Leica II
Leica II

Preambul: O alt fel de continuare a articolului de luna trecuta, „Tu chiar vrei un DSLR?„: Conteaza aparatul de fotografiat pentru a putea face fotografii de calitate? Este mai importanta tehnica sau viziunea fotografului? Iata o parere:

Pe orice forum ati intra, in mod sigur veti gasi sute de polemici pe tema aparatelor de fotografiat. Avansati sau incepatori, toti discuta de cele mai multe ori in contradictoriu, despre ultimele tehnologii, despre mega pixeli, despre brandul „X” sau brandul „Y”, care e mai bun, mai performant or what-ever. Peste tot, o groaza de „fan-boys” al unei marci sau al unui sistem pierd ore in sir pentru discutii fara o finalitate anume…

Toata lumea discuta despre aparate foto. Mai putini sunt cei care discuta despre optica si, in nici un caz, o discutie despre „lumina si compozitie in fotografie” sau „color management” nu va „incinge” asa de mult spiritele precum o comparatie intre doua DSLR-uri mid-level… Am auzit la un moment dat urmatoarea remarca: amatorii discuta despre aparate, profesionistii despre lumina… daca ne uitam in jurul nostru, aceasta fraza pare a fi intr-u totul reala. Si poate ca este. Cum spuneam si in primul paragraf, cei ce au timp de pierdut, se cearta… ceilalti, fotografiaza. Dar totusi, in ce masura conteaza tehnologia in realizarea unor fotografii de calitate (din toate punctele de vedere)?

Parerile sunt (evident) impartite. Daca veti intreba profesionistii, probabil vi se va raspunde ca aparatul foto NU conteaza. La urma-urmei, nu el este cel ce decide cand sa declanseze, nu incadreaza singur si nici nu aplica sau ignora voit reguli din fotografie … In mod sigur aceste lucruri sunt adevarate! Aparatul foto, de unul singur, nu e in stare sa faca nimic. Cel mult sa deruleze filmul, in cazul aparatelor „clasice” 🙂 Dar totusi, de ce toti profesionistii folosesc aparatura de ultima generatie? Daca aparatul foto nu conteaza, de ce tocmai cei ce sustin acest aspect folosesc ce e mai bun in materie de tehonologie? Probabil, pentru ca adevarul e undeva la mijloc… si aparatul foto pana la urma conteaza!

Canon 60D
Canon 60D

Daca m-ar intreba cineva ce prefer, filmul sau „digitalul” probabil raspunsul ar fi „ambele”. De ce digitalul? Pentru ca digitalul ofera o calitate excelenta a fotografiilor, din punct de vedere tehnic, culori superbe si o groaza de posibilitati de post-procesare. De ce filmul? Tocmai pentru ce NU ofera digitalul: acel grad de imperfectiune. Raspunsul cel mai potrivit pentru utilizarea filmului este, din punctul meu de vedere, tocmai atmosfera data de filmele fotografice. Si chiar si faptul ca nu poti vedea imediat rezultatul, creeaza o stare anume, o legatura intre fotograf si fotografii ce este imposibil de realizat „pe dgital”. Si atunci, tocmai din aceste motive aparatul foto conteza!

Digitalul are o calitate, in general, superioara filmului. Fotografiile de produs, de moda, tehnice ies mai bine pe digital. Filmul este mai „greoi”, trebuie developat, post-procesat, ales cu grija pentru situatia de fotografie anticipata etc. Daca pui film intr-un aparat de generatie mai veche, imperfectiunile lentilelor si a setarilor vor fi cele ce vor da o „aroma” aparte cadrelor trase cu el. Greu de realizat pe un aparat digital. Deci, aparatul (si bineinteles optica lui) conteaza!

Am realizat fotografii bune cu mai toate aparatele avute pana acum. Ma gandeam cum s-ar fi putut realiaza o parte din fotografiile pe care le fac acum cu Canon 50D daca foloseam primul meu aparat foto digital, micul HP 307. Sau urmatorul dupa acela, Sony H-10. As fi reusit sa le fac la fel? Probabil ca da. Dar era mult mai greu. Si atunci, ceva ce este greu are multe sanse de a nu putea fi realizat. Deci, din nou, aparatul conteaza!

As fi reusit sa prelucrez JPEG-urile de la Sony la fel cum fac acum cu fotografiile in format RAW? Probabil ca, in mare masura, da. Totusi, timpul alocat prelucrarii JPEG-urilor ar fi fost mult mai mare.  Deci, iata inca un exemplu pentru care aparatul foto chiar conteaza!

Undeva in Bucuresti...
Candva in Bucuresti...

Se observa ca nu am mentionat aici de nimic ce tine de compozitie, originalitate, talent etc. Aici este evident ca aparatul foto NU conteaza. Poti sa ai cel mai performant DSLR si sa faci poze mai bune cu o „sapuniera” doar pentru simplul fapt ca nu esti in stare sa intelegi principiile de functionare ale unui SLR. La fel, este valabila si reciproca: poti realiza fotografii excelente doar cu un aparat compact de 150 de Euro daca sti ce fotografiezi, cum sa ii utilizezi la maxim potentialul aparatului si – cel mai important – sa ai viziune.

Chase Jarvis afirma ca aparatul cel mai bun este cel pe care il ai cu tine. Nimic mai adevarat. Una din cele mai bune fotografii ale anului 2009 a fost facuta cu un telefon iPhone, de catre un marinar aflat la bordul unui feribot, in preajma avionului ce a amerizat in apele raului Hudson in New York, in ianuarie 2009. Acea fotografie a facut inconjurul lumii,  inca din primele ore dupa ce a fost realizata. Canalele media au preluat-o imediat, fotoreporterii „oficiali” neajungand inca la locul accidenctului si nimanui nu i-a mai pasat de faptul ca acea „poza” a fost facuta cu  un telefon mobil … De aceea, in aceste cazuri aparatul foto nu conteaza.

In concluzie, probabil rolul aparatului foto este ori supraestimat ori subestimat. Depinde cine „priveste”. Depinde de ce parte a baricadei de aflii. Aparatul foto nu va face niciodata fotografii singur (nici cand e pe timer :P) dar cu siguranta acesta conteaza chiar foarte mult in anumite situatii. De obicei, daca ai un subiect interesant si iesit din comun, orice aparat foto ai avea fotografiile vor fi cel putin bune. Dar daca, de exemplu, vrei sa fotografiezi un meci de fotbal, cu siguranta nu vei putea face acest lucru cu rezultate satisfacatoare daca te duci pe stadion cu un aparat foto cu „zoom de 3x”…

Conteaza aparatul de fotografiat?

Asadar, aparatul foto conteaza dar din anumite puncte de vedere. Nu este decisiv, dar cu siguranta trebuie sa alegi un aparat foto adaptat stilului si „obiceiurilor” tale foto.

Sa incheiem cu un citat: ” Un adevarat profesionist, daca este nevoit poate face fotografii bune si cu cutia de conserve. Dar nu este eficient. ” – Petre Buzoianu.

Voi ce credeti? Haideti sa continuam discutia in comentarii, mai jos…

9 COMENTARII

  1. dar dupa DSRL, stii ce urmeaza, nu?…copyright-ul pe poza. Dupa astea, toti prietenii sunt dati pe spate. Eu cred ca foarte multi vor aprecierea celor din jur, si pur si simplu acum e in voga fotografia. Iar gradul de profesionalism este proportional cu marimea obiectivului (bineinteles, ma refer la amatori, care sunt 90% din cei care poseda un DSLR)

  2. Da, contează destul de mult echipamentul, dar cel mai mult contează povestea. Nu mă refer doar la domeniul fotojurnalismului.

  3. "If Your Pictures Aren’t Good Enough, You’re Not Close Enough" Robert Capa. just my 2 cents

  4. conteaza si echipamentul..dar, la urma urmei, conteaza si talentul fotografului! daca aparatul este pus pe "auto", mai oricine face o poza reusita, dar adevaratul fotograf, este cel care isi face singur setarile, etc. at poti spune ca, poza este cu adevarat una buna, pt ca nu aparatul face totul, ci tu, cel care fotografiezi. e o vorba, foarte adevarata, legat de fotografiat: "90% este talentul fotografului, iar restul, de 10%, aparatul foto"

  5. La un moment dat m-am gandit ca aparatele incpand de la un anumit nivel de performanta ar trebui sa nu mai aiba „auto”. Pana cand faptul ca am avut aparatul deschis si am dispus de optiunea „auto” mi-a permis ca in conditii precare de iluminare sa realizez un instantaneu la care tin foarte mult. De aici concluzia ca un aparat cu cat este mai performant te pune in situatia de a reliza fotografii in conditii tot mai grele fara insa sa te faca artist daca n-ai acel ceva…

  6. Mă gîndesc la o mică "competiţie" de fotografii, realizate cu aparatură digitală cât mai ieftină (reperul ar fi piata secomd-hand). Cazul meu: Nikon D70's (750RON) + Nikkor 55mm (500RON an fabricatie 1976) Ce ziceţi?

Comments are closed.