Asa cum v-am mai spus si in articolul de aici, atentie la produsele contrafacute care au ‘invadat’ piata foto. Desi poate parea un scenariu greu de crezut (vorba aceea: nu mi se intampla tocmai mie, nu?!), iata ca se poate: exista pe piata accesorii foto contrafacute, care seamana in proportie extrem de mare cu originalele (si, de obicei, mult mai accesibile ca pret), dar nu ofera nici calitatea si nici functionalitatea produsului pe care il ‘copiaza’.

Citeste si: Atentie cand achizitionati aparatura foto second-hand

Un articol publicat ieri pe blogul Petapixel prezinta cateva imagini comparative intre un blitz Canon 580EX II original si varianta contrafacuta. Am selectat cateva imagini si va prezentam acum, pe scurt, care sunt principalele aspecte de care trebuie sa tineti cont si pe care sa le verificati atunci cand achizitionati un blitz Canon. Mai ales in cazul blitzurilor second-hand, riscul de a achizitiona un model contrafacut este si mai mare. Ca de obicei, recomandarea noastra este sa achizitionati echipament foto de la un magazin autorizat.

Asadar, cum recunoasteti un blitz Canon contrafacut:

Daca setarile blitzului nu pot fi modificate din meniul aparatului, acesta lucru trebuie sa va ridice un mare semn de intrebare asupra blitzului
Incercati sa accesati setarile avansate ale blitzului din meniul aparatului

Prima si cea mai evidenta problema care trebuie sa va ridice un semn de intrebare: daca setarile blitzului nu pot fi modificate din meniul aparatului, ar putea indica un produs cu origine incerta!

Desi par la fel, nu sunt: blitzul din dreapta, care s-a dovedit a fi contrafacut, are o culoare putin mai deschisa decat originalul Canon
Par la fel, dar unul din ele este contrafacut. Ghiciti care?

Nu, nu sunt identice: in cazul blitzului din stanga, care s-a dovedit a fi contrafacut, plasticul semitransparent care acopera lampa de blitz din cap are o culoare care bate spre albastru. Blitzul original (dreapta) are o culoare neutra a geamului de difuzie. Observati ca nici lampa din interiorul capului de blitz nu are aceeasi forma…

Numarul de serie al blitzurilor originale Canon nu incepe niciodata cu litere. Aici, seria modelului contrafacut (stanga) incepe cu litera "A..."
Atentie la seria blitzului.

Numarul de serie al blitzurilor originale Canon nu incepe niciodata cu litere. Aici, seria modelului contrafacut (stanga) incepe cu litera „A…”.

Asadar, atentie la produsele contrafacute si verificati, de fiecare data, toate detaliile. Inchei aici prin a va reaminti ca sintagma “Putin dai, putin face” este la fel de valabila si in cazul accesoriilor foto, ca in oricare alt domeniu…

P.S. Acest articol ar putea fi o continuare a discutiei despre “mirajul ieftin si bun” inceputa aici

Articolul original a fost scris de Chris Petersen-Clausen si il puteti citi aici. El este si autorul imaginilor. Sursa foto: Petapixel.

5 COMENTARII

  1. Nu m-as fi gandit ca o sa ajunga pana la a se produce replci dupa blitz-uri. Replici ale telefoanelor sau tabletelor am mai inteles, dar blitzuri? presupun ca o sa se ajunga si la camere foto intr-un final

  2. Bine de stiut. De asta e bine sa cumperi numai produse noi, sau de la persoane pe care le cunosti de ceva timp. Eu ma bucur ca mi-am facut si vanzatori favoriti pe okazii.ro si alte site-uri, dar ceva imi spune sa cumpar tot de la F64 Studio, si in viitor Photosetup.ro. Dorm mai linistit, ca sa spun astfel. Nu ma asteptam ca un blitz de acest "calibru", sa fie contrafacut. Bine zici: "putin dai, putin face".

    Pana atunci, eu ma bucur de cele doua 430EX II ale mele. De amintit ca blitz-urile originale second hand, pot veni si "obosite". Daca e forjat (in special venit din 1-2 ani de evenimente, sau mai multi), lampa si condensatorul prezinta o uzura periculoasa. Oricand te poti astepta la el, sa crape. Asa mai dai cateva "mulioane", si-l iei de nou, garantie, fara probleme, cum ti-l ingrijesti asa ti-l pastrezi.
    Numai bine!

  3. Eu mi-am luat tzeapa cu un grip nikon mb d10 care era contrafacut.
    L-am dus la skin ca avea o mica defectiune si au ramas si ei socati.
    Am observat ca majoritatea fake-urilor vin din state.Asadar nu va mai avantati spre ofertele de pe net ale produselor aduse din sua!

  4. ..si produsele din SUA, sunt de fapt venite din China… Daca vreti produse din SUA, alegeti magazinele mari, gen B&H, Adorama, Calumet.. nu prea cred eu ca se incumeta sa vanda fake-uri

Comments are closed.