Senzorul BSI CMOS al lui Sony WX1
Senzorul BSI CMOS al lui Sony WX1

Am vazut pana acum destul de multe aparate foto DSLR dezmembrate (aici), dar niciodata un aparat foto compact. Cum este construit un DSLR stim, dar nu si cum arata un aparat foto compact in interior…

Inceputul lui 2013 a venit pentru noi cu o noua provocare: am desfacut un aparat foto compact Sony WX1 pentru a inlatura un fir de praf ce se asezase comod in fata senzorului si afecta vizibil fotografiile. Acest Sony WX1 apartine prietenilor de la TehnoPc.ro si a fost utilizat intens in ultimii trei ani, fara nici un fel de probleme, pana acum cateva luni cand au observat firul de praf care isi facuse aparitia in coltul din stanga-jos al fotografiilor. Pentru ca nu mai era in garantie, am desfacut aparatul si am profitat de ocazie pentru a-l fotografia chiar „pe masa de operatie”. Acum vi-l prezint exact asa cum este el: un compact din clasa medie de la Sony, care a trecut cu brio de acest experiment.

Sony WX1 este un aparat foto compact cu senzor BSI-CMOS Exmor R de 10 megapixeli si zoom optic 5x (24 – 120 mm) si filmare HD, lansat in 2009 care a castigat in acelasi an premiul „Best compact camera” la TIPA 2009-2010. In prezent a fost inlocuit de modelele Sony WX50 si noul Sony WX100 lansat acum cateva zile la CES 2013.

Pentru cei care sunt curiosi: „operatia” a fost un succes! Am asamblat la loc aparatul si acum functioneaza din nou asa cum trebuie!

Mai jos v-am pregatit imaginile cu Sony WX1 dezmembrat si explicatii acolo unde este cazul. Click pe fotografii pentru marire.

Sony WX1 inainte de a incepe „operatia”:

Pasul 1: Am inlaturat carcasa de aluminiu. Mai intai partea din fata…

… si apoi capacul din spate, care ne ofera acces la display si la butoane

Butoanele din plastic sunt lipite pe o suprafata de cauciuc, care ascunde contactele propriu-zise:

Pentru a putea trece la pasul 2, cablajul pe care sunt montate butoanele trebuie inlaturat pentru a avea acces la LCD si la conectorul acestuia cu placa de baza a aparatului:

Conectorul care leaga display-ul LCD de placa de baza nu poate fi deconectat decat cu un echipament special (cel putin asa pare la prima vedere). Pentru a nu-l deteriora l-am lasat conectat, pentru ca nu ne impiedica sa ajungem la suruburile care sustin placa de baza. Ecranul a ramas conectat si il vedeti mai jos in partea dreapta a imaginii.

Odata inlaturata placa de aluminiu care sustine ecranul LCD avem acces la procesorul de imagine al aparatului. Tot acum se vedea si o parte din placa de baza. Aici am intampinat si o usoara problema: placa de aluminiu nu poate fi inalturata complet fara a decupla ecranul LCD (de care spuneam mai sus). Asadar lasat-o sprijinita de spatele ecranului LCD (in fotografie in partea stanga), avand grija la panglica ce conecteaza ecranul deoarece este fragila. Cu panglica deteriorata aparatul nu ar mai putea fi utilizat, deoarece ecranul LCD ar ramane stins.

In partea dreapta se poate vedea condensatorul blitzului (cel negru, rotund) si difuzorul aparatului (imediat langa condensator, in partea de jos). Panglica mare portocalie din partea de sus face legatura intre placa de baza si conectorul HDMI al aparatului.

In partea dreapta este o placuta din metal care ascunde sub el senzorul CMOS si blocul optic. Doar doua suruburi ne mai despart acum de sfarsitul operatiei noastre: sa curatam senzorul de firele de praf.

Procesorul, in detaliu:

Cele doua suruburi care ne permit accesul la senzor au „cedat” cel mai greu in fata surubelnitei noastre. Probabil isi luasera rolul in serios: sa nu permita nimanui accesul la zona cea mai sensibila a aparatului – senzorul CMOS si blocul optic.

Totusi, odata desfacute am avut acces la senzorul CMOS care este montat pe un cablaj propriu si are deasupra sa filtrul IR si filtrul Low Pas (de demozaicare). Practic, in acest moment, inlaturarea firului de praf pentru care am desfacut aparatul este o joaca de copil: prin suflare, cu o pompa de aer foto.

Blocul optic si cablajul pe care este montat senzorul de imagine:

Senzorul de imagine in detaliu:

Odata inalturat firul de praf, asamblarea aparatului este o operatiune destul de simpla, avand in vedere ca nu am inlaturat partile componente ci doar le-am dat „la o parte”, pentru a avea acces la senzor. Am montat suruburile, capacele si – la final – bateria. Aparatul a pornit din prima si totul functiona asa cum eram obisnuiti. Asadar, operatiunea a fost un succes! 🙂

Cateva concluzii:

  • Desi carcasa aparatului este din aluminiu, ca si la alte compacte actuale din seria Sony WX, interiorul este din plastic, cu exceptia catorva elemente. Asadar, nu va bazati pe ce spun producatorii: chiar daca va luati un compact din metal, nu garantam ca va rezista unor lovituri puternice.
  • Desi este doar un aparat compact, numarul componentelor electronice si gradul de miniaturizare este impresionant.
  • Blocul optic este modular si nu poate fi dezmembrat. Tot acolo este si sistemul de stabilizare a imaginii la care nu am putut ajunge (fara sa deterioram complet blocul optic, dar nu acesta era scopul operatiunii…)
  • Toate circuitele electronice si cablajele importante sunt ecranate cu despartitoare de aluminiu (care se pot vedea in imaginile de mai sus). Totodata, conectorii dintre cablaje nu pot fi desfacuti decat cu instrumente speciale. Asadar nu am insistat pentru a nu le deteriora (de aceea in imaginile de mai sus nu am inalturat complet ecranul LCD de pe aparat, desi ar fi fost mai usor de lucrat cu el dat la o parte…)
  • Praful isi face loc in aparat printr-un singur loc: mecanismul obiectivului sau, mai bine zis, printre elementele sale care permit retragerea obiectivului in carcasa, atunci cand aparatul este oprit. In rest, este un aparat foarte bine construit care nu avea urme de praf vizibile in interior, chiar si dupa trei ani de utilizare (si peste 50.000 de cadre surprinse cu el prin toate calatoriile noastre…)

ATENTIE: Dezmembrarea oricarui aparat de fotografiat duce automat la pierderea garantiei! Asadar, atentie daca vreti sa incercati asta cu propriul aparat…