Pentru cei ce au ales un DSLR, in acest articol vom prezenta diferentele dintre principalele clase de obiective pentru a face o alegere mai usoara a viitorului vostru obiectv.
Lumea DSLR-urilor, prin obiectivele interschimbabile, ofera posibilitati aproape infinte de expresie in fotografie. Pentru orice gen de fotografie exista obiective dedicate, capabile sa lucreze impreuna cu fotograful pentru atingerea scopului final al acestuia din urma.
In ordinea fireasca a lucrurilor, dupa perioada de acomodare cu aparatul foto si cu obiectivul din kit urmeaza perioada in care veti dori mai mult de la aparatul vostru. Probabil veti vrea sa imbunatatiti calitatea fotografiilor voastre si versatilitatea aparatului si altfel decat prin invatarea utilizarii acestuia. Un pas important este alegerea unui obiectiv de buna calitate. Profestionistii spun, pe buna dreptate, ca o „sticla” este mai importanta decat aparatul in sine. De aceea trebuie sa stiti ce alegere sa faceti incat sa aveti obiective ce pun in valoare aparatul si ofera tot ce e mai bun din performantele acestuia.
Principalele clase de obiective sunt: Zoomurile Standard (Standard Zoom), Tele Zoom, Super Zoom, Wide-Angle (Superangularele), Macro si Obiectivele Fixe. Ce inseamna fiecare si in ce situatii se folosesc, descoperim in cele ce urmeaza …
Clasa Zoom Standard
Daca ati achizitionat un DSLR impreuna cu obiectivul din kit, cel mai probabil aveti deja un obiectiv din aceasta categorie. Zoom-urile Standard sunt un gen de obiective „all-around”, adica utile in majoritatea situatiilor. Foarte bune pentru calatorii, pentru incepatorii ce nu doresc sa schimbe prea des obiectivul (de teama prafului, de exemplu) sau daca nu va incanta sa umpleti bagajele cu prea multa tehnica foto. Un zoom standard are de obicei o plaja focala in jurul valorilor 18-70 mm si o luminozitate medie, in jur de F 3,5. In functie de calitatea si producatorul obiectivului aceste valori pot varia. Astfel va este overit un „wide” si un „tele” ambele moderate.
Daca va simtiti limitati de obiectivul din kit, puteti sa il inlocuiti cu un zoom standard mai performant. Printre principalele optiuni ar putea fi: Canon 17-85 IS f/4-5.6, Nikon 18-70 f3.5/4.5, Sony 18-70 f/3.5-5.6, Pentax 16-45 f/4 daca aveti un DSLR entry sau mid-level (cu senzor de format redus) sau Canon 17-40 f/4 USM, Nikon 24-70 F/2.8 sau Sony 24-105 f/3.5-4.5 pentru DSLR-uri cu senzor full-frame.
Clasa Super Zoom
Obiectivele din clasa Super Zoom sunt, poate, cea mai buna optiune pentru incepatori si entuziasti care nu doresc sa schimbe destul de des obiectivele si nici nu vor sa aiba o geanta foto voluminoasa, dar sa posede un zoom puternic si versatil. De cele mai multe ori aceste obiective au o distanta focala de 18-200mm existand si variante mai „lungi” sau mai „scurte”, cu focale diferite in functie de model si producator. Daca un astfel de obicetiv te ajuta, in mod normal, in 95% din cazurile de fotografiere, reversul medaliei vine din optica destul de slaba mai ales la distante focale lungi si o luminozitate scazuta atunci cand se fotografiaza cu zoom-ul la maxim. Ca o regula de bun simt, unii profesionisti considera ca un zoom de calitate nu trebuie sa aiba distanta focala maxima mai mare de 5 ori distanta focala minima (adica 5x). Cu alte cuvinte, va fi greu sau aproape imposibil sa gasiti un SuperZoom de calitate dar cu un zoom mai mare de 5x. Aceste obiective pot fi foarte utile pentru inceput, dar din punct de vedere al calitatii au de cele mai multe ori de suferit.
Exemple de superzoomuri ar fi: Canon 18-200 f/3.5-5.6 IS, Sigma 18-200 f/3.5-5.6, Tamron 28-200/3.5-56 etc. Unele marci ofera chiar variante cu stabilizare optica de imagine integrata, cum ar fi Tamron 28-300 f/3.5-5.6 VC (Vibration Compensation).
Clasa Tele Zoom
Aceste obiective sunt de obicei dedicate fotografierii wild-life, ele permitand fotografierea unui subiect de la o distanta considerabila astfel incat sa nu va fie simtita prezenta. Cu o optica de calitate mai buna decat a unui Spuer Zoom, acestea au si avantajul unei luminozitati mai bune, in cazul obiectivelor profesionale din aceasta clasa. Dezavantajul il constituie plaja focala mai mica si mai restransa (de obicei aceasta incepe de la valoarea 70mm fata de 18 sau 28mm la super zoom) si a unui volum mai mare si a unei greutati mai crescute a obiectivului.
Desi mai scumpe, zoomurile luminoase din aceasta clasa sunt de preferat, datorita distantei mari de fotografiere si a timpilor de expunere mai ridicati necesari fotografierii fara trepied (desi aceast lucru nu este neaparat indicat in acest caz). Binenteles un mare plus este si optica de mai buna calitate. Doua telezoomuri performante si luminoase sunt Tokina 50-135 f/2.8 si Sigma 50-150 f/2.8. Ambele oferind o calitate buna a imaginii dar si un pret pe masura.
Obiectivele Wide-Angle
Obiectivele wide-angle, cunoscute si ca „obiective de presa” sau „real-estate” sunt cele ce ofera o distanta focala foarte scurta pentru a putea avea un unghi cat mai mare de cuprindere. Aceste obiective au distanta focala minima mai mica de 18mm pe format redus sau mai mica de 24 mm pe format full-frame. Desi mai toate obiectivele din aceasta gama au o calitate optica destul de bune, multe sufera de distorsiuni destul de ridicate la distanta focala minima. Totodata exista si riscul aparitiei aberatiilor cromatice in zonele de margine alr fotografiei sau acolo unde se fotografiaza cu o lumina incidenta in cadru. Prin definitie, datorita deschiderii foarte mari, campul de profunzime esti si el destul de mare, aceste obiective oferind imagini cu o claritate foarte buna in planuri diferite. Obiectivele superangulare au calitatea de a accentua perspectiva in fotografie, obiectele parand disproportionate in relatie cu distanta dintre ele. Astfel, obiectele din prim plan par mult mai mari decat sunt in realitate fata de obiectele din planul secundar care par mai mici.
Cateva exemple de obiective wide-angle: Tokina 12-24 f/4, Sigma 10-20 f/3.5-5.6, Tamron 10-24 f/3.5-5.6 si Nikon 10-24 f/3.5-4.5
Clasa Macro
Obiectivele Macro au ca scop fotografierea subiectelor de la distante foarte mici. Un obiectiv macro este cel ce ofera o reproducere a subiectului de 1:1 pe senzorul aparatului (dimensiunea obiectului fotografiat este aceeasi si pe senzor). Obiectivele ce ofera „suport” pentru macro fotografiere dar nu reproduc 1:1 sunt obiective ce pot fi considerate „pseudo-macro”. De cele mai multe ori obiectivele macro au distanta focala fixa (90mm, 100mm, 105mm etc). Datorita campului de profunzime redus si al riscului vibratiilor, in fotografia macro este recomandata utilizarea trepiedului, desi unele obiective macro sunt capabile sa va „asiste” cu succes si in fotografierea „din mana”. Bineinteles, stabilizatorul de imagine integrat este un punct in plus pentru un astfel de obiectiv.
Cateva exemple de obiective macro: Canon 100mm f/2.8 Macro, Nikon 100mm f/2.8 Macro, Sigma 105 f/2.8 Macro, Tamron 90mm f/2.8, Tokina 100mm f/2.8
Obiective cu distanta focala fixa
Obiectivele cu focala fixa sunt, din punct de vedere istoric, cele mai vechi tipuri de obiective foto. Acestea sunt recomandate pentru luminozitatea foarte buna, calitatea imaginii foarte ridicata si lipsa distorsiunilor in imagine. Acestea ofera pe langa o luminozitate foarte buna si o profunzime mica pentru un bun management al planurilor in fotografie. Poate cele mai cunoscute obiective cu focala fixa sunt Canon 50mm 1.8 f/2.8 II si echivalentul sau de la Nikon, ambele recunoscute pentru calitatea optica foarte buna la un pret imbatabil.
Pe langa aceste tipuri de obiective mai exista si cele speciale, din categoria Fish-Eye, Lensbaby sau cele cu corectie de perspectiva – folosite in fotografierea profesionala de arhitectura (Tilt & Shift). Pe acestea o sa le studiem intr-un articol separat.
Voi, cum v-ati ales obiectivele?
Ce criterii considerati ca sunt cele mai importante?
Un articol f. interesant ce ofera informatii utile oricarui fotograf. Felicitari pentru postare.
Interesant articolul, eram curios sa-l citesc deoarece sunt in curs de-a alege un obiectiv pentru Nikon D60. Ce recomandati in cazul fotografiei de produs ?
Salut Catalin,
In cazul fotografiei de produs cel mai potrivti cred ca este un obiectiv cu distanta focala fixa. Iti ofera calitate foarte buna a imaginii, distorsiuni aproape inexistente si luminozitate mare. Un 50mm sau alt obiectiv cu focala fixa, dar depinde de tipul produsului de fotografiat.
Succes! 🙂
Multumesc
Da, un articol bine postat.
Stie cine unde gasesc acest obiectiv (Tamron SP AF70-300mm F/4-5.6 Di VC USD ) si la ce pret?
Aici! http://tinyurl.com/2wqzy3o
Dar deocamdata nu se stie pretul …
Multumesc ! Ce imi recomanzi sa cumpar pentru un nikon d60 ca acesta e cam scump pentru mine,Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G ED IF AF-S VR
Salut,
Un obiectiv bun calitate/pret ar fi acesta http://tinyurl.com/2wgj8zb
Are si stabilizare si e si Ok din punct de vedere calitativ.
Ceva mai scump dar si mai bun ar fi modelul asta: http://tinyurl.com/35u7pt7
Intre cele doua, dpdv al pretului, nu vad sa existe ceva de luat in seama…
Buna ziua!As vrea sa achizitionez un Nikon D7000 si m-ar interesa sa stiu ce obiectiv ar fi cel mai potrivit pentru acest aparat.Tin sa mentionez ca m-ar interesa unu pentru peisaje si unu pentru evenimente.
Multumesc!
Salut,
Pentru peisaje ti-as recomanda un obiectiv cat mai „wide”, adica cu distanta focala cat mai scurta. Un bun exemplu este Tamron 17-50 F/2.8 care este bun atat pentru peisaje dar si pentru evenimente sau fotografii in lumina slaba, acolo unde diafragma maxima f/2.8 te ajuta. Vezi aici: http://tinyurl.com/3d2yesw
Bună Călin…ce i-ai recomandat la Bianca, merge si la mine la Nikon D3100?. ..aceleași tipuri de fotografiere fac.
Buna ziua (sau buna seara, depinde cand cititi acest mesaj :)) ). Imi doresc de mult timp un obiectiv wide-angle. Am un nikon, Nikon D3100 si as dori sa imi achizitionez obiectivul Tamron 17-50mm f/2.8 . Dar nu stiu pe care. Cel nou sau cel vechi? Care vi se pare mai bun?:)
Multumesc !
Buna Ziua,
Ma documentez de citeva saptamini si am gasit aici o serie de informatii foarte utile pentru cei aflati inca „in adolescenta” fotografiei dar…inca nu ma pot hotari. Ce obiectiv all around crezi ca poate face fericit un fotograf entuziast care deja a hotarit sa achizitioneze, dupa indelungi cautari, un CANON EOS 600D?
O zi excelenta iti doresc!
Salut,
Eu iti recomand Tamron 17-50 f/2.8 (cu sau fara stabilizare de imagine – sunt doua versiuni). Eu am versiunea cu stabilizare si sunt foarte mltumit. Vezi aici: https://www.clubulfoto.com/tamron-17-50-f2-8-vc/
salutare! ce imi obiectiv imi recomandati pt fotografia in incaperi pt nikon d5100 buget maxim 1500 lei.
Salut,
Asa cum i-am recomandat si fotografului de mai sus, un obiectiv foarte bun pana in 1500 Ron este Tamron 17-50 f/2.8. Varianta pentru Nikon o gasesti aici: http://goo.gl/sCIgp
Ti-l recomand pentru ca e suficient de wide pentru a fotografia in incaperi si in plus este si luminos, deci poti face fotografii in lumina ambientala fara prea mari probleme.
multumesc de ajutor
buna seara! ce obiectiv imi propuneti pentru fotografierea soparlelor? tehnic vorbind ar fi vorba de reptile intre 5-20 cm, care deobicei te lasa la o distanta de minim 1,5-3 m de ele – deci este vorba de reptile fotografiate in natura. as dori un obiectiv care ma lasa sa fotografiez macro de ex. portretul soparlei de la o distanta de 2-3 m. m-ar interesa obiective pentru Nikon. si ca sa nu considerati o gluma aceasta cerere, puteti vedea aici cateva poze facute cu un compact superzoom: http://tiborsos.webs.com/apps/photos. acum trec pe dslr…
Salut. am si eu o intrebare:d
Unui Nikon Coolpix P80, zoom optic 18x i se poate atasa un obiectiv..ca la dslr? cat de buna este aceasta camera:D? as dorii mai multe detalii daca ma ajuta cineva .Ms!!
Nu, nici unui aparat compact nu i se poate atasa obiectiv… Poate doar lentila de conversie sau filtru.
Te salut cu respect!
As vrea sa te intreb ce obiectiv sa aleg dintre 17-85,17-50,sau 18-135?precizez ca sunt amator si obiectivul il voi folosi pt portret,in incaperi si peisaje!Multumesc pt raspuns,Paul
Dintre cele enumerate de tine, 17-50 ar fi cam cel mai bun din punct de vedere optic. Totusi, pe locul 2 se regaseste 17-85, care are avantajul unei distante focale mai versatile (zoom mai mare). Asadar, ar putea sa iti fie mai de folos acesta pentru subiectele enumerate de tine.
Buna seara,
Am dat intamplator peste acest club. Foarte interesant.
Am un D5100 combiant cu Nikon 18-55 mm.
Vreau sa fotografiez mancaruri (fotografie de produs) – dar nu ‘macro).
Sincer, nu sunt extrem de multumit de Nikon.Poate ca voi trezii zambete, insa eu as vrea imagini mai clarre.
Am dedus ca Tamron are o imagine mai buna.
Credeti ca merita achizitia lui http://www.f64.ro/products/description/Tamron_AF_S_SP_17_50mm_f_2_8_XR_Di_II_LD_Aspherical_IF-Nikon/index.html ca fiind ceva mai performat decat 18-55?
Multumesc,
dispun de 600 ron si vreau un aparat foto compact, va rog pe voi cunoscatorii sa-mi sugerati un anume tip de camera foto digitala… va multumesc anticipat
Salut, am si eu o dilema… vreau sa achizitionez un body + obiectiv, trepied si o lumina (cel putin) pentru fotografie de produs. Voi fotografia obiecte mari,din inox, cu reflexie(frigidere,cuptoare etc) si vroiam sa imi recomandati un kit complet, de exemplu D5200 + Nikon 24-70 F/2.8 etc. Sunt interesat de Nikon. Va multumesc anticipat.
canon T2I este un aparat bun?
Salutare!
deyin un canon 450 d si sunt in cautarea unui obiectiv pentru fotografie de produs(BIJUTERII). ce imi recomandati?
Salut, un 60mm macro este ideeal pentru fotografie de produs (produse mici, gen bijuterii). Uite aici: http://bit.ly/1Ku9s3P
Bună ziua… ma ajutati sa aleg un obiectiv bun pentru peisaj si portret la un Nikon D3100… locuiesc în scoția…ploua mult..e mai mohorât..luminos nu prea e ..