Articol in continuarea discutiei inceputa aici…
Da, vreau sa va atentionez cu privire la produsele „fake” care au ajuns si in piata foto. Nu ma refer acum la produsele „fake” in sensul clasic al termenului (contrafacute, identice cu originalul, pe care scrie brandul vostru preferat, dar ele sunt fabricate undeva intr-un beci de prin Turcia…) ci ma refer la acele produse legitime, care se vand sub brand propriu dar au forma si conceptul identic cu cel al produsului „consacrat”.
La Photokina, anul acesta, cei de la Joby (producatorii mini-trepiedelor flexibile GorillaPod) au avut surpriza sa constate ca la doua standuri distanta de al lor, trepiede absolut identice, dar vandute sub sigla unor producatori asiatici erau prezentate ca modele proprii, evident fara licenta si cu intentia clara de a „copia” trepiedele Joby. Acum cateva editii, tot la Photokina, ceva asemanator au descoperit si cei de la Manfrotto, iar atunci companiile asiatice care afisau produsele copiate au fost nevoie sa isi inchida standurile…
Problema este foarte simpla: produsele astea nu sunt „contrafacute”, in sensul pe care il cunoastem toti. Ele sunt „copii” mai mult sau mai putin fidele ale produselor consacrate de pe piata, sub un brand propriu, care se vand mult mai ieftin in magazinele de specialitate. La prima vedere, clientul va fi tentat sa achizitoneze un trepied „similar” GorillaPod de la un brand chinezesc decat un trepied original, pentru ca – zice el – tot trepiedul ala e si costa mai putin. Nimic mai fals! Ce cumpara, de fapt? In cazul produselor „clone”, standardele de calitate impuse de producatorul original nu sunt respectate si riscul sa va treziti cu aparatul foto cazut de pe trepied este extrem de mare. Paguba? In cel mai fericit caz un drum la service si o reparatie a aparatului pe banii posesorului (bineinteles, garantia nu acopera asa ceva!). Cum puteau fi evitate toate astea? Achizitionand din start produsul original. Diferenta de pret platita era oricum mult mai mica decat costurile reparatiei plus manopera pentru repararea aparatului…
Am scris articolul acesta pentru ca ieri am dat peste inca o „clona” care m-a surprins, un produs pe care nu credeam ca o sa il „copieze” chinezii atat de rapid. Este vorba despre LensPen, accesoriul pentru curatat obiective pe care eu il folosesc de ceva timp , la origine din Canada. Comparati, va rog, cum arata LensPen-ul original de aici si cum arata clona… Cred ca e inutil sa mai zic ca varianta „chinezeasca” – desi este mai ieftina – va produce surprize extrem de neplacute cand veti observa urme, dare sau zgarieturi pe suprafata obiectivului… Totusi, ambele produse sunt „legitime”, se vand sub branduri proprii si nu reprezinta contrafaceri, in acceptiunea clasica!
Asadar, inchei aici prin a va reaminti ca sintagma „Putin dai, putin face” este la fel de valabila si in cazul accesoriilor foto, ca in oricare alt domeniu…
P.S. Acest articol s-a vrut o continuare a discutiei despre „mirajul ieftin si bun” inceputa aici…
De parcă brandurile originale nu sunt făcute tot în China! :))
Pai conteaza unde sunt facute? Conteaza standardele de calitate (impuse de brand si respectate de fabrica in baza contractelor comerciale) ceea ce nu ai sa gasesti la produsele „clone”…
conteaza sa fie bune sa curete lentilele…daca curata lentilele la fel ce conteaza ca o fac eu acasa din carpa si alte materiale? ce conteaza ca una e 10 ron alta 100ron?
Da … tot china .. dar sub licenta. Filozofia paguboasa ca suntem prea saraci sa luam lucruri de calitate a dus la toata virusarea astea oribila cu produse chinezesti.
si ce daca, pe Manfrotto il copiaza din 2005 …. dar degeaba 🙂
Iarta-ma ca te intreb, Dan Tedorescu ce brand original de trepied stii tu? Care e dupa tine originalul la un trepied ?
originalul, in cazul ăsta, e o mizerie.
http://pasionat.de/foto/joby-gorillapod-e-o-mizerie-2012/
asta e alta treaba, alta discutie… un trepied de genul ala, prin modul in care e construit, nu are cum sa se compare cu unul clasic (ca rezistenta, stabilitate, etc), oricat ar vrea ei…
Buna ziua,
eu am cumparat pentru canon sx40 hs, un blits nissin. nissin di466. Face poze ochei, ce sa zic, da pe incercari, asa. Poate originalul de la canon speedlite 430 ar fi fost mai ochei?
eu nu recomand nimanui blitzuri de la producatori terti. am avut experiente neplacute cu ele si am detaliat problema aici: https://www.clubulfoto.com/despre-mirajul-sintagmei-ieftin-si-bun/
asadar da, va recomand un canon 430ex decat acel Nissin.