A venit vara, asadar a sosit timpul sa testam aparate foto subacvatice. Am inceput inca de luna trecuta, atunci cand am plecat la drum spre Grecia alaturi de doua compacte rezistente la apa si socuri. Astazi vorbim despre Olympus TG-830, un aparat foto care poate surprinde imagini si filme la rezolutie Full HD sub apa, pana la o adancime de 10m, dar care poate fi utilizat cu succes si in afara ei. Olympus Tough TG-830 deschide astfel seria testelor de aparate foto subacvatice. Asadar, sa vedem cum se descurca!

Olympus TG-830

Olympus TG-830
Olympus TG-830 (pe plaja de la Navagio, Zakynthos – Grecia)

Specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor CMOS 1/2.3 inch BSI
  • 16 megapixeli
  • Zoom optic 5x,
  • Filmare Full HD cu sunet stereo (MOV)
  • Filmare ‘slow-motion’ la 120fps (720p)
  • Blitz integrat si lampa LED (pentru filmare, sub apa)
  • Ecran LCD 3.0 inch, 460k pixeli, HyperCrystal III
  • GPS integrat (cu 700.000 puncte de interes incarcate pe harta, in memoria interna)
  • Fotografiere in rafala cu pana la 11 fps
  • Mod Panoramic, Scene presetate, Filtre „Art”
  • Rezistenta sub apa pana la 10m
  • Rezistenta la inghet, praf, socuri (de la 2m, max. 100kg forta)
  • Autonomie 250 de cadre (CIPA)

Constructie si utilizare

Olympus TG-830 face parte din gama Tough a producatorului japonez, care include aparate special concepute pentru cei care le utilizeaza in conditii „dificile”. Olympus TG-830 iHS poate fi utilizat sub apa pana la adancimi de 10m, rezista la lovituri si cazaturi de la 2m, suporta o presiune asupra carcasei de pana la 100kg forta (nu am testat! 🙂 ) si poate inregistra imagini chiar si la temperaturi ce depasesc -20 °C. Carcasa solida (pentru un compact) este dublata, in interior, de elemente de ranforsare din metal, ceea ce ii asigura o rezistenta sporita. Cu toate acestea, desi la prima vedere am putea crede despre el ca este un aparat „neprietenos” cu utilizatorii, Olympus TG-830 ne dovedeste contrariul. Din punct de vedere al modului de utilizare este similar oricarui compact de pe piata. Are un mod auto versatil, scene presetate si moduri de fotografiere care pot fi selectate cu ajutorul rotitei dedicate. Butoanele sunt suficient de bine plasate pentru a fi usor de utilizat chiar si sub apa, iar rotita de selectie a modurilor de fotografiere are marginile zimtate, pentru a permite utilizarea cu manusi.

Olympus TG-830
Olympus TG-830

Din punct de vedere al specificatiilor tehnice, Olympus TG-830 se lauda cu un obiectiv cu zoom optic 5x si utilizeaza un senzor de imagine CMOS BSI ce ofera o rezolutie de 16 megapixeli. Filmele pot fi inregistrate la rezolutie Full HD 1080p la 30fps sau 720p la 120fps cu optiune slow-motion iar salvarea lor se face in format MOV (Quick-Time). Pentru fotografii in afara apei, aparatul dispune atat de modul Auto cu care ne-am obisnuit de la toate compactele, dar si un mod P (Program) ce permite selectarea parametrilor imaginii dupa bunul plac (ISO, Balans de Alb, combinatia diafragma/timp si compensarea expunerii).

Filtre si efecte speciale:

Scenele presetate ofera acces la peste 20 de setari prestabilite, pentru diverse situatii de fotografiere (rasarit, apus, artificii, copii, fotografii culinare, animale de companie etc) iar filtrele „Art” disponibile in meniu permit surprinderea unor imagini cu efecte speciale aplicate, fara a mai apela la prelucrarea in programele de editare foto.

Fotografii subacvatice

Olympus TG-830 a fost proiectat pentru fotografii subacvatice si noi l-am testat in acest sens pana la o adancime maxima de 5m. Inregistrarea imaginilor sub apa se poate face atat in modul Auto cat si in Program (cu setarea parametrilor dupa bunul plac) dar cele mai bune rezultate le veti obtine daca veti activa modul special conceput pentru astfel de imagini: Underwater. TG830 are nu mai putin de patru scene presetate pentru fotografii sub apa, care acopera situatii de footgrafie diverse, cum ar fi: surprinderea copiilor pe plaja sau la piscina, snorkeling, fotografii la adancimi mari (intre 5 si 10m) sau chiar pentru a fotografia la mai mult de 10m (cu carcasa subacvatica suplimentara). Toate modurile presetate pentru fotografii subacvatice optimizeaza parametrii de expunere pentru situatiile descrise. Astfel, atunci cand am fotografiat pesti si corali la adancimi de pana la 5m am obtinut cele mai bune rezultate utilizand modul Snorkeling (Underwater 1), aparatul alegand automat un timp de expunere suficient de scurt pentru a compensa miscarile aparatului in apa si optimizand culorile, contrastul si temperatura de culoare (balansul de alb) pentru a obtine imagini cat mai apropiate de realitate.

Cateva imagini inregistrate in apa cu Olympus TG-830, la adancimi de pana la 5m. „Protagonistele” acestor imagini sunt broastele testoase Caretta Caretta, specie protejata, ce pot fi vazute in sudul insulei Zakynthos…

Imaginile de mai sus (si toate din acest review) sunt neprelucrate. Lipsa contrastului se datoreaza conditiilor de vizibilitate din apa.

Cand fotografiati in apa, atentie insa la modul de fotografiere selectat, deoarece daca veti realiza fotografii in afara apei cu aparatul setat pe modul Underwater imaginile vor avea o tenta magenta si vor fi eronat expuse… Cand terminati de fotografiat sub apa nu uitati sa il comutati in modul Auto sau intr-una din scenele presetate pentru exterior!

Video Full HD

Olympus TG-830 poate sa inregistreze si scurte clipuri Full HD, atat in apa cat si in afara ei. Doua exemple care sunt destul de concludente in ceea ce priveste capacitatea lui TG-830 de a surprinde filme Full HD in apa.

Alte imagini subacvatice:

Imagini panoramice

Olympus TG-830 are un mod dedicat pentru inregistrarea fotografiilor panoramice. Miscand aparatul pe orizontala, de la stanga la dreapta, TG-830 inregistreaza o serie de cadre pe care le compune intr-o singura imagine, formand panorama finala. Este un mod simplu, automat, fara setari suplimentare dar care produce rezultate bune. Imaginile sunt clare, cu o suprapunere a cadrelor corecta, desi claritatea (sharpnessul) ar putea fi imbunatatit. Doua imagini panoramice inregistrate cu TG830 (click pentru marire):

 Alte imagini cu Olympus TG-830

Alte imagini surprinse cu Olympus TG-830 in tura foto din Grecia. Se poate observa reproducerea buna a culorilor, dar si tendinta aparatului de a supraexpune cu jumatate de diafragma anumite cadre. Accesul rapid si simplu la functia de compensare a expunerii permite remedierea acestui efect. Imaginile sunt sharp pe intreaga suprafata a cadrului, desi am intalnit si compacte care se descurca mai bine in zonele periferice ale cadrelor (in mod sigur formula optica interna si obiectivul integrat total in carcasa, pentru protectie si asigurarea etanseizarii, necesita niste compromisuri in acest sens…). Tot la acest capitol trebuie mentionata si pierderea de contrast inregistrata la capatul tele al focalei (zoom 5x), iarasi o caracteristica des intalnita la aparatele compacte (foto – vaporul „Piratilor” de mai jos). Calitatea imaginilor la valori ISO reduse este buna pentru un compact dar, dar zgomotul de imagine isi face simtita prezenta imediat ce utilizam valori ISO mai mari de 400.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Fotografiile sunt inregistrate in format JPEG iar filmele sunt MOV cu compresie H.264 si sunet stereo. Functiile de inregistrare includ modul iAuto si peste 35 de scene presetate alaturi de efecte si filtre ce pot fi aplicate fotografiilor direct din meniu. Aparatul poate fi conectat la un LCD-TV cu ajutorul conectorului HDMI integrat. Autonomia de peste 250 de cadre este asigurata de acumulatorul tip Li-Ion LI-50B. Din acest punct de vedere va recomandam un acumulator suplimentar, pentru extinderea autonomiei. Pentru o zi de fotografiat doar cu TG-830, autonomia de 250 de cadre nu este suficienta…

Fotografiile sunt stocate pe carduri SD/SDHC de maxim 64GB. Olympus TG-830 are o greutate de 214 grame si dimensiuni compacte: 109 x 66 x 85 mm.

Olympus TG-830 se lauda cu un modul GPS integrat, care permite localizarea aparatului si afisarea pe ecran a locatiei. Camera are inregistrate peste 700.000 de puncte de interes de pe harta globala si salveaza in datele EXIF ale fotografiilor atat denumirea zonei (orasul, statiunea, punctul de interes din apropiere etc) dar si coordonatele GPS exacte. Astfel veti putea vizualiza cu exactitate, pe harta Google, locul in care ati surprins fiecare fotografie. Modulul GPS functioneaza si in apa, iar in Zakynthos a recunoscut inclusiv denumirea plajei pe care ne aflam. Asadar, harta integrata este destul de detaliata. Identificarea satelitilor s-a realizat destul de rapid (sub 30 de secunde) iar aparatul a afisat permanent pe ecran locatia in care ne aflam (plaja, statiunea si denumirea insulei). Totusi, utilizarea GPS-ului reduce destul de mult autonomia acumulatorului…

Pret

Olympus TG-830 se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 1.499 lei aici.

Concluzii

Olympus TG-830 este un compact care, din punct de vedere al performantelor si al specificatiilor tehnice, este similar celorlalte aparate foto din aceeasi gama de pret. Totusi, este rezistent la apa pana la 10m si ar trece cu succes testul unei cazaturi de la 2 metri. Are si GPS, asadar reprezinta o alternativa foarte atractiva la celelalte compacte de pe piata. Poate fi aparatul foto ideal pentru vacanta, suficient de rezistent si solid pentru a fi utilizat de catre intreaga familie (inclusiv de catre ce mici) si va ajuta sa surprindeti imagini de calitate chiar si in apa. Modurile avansate, filtrele „art”, posibilitatea de a surprinde imagini panoramice si functia de filmare Full HD reprezinta ale atuuri ale lui TG830. Asadar, un aparat recomandat, cu un raport calitate/pret foarte bun (1.499 lei).

Nota Clubul Foto: 7,5/10

Bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor (ISO 100-400)
  • Focalizare rapida
  • Mod „Auto” versatil
  • GPS integrat
  • Filmare Full HD cu sunet stereo si zoom (chiar si sub apa)
  • Fotografii panoramice
  • Blitz si lampa LED pentru filmari subacvatice

Bile negre:

  • Zgomot de imagine accentuat la valori ISO ridicate
  • Acutanta scazuta in zonele periferice ale cadrelor
  • Zoom lent pe fotografii
  • Tendinta de a supra-expune usor anumite cadre
  • Autonomie redusa cu functia GPS pornita
  • Reducerea constrastului la capatul tele al focalei (zoom maxim)

Comments are closed.