nimic, nici n-am stat sa le analizez la acest capitol dar n-au sarit in privire semne vizibile.

  3. Cazuri cel putin bizare si nu recomand nimanui sa foloseasca site-ul okazii. Eu am cumparat si vandut doar pe forumul oficial nikonisti.ro si am fost absolut incantat mereu. Onestitatea persoanelor ce vand este de cele mai multe ori reala! Sunt si cativa ''afaceristi'' si cativa oportunisti, dar aceste cazuri sunt rare si de obicei sunt semnalate in interiorul topicului ce il deschid pentru vanzarea produsului. Ca sa va spun cam pana unde se ajunge cu increderea, am trimis unui copil sa spunem, nu era inca major un trepied si atunci cand am depus coletul la posta am uitat sa mentionez despre ramburs. Tanarul a ridicat fara a plati ceva coletul! M-a sunat disperat in ziua aceea ca el a ridicat coletul si ca nimeni nu i-a cerut bani. In 1 ora era inapoi la posta, chiar daca i-am spus ca nu este o problema, zilele urmatoare … si mi-a trimis banii integral chiar mai mult a considerat de cuviinta sa-mi trimita si 10 lei in plus 🙂 Nice kid! ASA CACI: WOW !!!! Nu toti in Romania suntem hoti, pesti si tepari! Cat despre articolele domnului Calin, numai de bine, sunt abonat de news si urmaresc toate postarile acestuia. Felicitari de asemenea si pentru site!

  4. Si eu sunt abonat la news, practic citesc ceva in fiecare dimineata, m-am obisnuit sa fac asta. Articole excelente, pentru sufletul fiecaruia. Legat e nikonisti.ro, respect enorm comunitatea nikonistilor, pacat ca noi canonistii nu avem una la fel de ampla. Eu am vandut pe okazii, am cumparat de pe okazii, am ajuns sa-mi fac cativa vanzatori favoriti si prefer sa-i pastrez, cu asta se ocupa si au dat dovada de incredere si seriozitate. Intr-adevar, acel copil a dat dovada de OM, nu multi sunt OAMENI in ziua de azi. Probabil stia ca nu-i usor sa faci un ban cinstit. N-am trimis niciodata cu Posta, am primit 2-3 comenzi mici de la F64 Studio prin Posta, de valoare mica (adica nu trimiteau gratis prin Sprint Curier), nici eu nu m-am grabit si am optat pentru Prioripost, dar tot in 3-4 zile ajungea coletul, tot trebuia sa merg personal sa-l ridic, curierul ajungea si la 20% din valoarea comenzilor.

  5. Sunt reale cele relatate de Dvs. dar cred ca o problema comuna care apare este front/back focusul care constituie probabil cel mai uzual motiv de vanzare. De obicei majoritatea vanzatorilor stiu acest lucru, dar il ascund si spun ca obiectivul este functional 100%. Totul functioneaza OK la prima vedere, dar daca nu stii sa-l verifici iti dai seama de acest defect mai tarziu. Din pacate am gasit un astfel de obiectiv chiar in consignatia unui vestit magazin de profil din Bucuresti, care dadea chiar o mica garantie… Din discutia cu vanzatorul se pare ca stia de acel aspect dar totusi il vindeau! Asa ca nu scapati din vedere acest defect !

  6. Personal, consider că e mai riscant ce se întâmplă pe piața body-urilor, unde o firmă renumită vinde DSLR-uri full frame de aproape 10000 lei, din care multe au defecțiuni la mecanismul de rabatare a oglinzii – iar apoi le „remediază” printr-o simplă curățare.

    Am un obiectiv de 35 mm SH, am avut un D70 SH mai bine de un an, iar acum mi-aș lua un F60 (deocamdat îl am în teste). nu neg, am văzut la târguri și „jucării” pline de praf, într-o stare deplorabilă – pe care vânzătorii cereau sume mari, susținând că „astea-s prețurile”.

    Ideea e pe cât posibil să ne informăm și să testăm ce luăm… ce nu aș face însă, ar fi să trimit ceva la schimb, fără posibilitatea de a verifica dacă cocontractantul trimite la rândul lui ce ar trebui.

Comments are closed.