Iarna „bate la usa” si, odata cu ea, anotimpul celor mai frumoase fotografii, asa cum spun multi fotografi. Mai mult, este vremea Sarbatorilor de Iarna si a unei bine-meritate vacante sau, de ce nu, a unei calatorii pline de aventura. Bineinteles, aparatul foto nu trebuie sa lipseasca. Ti-am pregatit acum un articol cu cateva idei despre alegerea kitului foto pentru calatorii si, ca bonus, 10 sfaturi pentru fotografii de care sa fi mandru din calatoriile tale, iarna aceasta.

Piata de Craciun de la Sibiu, imediat dupa apusul soarelui (foto cu Canon 6D)
Piata de Craciun de la Sibiu, imediat dupa apusul soarelui (foto cu Canon 6D)

Alegerea kitului foto pentru calatorii si vacante

Calatoriile trebuie sa fie o placere, nu o corvoada. Asadar, nu cara cu tine echipament foto de care nu vei avea nevoie. Studiaza destinatia si alege sa iei cu tine doar ce crezi ca vei utiliza.

Aparatul foto si obiectivele

DSLR sau mirrorless, normal. Nici prea mare, dar nici „compact”. Pentru calatorii eu aleg un DSLR din seria mid-level (precum Canon 750D, de exemplu) sau un mirrorless precum Canon EOS M100 si folosesc spatiul „castigat” pentru a lua cu mine unul-doua obiective in plus. Care obiective? Eu prefer cadrele largi, de atmosfera. Asadar preferatul meu este un obiectiv grandangular, precum  Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM . Il gasesc foarte versatil si imi permite sa suprind cadre largi, aproape „panoramice” din toate destinatiile pe care le vizitez.

Cand ceilalti nu si-au baut cafeaua: panorama matinala asupra orasului Szeged
Cand ceilalti nu si-au baut cafeaua: panorama matinala asupra orasului Szeged, un bun exemplu despre ce poti face cu un obiectiv wideangle (grandangular)

Pe langa wideangle, niciodata nu lipseste din trusa mea de calatorie un obiectiv Fisheye, dar si un tele moderat, cum ar fi  Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, pentru a suprinde detalii, acolo unde ceva imi atrage atentia, „de la distanta”, cum s-ar zice. Astfel, cu 2-3 obiective care impreuna cu body-ul incap chiar si intr-o geanta de umar, pot surprinde de la peisaje la fotografii close-up, portrete si detalii „cu atmosfera”. Vrei sa treci la nivelul urmator si iti place sa fotografiezi portrete? Adauga kitului tau de calatorie si un obiectiv cu focala fixa, precum Canon EF 50mm f/1.8 STM sau chiar un Canon 85mm f/1.8 USM si bucura-te de avantajele zilelor mai scurte de iarna pentru a face portrete in low-light.

Viena de la inaltime, cu un obiectiv grandangular (12mm) dupa apusul soarelui
Viena de la inaltime, cu un obiectiv grandangular (12mm) dupa apusul soarelui

Accesoriile

Acumulatorii si cardurile de memorie nu trebuie niciodata sa iti lipseasca si e bine sa ai mai multi acumulatori si mai multe carduri decat anticipezi ca vei utiliza. Cum fac eu? Calculez cate fotografii pot face maxim pe zi (din punct de vedere al autonomiei acumulatorilor) si mai iau carduri SD goale, cu 50% in plus ca spatiu. Nu uita sa verifici sa ai tot timul acumulatorii incarcati, bineinteles! 😉

Din punct de vedere al accesoriilor, de cele mai multe ori, un trepied compact, doua-trei filtre si un declansator extern (telecomanda) sunt tot ce ai nevoie pentru 90% din situatiile de fotografiere importante. Nu ai nevoie de filtru “Star”, de exemplu… Inchide diafragma (f/16-f/22) si observa rezultatele. 

CONCURS CANON: Obiective diferite, Poveşti diferite

Iarna aceasta foloseste la maxim potentialul aparatului tau foto in calatoriile tale iar intre 1 Noiembrie si 31 ianuarie participa la concursul Canon „Obiective diferite, Povesti diferite”.

E simplu: ai trei categorii de concurs in care sa inscrii fotografiile tale cele mai reusite. Fie ca esti #PortraitLover, #NatureSeeker sau #TravelLover, ai sansa sa castigi un workshop de o zi, one-to-one cu unul dintre cei trei fotografi-parteneri Canon: Andreea Retinschi (categoria Portrait), Cristian Vasile (categoria Travel) sau Sebastian Vasiu (categoria Nature). 

Gasesti regulamentul si toate informatiile despre concurs si premii, pe pagina Canon. Eu iti urez succes!

Concursul Canon: Obiective diferite, Povesti diferite
Concursul Canon: Obiective diferite, Povesti diferite

Bonus:

Iata 10 sfaturi ca sa te intorci cu fotografii de care sa fi mandru din calatoriile tale

1. Iarna, fii atent la expunere!

Exponometrul aparatelor foto este calibrat sa calculeze expunerea astfel incat sa produca un negativ 18% gri. Din acest motiv, una din cele mai importante reguli in fotografia de iarna este sa supra-expui cu 1 – 1,5 trepte de expunere cadrele in care ai multa zapada. Desi in general nu suntem mari fani ai histogramei, acum ar fi momentul potrivit sa ii acorzi mai mare atentie, sa nu supra-expui imaginile si sa pierzi detalii in zonele de alb.

Lumina rasaritului poate creea efecte aparte, iarna
Lumina rasaritului poate creea efecte aparte, iarna

2. Lumini si umbre

Desi toate regulile “clasice” de compozitie se aplica si in fotografia de iarna, acum ai ocazia sa folosesti textura zapezii pentru cadre mai interesante si sa pui in evidenta subiectul in fotografie cu ajutorul contrastelor sau al proportiilor. In general, in fotografia de iarna este recomandata iluminarea din lateral, pentru a surprinde texturile si umbrele. Nu uita ca imediat dupa rasarit si inainte de apus sunt cele mai bune momente pentru a fotografia.

3. Fotografiaza doar atunci cand lumina este prielnica (si foloseste-ti restul timpului pentru a te distra si relaxa)

De cele mai multe ori, diferenta dintre o fotografie reusita si una … banala, nu o face aparatul foto sau obiectivul utilizat ci momentul ales pentru a surprinde cadrul. De aceea, cele mai bune momente pentru a surprinde peisaje sau fotografii in orase sunt imediat dupa rasaritul soarelui si imediat dupa apus (“ora albastra”). Atentie insa, durata cerului albastru vizibil dupa apus e diferita de la anotimp la anotimp. Asadar, e bine sa te documentezi inainte.

Piata de Craciun din Viena, cu Canon 6D si un obiectiv grandangular de 12mm
Piata de Craciun din Viena, cu Canon 6D si un obiectiv grandangular de 12mm

4. Fotografiaza noaptea pentru un plus de atmosfera

Fotografiile de noapte pot fi extrem de spectaculoase. Utilizeaza un trepied si fotografiaza in modul P(Program) sau chiar Manual, astfel incat sa alegi o valoarie ISO cat mai scazuta si un timp de expunere suficient de lung pentru a surprinde cadrul bine iluminat. De cele mai multe ori, noaptea e bine sa supraexpunem cu o diafragma fata de indicatiile senzorului de masurare al expunerii de pe aparat.

5. E OK sa cauti inspiratie… (dar fereste-te de clisee!)

Cand calatoresti intr-un oras nou, cauta magazinele care vand suveniuri si vederi. Vei afla care sunt cele mai importante obiective turistice dar vei recunoaste usor cliseele si ce incadrari trebuie sa eviti. Incearca sa gasesti unghiuri si abordari diferite. De exemplu, Turnul Eiffel este cel mai fotografiat obiectiv turistic. Stim cu totii imaginile clasice. Tu cum l-ai fotografia altfel?

Evita cliseele. Aici am folosit un timp de expunere lung, pentru a surprinde luminile trenuletului din piata de Craciun de la Sibiu, intr-un mod aparte
Evita cliseele. Aici am folosit un timp de expunere lung, pentru a surprinde luminile trenuletului din piata de Craciun de la Sibiu, intr-un mod aparte

6. Nu te concentra doar pe un singur tip de cadre

E foarte usor sa fim atras doar de anumite lucruri care ni se par interesante intr-o calatorie. Dar, nu uita: fotografiaza atat cadre largi, imagini panoramice dar si detalii, chipuri si expresii dar si elemente specifice: banii locali, costumele traditionale, mancarea specifica locului, magazinele de suveniruri etc. Astfel, vei realiza o incursiune vizuala mai completa despre locurile in care calatoresti.

Iarna la Paltinis: foto cu Canon 6D
Iarna la Paltinis: foto cu Canon 6D

7. Regulile sunt facute pentru a fi incalcate… dar de cele mai multe ori, regulile simple produc imaginile cele mai spectaculoase

O greseala comuna este plasarea subiectului (de exemplu, a persoanei fotografiate) in centrul cadrului (chiar acoperind obiectivul turistic). Utilizeaza regulile de compozitie simple pentru fotografii mai reusite (de exemplu, regula treimilor), dar incearca si abordari noi, fara a cadea insa in extreme. De cele mai multe ori, regulile simple si clasice functioneaza cel mai bine. Este valabil si in fotografia de calatorie.

Sibiul de la inaltime poate arata si asa!
Sibiul de la inaltime poate arata si asa!

8. Foloseste-te de prezenta celorlalti turisti in avantajul tau…

Atunci cand fotografiezi obiective turistice de mari dimensiuni, incadraeaza in asa fel incat oamenii din jurul subiectului sa fie un reper pentru inaltimea si dimensiunile sale. Si, bineinteles, incearca sa incadrezi in asa fel incat sa surprinzi (si) baza cladirii in imagine, iar liniile verticale sa fie paralele cu marginile fotografiei.

9. Cand ceilalti inca nu si-au baut cafeaua…

… tu surprinzi deja cadre reusite! Trezeste-te devreme si surprinde atmosfera locului inainte si in timpul rasaritului. Atunci cand toti turistii iau micul dejun poate fi un moment prielnic pentru a surprinde orasul sau obiectivele turistice. Vei gasi strazile goale (sau aproape goale) iar lumina este total diferita decat cea din timpul zilei. Bun prilej pentru cateva instantanee reusite!

Arcul de Triumf din Bucuresti, la "ora albastra" (dupa apusul soarelui)
Arcul de Triumf din Bucuresti, la „ora albastra” 

10. Fii tot timpul in miscare

Nu sta pe loc! “Zoom-ul din picioare” este cel mai indicat pentru dezvoltarea creativitatii. Iar, din cand in cad, priveste in spate. Si nu spun asta doar din punct de vedere al sigurantei personale (si a rucsacului tau foto). De multe ori poti surprinde un cadru reusit acolo unde te astepti mai putin!

Si, daca ai ajuns pana aici, cu siguranta te intereseaza si aceste articole din arhiva noastra cu sfaturi practice:

Spor la fotografiat! 😉