Unele dintre cele mai populare, dar si cele mai controversate aparate foto sunt modelele ieftine. Vorbim despre aparate foto ieftine, compacte care se adreseaza celor care doresc sa surprinda imagini fara efort. Sunt aparate care costa intre 200 si 500 de Lei si pot fi utilizate de toti membrii familiei, chiar si de catre copii. Un aparat foto ieftin poate fi chiar alegerea ideala pentru acestia, deoarece isi pot dezvolta pasiunea pentru fotografie, inaintea unor investii in aparate mai costisitoare. Dar, pe de alta parte, sunt aparate foto care de multe ori dezamagesc, deoarece sintagma „cat dai, atata face” se aplica la fel de bine in domeniul foto ca si in orice alt domeniu…
Din acest motiv nu vom structura articolul acesta ca pe un clasament ci ne vom rezuma la o serie de recomandari, cele mai ieftine aparate foto compacte care ofera un raport bun pret/performante. Pentru a evita dezamagirile ulterioare, v-am pregatit un scurt ghid cu principalele criterii de care trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa achizitionati aparate foto ieftine.
Mergi direct la: Recomandari.
Ghid: cum alegem un aparat foto ieftin?
Cand vorbim de aparate foto ieftine, prin definitie, ne referim la compacte cu functii complet automatizate. Utilizatorul nu are posibilitatea de a modifica setarile de expunere, decat cel mult prin intermediul functiei de compensare a expunerii, dar chiar si asa exista anumite caracteristici care pot face diferenta dintre un aparat foto ieftin bun si unul de calitate indoielnica.
Cateva criterii si sfaturi care se aplica nu doar in cazul aparatelor foto ieftine dar si compactelor, in general:
- Rezolutia nu conteaza. Nu cautati aparatul cu cel mai mare numar de megapixeli. Un numar mare de megapixeli nu garanteaza fotografii mai bune ci, din contra! Este mai important tipul senzorului: CCD sau CMOS, dar in aceasta categorie de pret (200-500 de lei) nu veti gasi un aparat cu senzor CMOS, desi ar fi fost de preferat.
- Zoom-ul optic: Un zoom optic „generos” este, de multe ori, un criteriu important pentru cei care isi acumpara un compact. Dar, mai important decat factorul de zoom este luminozitatea obiectivului! Un obiectiv cu luminozitate mare (f/2.4, f/2.8 etc) este de preferat unuia cu luminozitate mai scazuta, dar zoom mai generos (f/3.5 etc). De ce? Va permite sa surprindeti fotografii mai bune in conditii de iluminare scazuta. Din pacate un obiectiv luminos si cu zoom generos in acelasi timp nu veti gasi in aceasta categorie de aparate…
- Compensarea expunerii: Daca aparatul nu ofera posibilitatea utilizarii setarilor manuale (sau nu doriti acest lucru), este bine sa cautati un model care sa ofere macar functia de compensare a expunerii.
- Sensibilitatea ISO: majoritatea aparatelor foto compacte utilizeaza sensibilitati ISO din intervalul 100-1600. Totusi exista si exceptii care pot fotografia chiar si cu ISO 3200 sau 6400. Desi calitatea imaginilor scade drastic, o valoare ISO mai ridicata va permite sa fotografiati noaptea sau in lumina slaba fara a avea nevoie de un trepied…
- Unghiul de cuprindere – distanta focala cea mai scurta (24, 28mm vs. 36mm sau mai mult). De cele mai multe ori aveti nevoie de un unghi cat mai larg de cuprindere, pentru fotografii de interior, fotografii „de grup” sau peisaje. Un obiectiv cat mai „wide” este de preferat.
- Functia de filmare: majoritatea compactelor actuale filmeaza in format HD 720p (nu Full HD!) dar mai exista si modele care filmeaza la rezolutie VGA (640×480). Daca nu aveti bugetul potrivit pentru un aparat Full HD, rezolutia HD standard (720p) este de preferat. Asadar, atentie (si) la acest detaliu!
- Alimentarea: baterii tip „AA” sau acumulator propriu? La prima vedere, un aparat alimentat cu acumulatori tip „AA” este de preferat (se gasesc peste tot nu-i asa?). Atentie insa, acestia ofera o autonomie mai redusa si isi ies din parametrii foarte repede. In trei ani ajungeti sa schimbati si 3-4 seturi de acumulatori AA. Costul total al acestora depaseste costul unui acumulator dedicat, care oricum vine odata cu aparatul foto…
- Garantia: desi garantia standard este de doi ani, mai sunt si tepe (1 an). Totusi, exista si producatori care ofera garantie chiar si trei ani pentru aparatele lor. Nu uitati ca vorbim de aparate foto compacte ieftine, „aparate de consum” care nu se caracterizeaza printr-o durata de utilizare foarte indelungata. Asadar e bine sa va asigurati o perioada de garantie cat mai convenabila.
Desi cand vorbim de aparate foto ieftine este dificil de gasit un singur model care sa corespunda tuturor acestor criterii, incercati macar sa gasiti unul care sa se potriveasca majoritatii cerintelor.
Aparate foto ieftine
Sa vedem in continuare cateva aparate foto ieftine pe care vi le putem recomanda. Toate au pretul cuprins intre 200 si 500 de lei.
Nikon S2600
Cel mai ieftin Nikon, compactul S2600 se poate lauda cu un senzor de 14 megapixeli, obiectiv NIKKOR cu zoom optic 5x si grandangular 26mm, inregistrare video HD si stabilizarea imaginii. Bile albe? Fata de celelalte aparate foto ieftine recomandate, Nikon S2600 se deosebeste prin obiectivul cu unghi mai mare de cuprindere (26mm fata de 28mm). Este recomandat pentru fotografii de interior, de grup, peisaje, iar functia autofocus permite urmarirea subiectului in cadru. Este alimentat de la un acumulator Nikon, ceea ce poate fi un avantaj (nu functioneaza cu baterii AA!).
Nikon S2600 – compara pretul la F64 Studio | eMAG
Sony DSC-S5000
Unul dintre cele mai ieftine aparate foto compacte de la Sony se caracterizeaza printr-un senzor de 14 megapixeli, zoom optic 5x, functii presetate si filtre artistice. Stocarea fotografiilor se face pe carduri SD. Disponibil in trei culori: negru, argintiu si roz. Fata de alte aparate foto ieftine, vine si cu un pachet atractiv de accesorii (incarcator, acumulatori si card).
Bile albe: functie Panorama si filtre Art, ISO 3200 si diafragma f/3.2. Bile negre: senzorul este CCD si filmeaza la rezolutie VGA…
Sony DSC-S5000 – compara pretul la F64 Studio
Canon A3400
Canon A3400 are un pret ce se apropie de 500 de lei, dar este si unul dintre cele mai performante aparate foto compacte ieftine. Bile albe? Are 16 megapixeli, 5x zoom, mod Auto „Live”, procesor DIGIC IV (ca si unele dintre DSLR-urile Canon), filmeaza HD si inregistreaza pe carduri SD. In plus ofera si un vizor optic, caracteristica cu care alte aparate ieftine nu se pot lauda!
Canon A3400 – compara pretul la F64 Studio
Samsung ES95
Samsung ES95 este unul dintre cele mai populare aparate foto compacte ieftine actuale. Nu stim daca popularitatea sa este influentata de cea a brandului pe care il reprezinta, dar cert este ca Samsung ES95 se lauda cu un senzor CCD de 16 megapixeli, obiectiv grandangular 25mm, zoom optic 5x, functie de urmarire a subiectului si album foto inteligent. Filmeaza HD 1280 x 720mm in format AVI iar fotografiile si filmele sunt stocate pe carduri SD. Bile negre? Stabilizator digital (nu optic).
Samsung ES95 poate fi achizitionat de la eMag. Click aici pentru pret actualizat.
Sony W630
Cu un senzor CCD cu tehnologie „Super HAD”, Sony W630 promite fotografii mai reusite decat aparatele cu senzor CCD „clasic”. Are functie de filmare HD, 16 megapixeli si efecte artistice ce pot fi aplicate fotografiilor direct din meniu. Mai multe decat atat, functia Sweep Panorama va permite sa surprindeti imagini panoramice cu o simpla apasare de buton. Are acumulator Li-Ion dedicat ce ii asigura o autonomie extinsa: 220 de cadre. Il gasiti in trei variante de culori: negru, argintiu si rosu.
Sony W620 – compara pretul: F64 Studio
Aparat foto pentru copii – Nikon S31
Spuneam la inceputul acestui articol faptul ca un aparat foto compact poate fi cel mai bun mod pentru un copil de a-si descoperi pasiunea pentru fotografie si dezvolta creativitatea. Producatorii stiu acest lucru si au realizat chiar si aparate foto speciale pentru copii. Unul dintre ele este Nikon S31. Filmeza HD 720p, surprinde fotografii de 10 megapixeli si are zoom optic 3x. Rezistent la socuri, praf, nisip si in apa pana la 1m adancime, Nikon S31 este un „aparat foto serios, gandit pentru cei mici”.
Nikon S31 poate fi achizitionat de aici.
Aparatele foto prezentate mai sus se lauda cu preturi scazute de achizitie. Dar, asa cum spuneam, desi foarte bune in categoria lor de pret, nu au functionalitati extinse si performante peste medie. Aparatele foto compacte mai performante au preturi care pot trece destul de usor de 1.000 de lei si ajung pana la peste 2.000 de lei daca ne referim la varfurile de gama. Pe cele mai performante le gasiti aici: Top 5 aparate foto compacte performante.
Atentie la „tepe” si la aparatele cu origine incerta…
Indiferent de model, incercati sa alegeti un brand cu renume in domeniul foto. Desi vorbim de aparate foto ieftine, nu va bazati alegerea doar pe considerentul pretului redus. Este o capcana: aparatele foto extrem de ieftine si cu origine incerta sunt cea mai neinspirata alegere. Din acest motiv nu va recomandam aparate foto ieftine de la branduri precum General Electric sau CASIO, de exemplu.
In general, aparatele foto dintr-o anumita categorie de pret au functionalitati similare. Daca ati gasit cel mai ieftin aparat foto, dar care ofera mult mai multe functii si dotari decat majoritatea celor cu pret asemanator, de cele mai multe ori ar trebui sa va ridice un semn de intrebare…
Asadar, nu alegeti un aparat doar pentru ca are un pret mic. Comparati in primul rand functionalitatile dar si gradul de incredere pe care il ofera brandul respectiv.
Mulţumesc pentru sfaturi,cu adevărat sunt utile pentru cei novici(in cazul de faţă eu),când din multitudinea de produse de pe raft îl alegem pe cel mai frumos şi în multe magazine în special supermarket-uri ,consilierii de vânzări sunt plimbaţi pe la mai multe raioane şi dacă l-ai nimerit pe unul de la legume-fructe vom face „cea mai bună alegere”.
Datorita rezolutiei din ce in ce mai mare, valorilor ISO tot mai ridicate si zoom-ului mare, am recomandat tuturor compacte second hand generatie 2007-2010 sau sa faca pasul direct catre ceva mai performant, un Bridge mai luminos, cu setari manuale (pentru cei care nu-si permit un DSLR, sau n-ar lua unul), sau direct un DSLR second hand sau nou, din diverse locuri la un pret cu 40% mai mic decat in magazinele cunoscute. Intelegem cu totii ca nu multi ar arunca sume mari de banii pe echipamentul foto, dar compactele astea fac poze putin mai bune ca un telefon mobil (depinde ce telefon!). Totusi, sunt OK tinand cont ca 70% dintre oameni nu vor vedea diferente majore sau nu vor tine cont de ele, intre pozele cu astea si pozele facute cu un Full Frame, pentru ca sunt interesati doar de amintirile salvate, nu de calitate.
Salut,
Dar de Canon A3200 ce spuneti?
E ok?
Am facut niste poze cu el foarte interesante, mi-a intrecut orice asteptare.
Da, e un aparat bun, dar nu mai face parte din catalogul producatorului, asadar nu putea fi in lista noastra de recomandari.
Am avut un Canon PowerShot S70, un aparat SPLENDID, de exceptie, pe care l-am vandut pe mai nimic, in lipsa de bani. Acum vreau sa iau copilului un aparat ,acela era ideal deoarece se puteau seta parametrii manual: diafragma, timp expunere etc. Ce model similar as putea cumpara ? Multumesc!
Similar, in sensul ca este tot compact si i se pot seta manual parametrii (are toate modurile Auto, P, Av, Tv si full Manual) este Canon SX150, de aici http://bit.ly/ZIQv6o
multumesc
pare ceea ce caut, nici nu are pretul lui S70 … setari manuale ,multumesc mult!
ahhhh 🙁 baterii, nu acumulatori. cade …
Softdesign Pro Merge ori cu baterii ori cu acumulatori (AA).
Softdesign Pro asa, cu acumulator dedicat (canon) este acesta http://bit.ly/16sFhbg …
Calin Stan multumesc inca o data!
Ce spuneti despre un miroless ieftin? Am citit in articolul acesta ca merita.
http://….
Desigur, unele mirrorless-uri chiar merita, am mai spus-o si eu aici pe site. Problema e ca in acest articol vorbim de aparatele foto foarte ieftine (pana in 600 de lei) si nu veti gasi nici un mirrorless la banii astia. Dar, repet, daca aveti buget pana in 2000 de ron, atunci DA, un mirrorless merita! Va recomand sa cititi articolul meu de aici https://www.clubulfoto.com/tu-chiar-vrei-un-dslr/
Salut , am un buget de 450 de lei , as vrea un aparat cu baterii AA ( pentru ca tin mai mult decat acumulatorii ) care sa faca poze vii . Ce imi poti recomanda ? Mersi .
Cred ca Nikon L28 ar fi foarte potrivit: http://bit.ly/14rOvE6
Buna! Vreau sa imi cumpar un aparat foto compact, dar nu ma pot hotari intre Olympus SH-21, Canon SX150IS si Nikon L28.
Ma intereseaza sa faca poze cat mai clare atat ziua, cat si noaptea. Care ar fi cel mai potrivit? Multumesc.
SALUT ,T E ROG SA-MI SPUI DACA ACAST APARAT FOTO ESTE BUN Camera Foto Fujifilm FinePix S2800HD (Negru), 14 Mp, Zoom Optic 18X, Filmare HD
Este un aparat entry-level bun, dar care nu exceleaza cu nimic.
nu, in nici un caz. mult prea vechi si o calitate foarte slaba a imaginilor…
Salut! Ce poti sa-mi spui de 'fujifilms5500 ,4mp,10xzoom optical,an 2004 pret 150ron. Merita?
Salut Calin. Poti sa ma ajuti cu un sfat te rog? Am gasit aparatul Fuji Finepix S2800 – 14Mpx, zoom optic 18x, filmare HD la pretul de 400 ron (aparat nou). Imi poti spune daca merita acesti bani? Mulutmesc anticipat.
Buna, as vrea sa stiu pentru care crezi ca ar fi cea mai buna alegere dintre urmatoarele: Samsung ES95- 16 MP, Canon Powe Shot A1400- 16 MP, Nikon Coolpix L27- 16 MP,Olympus VH-210 – 14 MP?!
e o chinezarie ordinara.am testat mai multe aparate foto fujifilm si cam toate scot poze la fel ( mediocre) vorbesc de categoria compactelor pana in 700 lei. te rog eu mult nu-l lua..o sa ramai dezamagit de calitatea pozelor. cand dai zoom la filmare se aude motorasu ala si e deranjant, consuma bateriile foarte repede, mare si proasta. treaba ta dar iti spun nu face poze clare
salut. ma intereseaza un aparat foto bun, care sa ofere imagini clare, dar care sa nu fie nici prea scump. mi-a atras atentia nikon L820. ce poti sa-mi spui despre acest model? mersi mult
Buna,daca ai vrea sa ma ajuti si pe mine sa aleg intre 3 aparate foto ti-as fi recunoscatoare pe vecie 😀 !Fiindca mi s-a stricat aparatul meu cel vechi am decis ca e timpul pt unul nou,deoarece fac multe poze:D,gen portret(adica mie:)),prietenilor) dar si in natura,cand calatoresc sau pur si simplu vreau sa imi fac poze intr-un loc frumos:D Nu sunt profesionista,nu cunosc foarte multe asa ca nici nu imi doresc o camera foto sa imi prind urechile:D Si dupa lungi cautari am ajuns la trei aparate : Nikon L280 ; Canon Powershot SX 500 IS ; Sony H-200 care e mai bun,mai potrivit..am ajuns la ele pt ca pretul e cam acelasi si firmele snt bune sau cel putin asa am citit eu!:D sunt deschisa si la alte optiuni 😀 Multumesc frumos 🙂
Calin Stan salut. la un buget de 700-800 lei ce mi-ai recomanda? multumesc anticipat.
Calitatea fotografiei depinde si de cel care fotografiaza !
Buna ziua,
la un 500 lei ce aparat recomandati, va rog?
Buna ziua
Pana in 500 de Ron, cel mai performant aparat pe care il puteti achizitiona in acest moment este Fujifilm S2980. https://www.clubulfoto.com/fuji-s2980-in-test-bridge-zoom-18x/
Salut, o recomandare? Este ok CAMERA FOTO DIGITALA NIKON L320, 16.1 MP, 26X, 3 INCH, NEGRU la 599 Ron?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Salut ! O recomandare buna te rog ? Ce zici despre aparatul sony H300?
Sony H300 este urmasul modelului H100, pe care l-am testat acum trei ani. E un bridge bun
Eu am cumparat de pe olx un Fuji Finepix JZ250,are 16Mpx si 8X,sunt extrem de multumit de el,am dat doar 50 de RON avand in vedere ca avea acumulatorul umflat,intre timp am achizitionat de pe ebay 2 acumulatori cu 35 RON si nu mai am probleme,puteti vedea imagini cu care m-am si inscris in concurs pe viewbug.com sau pe pagina mea de facebook.Il recomand cu incredere.
Intentionez sa achizitionez un Sony HX60. Ce parere aveti? Va multumesc.
Buna, am nevoie de un aparat pentru ca doresc sa ma apuc de filmat vlog, desigur ca doresc ceva bun la un pret rezonabil. Poti sa imi dai un sfat, sau la ce anume sa trag atentia daca imi cumpar? Multumesc anticipat
Buna Ziua!As dori sa cumpar un aparat foto si ma gandeam la Sony DSC-HX300V.Ce parere aveti?Merita banii?Multumesc anticipat.
Buna.Am achiziționat de curând aparat foto digital ultrazoom Sony DSCHX350B, 20.4 .Este primul meu aparat foto.Fiind incepatoare toate funcțiile mi se par extrem de greu de memorat.. Problema pe care o am si nu gasesc rezolvarea in manualul de utilizare este ca dupa ce am descărcat pozele in computer,nu le pot roti ..Sunt foarte multe poze care necesită rotire De ce nu se poate?E vorba de vreo setare din aparat care nu imi permite asta,Va rog sa ma ajutati!!