Daca in prima parte a acestui articol am scris despre dimensiunile si greutatea unui aparat foto compact, senzorul si in ce masura influenteaza acesta fotografiile, in partea a II-a vom discuta despre autonomia bateriei si alte functionalitati intalnite la majoritatea camerelor compacte recomandate pentru calatorii: scenele presetate, inregistrarea panoramelor dar si GPS-ul incorporat sau de ce ar trebui sa luam in considerare un aparat foto subacvatic?

Vezi si: Alegerea unui aparat foto pentru calatorii – Partea I

Autonomia bateriei

Autonomia bateriei este un alt aspect important ce trebuie luat in considerare. In concedii nu veti avea tot timpul posibilitatea de a reincarca acumulatorul peste zi. De aceea, chiar daca producatorul se lauda ca aparatul poate inregistra chiar si 400 de imagini cu o singura incarcare a acumulatorului, este bine sa aveti un acumulator de rezerva, incarcat si la indemana. Autonomia bateriei afisata de producator in lista cu specificatii tehnice ale oricarui aparat foto este calculata in conditii foarte stricte si, in practica, trebuie sa tineti cont ca nu veti folosi aparatul chiar „in conditii de laborator”. Astfel, trebuie sa fiti pregatiti cu o baterie suplimentara, deoarece de cele mai multe ori bateria va rezista mai putin de 70% din timpul specificat de producator.

Scene presetate sau panorame direct din aparat?

Sony H70
Sony H70 cu mod de fotografiere panoramica „Sweep Panorama”

Majoritatea aparatelor foto compacte nu ofera posibilitatea setarii manuale a parametrilor fotografiei (asemanator unui aparat bridge sau mai avansat). Totusi, in lipsa acestei functii puteti experimenta scenele presetate, prezente in meniul oricarui aparat foto compact. Practic, scenele presetate reprezinta setari standard ale aparatului pentru diverse situatii de fotografiere, pre-inregistrate in memoria aparatului pentru utilizarea ulterioara. In prezent, anumite aparate compacte identifica automat tipul scenei ce urmeaza a fi fotografiata si aleg automat scena presetata din meniu. Restul, nu fac decat sa evalueze expunerea si sa inregistreze fotografia.

In lipsa unor setari manuale avansate, puteti utiliza si compensarea expunerii pentru a influenta alegerea automata a aparatului in ceea ce priveste parametrii expunerii. Asadar, este indicat sa achizitionati un aparat foto care sa permita (cel putin) setarea compensarii expunerii. Aceasta functie este utila mai ales in conditii dificile de iluminare: lumina frontala (contra lumina), crepuscul, fotografia de noapte etc.

Incepand inca de acum doi ani, producatorii de aparate foto au incorporat si functia de inregistrare a imaginilor panoramice direct din aparat. Aceasta presupune inregistrarea mai multor cadre consecutive, in timp ce fotograful deplaseaza aparartul pe orizontala, iar apoi camera proceseaza cadrele intr-o singura fotografie in format panoramic. Functia este foarte utila si poate produce rezultate spectaculoase, dar trebuie sa aveti in vedere ca anumite aparate produc panorame la rezolutii foarte mici. Sony H70 este un foarte bun exemplu de aparat foto care poate inregistra imagini panoramice spectaculoase, la rezolutii mari. Detalii si pret aici.

GPS?

Fuji F550
Fuji F550

Exista deja un numar destul de mare de aparate foto compacte cu receptor GPS incorporat. Din punctul nostru de vedere GPS-ul incorporat este util daca ne gandim la fotografia de vacanta. Practic, camera inregistreaza automat in datele EXIF locatia si directia exacta a fotografierii, urmand ca acasa, pe calculator, sa puteti vizualiza pe harta (de cele mai multe ori Google Maps) pozitia exacta unde a fost facuta fotografia.

Exista si producatori care au dus acest concept mai departe si au inclus in memoria aparatului locatii si obiective turistice, cu datele GPS prestabilite, astfel incat atunci cand sunteti in concediu, aparatul afiseaza pe ecran si denumirea obiectivului turistic langa care va aflati si ce alte puncte de interes mai puteti vizita.

Un bun exemplu este Fuji F550, poate cea mai bune alegere compacta din gama Fuji pentru concedii, cu GPS incorporat si care poate fotografia cu rezolutii de pana la 16 mega pixeli. Detalii si pret aici.

Aparat foto subacvatic? Sau altimetru si barometru incorporat?

Panasonic FT3 - Subacvatic, rezistent si cu GPS incorporat :)
Panasonic FT3 – Subacvatic, rezistent si cu GPS incorporat 🙂

Exista o categorie aparte de camere foto compacte: cele rezistente la apa, praf si temperaturi extreme, denumite pe scurt „aparate subacvatice„. Practic acestea va permit sa fotografiati in conditii extreme, chiar si pana la 10 metrii sub nivelul apei sau la temperaturi de pana la -10 grade celsius. Sunt utile fotografilor pasionati de adrenalina si sporturi extreme, dar pot fi o optiune foarte buna daca planuiti sa mergeti la snorkeling sau sa incercati fotografierea intr-un parc tematic acvatic! 🙂

Unele aparatele foto subacvatice au incorporat si un altimetru si barometru, care va informeaza exact asupra altitudinii si presiunii atmosferice din locul unde va aflati, urmand ca aceste date sa fie adaugate in EXIF fotografiilor. Este o functie utila mai ales celor care prefera muntele si drumetiile montane.

Preferatul nostru este Panasonic FT3, despre care am mai scris si acum doua saptamani, in articolul dedicat. Detalii si pret aici.

Concluzii

Acestea fiind spuse, sa recapitulam care sunt pincipalele specificatii de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem un aparat foto compact pentru vacanta:

  • Dimensiunile si greutatea aparatului sunt foarte importante. Alegeti un aparat compact, care sa nu devina obositor in concedii
  • Alegeti un model cu zoom optic moderat (7-12x) dar care sa aiba si o deschidere a obiectivului cat mai mare (wide)
  • Rezolutia e mai putin importanta, ceea ce conteaza mai mult este tipul senzorului. CCD vs. CMOS. Noi alegem CMOS! 😉
  • Desi acumulatorul poate avea autonomie ridicata, este recomandat sa achizitionati si un acumulator de rezerva. Nu se stie niciodata…
  • Daca aparatul nu ofera posibilitatea utilizarii setarilor manuale (sau nu doriti acest lucru), este bine sa cautati un model care sa ofere macar functia de compensare a expunerii.
  • Exista aparate compacte dotate cu GPS incorporat. Sunt utile in calatorii si reprezinta o alegere inspirata.
  • Daca practicati sporturi acvatice sau doriti un aparat cu adevarat rezistent, o camera compacta subacvatica poate fi o alegere buna!

Spor la fotografiat si vacanta placuta! 🙂

Care sunt recomandarile noastre?

Cateva dintre cele mai interesante aparate foto compacte cu specificatii tehnice perfecte pentru vacante si calatorii, cu un raport calitate/pret bun si pe care le putea recomanda celor care doresc sa fotografieze vara aceasta cu un aparat foto compact nou! 🙂

Canon

Canon SX 220HS
Canon 220HS

Canon Powershot SX 220 HS este o camera compacta, versatila si atragatoare, dotata cu senzor CMOS de 12 mega pixeli, zoom optic 14x si ecran LCD de 3 inch. Posibilitatea de a fotografia cu sensibilitati ISO ridicate (pana la 3200) va ajuta sa realizati fotografii bune chiar si noaptea sau in zone intunecate, iar modul de inregistrare video Full HD 1080p vine in intampinarea momentelor care trerbuie inregistrate „Live!”.

Vezi detalii si oferta promotionala aici.

Nikon

 

Nikon Coolpix S9100
Nikon Coolpix S9300

Nikon Coolpix S9300 este varianta propusa de Nikon pentru fotografii activi, care vor sa calatoreasca si sa surprinda cele mai importante momente ale vacantei lor! Intr-un corp extrem de subtire se „ascunde”, de fapt, un aparat foto performant, cu zoom optic 18x, senzor CMOS de 12 mega pixeli si functie de filmare Full HD! In timp ce dimensiunile compacte ale aparatului foto il fac ideal pentru a-l avea mereu la indemana, senzorul de imagine CMOS cu iluminare din fundal, extrem de sensibil, surprinde scena exact asa cum o vedeti.

Nikon Coolpix S9300 este disponibil aici.

Sony

Sony WX5
Sony HX90

Sony DSC-HX90 reuseste sa imbine, practic, toate elementele principale de care am vorbit mai sus, in articol. Cu un senzor EXMOR CMOS de 12 mega pixeli, obiectiv G superangular de 24 mm cu zoom optic 16X (cu luminozitate mare pentru imagini de inalta calitate la lumina scazuta), precum si un interval de zoom generos pentru practic orice situatie de fotografiere, Sony HX90 poate fi aparatul ideal pentru orice destinatie!

Sony HX90 poate fi achizitionat de aici.

Panasonic

 

Panasonic Lumix TZ8
Panasonic Lumix TZ8

Panasonic Lumix DMC-TZ20 este un aparat foto compact cu dotari de top, destinat atat fotografilor amatori cat si celor profesionisti.

Prezinta urmatoarele caracteristici: rezolutie 12.1 mpx, obiectiv Leica cu zoom optic 12X, LCD de 2.7 inch si functie de filmare HD. Atuurile lui TZ20 sunt performantele tehnice deosebite la un pret putin peste 1000 Ron! Detalii aici.

Comments are closed.