Inceputul de an ne-a adus o multime de aparate foto noi, cele mai multe din domeniul compactelor. La CES 2013 si la CP+ producatorii au umplut standurile cu noile compacte pentru vara aceasta. Daca acum doi ani am asistat la debutul camerelor compacte cu Wi-fi iar anul trecut numarul camerelor cu GPS si cele cu Wi-Fi lansate la CES erau oarecum la egalitate, anul acesta a fost dedicat conectivitatii.

Canon S110
Canon S110

La inceput a fost GPS-ul. Camerele cu GPS si-au facut aparitia rapid pe piata, mai intai sub forma compactelor subacvatice si apoi modulul de geolocalizare si-a facut loc si in camerele compacte conventionale. A avut o viata scurta totusi, iar anul acesta numarul camerelor cu GPS incorporat a scazut dramatic. Este si normal: producatorii au vazut ca nimeni nu foloseste modulul GPS, nici macar cei care cumpara o compacta subacvatica. Acum l-au inlocuit cu altceva: modulul Wi-Fi.

Piata camerelor compacte este in cadere libera. Am mai scris despre asta aici si aici. Mai ales modele accesibile, ieftine, sunt inlocuite treptat de dispozitivele smartphone, care au ajuns sa ofere o calitate foto asemanatoare dar si o multime de functii in plus. Probabil in 2-3 ani nimeni nu va mai achizitiona un aparat compact de pana in 300 de euro pentru ca va putea face acelasi lucru cu telefonul mobil. Producatorii sunt primii afectati de aceasta schimbare a pietii si incearca sa contracareze aducand utilizatorului de smartphone modele compacte cu functii cu care s-a obisnuit pe telefon: GPS si – mai nou – Wi-fi. Mai mult, unii producatori au venit si cu aparate foto hibride, cu sistem de operare Android. Vezi Samsung Galaxy Camera si Nikon S800C, primele astfel de compacte care merita mentionate.

Samsung Galaxy Camera
Samsung Galaxy Camera

Desi conectivitatea Wi-Fi este foarte utila in studio, acolo unde transferul instant al fotografiilor pe monitor si libertatea de miscare sunt pe primul loc, in cazul compactelor aceasta functie este de cele mai multe ori atat de „bine” ascunsa in meniuri incat rareori utilizatorul obisnuit o va accesa. Sigur, producatorii incearca sa ne convinga sa alegem camere cu wi-fi pentru a putea transmite fotografiile direct pe retelele sociale. Dar cum? Inregistrand o imagine cu aparatul compact, apoi asteptand cam un minut pana cand setezi camera si smartphone-ul sa transfere fotografia si de acolo o poti trimite pe Facebook. Avand in vedere tipul de fotografii pe care 80% din utilizatorii de Facebook le publica pe profil, nu e mai simplu sa surprinzi fotografia respectiva direct cu telefonul si sa o trimiti pe Facebook, Twitter etc printr-o singura apasare a unui buton? Pentru ca in tot „lantul” asta impus de producatori (aparat foto->wifi->smartphone->internet) se omite un aspect important: utilizatorul trebuie sa aiba deja un smartphone conectat la internet, iar acel aparat are deja propria camera foto integrata care ar putea surprinde imaginea de la bun inceput.

Pe de alta parte, utilizatorii pe care producatorii incearca sa ii convinga sa achizitioneze un aparat compact cu Wi-Fi sunt exact cei care au renuntat la aparate foto dedicate pentru telefoanele mobile cu camera, exact cei care acum nu isi mai doresc inca un gadget in plus. Cum ii convingi? Cu o functie Wi-Fi pentru care trebuie sa ai tot un smartphone pentru a o putea utiliza? Putin probabil…

Nikon P7700
Nikon P7700

Sigur, unele camere compacte au senzori CMOS si obiective mai performante decat orice smartphone lansat in ultimele sase luni. Le numim „compacte hi-end” dar de cele mai multe ori acestea nu au Wi-Fi sau nu se adreseaza celor care sunt mereu „conectati” si impartasesc pe Facebook fiecare minut al vietii lor, in fotografii. Compactele hi-end inca mai au un cuvant de spus si nu cred ca segmentul lor de piata este amenintat de telefoanele mobile inteligente (vorbim aici despre compacte precum Nikon P7700, Canon G15, Fuji X10 etc).

Tocmai am predat ieri sample-ul Samsung Galaxy Camera pe care l-am avut in teste. Este o camera compacta foarte buna, care surprinde imagini de calitate si are un obiectiv cu zoom optic pe care nu il intalniti in nici un smartphone. Este un aparat pe care il recomand celor care isi doresc flexibilitatea sistemului de operare Android. Am putea spune ca acesta este viitorul compactelor, dar succesul sau este strans legat de categoria de utilizatori careia i se adreseaza: cei care deja au renuntat la compacte in favoarea smartphoneului. Oare acestia vor fi dispusi acum sa mai achizitioneze inca un gadget care – in definitiv – face cam acelasi lucru cu smartphone-ul cu care s-au obisnuit?

Sunt curios ce se va intampla in viitorul apropiat pe piata aparatelor foto compacte. Viitorul lor nu este prea „roz”, daca producatorii nu reusesc sa aduca o serie de inovatii care sa le faca mai atragatoare. Simpla incercare de a aduce functii de pe smartphones pe compacte nu e indeajuns pentru a le mentine in atentia utilizatorilor obisnuiti. Mai degraba cred ca producatorii de aparate foto ar trebui sa isi concentreze eforturile catre segmentul mirrorless, acolo unde intr-adevar dimensiunile compacte si performantele din ce in ce mai bune ar putea castiga adepti printre utilizatori care nu mai vad nimic interesant in aparatele foto compacte clasice…

 

1 COMENTARIU

  1. Pot sa includa astia si TV in aparatul foto, la mine are doar o singura utilizare. In calitate de amator am inceput sa folosesc si functia video, dar destul de rar. Restul "dotarilor" nu ma impresioneaza.
    Deci, pot include si TV, scoti antenuta din el cand vrei sa te uiti la TV, baga un display de 4-5 inch minim si cand te saturi de poze te uiti la AcasaTV :)) …pentru categoria asta se adreseaza functiile astea, la fel si declansarea la zambet, cu ochii deschisi etc, un fotograf cu minimul de cunostinte cum porneste aparatul le pune OFF pe toate.
    GPS la fel, din punctul meu de vedere e o prostie. Majoritatea nu stiu ce-i diafragma sau ce reprezinta senzorul, dar au pretentii la asemenea tehnologii in aparatul lor foto.

Comments are closed.