Am testat peste 60 de aparate foto, obiective si accesorii in anul ce tocmai se incheie. Pe scurt, in redactia Clubului Foto ne-au trecut pragul toate echipamentele foto care conteaza. Sa tragem linie, acum, la sfarsit de an si sa vedem care sunt aparatele foto, obiectivele si accesoriile care s-au evidentiat. Rezultatele votului public le-am publicat pe 3 decembrie, iar acum a sosit timpul sa va spunem parerea noastra. Asadar, sa trecem la subiect si sa aflam „Aparatele foto ale anului 2013”, alegerea Clubului Foto!
Distributia premiilor: Nikon 2 premii, Canon 2 premii, Sony 3 premii, Fujifilm 3 premii, Panasonic, Samsung, Sigma si Manfrotto cate 1 premiu.
Inovatia anului: Sony A7 / A7R
Desi ar putea fi considerat doar un „RX1 cu montura”, primul mirrorless cu senzor Full Frame (si autofocus), Sony A7 / A7R este mai mult decat atat: acest model deschide practic o noua era in lumea aparatelor foto digitale. Acum mirrorless nu mai inseamna doar aparate cu senzori de dimensiuni reduse ci modele profesionale, care pot oferi intr-adevar o calitate la un nivel de top. In plus, Sony a deschis calea si altor producatori in acest segment. Asadar, chiar daca inceputul va fi lent, pana la urma aproape toti producatorii vor lansa pe piata mirrorless-uri cu senzori Full Frame, ceea ce va veni in primul rand in ajutorul nostru, al fotografilor. Tehnologia va deveni mai accesibila, preturile vor scadea, iar calitatea va creste. Asadar, pentru ca este in primul rand un deschizator de drumuri, Sony A7 este in 2013 „inovatia anului”.
Sony A7R: Review | Detalii si pret.
DSLR Full Frame pentru entuziasti: Canon 6D
Canon 6D este primul DSLR full frame care se adreseaza cu adevarat fotografilor entuziasti, atat prin functionalitati cat si prin pret. Sau, mai bine zis, prin compromisul dintre functionalitati si pret in comparatie cu modelele din gama Pro. In acest moment, 6D este aparatul Full Frame cu raportul pret/calitate cel mai avantajos si din acest motiv primeste recomandarea noastra in categoria „DSLR-ul Full Frame al anului 2013”. Testul poate fi recitit aici.
Canon 6D: Review | Detalii si pret.
DSLR Full Frame: Nikon Df
A doua jumatate a anului 2013 ne-a adus un model nou, care nu are echivalent intre celelalte aparate foto full frame de pe piata. Este vorba despre Nikon Df, un DSLR cu un senzor foarte performant si cu design retro, care ar putea castiga foarte usor titlul „Cel mai reusit design al anului pentru un aparat foto”. Totusi Nikon Df are un pret care cu greu poate fi justificat, chiar si incluzand senzorul lui D4 in ‘ecuatie’. Este al treilea aparat foto Full Frame care aunge pe piata in 2013 (dupa 6D si D610) dar nu poate fi comparat de la egal la egal cu acestea doua. Asadar, Nikon Df merita mentiunea in topul celor mai reusite aparate foto ale anului, dar intr-o categorie separata, numai a lui. Este un DSLR performant, dar care nu este pentru oricine…
Nikon Df: Preview | Detalii si pret.
DSLR pentru entuziasti: Nikon D7100
Nikon D7100 reuseste sa ridice stacheta pe piata aparatelor foto DSLR cu senzor crop (APS-C / DX) si il putem considera cel mai bun DSLR din aceasta categorie, in momentul de fata. Depaseste in punctele cheie modelul anterior, iar calitatea imaginilor redate de noul senzor, fara filtru low-pass, ar putea reprezenta un motiv suficient pentru actualii detinatori de D7000 sa faca update. Nikon D7100 este un DSLR complet, care reuseste sa iasa in evidenta atat prin performante si functionalitati dar si prin calitatea body-ului si a constructiei.
Nikon D7100: Review | Detalii si pret.
DSLR entry-level: Canon 100D
Cel mai compact DSLR, Canon 100D, ar putea fi alegerea ideala pentru fotografii aflati la inceput de drum. Deoarece nu va fi probabil achizitionat de nici un fotograf avansat, bodyul compact si performantele de top il recomanda pentru cei care isi doresc un DSLR, dar nu vor investi in obiective suplimentare sau accesorii. Asadar, pentru fotograful ‘casual’, care are nevoie de un DSLR pe care sa il transporte intr-o geanta compacta, Canon 100D ar putea fi aparatul ideal. Compact, usor de folosit, performant si – la nevoie – compatibil cu peste 80 de obiective Canon. Din punct de vedere al performantelor, este mai performant decat pare, dupa cum puteti vedea in testul wildlife de aici.
Canon 100D: Review | Detalii si pret.
Cel mai bun mirrorless: Olympus OM-D E-M1
Anul 2013 ne-a adus o ‘avalansa’ de aparate foto mirrorless de calitate, asadar lupta pentru primul loc a fost foarte stransa. Modelul care a reusit sa stranga cele mai multe „bile albe” si cele mai putine „bile negre” este, in acest an, noul Olympus OM-D E-M1, un aparat care iese in evidenta datorita performantelor sale si a dimensiunilor compacte (pentru un aparat de sistem). Asa cum exista nu un „aparatul foto perfect”, si Olympus OM-D E-M1 are cateva minusuri despre care v-am povestit in review-ul de ieri. Totusi, over-all, E-M1 reprezinta cea mai buna implementare a unui sistem mirrorless in 2013.
Olympus OM-D E-M1: Review | Detalii si pret.
Cel mai bun mirrorless entry-level: Fuji X-A1
Recunosc ca am primit cu reticenta noul Fuji X-A1, cel mai accesibil aparat foto mirrorless din catalogul producatorului nipon si, in acelasi timp, primul cu un senzor CMOS conventional (Bayer). Temerile mele au fost rapid infirmate atunci cand am deschis primele imagini surprinse de X-A1. Intr-un body similar ca dimensiuni si mod de utilizare cu cel al unui compact (X10/X20), specialistii Fuji au reusit sa introduca un senzor APS-C si o montura pentru obiective Fuji X, la un pret decent. In plus, vine cu Wi-Fi integrat si un obiectiv de kit performant, echivalent 24-70mm (aproximativ). Asadar, daca vreti sa vorbim despre aparatul foto mirrorless entry-level cu cel mai bun raport calitate/pret, Fuji X-A1 este acesta. Mai multe detalii in review-ul meu de aici.
Fuji X-A1: Review | Detalii si pret.
Cel mai versatil aparat foto pentru calatorii (super-zoom): Sony HX50
Atunci cand cautati un aparat foto de dimensiuni reduse dar extrem de versatil, cand spatiul in bagaje este restrans si singura solutie ar fi un DSLR cu un singur obiectiv (cel de kit probabil), poate ar fi bine sa va ganditi de doua ori: un aparat foto compact, cu obiectiv super-zoom, se poate dovedi mai versatil si mai potrivit pentru calatorii si vacante decat clasicul DSLR. Cand ne dorim un factor de zoom cat mai mare, fara a sacrifica portabilitatea, un aparat foto super-zoom cum este Sony HX50 ar putea fi alegerea ideala. L-am testat si ne-a placut. Este cel mai bun compact al anului, ca raport calitate/pret. Asadar, Sony HX50 este recomandarea Clubului Foto pentru calatorii si vacante. Despre plusuri si minusuri puteti citi in review-ul de aici.
Sony HX50: Review | Detalii si pret.
Cel mai bun aparat foto bridge: Sony HX300
Super-zoom si un body asemanator ca functii si dimensiuni cu un aparat foto DSLR? Aruncati o privire asupra lui Sony HX300, poate cel mai bine ‘dotat’ aparat foto bridge sub 3.000 de lei, lansat in anul care se incheie. Sony HX300 a pastrat de la modelul precedent toate calitatile care l-au consacrat dar aduce in plus un obiectiv mai performant, cu zoom optic 50X (fata de 30X) si un senzor nou, cu o rezolutie mai mare. Primeste in testul nostru nota 8,5/10 si recomandarea in categoria aparatelor foto bridge. L-am testat in vara, iar concluziile le puteti citi aici.
Sony HX300: Review | Detalii si pret aici.
Cel mai bun compact avansat: Fuji X20
Sunt momente cand un aparat foto mic, compact, dar foarte performant poate fi mai bun decat un DSLR sau un mirrorless. Sunt situatii in care nu doriti sa iesiti in evidenta atunci cand fotografiati sa cautati un aparat foto pentru calatorii, care sa ofere un maxim de performante intr-un corp compact, in ciuda factorului de zoom moderat. Pentru voi am ales Fuji X20, cel mai reusit aparat foto compact performant. Este succesorul lui Fuji X10, un aparat pe care l-am apreciat (si chiar achizitionat!) anul trecut, iar modelul lansat in primavara vine cu deja-celebrul senzor X-Trans de la Fuji. Asta pe langa celelalte atuuri: vizor optic (cu informatii despre expunere afisate), zoom optic manual (pe inel), obiectiv luminos f/2.0 la 28mm si f/2.8 la 112mm si un pachet bogat de functii, avand totusi si un pret echilibrat.
Fujifilm X20: Review | Detalii si pret aici.
Compact premium: Fuji X100s
Putini producatori au facut deocamdata pasul in categoria apratelor foto cu obiectiv fix si senzor APS-C sau Full Frame. Printre ei este Fuji, producatorul care a deschis practic aceasta categorie in 2011, cand a lansat modelul Fuji X100. Micul “rangefinder digital” a ajuns la generatia a doua si s-a maturizat. Include acum cel mai nou senzor X-Trans si un sistem de focalizare imbunatatit, si remediaza toate micile probleme care i-au adus critici modelului anterior. Pana acum nu am gasit un alt compact cu senzor mare, care sa ofere un raport calitate/pret mai bun. Pentru a afla mai multe despre X100s, va invitam sa cititi review-ul de aici.
Fuji X100s: Review | Detalii si pret aici.
Aparat foto subacvatic: Panasonic FT5
Din pasiune pentru fotografie dar si pentru sporturi acvatice s-a nascut, probabil, prima gama de compacte ‘rezistente’, in urma cu mai bine de 5 ani. In 2013 noua generatie de subacvatice rezista pana la adancimi care pareau ‘imposibile’ pentru aparatele de acum cativa ani: 15m, fara carcasa suplimentara de protiectie, permitand in acelasi timp surprinderea unor fotografii la o rezolutie de 16 megapixeli, imagini HDR sau filme Full HD. Acesta este Panasonic FT5, poate cel mai versatil aparat foto subacvatic pe care l-am testat pana acum si pe care vi-l recomandam si pentru sezonul estival din 2014. Despre experienta cu FT5 la snorkeling puteti citi aici.
Panasonic FT5: Review | Detalii si pret aici.
Obiectivul anului: Sigma 35mm f/1.4
Pentru ca este obiectivul despre care s-a vorbit permanent in comunitatile foto, tot timpul anului. Pentru ca este obiectivul care a redefinit gama Sigma si a readus compania in atentia fotografilor profesionisti. Pentru ca este obiectivul care a aratat ca nu trebuie sa coste ‘o avere’ pentru a oferi o calitate optica excelenta. Pentru toate acestea si multe altele, Sigma 35mm f/1.4 a fost deja ‘adoptat’ de un numar foarte mare de fotografi, de la amatori care acum fac primii pasi cu obiectivele ‘prime’ si pana la profesionistii care se bazeaza pe el la evenimente. Sigma 35mm f/1.4 este vedeta anului in categoria obiectivelor DSLR si primeste acum recomandarea noastra. Review-ul il gasiti aici.
Sigma 35mm f/1.4: Review | Detalii si pret aici.
Smartphone pentru fotografi: Samsung Galaxy S4 Zoom
Cu siguranta „cel mai bun aparat foto este cel pe care il ai cu tine”, iar atunci cand vine vorba de smartphone-uri cu camera foto, lupta este foarte stransa. Cand ne gandim la versatilitate, cu siguranta ‘hibridul’ Samsung Galaxy S4 Zoom ar putea primi titlul de „smartphone-ul fotografului”. Cu un zoom optic 10x, functii foto specifice unui aparat compact si sistem de operare Android, Samsung Galaxy S4 Zoom ar putea fi companionul ideal al celui care isi doreste mai mult decat un telefon sau o adevarata camera foto ‘la purtator’. L-am utilizat zi-de-zi timp de aproape o luna si jumatate si imaginile pe care le-am obtinut au fost pe placul unui fotograf: zoom-ul optic chiar face diferenta intr-un smartphone.
Samsung Galaxy S4 Zoom: Preview | Detalii si pret aici.
Cel mai reusit trepied: Manfrotto BeFree
Manfrotto BeFree este un trepied de dimensiuni reduse, dar special proiectat pentru fotografii aflati mereu in miscare. Este rezistent, poate sustine aparate foto si obiective de pana la 6Kg, are o inaltime maxima de 150cm si poate fi utilizat pentru fotografii macro, la nivelul solului, de la 30cm. Pe langa aspectele clasice, are un atuu de neconstestat: sistemul ingenios de pliere il face foarte compact si usor de transportat. Poate fi trepiedul ideal pentru calatorii sau drumetii, pentru urcat pe munte sau ture foto extinse. Asadar, chiar daca producatorul Italian a lansat si noua gama 190 in aceasta toamna, „Trepiedul anului 2013” este Manfrotto BeFree, datorita versatilitatii sale. Despre el puteti citi in review-ul de aici.
Manfrotto BeFree: Review | Detalii si pret aici.
Ar fi interesant de vazut, care este cel mai capabil aparat gen dslr la redarea fină a detaliilor pe timp de noapte, in conditii de lumina scazuta cat si in interior(de ex. un portret facut fara blitz, cand singura sursa de lumina este, sa zicem o lumanare, care nu este in imediata apropiere a subiectului. La o astfel de fotografie, m-ar interesa, mai ales detaliile din partea umbrită a subiectului, la un iso ceva mai mare, dar care sa nu produca zgomote de culoare)…
ia-ti nikon D610 cu nikon 105mm f/2 DC . si iti dau eu setarile pentru aparat.
(PS)…dslr, aps-c semiprofesional…
…eventual, cu un obiectiv, cu deschiderea maxima F2,8…
Nu pot sa nu ma intreb daca Nikon DF a castigat in categoria lui pentru ca nu s-a lansat nimic altceva in zona aia… Sorry, poate sunt eu hater, dar pe mine nu m-a prins treaba asta cu aspectul retro.
Mai bun ca 6D la cel mai ieftin full frame ar fi fost Nikon D610, mult mai ieftin acum ca-i la promotie. Eu nu am vazut promotie la 6d sa scada sub 6000 de lei, in schimb la D610 da. E net superior la calitatea imaginii fata de 6D, zgomot de imagine redus la ISO crescut sloturi duale pentru card, corp partial din magneziu, 39 puncte de focalizare, in plus testele DXO mark spun totul despre calitatea fotografiei ce iese din aceasta camera.
Asa este, D610 e superior lui 6D, dar nu te poti supara pe Calin Stan ca a ales modelul de la Canon. Si voturile publicului de pe ClubulFoto.com s-au indreptat tot spre 6D.
DPreview, DxOMark, Snapsort etc… la o analiza comparativa il dau toate pe D610 ca fiind mai capabil,(mai ales in ceea ce priveste senzorul) dupa o serie de criterii destul de obiective.
Mihai, e vorba daca iti place si daca esti dispus sa dai atatia bani pentru un aparat DSLR pro cu un aspect retro. Sincer nici eu nu sunt prea impresionat de aparat…puteau sa completeze la multe aspecte Nikon D4, dar asta au gandit cei de la Nikon. Din ce am vazut pe site-ul la cei de la DXO labs, e mai bun la low-light decat D4 (cam asta ar fi singura diferenta intre ele).
Corect. Ceea nu se ia (nu se vrea) in considerare este faptul ca fiecare aparat are propiile lui performante (diferite de ale celorlalte).
De exemplu:
-Nikon, cele mai bune culori pe timp de noapte
-Canon, cele mai bune (calde) culori pe timp de zi
-Fuji, cel mai bun WB (cea mai buna performanta in lumina
artificiala)
-Leica, cele mai bune culori si dinamica
-Pentax nu e cea mai buna dar are tendinta de a fi pe locul doi
la parametrii insirati mai sus
Lista poate continua, la fel ca si discutiile pro si contra.
Fiecare om vede propiile sale culori si are propia sensibiliate relativ la dinamica vizuala.
Totul depinde, in final, de gusturile propii, de propiile performante precu si de nivelul la care lucram.
Discutiile in contradictoriu mi se par inutile (ca sa nu spun cuvinte mai dure)
La fel si aceste clasamente, la fel de inutile (a nu se confunda cu „review-urile”, care reprezinta altceva).
As preferea sa urmaresc fotografii reusite (si nu numai) cu explicatiile de rigoare din partea fotografilor respectivi. Din asa ceva avem de invatat, nu din clasamente si discutii sterile despre performantele diferitor marci.
Va doresc sarbatori feicite si la multi ani, tuturor cititorilor revistei!
Fiecare cu parerile lui .
O gramada de comentarii dar eu cate apatate am testat nici unul nu facea poze ca un amarat de telefon Nokia lumia 830 Nici unul ! Nu fac reclama dar este absolut perfect ..Nu degeaba vedeti pro la sfarsitul denumirii pozei..